NRK Meny
Normal

«Tourminator» Sagan vil gjøre som Hushovd

Peter Sagan (23) jakter nok en grønn Tour de France-trøye å henge i premieskapet, men på veien til Champs-Élysées vil han også kopiere norske Thor Hushovd.

Sagan og Hushovd

Peter Sagan har vist muskler i den grønne trøye i Tour de France før, og har store planer om å gjøre det igjen. Thor Hushovd deltar ikke i årets ritt, men har tidligere opplevd stor suksess med blant annet å være ikledd den gjeve sammenlagttrøya.

Foto: Lauten, Daniel Sannum/PASCAL PAVANI / Afp/NTB scanpix

Den slovakiske spurtkanonen Peter Sagan tråkket inn til tre etappeseire og sikret seg den grønne poengtrøya da han debuterte i Tour de France i fjor. Den bedriften vil 23-åringen gjenta i år.

– Målet mitt er å vinne den grønne trøya, men det kommer til å bli tre vanskelige uker, sier Sagan ifølge Cyclingqoutes.

Unggutten ser også sitt snitt til å ikle seg en annen gjev trøye i Tour de France.

– Hvis muligheten byr seg den første uka, vil jeg selvfølgelig prøve meg på den gule trøya også, sier han.

Spurtspesialister i gult

Peter Sagan

Sagan «jogget» seg inn til etappeseier under Tour de France i fjor. Han har satt seg mål å vinne den grønne trøya i år igjen,

Foto: Doug Pensinger / Getty Images Sport

Tidlig i Tour de France er det nemlig sannsynlig at en ryttertype som Sagan kan ikle seg den gule ledertrøya.

På de første etappene er det lite tid å hente for sammenlagtkanonene, og veien til ledertrøya ligger åpen for ryttere med spurtferdigheter som også tåler kupert terreng.

Klarer Sagan det, vil han kopiere Thor Hushovd fra Tour de France i 2004, 2006 og 2011. Hushovd har også sin styrke i spurtoppgjør, men har likevel kunne ikledd seg den gule trøya som sammenlagtkanonene kjemper om på grunn av prestasjoner tidlig i rittet.

Skapt blest i hjemlandet

Sagan har allerede tråkket i litt av de samme sporene som Hushovd. «Oksen fra Grimstad» deltar ikke i Tour de France i år, men har vært en sterk bidragsyter til å skape blest om sykkelsporten i Norge. Sagan har gjort det samme i sitt hjemland Slovakia.

For Sagans sykkelferdigheter, ablegøyer og resultater har gjort ham til en populær mann. 23-åringen viste seg også som litt av en showmann da han i fjor krysset mållinja med joggende armbevegelser, fleksede muskler og skaffet seg kallenavnet «Tourminator».

Prestasjonene har fått supportere til å vrimle rundt sykkelløpene med slovakiske flagg, drassende på store pappfigurer av Sagan. Sykkelrytteren vies også mye spalteplass i internasjonal presse, og slovakisk TV har kjøpt rettighetene til Tour de France – mye på grunn av Sagan.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Peter Sagan og supportere

Peter Sagan tråkker i mål til overlegen etappeseier under Tour of Oman i februar. 23-åringens suksess på sykkelen har gitt en stor fanskare i hjemlandet som villig stiller opp i ritt verden over for å heie frem slovaken.

Foto: Bryn Lennon/Doug Pensinger / Getty Images Sport

– Det er selvfølgelig hyggelig med all oppmerksomheten fra fans, sykkelinteresserte og presse, for det betyr at de setter pris på det jeg gjør, sier Sagan.

– På en annen side skaper det mye stress og spenning. Det gir mindre tid til rekreasjon, og kan være et problem, sier Sagan.

Rekreasjon og hvile er avgjørende for å lykkes i et tøft treukersritt som Tour de France. Mange fjelltopper skal tråkkes over, og 3404 kilometer fordelt på 21 etapper skal tilbakelegges.

Hylles av rivalen

Sagan kan vente kamp fra en annen spurtkanon, britisk Mark Cavendish, både når det gjelder gul og grønn trøye.

Mark Cavendish

Mark Cavendish er alltid en mann å regne med i spurtoppgjør, men han er full av respekt for Peter Sagan.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Den gule trøya er den eneste jeg mangler. Den er noe av det mest ikoniske innen hele sportsverdenen, sier Cavendish ifølge AFP.

– Jeg kommer jo ikke til å bære den i Paris. Det er mulig at en spurter vil vinne den etter andre etappe også, men den tredje dagen blir tøffere. Kanskje vi får se at den gule trøya skifter eier hver dag den første uka, sier 28-åringen.

Briten innser imidlertid at kampen mot Sagan blir vanskelig. Under tredagersrittet De Panne i vår, mente Cavendish overfor VeloNews at hans slovakiske konkurrent fremstod som uslåelig.

– Han er uten tvil en type rytter som er spesiell for en generasjon. Han er super, supergod. Han får oss til å se ut som juniorer, uttalte Cavendish.

Bedre klatrer

Sagan har valgt en annerledes oppladning til rittet enn sine antatt hardeste spurtkonkurrenter.

Slovaken har hatt konkurransepause, mens ryttere som Cavendish og André Greipel har deltatt i ritt med mange spurtetapper.

– Vi er ryttere med forskjellig karakteristikk, derfor er det ikke uvanlig at vi lader opp til Tour de France på ulikt vis. De er mer fullblods sprintere, mens jeg er mer enn allrounder, sier han.

Han har fulgt programmet fra tidligere ved å delta i både Tour of California og Sveits rundt før Tour de France.

– Det har fungert bra tidligere. Fjelletappene der vil gi meg utholdenhet til touren, sier han.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Semifinale i cupen, menn
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08