Ble best i verden: – Liker ikke trening

GLASGOW (NRK): Peter Sagan (28) beskrives som en av de beste syklistene gjennom alle tider. Det er i hvert fall ikke fordi han er glad i leve et normalt toppidrettsliv.

CYCLING-FRANCE/

STOR: Peter Sagan har vunnet den grønne poengtrøya i Tour de France seks ganger siden 2012. Kun i fjor gikk den til noen andre, da Sagan ble kastet ut av rittet.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

– Han er ingen vanlig toppidrettsutøver. Han hviler aldri og vil alltid gjøre noe. Peter er litt hyperaktiv, sier rådgiver Gabriele Uboldi til NRK.

Men akkurat nå sover Peter Sagan, får NRK beskjed om av Uboldi. Han er Sagans nærmeste støttespiller, og er med overalt hvor sykkelstjernen ferdes. Det er han som har sagt at vi kan få et kort intervju i forbindelse med hans første, og siste treningstur med det slovakiske landslaget før landeveisrittet i Glasgow.

Peter Sagan, EM, Glasgow 2018

INGEN LUKSUS: Peter Sagan og det slovakiske landslaget bor på et tostjerners hotell utenfor Glasgow under EM.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Sagan og teamet nærmest ham kom til Glasgow i privatfly fra hjembyen Monaco kvelden i forveien. Det ble en lang natt på et noe slitent tostjerners hotell utenfor byen, og sykkelstjernen er forsinket fordi også han tross alt trenger å hvile litt.

– Jeg har aldri opplevd at han kommer senere enn avtalt, forteller den slovakiske journalisten i TV-kanalen RTVS, Samuel Brecka, som følger Sagan hele året.

– Han er den største sportsstjernen i vår historie. Han er spesiell, slår han fast.

– Aldri sint og arrogant

Sagan begynner å bli et kjent navn også for mange nordmenn. Han har herjet på sykkelen siden han kom fra terrengsykling og virkelig slo igjennom i 2010. I år tok han sin sjette poengtrøye i Tour de France, etter tre etappeseire. Han er rett og slett en av de aller, aller sterkeste syklistene i verden. Den som alle frykter i en spurt.

– Den beste nå, og en av de beste rytterne gjennom alle tider, mener Alexander Kristoff.

– Han virker så avslappet til det han driver med, og er aldri stressa. Han kommer seg jo alltid dit han vil uansett hvor han er i feltet egentlig, og det er imponerende å se på, legger nordmannen til.

TOPSHOT-CYCLING-FRA-TDF2018-LINE

DEN FEMTE: Peter Sagan spurtslo Alexander Kristoff flere ganger under årets Tour de France – som her på den 13. etappen.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Det er også noe litt mystisk over Sagan. For selv om han virker både høflig, morsom og spontan på sosiale medier og i de få lengre intervjuene han gjør, er det mange av dem som følger ham tettest som mener det er vanskelig å komme innpå ham. At han aldri deler mer enn han må.

– Det er noen ganger veldig vanskelig å være journalist rundt Sagan, men det kommer an på hva slags spørsmål man stiller. Er de dumme går det ikke, og da er svarene korte, men svarene er gode når det er perfekte spørsmål. Jeg er ofte litt nervøs før jeg skal snakke med ham, men han blir aldri sint eller arrogant. Han er veldig profesjonell, forklarer Brecka.

– Han er blitt mer moden. Han er flinkere i intervjuer nå, påpeker Uboldi, som dessuten røper at Sagan faktisk er en veldig god taper.

– I sport, ja, men ikke utenfor. For ham er det utvilsomt verre å tape på Playstation eller noe enn et sykkelløp. Det er i hvert fall veldig sjelden, og jeg må faktisk tenke. Sist gang jeg så ham sint var vel under OL i Rio, da han punkterte to ganger i terrengsykkel og mistet gullet.

Peter Sagan, EM Glasgow 2018

STORT TEAM: Peter Sagan reiser ikke alene, og har blant annet med seg rådgiver Gabriele Uboldi (t.h.), en venn og agent Giovanni Lombardi til EM.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Liker ikke trening

Ellers beskriver rådgiveren, ikke overraskende, Sagan som en helt normal mann.

– Jeg kjenner ham veldig godt, og føler han er min beste venn. Han er enkel å forholde seg til og han er blid, og alltid hyggelig. Jeg hører noen ganger folk si at han er rar eller vanskelig, men det stemmer ikke i det hele tatt, sier han.

Bortsett fra når det kommer til hvile da. Og kanskje trening.

– Han liker ikke vanlig trening. Når han føler han er på trening, så funker det ikke for hverken kroppen eller hodet hans. Han må gjøre ting han liker, så vi står på ski, kjører terrengsykkel, eller noe på vannet. Han trener mye, men annerledes enn mange, røper Uboldi.

– Så det er litt vanskelig å være treneren hans?

– Ja, garantert. Men han er best, så det ser ut som det virker.

– Tror du det er nøkkelen for at han er blitt så god?

– Ja. Det tar vekk både presset og stresset før en konkurranse.

Sagan deler ulike sider fra livet sitt på sosiale medier, som denne treningsvideoen:

Har fortsatt vondt

Søndagens landeveisritt er Bora-rytterens første konkurranse siden Tour de France ble avsluttet for to uker siden. Han har tatt det rolig siden, og bokstavelig talt leget sårene. For på den 17. etappen gjorde han noe så uvanlig for Sagans del, som å velte. Han fikk skrapet opp store deler av kroppen, og syklet resten av treukersrittet med store bandasjer.

TOPSHOT-CYCLING-FRA-TDF2018-FALL

FIK HJELP: Peter Sagan veltet i årets Tour de France og syklet tre og en halv etappe med smerter.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Han ser litt stiv ut når han kommer gående mot oss nå også. Sykkel-EMs største stjerne smiler og hilser.

– Det går greit. Jeg har slått mange muskler, og det tar lang tid før det er greit å sitte på sykkel i vanlig posisjon, sier han, og drar litt i det rufsete håret. Han ser litt trøtt ut.

TV-kameraene plukket ikke opp velten, men selv husker han det fortsatt smertelig godt.

– Jeg skulle bare fullføre de siste etappene uten risiko. Jeg fikk noen drikkeflasker, og plutselig kom det en skarp sving til høyre. Jeg forsøkte å bremse, men på grunn av grus på veien gikk det ikke. Det eneste som stod i hodet mitt etterpå var at jeg ville fullføre Tour de France, minnes Sagan.

Han klarte det, til tross for at hele kroppen gjorde vondt. Men da Alexander Kristoff vant spurten på Champs-Élysées, var Sagan for en gangs skyld ikke i nærheten.

Peter Sagan, EM Glasgow 2018

SYNLIG: Skadene Peter Sagan pådro seg på den 17. etappen av Tour de France er fortsatt synlige.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Jeg ønsket å spurte på siste etappe, men det ble vanskelig. Når man sykler sakte går det helt fint, men i en sånn spurt må man ta det helt ut, og da er det vondt.

Han flirer litt nå. Men skrubbsårene er fortsatt godt synlige. Han deler egentlig ikke så mye nå heller, men svarer grundig på spørsmålene vi rekker før det er tid for en sykkeltur med innlagt kaffepause.

– Ryggen er det verste, forteller han og viser med hendene utenpå verdensmestertrøya.

– Du som så sjelden er involvert i uhell, vil du være mer forsiktig eller redd nå?

– Noen ville kanskje det, men det er jo helt normalt å krasje innimellom. Hvis du ser en motorsyklist, så krasjer de og brekker alt, men de er tilbake og hopper på sykkel et par måneder senere. Ha-ha.

– Lotteri

Derfor jager Sagan også et nytt gull på søndag, selv om smertene fremdeles er der.

– Man vet aldri med Sagan, påpeker regjerende europamester Kristoff, som skal forsøke å forsvare trøya mot flere av verdens beste spurtere på det som ligger an til å bli både våte, kuperte og svingete veier i Glasgow sentrum.

– Løypa passer både meg og Sagan. Han blir nok sterk, tror nordmannen.

– For min del er det lotteri. Jeg skal prøve, så får vi se. Vi hadde bestemt at jeg skulle hit for lenge siden, og det er bedre å konkurrere enn bare å trene hjemme. Været er uansett det samme for alle, sier slovaken.

Teamet som er med ham hevder de tviler på at Sagan er klar for noen spurtduell nå. Det til tross for at han er Peter Sagan. Og Peter Sagan er en vinner.

– Han er Peter Sagan, ja. Men også han er menneskelig. Ikke glem det, sier Uboldi og smiler.

 • Landeveisrittet i EM ser du på NRK1 fra klokken 11.30 søndag.
Peter Sagan

TID TIL MØTE: Peter Sagan tok seg tid til et kort møte med NRK og én slovakisk TV-kanal før landeveisrittet i EM.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Siste nytt

 • Haaland skadefri og kampklar

  Erling Braut Haaland måtte melde forfall til landslagets EM-kvalifiseringskamper mot Spania og Romania, men er nå kvitt hofteskaden han slet med.

  Ifølge den østerrikske avisen Salzburg Nachrichten deltok nordmannen på hele onsdagens trening med Salzburg, og han meldes spilleklar til lørdagens seriemøte med Sturm Graz.

  Haaland topper toppscorerlisten i den østerrikske toppserien med elleve fulltreffere så langt denne sesongen.

  I neste uke kommer Napoli på besøk til Salzburg i det som blir en toppkamp i mesterligaens gruppe E.

  Fotball, A-landslaget menn
  Foto: Tom Hansen / Tom Hansen
 • Hovland slettet 36 år gammel rekord

  Viktor Hovland gikk første runde i PGA-turneringen i Jeju Island på 69 slag. Det var nordmannens 18. runde i touren på rad på 60-tallet, noe som er PGA-rekord. Før torsdagens turneringsstart i Sør-Korea hadde det norske golfesset spilt 17 runder på rad på PGA-touren på 60-tallet. Med sin 69-runde torsdag økte han rekken til 18, noe ingen andre spillere har klart siden statistikken ble offisiell i 1983.

  Før turneringen delte Hovland rekorden med amerikanske Bob Estes som hadde 17 runder på rad i 2001. Nå troner den norske 22-åringen alene øverst på listen.(NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Steve Helber / AP
 • Bokser død fire dager etter kamp

  Den 27 år gamle bokseren Patrick Day (til høyre på bildet) døde onsdag, fire dager etter at han ble slått ut i tiende runde i en kamp i Chicago.

  Den amerikanske bokseren ble lørdag kveld slått ut i tiende runde i en kamp mot den tidligere olympiske bokseren Charles Conwell i Wintrust Arena i Chicago. Slaget som sendte Day i kanvasen, var så hardt at han etterpå fikk konstatert hjerneskade.

  Day ble lagt i kunstig koma, men livet sto ikke til å redde. Etter fire dager døde bokseren på sykehus.

  I et følelsesladd brev skrev motstanderen Conwell (21) at han aldri mente at noe slikt skulle skje.

  – Alt jeg ville var å vinne. Hvis jeg kunne tatt det tilbake, ville jeg gjort det. Ingen fortjener noe slikt, sto det i brevet som er gjengitt av BBC. (NTB)

  Bokser Patrick Day, til høyre
  Foto: Frank Franklin II / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal