NRK Meny
Normal

– Jeg ble narkoman i NFL

Åtte tidligere NFL-spillere har gått sammen om et søksmål der de påstår at ligaen i amerikansk fotball forsynte dem med narkotiske og smertestillende stoffer.

JD Hill

GÅR TIL SØKSMÅL: J.D. Hill hevder NFL gjorde ham avhengig av narkotiske stoffer.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap

Newberry

KRITISK: Tidligere San Francisco 49ers-spiller Jeremy Newberry.

Foto: George Nikitin / Ap

Det er nyhetsbyrået AP som har fått tilgang til søksmålet, som ble levert tirsdag. I søksmålet heter det at ligaen skaffet og leverte ut midlene ulovlig og uten resept.

Spillerne hevder også at de ikke ble advart om hvilke bivirkninger bruken kunne ha.

Grunnen til at spillerne fikk midlene, var for å få dem raskest mulig tilbake på banen så ligaen kunne tjene penger, ifølge det 87 sider lange søksmålet.

– Jeg ble narkoman

– Jeg ble avhengig og havnet på gata og ble hjemløs. Jeg hadde aldri tatt dop i mitt liv, men ble narkoman i NFL, sier tidligere spiller J.D. Hill, som spilte i NFL på 70-tallet.

De sju andre spillerne er Jim McMahon, Jeremy Newberry, Richard Dent, Keith Van Horne, Ron Stone, Roy Green og Ron Pritchard, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere spillere skal også ha vært avhengige av betennelsesdempende medisiner og smertestillende da karrieren tok slutt.

Eks-spillernes advokater hevder at 500 andre spillere kan bli med i gruppesøksmålet.

– NFL visste om konsekvensene av å ta disse midlene, men ignorerte det for å få dem til å spille, sier advokat Steven Silverman.

Hevder han ble dopet ned i pausene

Jeremey Newberry, som spilte sin siste NFL-kamp i 2008, hevder han selv og lagkamerater fikk sprøyter med smertestillende både før og under kamper.

Til nyhetsbyrået AP sier Newberry at det var vanlig at de fikk en sprøyte med Toradol (smertestillende) rett før kampstart.

– I løpet av kampen fikk jeg ofte flere sprøyter med smertestillende. Etter kampen tok jeg minst to Vicodin (smertestillende tabletter) og av og til andre tabletter. Vi ble gitt Ambien eller annet søvnmiddel for å sove, sier Newberry.

Ingen av disse midlene er oppført på Verdens antidopingbyrås (WADA) liste over forbudte stoffer.

Newberry hevder i søksmålet at han én sesong spilte alle kampene, men at han aldri fikk trent på grunn av smertene. Han påstår også at han i dag lider av nyresvikt, høyt blodtrykk og voldsom hodepine på grunn av dopbruket.

Flere dopingsaker

NFL har vært sterkt kritisert i flere år for ikke å ta doping på alvor. I USA er det fortsatt ikke lov å teste spillere utenfor konkurranse.

Det har vært 63 utestengelser for dopingbruk i NFL siden 2010, og mange blir bare utestengt i noen kamper.

Ligaen opplyser at de ikke har rukket å vurdere de nyeste anklagene.

– Vi har ikke sett søksmålet, og våre advokater har ikke hatt mulighet til å vurdere det, sier NFL-talsmann Brian McCarthy til ESPN.

Søksmålet kommer under et år etter at NFL behandlet et annet søksmål for hjernerystelser og ettervirkninger av hodeskader i amerikansk fotball.

NFL og de tidligere spillerne er enige om et forlik på 765 millioner dollar, eller 4,5 millarder kroner, ifølge NFL.com. Men forliket er ennå ikke godkjent av retten, skriver AP.

Siste nytt

 • Mikkelsen åpnet med fjerdeplass

  Andreas Mikkelsen innledet VM-runden i rally i Argentina med fjerdeplass på den korte åpningsprøven torsdag.

  Mikkelsen var kun slått med et halvsekund av vinneren, belgiske Thierry Neuville.

  Fredag fortsetter rallyet med sju nye fartsprøver.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: @World Media Agency / @World Media Agency
 • Zlatan: – Sverige er betre utan meg

  – Sverige er favoritt i VM, fordi dei er betre utan Zlatan, seier Zlatan Ibrahimovic til den meksikanske journalisten John E. Rojas – truleg med eit glimt i auga, skriv Aftonbladet.

  Etter spekulasjonar den siste tida melde det svenske fotballforbundet i går at Zlatan ikkje er aktuell i den svenske VM-troppen.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Overtar som tysk landslagssjef

  Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag