Hopp til innhold

«Kongen» Sagosen herjet på hjemmebane: – Rørt og stolt

TRONDHEIM/OSLO (NRK): Sander Sagosen stod bak det aller meste Norge gjorde, og med hele 12 scoringer sørget trønderen for norsk drømmeåpning på EM.

Sander Sagosen herjet for Norge

FULL KLAFF PÅ HJEMMEBANE: Sander Sagosen briljerte i hjembyen og scoret 12 mål mot Bosnia.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Det var den kampen han hadde gledet seg til mest i hele karrieren. Å spille for Norge, på hjemmebane, ikke langt unna der han vokste opp.

– Det dirret nesten på vei opp i bussen. Det har vært en lang reise. Det er litt ikonisk at i den gamle hallen som var her så spilte jeg gutter 10- og 12-kamper, og i dag står jeg her ute og representerer landet mitt. Jeg er litt rørt og stolt over prestasjonen til laget, forteller Sander Sagosen.

Han har grunn til å være stolt der han står i pressesonen i Trondheim Spektrum og smiler bredt. For alt gikk egentlig Norges største stjernes vei i den viktige åpningskampen mot Bosnia-Hercegovina.

Banens store spiller

BANENS BESTE: Til ingens store overraskelse ble Sander Sagosen kåret til banens beste spiller.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

24-åringen banket inn hele 12 mål på 14 forsøk. «Kongen av Trondheim» ble han kalt av NRKs kommentatorduo.

– Skal ikke kalle ham Gud enda

– Det er en fin beskrivelse det. Jeg skal ikke kalle ham Gud ennå, han får holde seg med konge enn så lenge, sier Magnus Abelvik Rød til NRK.

Selv var hovedpersonen mer ydmyk.

– Det var en bra kveld, men vi har bare en konge her i landet. Han skal få lov å være konge, så skal jeg prøve å gjøre det jeg kan på håndballbanen.

– Det var en guttedrøm. Helt sykt, legger han til.

Landslagssjefen var ikke overrasket over nivået Sagosen leverte på.

– Jeg sa det før kampen at han kom til å være i det humøret her, og det var han. Du så det glitret i øynene hans og han var virkelig klar for oppgaven, forteller Christian Berge.

Christian Berge var godt fornøyd

MYE Å JUBLE FOR: Christian Berge var fornøyd etter seieren over Bosnia, men mener laget kan enda bedre.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– En fantastisk kamp

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten var veldig imponert over det Norge leverte foran over 8000 tilskuere i hallen.

– De leverer egentlig over forventet, jeg hadde sett for meg at de skulle være mer nervøse og preget over det presset som er å spille på hjemmebane. Men de mestrer det og gjør en fantastisk kamp.

Seieren ble ikke mindre viktig av at Portugal overraskende slo Frankrike 28–25 i kampen tidligere på kvelden. Det gjør at det franske laget må slå Norge på søndag, men at det med norsk tap vil åpne gruppen – hvor to lag går videre – betraktelig.

Og det var ikke bare Sagosen som viste at EM-formen er på plass. På strekplass tok Petter Øverby kommandoen, scoret på fem av fem og kriget som en bjørn både fremover og fremover.

– Vi sørget for å ha ganske høy tenning i dag. Det er ikke vanskelig når du har 8000 klin gærne nordmenn på tribunen. Man må ha litt tenning hvis man skal spille mesterskap, forteller han.

Fikk mye selvtillit

Målvakt Kristian Sæverås bidro også sterkt til norsk triumf. For det stod 9–9 da han erstattet Torbjørn Bergerud, men til pause ledet Norge med fem. Sæverås endte til med en redningsprosent på 38.

– Å få komme inn her på hjemmebane og få et par redninger var veldig deilig. Jeg er fornøyd med veldig mye, og skal ta med meg den selvtilliten, sier 23-åringen, som er glad det er Sagosen han slipper å stoppe.

– Det er jeg veldig glad for. Han er det nesten umulig å stoppe. Han er bare helt verdensklasse.

Magnus Abelvik Rød jubler for scoring

TOK KONTROLL: Norge tok kontroll utover i førsteomgang. Her feirer Magnus Abelvik Rød etter scoring.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Berge mener starten var avgjørende for den gode prestasjonen.

– Vi får kontroll tidlig, det hjelper oss finne roen og tryggheten. Alt i alt fornøyd med åpningen, men vi kan bedre, forteller han.

Norge var aldri truet i andreomgang og bare økte ledelsen utover i kampen.

Halvveis ut i andreomgang ledet Norge med åtte mål. Det gjorde at landslagssjef Christian Berge fikk muligheten til å la flere spillere få prøve seg, og samtidig gi nøkkelspillere hvile. Med unntak av Harald Reinkind, som ikke spilte, og Tom Kåre Nikolaisen kom alle utespillerne på scoringslisten.

– Vi kan bedre, spesielt i angrep. Vi bommer på for mange klare sjanser, så litt flere av dem skal i mål, fastslår landslagssjefen.

  • Norges neste kamp er mot Frankrike søndag klokken 18.15.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal