NRK Meny
Normal

Nekter å gi opp drømmen om skiflyging - 10 år etter krangelen med Yggeseth og FIS

VM i Falun er sesongens store mål, men Anette Sagen drømmer fortsatt om at jentene får hoppe fast i skiflygingsbakken. Dette har skjedd for kvinnehopperne de siste 10 årene.

Sagen og Yggeseth

KRANGLET: Anette Sagen og Torbjørn Yggeseth møttes i 2004. Året da kvinnene til slutt fikk være prøvehoppere i Vikersund.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Nå mangler det bare å få komme oss opp i litt større bakker, sier Anette Sagen.

29-åringen fra Mosjøen har vært med på en rivende utvikling i skihopping for kvinner. De har fått verdenscup, junior-VM, VM og i OL i Sotsji i år fikk jentene være med for første gang.

– Det har skjedd så utrolig mye på ti år. Det er klart at det har begynt å dra seg til. Nivået er blitt veldig høyt, sier Sagen

Men veien har vært lang og tøff.

Skiflygningskampen

Året 2004 står igjen i historien med tjukke tall i kvinnenes kamp i hoppbakken, og sentralt stod skiflygingsbakken i Vikersund. Jentene fikk beskjed om at de kunne være prøvehoppere i forbindelse med mennenes renn i Kontinentalcupen. Norges Skiforbund sa ja, trenerne sa ja, arrangørene sa ja og juryen sa ja. Fire jenter fikk være prøvehoppere.

Anette Sagen

VIL TIL VM: Anette Sagen håper å hoppe seg inn på laget til VM i Falun neste år.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Men Det Internasjonale Skiforbundet sa nei.

– Vi har prøvd å stoppe forskjellige former for prøvehopping. Mange jenter har prøvd seg i skiflyging tidligere, uten at det har brakt jentehopping framover, sa Torbjørn Yggeseth, leder i hoppkomiteen i FIS, til NRK den gangen.

– Diskriminering. Det finnes ingen grunner til at vi ikke skal få hoppe, svarte Anette Sagen.

Drømmen lever

Skiflygningssagaen var ikke over. FIS måtte gi seg og jentene fikk hoppe. Anette Sagen, Line Jahr, svenske Helena Olsson og amerikanske Lindsay Van satt utfor kjempebakken i Modum. Olsson og Sagen fløy lengst og landet på 174,5 meter.

– Dette skaper ingen gjenklang utenfor Modum og omegn. FIS er ekstremt opptatt av sikkerheten. Skiflyging er en ekstremsport, sa Yggeseth til NRK.

10 år etter kranglingen lever drømmen for Anette Sagen om at jentene kan hoppe fast i en skiflygingsbakke. Men først kommer det et VM i Falun.

– Jeg har veldig lyst å dra dit. Jeg har hørt at det er et mesterskap der i februar. Dit skal jeg klare å komme meg. Jeg må bare hoppe bra først, sier hun.

Kvinnene hopper verdenscup på Lillehammer på fredag kl. 15.15.

Se intervju med Anette Sagen fra 2004:

Se de 10 år gamle sakene der Anette Sagen måtte krangle med FIS for at også kvinner skulle få lov til å hoppe i skiflygingsbakkene.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal