Hopp til innhold

Forbannet etter absurd norsk scoring: – Jeg har mye på hjertet, men tør ikke å si noe

TOKYO/OSLO (NRK): Norge fikk en forferdelig start på åpningskampen mot Brasil, men hentet seg inn igjen og sikret seier i herrenes første OL-kamp på 49 år. Underveis i kampen fikk Norge uventet hjelp – fra dommeren.

Hentet seg inn igjen og sikret sin første seier i OL på 49 år.

Se hendelsen her.

De norske håndballherrene sleit mot Brasil første halvdel av OL-premieren, og lå under med ett mål til pause. Men så våknet toppscorer Sander Sagosen, og med åtte nettkjenninger ble han toppscorer og bidro sterkt til norsk 27-24-seier i herrelandslagets første OL-kamp siden 1972.

– Vi spiller med høye skuldre og slipper oss ikke ordentlig løs. Det er en typisk åpningskamp. Vi måtte føle litt på den, men så spiller vi oss bedre og bedre utover i kampen. Det var rotete, men vi er kjempeglade for at vi står her med to poeng, er trener Christian Berge sin oppsummering av kampen.

Norge var klart bedre enn Brasil i andre omgang, men det var likevel én spesiell situasjon som satte fyr i den brasilianske leiren.

Takker dommer for mål

Norge rullet opp et angrep før Sagosen gikk for skudd.

Han bommet og traff dommeren som stod ved siden av mål. Det satte tydeligvis dommeren ut av spill, for det så ikke ut som han fikk med seg at ballen spratt inn igjen i klypene til Kristian Bjørnsen, som deretter satte den i nettmaskene.

Kristian Bjørnsen

SPESIELT: Bjørnsen fikk sette ballen i mål etter den underlige situasjonen.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

– Det var en fin assist fra dommeren, jeg glemte å takke ham for den. Han står på banen, og da teller han som en stolpe, sier Kristian Bjørnsen til NRK.

I motsetning til Bjørnsen, var ikke Brasils keeper, Leonardo Terçariol, like blid da NRK pratet med ham etter kampen.

– Haha, jeg har mye på hjertet om den situasjonen. Men det beste er at jeg ikke sier det, sier Terçariol.

– Ble du sint?

– Ja. Sånn er spillet. Noen ganger har du flaks, andre ganger ikke.

– Har du opplevd noe sånt før?

– Nei, avslutter han.

Tercariol

FRUSTRERT: Brasils keeper Leonardo Terçariol.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Absurd situasjon

NRKs kommentatorer reagerer på håndteringen av situasjonen.

– Der skal jo dommeren gi Brasil ballen. Det er det ikke noen tvil om. Den spretter inn igjen, for en merkelig dømming. Du må kjenne at ballen treffer deg da, sa NRKs kommentator Patrick Rowlands i NRKs radiostudio.

En slik situasjon har heller ikke ekspert Tvedten vært borti.

– Det har jeg aldri opplevd før. Den spretter til Bjørnsen som setter den i mål, sier Håvard Tvedten.

Mener scoringen burde blitt annullert

NRKs ekspert har studert regelverket etter hendelsen, og viser til regel 7.9 i det internasjonale håndballregelverket.

Der står det at: «spillet fortsetter hvis ballen berører dommeren på banen».

Men TV-bildene viser at dommeren har den ene foten utenfor banen når han blir truffet, og derfor mener Tvedten at scoringen ikke burde vært godkjent.

EM Håndball herrer 2018.

EKSPERT: Håvard Tvedten.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dommeren har en fot utenfor spillebanen, og da tolker jeg det som at ballen skal være utenfor og «død», og det skal bli keepers ball, sier Tvedten.

Heldigvis for Brasils, og dommerens del, ble ikke scoringen kampavgjørende.

NRK fikk avslag om intervju med de tsjekkiske dommerne etter kampslutt, men IHFs dommerdelegat i Tokyo kan fortelle at situasjonen er godkjent.

– Situasjonen blir vurdert ut fra hvor ballen treffer dommeren. Ballen traff deler av kroppen innenfor banen, og derfor var det som om ballen ikke var borti noe, og fortsatte derfor å være i spill, skriver Jessica Rockstroh, fra medieavdelingen til Det internasjonale håndballforbundet, til NRK.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal