Hopp til innhold

Særlov kan gi IOC skattefritak i Norge

Samtidig som staten regner på hvor mye et Oslo-OL egentlig vil koste Norge, pågår det et arbeid for å få IOC til å slippe billigere unna norsk skattelovgivning.

Thomas Bach

Thomas Bach ble denne uken valgt til ny IOC-president. Før et eventuelt OL kan Norge komme til å innføre en særlov som gjør at organisasjonen han leder slipper billigere unna beskatning.

Foto: DANIEL GARCIA / Afp

Ole Gjems-Onstad

Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad synes det er bra om det blir debatt knyttet til betingelsene vertslandene gir IOC.

Foto: NRK

– De siste årene har vi sett at Den internasjonale Olympiske Komite (IOC) har presset arrangørlandene til å få absolutt fritak for veldig mye innenfor skatt og avgifter. Arrangørlandene har godtatt hva som helst, sier skatteprofessor Ole Gjems-Onstad på BI.

Denne uken kom Norge et viktig steg nærmere en OL-søknad da Oslos befolkning stemte ja i OL-avstemningen.

Nå jobber staten med å gå gjennom Oslos søknad om statsgaranti for å beregne hvor mye et slikt mesterskap kan komme til å koste.

Samtidig må Finansdepartementet forholde seg til Oslo 2022s advokater som ser behovet for noe helt unikt i norsk sammenheng: En egen lov som sikrer at IOC i skattesammenheng får særbehandling.

Firmaet Deloitte trekker parallellene til da OL ble arrangert i London i 2012. Da innførte Storbritannia tilsvarende særlover som sikret IOC skattefritak.

I et annet notat anbefaler advokatfirmaet å gå i dialog med Finansdepartementet for å garantere at Oslo 2022 sikres såkalt 0-sats på moms.

– Ordninger ingen andre kan drømme om

Dette får skatteprofessor Ole Gjems-Onstad på BI til å reagere. Han har via kolleger i andre europeiske land allerede merket tendensen til at IOC forventer særbehandling på disse områdene.

– De får særordninger som ingen andre kan drømme om. Skattelovgivningen gir et vern for idretten generelt, men her er det en organisasjon og et arrangement som får spesielle regler, sier Gjems-Onstad, som synes det er bra hvis dette blir debattert.

Finansdepartementet opplyser til NRK at det aldri før har vært laget særlover i forbindelse med idrettsarrangementer i Norge. De bekrefter at behovet for skatte- og avgiftstilpasninger er noe som inngår i arbeidet de nå driver med, men at de foreløpig ikke har tatt stilling i saken.

Skatteprofessor Frederik Zimmer ved Universitetet i Oslo sier det kan være utfordringer knyttet til å særbehandle et arrangement.

– Det er alltid en problemstilling når man gir et unntak at det kan komme andre. Man kan kanskje si at OL er så stort og dermed er et særtilfelle. Men det finnes jo andre idrettsarrangementer der det bare er snakk om en gradsforskjell, og man kan snakke om store rockekonserter, for eksempel. Så det er alltid en risiko for spredning, sier Zimmer.

– Må akseptere særlover

Hans B. Skaset

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset synes norske politikere bør være klar over at tilsagn om statsgaranti også innebærer mye annet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

IOC stiller ikke som et absolutt krav å slippe beskatning i landene der de opererer. Spørsmålet er imidlertid om Norges sjanser til å få tildelt OL blir mindre uten at ikke alle skatte- og avgiftsspørsmål er avklart?

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset mener Norge forplikter seg til mye dersom man søker om et OL.

– Stortinget og regjeringen må være klar over at hvis de stiller seg bak en søknad og gir statsgaranti, så har de samtidig akseptert å lage særlover for arrangementet etter IOCs krav, sier Skaset til Vårt Land.

Han synes ikke noe om at det samme nå kan bli aktuelt i Norge.

– Dette er en helt uholdbar situasjon. At det er mulig for den type organisasjoner som vi her snakker om å operere som om de yter et bidrag til menneskeheten som ikke bør beskattes er helt håpløst, sier han videre.

– Skjønner ikke argumentasjonen

Gerhard Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg mener OL-arrangørene ofte er strålende fornøyd med at IOC utbetaler mange milliarder for arranementet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg synes ikke IOC forlanger spesielt mye av arrangørlandene.

– En del av det som foregår er at Oslo forhandler med IOC og på den måten får en klarhet i hva som forlanges, sier Heiberg.

– I forbindelse med London-OL tok IOC ut mange milliarder kroner. For at det ikke skulle beskattes måtte britiske myndigheter lage særlover, og det samme må kanskje skje i Norge. Hva kan du si om det?

– Jeg skjønner ikke argumentasjon. Vi får store inntekter fra tv-rettigheter og sponsorer. Cirka 50 prosent av de inntektene går tilbake til arrangørene. De fleste er strålende fornøyd med at IOC betaler mange milliarder for arrangementet utfra de avtalene vi gjør, sier Heiberg.

Elin Grimsby

OL-direktør Eli Grimsby er klar på at IOC må forholde seg til norsk lov dersom OL skal arrangeres i Norge.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Direktør Eli Grimsby i Oslo2022 ønsker ikke å spekulere i om Oslos sjanser til å få arrangere et OL avhenger av om IOC slipper å betale skatt. Hun er tvert imot tydelig på at IOC må forholde seg til norsk lov og kan komme til å bli skattepliktige i Norge.

– I enkelte land har de særlovgivning av praktiske hensyn for å kunne gjennomføre dette på en grei måte. Deloitte (Oslo 2022s advokater, journ.anm.) har anbefalt at det bør vurderes en særlov, og det bør vurderes på statlig nivå, sier Grimsby.

Siste nytt

  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal