Hopp til innhold

– Jeg ble narkoman i NFL

Åtte tidligere NFL-spillere har gått sammen om et søksmål der de påstår at ligaen i amerikansk fotball forsynte dem med narkotiske og smertestillende stoffer.

JD Hill

GÅR TIL SØKSMÅL: J.D. Hill hevder NFL gjorde ham avhengig av narkotiske stoffer.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap

Newberry

KRITISK: Tidligere San Francisco 49ers-spiller Jeremy Newberry.

Foto: George Nikitin / Ap

Det er nyhetsbyrået AP som har fått tilgang til søksmålet, som ble levert tirsdag. I søksmålet heter det at ligaen skaffet og leverte ut midlene ulovlig og uten resept.

Spillerne hevder også at de ikke ble advart om hvilke bivirkninger bruken kunne ha.

Grunnen til at spillerne fikk midlene, var for å få dem raskest mulig tilbake på banen så ligaen kunne tjene penger, ifølge det 87 sider lange søksmålet.

– Jeg ble narkoman

– Jeg ble avhengig og havnet på gata og ble hjemløs. Jeg hadde aldri tatt dop i mitt liv, men ble narkoman i NFL, sier tidligere spiller J.D. Hill, som spilte i NFL på 70-tallet.

De sju andre spillerne er Jim McMahon, Jeremy Newberry, Richard Dent, Keith Van Horne, Ron Stone, Roy Green og Ron Pritchard, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere spillere skal også ha vært avhengige av betennelsesdempende medisiner og smertestillende da karrieren tok slutt.

Eks-spillernes advokater hevder at 500 andre spillere kan bli med i gruppesøksmålet.

– NFL visste om konsekvensene av å ta disse midlene, men ignorerte det for å få dem til å spille, sier advokat Steven Silverman.

Hevder han ble dopet ned i pausene

Jeremey Newberry, som spilte sin siste NFL-kamp i 2008, hevder han selv og lagkamerater fikk sprøyter med smertestillende både før og under kamper.

Til nyhetsbyrået AP sier Newberry at det var vanlig at de fikk en sprøyte med Toradol (smertestillende) rett før kampstart.

– I løpet av kampen fikk jeg ofte flere sprøyter med smertestillende. Etter kampen tok jeg minst to Vicodin (smertestillende tabletter) og av og til andre tabletter. Vi ble gitt Ambien eller annet søvnmiddel for å sove, sier Newberry.

Ingen av disse midlene er oppført på Verdens antidopingbyrås (WADA) liste over forbudte stoffer.

Newberry hevder i søksmålet at han én sesong spilte alle kampene, men at han aldri fikk trent på grunn av smertene. Han påstår også at han i dag lider av nyresvikt, høyt blodtrykk og voldsom hodepine på grunn av dopbruket.

Flere dopingsaker

NFL har vært sterkt kritisert i flere år for ikke å ta doping på alvor. I USA er det fortsatt ikke lov å teste spillere utenfor konkurranse.

Det har vært 63 utestengelser for dopingbruk i NFL siden 2010, og mange blir bare utestengt i noen kamper.

Ligaen opplyser at de ikke har rukket å vurdere de nyeste anklagene.

– Vi har ikke sett søksmålet, og våre advokater har ikke hatt mulighet til å vurdere det, sier NFL-talsmann Brian McCarthy til ESPN.

Søksmålet kommer under et år etter at NFL behandlet et annet søksmål for hjernerystelser og ettervirkninger av hodeskader i amerikansk fotball.

NFL og de tidligere spillerne er enige om et forlik på 765 millioner dollar, eller 4,5 millarder kroner, ifølge NFL.com. Men forliket er ennå ikke godkjent av retten, skriver AP.

Siste nytt

  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB
  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal