«Kongen» Sagosen herjet på hjemmebane: – Rørt og stolt

TRONDHEIM/OSLO (NRK): Sander Sagosen stod bak det aller meste Norge gjorde, og med hele 12 scoringer sørget trønderen for norsk drømmeåpning på EM.

Sander Sagosen herjet for Norge

FULL KLAFF PÅ HJEMMEBANE: Sander Sagosen briljerte i hjembyen og scoret 12 mål mot Bosnia.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Det var den kampen han hadde gledet seg til mest i hele karrieren. Å spille for Norge, på hjemmebane, ikke langt unna der han vokste opp.

– Det dirret nesten på vei opp i bussen. Det har vært en lang reise. Det er litt ikonisk at i den gamle hallen som var her så spilte jeg gutter 10- og 12-kamper, og i dag står jeg her ute og representerer landet mitt. Jeg er litt rørt og stolt over prestasjonen til laget, forteller Sander Sagosen.

Han har grunn til å være stolt der han står i pressesonen i Trondheim Spektrum og smiler bredt. For alt gikk egentlig Norges største stjernes vei i den viktige åpningskampen mot Bosnia-Hercegovina.

Banens store spiller

BANENS BESTE: Til ingens store overraskelse ble Sander Sagosen kåret til banens beste spiller.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

24-åringen banket inn hele 12 mål på 14 forsøk. «Kongen av Trondheim» ble han kalt av NRKs kommentatorduo.

– Skal ikke kalle ham Gud enda

– Det er en fin beskrivelse det. Jeg skal ikke kalle ham Gud ennå, han får holde seg med konge enn så lenge, sier Magnus Abelvik Rød til NRK.

Selv var hovedpersonen mer ydmyk.

– Det var en bra kveld, men vi har bare en konge her i landet. Han skal få lov å være konge, så skal jeg prøve å gjøre det jeg kan på håndballbanen.

– Det var en guttedrøm. Helt sykt, legger han til.

Landslagssjefen var ikke overrasket over nivået Sagosen leverte på.

– Jeg sa det før kampen at han kom til å være i det humøret her, og det var han. Du så det glitret i øynene hans og han var virkelig klar for oppgaven, forteller Christian Berge.

Christian Berge var godt fornøyd

MYE Å JUBLE FOR: Christian Berge var fornøyd etter seieren over Bosnia, men mener laget kan enda bedre.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– En fantastisk kamp

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten var veldig imponert over det Norge leverte foran over 8000 tilskuere i hallen.

– De leverer egentlig over forventet, jeg hadde sett for meg at de skulle være mer nervøse og preget over det presset som er å spille på hjemmebane. Men de mestrer det og gjør en fantastisk kamp.

Seieren ble ikke mindre viktig av at Portugal overraskende slo Frankrike 28–25 i kampen tidligere på kvelden. Det gjør at det franske laget må slå Norge på søndag, men at det med norsk tap vil åpne gruppen – hvor to lag går videre – betraktelig.

Og det var ikke bare Sagosen som viste at EM-formen er på plass. På strekplass tok Petter Øverby kommandoen, scoret på fem av fem og kriget som en bjørn både fremover og fremover.

– Vi sørget for å ha ganske høy tenning i dag. Det er ikke vanskelig når du har 8000 klin gærne nordmenn på tribunen. Man må ha litt tenning hvis man skal spille mesterskap, forteller han.

Fikk mye selvtillit

Målvakt Kristian Sæverås bidro også sterkt til norsk triumf. For det stod 9–9 da han erstattet Torbjørn Bergerud, men til pause ledet Norge med fem. Sæverås endte til med en redningsprosent på 38.

– Å få komme inn her på hjemmebane og få et par redninger var veldig deilig. Jeg er fornøyd med veldig mye, og skal ta med meg den selvtilliten, sier 23-åringen, som er glad det er Sagosen han slipper å stoppe.

– Det er jeg veldig glad for. Han er det nesten umulig å stoppe. Han er bare helt verdensklasse.

Magnus Abelvik Rød jubler for scoring

TOK KONTROLL: Norge tok kontroll utover i førsteomgang. Her feirer Magnus Abelvik Rød etter scoring.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Berge mener starten var avgjørende for den gode prestasjonen.

– Vi får kontroll tidlig, det hjelper oss finne roen og tryggheten. Alt i alt fornøyd med åpningen, men vi kan bedre, forteller han.

Norge var aldri truet i andreomgang og bare økte ledelsen utover i kampen.

Halvveis ut i andreomgang ledet Norge med åtte mål. Det gjorde at landslagssjef Christian Berge fikk muligheten til å la flere spillere få prøve seg, og samtidig gi nøkkelspillere hvile. Med unntak av Harald Reinkind, som ikke spilte, og Tom Kåre Nikolaisen kom alle utespillerne på scoringslisten.

– Vi kan bedre, spesielt i angrep. Vi bommer på for mange klare sjanser, så litt flere av dem skal i mål, fastslår landslagssjefen.

 • Norges neste kamp er mot Frankrike søndag klokken 18.15.

Sportsnyheter

Gråtkvalt Weng avslørte ukjente drama: – Alt har vært helt håpløst

OBERSTDORF (NRK): Heidi Weng har tidvis vært en skygge av seg selv i vinter. Etter å ha avsluttet VM med sølv på tremila, avslører hun at det har vært mye motgang det siste året.

Var milevis fra pallen i januar - tok sølv i VM: – Traff «rock bottom»

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Jarl Magnus Riiber og Espen Andersen ga det de kunne og tok sølv på lagsprinten. For sistnevnte har VM gått over all forventning.

Siste nytt

 • Til EM-semifinale

  Vladimir Vukicevic tok seg videre fra forsøksheatet på 60 meter hekk i friidretts-EM innendørs. Søndag løper han semifinale i polske Torun.

  29-åringen avanserte med tiden 7,78. Han var tredje raskest i det første heatet. Siden de fire beste var sikret å gå videre, slapp Vukicevic å vente på tider fra andre heat.

  Han har 7,69 som bestenotering på 60 meter hekk.

  Semifinale og finale står på søndagens EM-program. (NTB)

  AfMdgyMeK3M
  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
 • Skuffende norsk slalåm-dag

  Det ble en skuffende norsk dag i slalåm, med kun Thea Louise Stjernesund fra start i andre omgang i Jasna. Hun kjørte til en 25.-plass, og det var kun én utøver som fullførte og hadde dårligere tid enn henne.

  Mikaela Shiffrin kjørte derimot mesterlig, og tok seieren foran Petra Vlhová.

  I første omgang stilte Kristin Lysdahl, Mina Fürst Holtmann og Kristina Riis-Johannessen, i tillegg til Stjernesund.

  VM i alpint 2021, Cortina
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Ingebrigtsen klar for ny EM-finale

  Jakob Ingebrigtsen løp inn til tredjeplass på 3000 meter forsøket i friidretts-EM innendørs lørdag formiddag. Ingebrigtsen ble nummer tre på tiden 7:49,52, som er ny personlig bestetid på distansen innendørs. Finalen løpes søndag kl. 17.52.

  Poland European Indoor Athletics Championships
  Foto: Darko Vojinovic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal