NRK Meny
Normal

Aamodt: – Henriks mål må være å bli den nye Tomba eller Stenmark

Tidligere toppalpinist Kjetil André Aamodt mener Henrik Kristoffersen skaffet seg et liv som alpinist etter seieren i Schladming.

Kjetil André Aamodt og Henrik Kristoffersen

Kjetil André Aamodt tror Henrik Kristoffersen er god nok til å bli den nye Alberto Tomba, Marcel Hirscher eller Ingemar Stenmark.

Foto: NTB Scanpix / Junge, Heiko / Heikki Saukkomaa

Så god er 19-åringen fra Rælingen at Aamodt sammenligner ham med verdens beste gjennom tidene.

– Historisk sett ser man at de som vinner tidlig, Ingemar Stenmark, Pirmin Zurbriggen og Gustav Thöni, ble utøvere som dominerte i tiår i verdenscupen. Jeg er overbevist om at han har de kvalitetene som skal til, både skiteknisk, som menneske og mentalt, sier han og legger til at unggutten nå har skaffet seg et liv som alpinist.

(Saken fortsetter under bildet)

Henrik Kristoffersen

Alpintalentet Henrik Kristoffersen (19) startet sesongen med å ta en 3. plass i slalåmrennet i Levi i november, tirsdag viste han at han kan holde seg stabilt i verdenstoppen da han tok sin første verdenscupseier.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Nærmer seg den utilnærmelige

Med to tredjeplasser, én andreplass og tirsdagens seier i verdenscupen viser Kristoffersen at han kan holde seg stabilt i slalåmtoppen.

– Han var på pallen fra første stund, da han tok tredjeplassen i finske Levi i november. Og at han nå er nummer to i slalåmcupen, femti poeng bak Marcel Hirscher, som tidligere har vært ganske utilnærmelig, sier at han er en kvalitetsutøver som vi kommer til å se der oppe igjen og igjen.

(Saken fortsetter under bildet)

Kjetil Andre Aamodt

Aamodt mener Kristoffersen har skaffet seg et liv som alpinist etter seieren i Schladming.

Foto: NRK

– Tror de frykter ham

Den tidligere toppalpinisten tror at Marcel Hirscher og resten av slalåmeliten nå frykter unggutten.

– Hirscher og Felix Neureuther har vært dominerende og skilt seg litt ut, men nå er også Henrik å regne med og de har blitt et triangel. Jeg tror de frykter ham, men samtidig er de nok ikke overrasket over at han kommer opp og viser at han kan slå de beste, sier Aamodt.

Han tror Kristoffersen har kommet for å bli.

– Det er utrolig gøy at vi allerede nå har fått på plass en arvtaker etter Aksel Lund Svindal, som forhåpentligvis holder på i ti år til. Nå har vi en utøver på teknikksiden også, og da er det ekstra gøy å følge med.

Aamodt synes Rælings-gutten nå bør holde seg til slalåm og storslalåm de neste ti årene.

– Det viktigste som alpinist er å vinne skirenn, og det er vanskelig å kjøre mange grener og bli en serievinner. Målet til Henrik må være å bli en ny Alberto Tomba, Marcel Hirscher eller Ingemar Stenmark, og ta ti-tjue seiere i verdenscupen. Etter at han har blitt 30 kan han gå over til fart, og forsøke å bli en allrounder. Han er helt klart god nok til å bli en fartsløper også.

Her kan du lese hvorfor Henriks bestefar håper barnebarnet holder skiene på jorda.

– Kjører aldri ut

At 19-åringen kjørte ned til seier etter å ha ligget på andreplass etter førsteomgang under tirsdagens slalåmrenn i Schladming, ser Aamodt på som et stort kvalitetstegn.

– Han er en bunnsolid fyr fra a til å. Han har gode holdninger og verdier som menneske og er en flott idrettsmann. Rent skiteknisk kjører han like fort når det blir vanskelig og gropete, på steder hvor andre faller litt igjennom. Det mentale er akkurat slik det skal være. Han kjører aldri ut. Og seieren i Schladming viser at han er et vinnerhue.

Det som nå skjer i verdenscupen sammenlagt er at Kristoffersen hjelper Aksel Lund Svindal i kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen.

– At Henrik slår Hirscher, som er en stor konkurrent for Svindal med tanke på sammenlagtseieren i verdenscupen, hjelper Aksel i kampen om sammenlagtseieren. Det er gøy å se at lagkameratene kan hjelpe hverandre. Og så får vi jo se da, om Henrik blir så god at han også blir en trussel for Aksel.

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal