Forbannet etter absurd norsk scoring: – Jeg har mye på hjertet, men tør ikke å si noe

TOKYO/OSLO (NRK): Norge fikk en forferdelig start på åpningskampen mot Brasil, men hentet seg inn igjen og sikret seier i herrenes første OL-kamp på 49 år. Underveis i kampen fikk Norge uventet hjelp – fra dommeren.

Hentet seg inn igjen og sikret sin første seier i OL på 49 år.

Se hendelsen her.

De norske håndballherrene sleit mot Brasil første halvdel av OL-premieren, og lå under med ett mål til pause. Men så våknet toppscorer Sander Sagosen, og med åtte nettkjenninger ble han toppscorer og bidro sterkt til norsk 27-24-seier i herrelandslagets første OL-kamp siden 1972.

– Vi spiller med høye skuldre og slipper oss ikke ordentlig løs. Det er en typisk åpningskamp. Vi måtte føle litt på den, men så spiller vi oss bedre og bedre utover i kampen. Det var rotete, men vi er kjempeglade for at vi står her med to poeng, er trener Christian Berge sin oppsummering av kampen.

Norge var klart bedre enn Brasil i andre omgang, men det var likevel én spesiell situasjon som satte fyr i den brasilianske leiren.

Takker dommer for mål

Norge rullet opp et angrep før Sagosen gikk for skudd.

Han bommet og traff dommeren som stod ved siden av mål. Det satte tydeligvis dommeren ut av spill, for det så ikke ut som han fikk med seg at ballen spratt inn igjen i klypene til Kristian Bjørnsen, som deretter satte den i nettmaskene.

Kristian Bjørnsen

SPESIELT: Bjørnsen fikk sette ballen i mål etter den underlige situasjonen.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

– Det var en fin assist fra dommeren, jeg glemte å takke ham for den. Han står på banen, og da teller han som en stolpe, sier Kristian Bjørnsen til NRK.

I motsetning til Bjørnsen, var ikke Brasils keeper, Leonardo Terçariol, like blid da NRK pratet med ham etter kampen.

– Haha, jeg har mye på hjertet om den situasjonen. Men det beste er at jeg ikke sier det, sier Terçariol.

– Ble du sint?

– Ja. Sånn er spillet. Noen ganger har du flaks, andre ganger ikke.

– Har du opplevd noe sånt før?

– Nei, avslutter han.

Tercariol

FRUSTRERT: Brasils keeper Leonardo Terçariol.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Absurd situasjon

NRKs kommentatorer reagerer på håndteringen av situasjonen.

– Der skal jo dommeren gi Brasil ballen. Det er det ikke noen tvil om. Den spretter inn igjen, for en merkelig dømming. Du må kjenne at ballen treffer deg da, sa NRKs kommentator Patrick Rowlands i NRKs radiostudio.

En slik situasjon har heller ikke ekspert Tvedten vært borti.

– Det har jeg aldri opplevd før. Den spretter til Bjørnsen som setter den i mål, sier Håvard Tvedten.

Mener scoringen burde blitt annullert

NRKs ekspert har studert regelverket etter hendelsen, og viser til regel 7.9 i det internasjonale håndballregelverket.

Der står det at: «spillet fortsetter hvis ballen berører dommeren på banen».

Men TV-bildene viser at dommeren har den ene foten utenfor banen når han blir truffet, og derfor mener Tvedten at scoringen ikke burde vært godkjent.

EM Håndball herrer 2018.

EKSPERT: Håvard Tvedten.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dommeren har en fot utenfor spillebanen, og da tolker jeg det som at ballen skal være utenfor og «død», og det skal bli keepers ball, sier Tvedten.

Heldigvis for Brasils, og dommerens del, ble ikke scoringen kampavgjørende.

NRK fikk avslag om intervju med de tsjekkiske dommerne etter kampslutt, men IHFs dommerdelegat i Tokyo kan fortelle at situasjonen er godkjent.

– Situasjonen blir vurdert ut fra hvor ballen treffer dommeren. Ballen traff deler av kroppen innenfor banen, og derfor var det som om ballen ikke var borti noe, og fortsatte derfor å være i spill, skriver Jessica Rockstroh, fra medieavdelingen til Det internasjonale håndballforbundet, til NRK.

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal