Hopp til innhold

Kritikk mot byttet av Sveriges yndling: – Det der hadde ikke jeg gjort

Alexander Isak ble rost opp i skyene for innsatsen han la ned mot Spania. Men 21-åringen ble byttet ut med over 20 minutter igjen. Det var det enkelte som skjønte svært lite av.

zW5amtl6uX8

TATT AV BANEN: Alexander Isak blir byttet ut etter 68 minutter mot Spania og blir takket av trener Janne Andersson.

Foto: JULIO MUNOZ / Reuters

Isak var nemlig mannen bak Sveriges to eneste, men også enorme sjanser mot storfavoritt Spania i gruppe E mandag kveld. Ifølge den svenske avisen Expressen uttalte SVT-ekspert Glenn Strömberg følgende om at Isak ble tatt av banen på stillingen 0-0:

– Det der hadde ikke jeg gjort. Jeg mener han var i slag og spilte med større og større selvtillit i kampen.

– Skulle det ha dukket opp en sjanse, skulle de (spanjolene) slurve, skulle han få en én mot én-situasjon mot noen, så har han vist at han kan stelle i stand trøbbel for dem. Nei, det der... Isak hadde jeg hatt igjen på banen.

«Tok ut muligheten til å dra med en seier»

iZNskK6KZa4

REV OG SLET: Alexander Isak var tøff å håndtere for det spanske forsvaret, her ved Aymeric Laporte.

Foto: Pierre Philippe Marcou / AP

Kommentator Noa Bachner i samme avis skriver at Sverige-trener Janne Andersson «byttet ut muligheten til å ta alle tre poengene» mot Spania og spør om det ikke var mulig å gjøre noe annet enn akkurat dét byttet. Han mener de blågule trengte å beholde sin rett til å gjøre noe med kamputfallet.

«Janne Andersson vinket til seg Robin Quaison og Viktor Claesson – to bytter som så perfekte ut – og senere tok han ut muligheten til å dra herfra med en seier. Den hadde nummer elleve på ryggen», skriver han, og viser til Isaks draktnummer.

Kommentator i Aftonbladet, Erik Niva, har samme budskap.

«Ga bort sjansen til å vinne», skriver han, og spør: «Alexander Isak byttes ut – har vi ikke kommet lengre?».

Et angrep alene

For Isak var svenskenes virkelige trussel mot et dominerende vertskap i Sevilla. Han stod nærmest alene for det som da var kampens største sjanse like før pause, men ble hindret av at Spania-back Marcos Llorente stod på streken, klarerte i stolpen og videre rett i nevene på keeper Unai Simon.

Etter en drøy time stod Isak for forarbeidet til gjestenes aller største sjanse. Inne i Spanias 16-meter tråklet og driblet han seg forbi tre mann.

Deretter slo han perfekt inn på tvers av feltet til spissmakker Marcus Berg, som presterte å bomme på ballen og sende den utenfor på åpent mål.

Noen minutter senere ble både Isak og Berg byttet ut.

– Jeg vil alltid spille. Jeg følte at jeg kom godt i gang, og skapte noe offensivt, men forstår at det ble satset mer på det defensive etter hvert. Ett poeng i dag kan være veldig viktig for oss, sier han.

Trener Andersson måtte forklare byttet på pressekonferansen etter kampen.

GwsvzdvkVWQ

TATT AV BANEN: Alexander Isak og trener Janne Andersson underveis i kampen mot Spania.

Foto: Julio Munoz / AP

– Han er på gang offensivt og gjør noen bra greier. Han begynte å bli «mør», både han og Berg. Så da bytter jeg begge for å få pigge bein. Han gjør en kjempebra kamp, sier han, og fikk deretter spørsmål hvordan Isak reagerte på å bli tatt av banen.

– Han hadde sikkert ønsket å spille videre. Fotballspillere vil spille fotball. Vil han spille mer, så kan jeg forstå det. Ut ifra helhetssituasjonen valgte jeg å ta den beslutningen.

Full Spania-dominans

At det endte 0-0 var det imidlertid ingenting som tydet på underveis.

Den første omgangen var nemlig en oppvisning i imponerende spansk pasningsspill, aggressiv og høy gjenvinning, og det som må kalles et enormt sjansesløseri og stormløp mot Sveriges mål.

Statistikktjenesten Opta har et godt bilde på nettopp dét. De skriver at tre spanske spillere slo 60 vellykkede pasninger eller mer de første 45 minuttene, mens Sverige som lag klarte 59 totalt...

CFlRHSfleDg

MÅTTE KJØLE SEG NED: Spania-trener Luis Enrique måtte både sette seg ned og hydrere etter å ha sett laget sitt bomme på sjanse på sjanse.

Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters

Dominansen og sløseriet fikk trener Luis Enrique til å rive seg i håret opptil flere ganger.

Daniel Olmo og Koke testet keper Robin Olsen flere ganger med både føtter og hodet, fra kort og langt hold,men de evnet ikke å overliste ham.

Størst sjanse hadde riktignok Alvaro Morata. Han var heldig da midtstopper Marcus Danielsson regelrett bommet på en gjennombruddspasning og oppdaget at han plutselig var alene med keeper. Men han presterte å avslutte like utenfor.

Enorm Isak-prestasjon

Selv om Sverige stort sett løp imellom i den spanske heten, ikke minst slet med å beholde ballen i mer enn tre-fire trekk, så måtte det komme en mulighet.

Den kom – og var til gjengjeld enorm.

Kampuret viste 41 minutter da pulsen til dem med Spania-sympatier trolig steg voldsomt. Alexander Isak var først på en ball i bakrom, fintet etter hvert vekk Aymeric Laporte og skjøt mot lengste hjørne.

Avslutningen føk forbi keeper Unai Simon, men rett i Marcos Llorente som stod plassert på streken. Han blokkerte avslutningen i stolpen og videre rett i nevene på keeper Unai Simon.

Stanget og stanget

Kampbildet etter pause var ikke veldig mye annerledes fra de første 45 minuttene.

Men Spania slet mer med å komme til de store mulighetene før de nok en gang ble rystet av sjansen til Marcus Berg.

Det ble også kampens aller største.

Luis Enriques menn stanget og stanget, skapte noen store sjanser i sluttminuttene. Sverige kjempet og kjempet. Og til slutt kunne «söta bror» juble for ett poeng.

– Det var en veldig tøff kamp. Hele laget gjorde en en fantastisk innsats i dag. Vi var litt passive i begynnelsen av kampen, og forsøkte å våge litt mer i 2. omgang. Men vi møtte et bra spansk lag, oppsummerer midtstopper og Manchester United-spiller Victor Lindelöf.

Han mener prestasjonen gir selvtillit videre i EM og vil påpeke at keeper Robin Olsen var fantastisk.

– Jeg tror det spanske laget ble litt frustrert etter hvert, sier han om motstanderen.

Sverige skal i aksjon igjen kommende fredag. Da venter Slovakia på andre banehalvdel i St. Petersburg. Spania skal på sin side møte Polen lørdag kveld.

Siste nytt

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal