NRK Meny
Normal

Sammenligner Sjakk-Carlsen med kinesisk gigant på 2,29 meter

Basketprofilen Yao Ming (2,29 meter) er en helt i Kina. Sjakklegenden Garry Kasparov mener det finnes likheter mellom kineseren og Magnus Carlsen.

Carlsen

Magnus Carlsen er Norges sjakkstjerne. Den russiske sjakkprofilen Garry Kasparov sammenligner Carlsen med Kinas tidligere basketspiller Yao Ming på 2,29 meter.

Foto: Scanpix

Kasparov

Sjakklegenden Garry Kasparov sammenligner Carlsen med basketstjernen Yao Ming.

Foto: JOSE JORDAN / AFP
Yao Ming

Yao Ming i aksjon for Houston Rockets.

Foto: Ben Margot / Ap

– Magnus Carlsen betyr like mye for sjakk i Norge som Yao Ming gjorde for basketball i Kina. Finn nasjonale stjerner, tren barn, bygg jevnt og trutt, skriver sjakklegenden Garry Kasparov på Twitter.

Yao Ming (32) spilte ni år i Houston Rockets før han la opp i 2011. Mannen på 2,29 meter var på All Star-laget i NBA åtte ganger - og bidro til at basketball ble en av de mest populære sportene i Kina på 2000-tallet.

300 millioner basketspillere

Da Ming la opp etter sin siste 2011-sesongen i Houston, var han den høyeste daværende spilleren i NBA.

Carlsen (22), som selv er svært interessert i basketball, tar sammenligningen med Ming med knusende ro.

– Det vil tiden vise. Mye er avhengig av at det jobbes godt med sjakk på skoler og så videre, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Ifølge The Atlantic er det over 300 millioner kinesere som spiller basketball - og interessen eksploderte da Yao Ming ble klar for NBA i 2002. Da Ming spilte sin første kamp mot superstjernen Shaquille O'Neal og L.A. Lakers var det over 200 millioner kinesere som fulgte kampen på tv-skjermen.

Liten økning

Generalsekretær i Norges sjakkforbund, Liv Mette Harboe, forstår Kasparovs sammenligning, men sier det ikke er noen markant økning i antall sjakkspillere i Norge etter Carlsens gjennombrudd for snart 10 år siden.

– Magnus Carlsen har betydd veldig mye for anseelsen og for at sjakk har blitt mer kult blant de unge. Nå er det ikke flaut å spille sjakk, som mange mente før. Men vi ser ikke store endringer på medlemstallet, sier Harboe til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Carlsen1

Magnus Carlsen møter verdensmester Viswanathan Anand i India i november. Dette bildet er av duoen fra 2010.

Foto: RAFA RIVAS / Afp

Norges sjakkforbund har rundt 110 klubber og 2600 medlemmer i Norge.

At vi ikke har en markant økning kan også delvis skyldes treghet i måten systemet er organisert på. Det satses mye på sjakk blant unge. Det satses mer enn før opp mot blant annet skoler, sier Harboe.

Magnus Carlsen skal spille mot verdensmester Vishy Anand i India 6.-20. november. Han sier følgende om sammenligningen med basket-interessen i Kina og Yao Ming:

– Ildsjeler og organisatorer er viktig for å utvikle sjakkinteressen, men det er veldig hyggelig å se at mange som tidligere ikke har vært spesielt sjakkinteressert følger med når jeg spiller, sier Carlsen til NRK.no.

Carlsen kan i november bli den første vestlige spilleren som tar verdensmestertittelen siden Bobby Fischer i 1972.

– I Norge har vi bare én proff og Carlsen er den som sørger for all omtale i media. Samtidig er det stort å få arrangere sjakk-OL i Tromsø neste år. Der har Carlsen betydd mye, sier Harboe.

NBA

Carlsen på rad to i NBA-kamp mellom New York Knicks og Los Angeles Clippers i februar i år. Her er han med stjerner som Tom Hanks, Chistopher McDonald, Olivia Wilde, Jason Sudeikis, Ben Stiller og Chistine Taylor i Madison Square Garden i New York.

Foto: RAY STUBBLEBINE / Reuters

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal