Så nær var Carlsen katastrofe

SOTSJI (NRK): De færreste vet hvor dypt en syk Magnus Carlsen måtte grave for å vinne VM. Han ble reddet av at Vishy Anands nerver brøt sammen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen gned seg i øynene både under det siste partiet og her, på pressekonferansen etterpå. VM var en kraftanstrengelse uten like.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er sliten nå, sier Magnus Carlsen.

Etter VM-triumfen ble det ikke noen tur i bassenget slik det ble etter fjorårets VM-seier. Det ble heller ingen ekstravagent feiring, noen lange intervjurunder eller jubelbrøl.

Det holdt i massevis med litt kake og en rolig middag.

– Det blir tøft på slutten av sånne matcher. Spesielt når formen ikke er helt på topp, sier Carlsen til NRK - med en liten antydning til forkjølelsesstemme.

De siste dagene har den vanligvis sprudlende 23-åringen vært merkbart mer stille, selv mot de som står ham nærmest. Støttespillerne hans sier han har sittet stille i bilen på vei til hotellet etter utmattende partier.

Det har vært mindre tull og show, mindre basketball og kortere svar til pressen.

– Det har vært tungt. Tyngre enn folk har sett utad. Han ble bragt ned til jorden i det tredje partiet, og etter det har det vært knalltøft, sier Agdestein til NRK.

– Tyngre enn folk har sett

agdestein og carlsen

Det siste partiet ble svært spennende, også for Magnus Carlsens manager Espen Agdestein.

Foto: RAKKE, MORTEN / NTB SCANPIX

Historiebøkene vil vise at Magnus Carlsen vant VM ett parti før slutt. Men fortellingen om verdensmesterskapet i Sotsji har mye mer nerve enn som så.

Kilder både på innsiden og utsiden av Carlsen-leiren forteller at det ikke var langt fra at det hele gikk galt.

– På slutten var han veldig sliten. Det gir ekstra utslag når man får noen uhumskheter i kroppen også. Han er heldigvis i god fysisk form, for dette var veldig anstrengende, sier manager Agdestein.

– Det viser knallhard karakter at han greide å ro dette i land, sier manageren.

Begynte å tenke på å avgjøre før tiden

Carlsen selv innrømmer at han fikk en skikkelig kalddusj etter han fikk en drømmestart med en typisk Carlsen-seier i det andre partiet.

– Det startet jo veldig bra. Etter to partier begynte jeg omtrent å lure på når dette skulle være ferdig. Men jeg ble sendt skikkelig ned på jorda igjen etter Anand vant det tredje partiet, sier Magnus Carlsen selv.

– Denne tittelen smakte bedre enn den første, for den var vanskeligere. Anand har vært bedre forberedt, og gjorde nesten ingen feil, sier Carlsen til NRK.

Den rutinerte inderen greide nemlig å stable på beina et kruttsterkt comeback. Alle avskrev ham etter tapet for et snaut år siden, men Anand rundspilte Carlsen i det tredje partiet.

«Tigeren fra Madras» briljerte i både parti fire og parti fem. I det fjerde gjorde Carlsen nesten alt riktig, men inderen parerte alle angrep mesterlig. I det femte partiet ble nordmannen presset til døra.

Så kom den utrolige dobbeltblunderen, da Carlsen var utrolig heldig som fikk seier og ikke tap. Det skulle bli en livline for 23-åringen gjennom hele resten av VM.

Det var nemlig i omtrent dette tidsrommet at Magnus Carlsen ble syk. Både faren og Carlsen selv gikk rundt med en forkjølelse, og i det åttende partiet viste han med hele kroppsspråket formen ikke var på topp.

– Noe må være galt med Carlsen utenfor brettet, sa sjakkjournalist Mike Klein i Chess.com.

– Det har vært litt opp og ned i VM. Før det åttende partiet følte jeg meg skikkelig dårlig, sier Carlsen.

Video: Tabbene som kunne snudd VM-kampen

Viswanathan Anand gikk glipp av en kjempesjanse da Carlsen tabbet seg ut.

Vishy Anand gjorde en kjempetabbe da han ikke utnyttet en tabbe fra Magnus Carlsen.

Hammer var nervøs

Bæringen greide å holde til remis i to partier på rad, men det hele hadde åpnet en stor kontringsmulighet for Anand i det ellevte partiet.

Den muligheten var han svært nær å utnytte.

– Datamaskinene våre viste at ingen av dem spilte de beste trekkene. Det så ut til at Anand kunne vinne i dag, sier sekundant Jon Ludvig Hammer.

Presserommet i Sotsji stod nærmest på hodet midt i det avgjørende partiet. Faren, søsteren og manageren gikk fra skjerm til skjerm for å få med seg siste trekk og utvikling. En skokk med pressefolk fulgte etter dem. Ved flere anledninger ropte folk ut i overraskelse over et trekk eller en forflytning av «pila».

Det viste seg at den regjerende mesteren måtte gå skikkelig i kjelleren, og at selv det ikke skulle være nok. Magnus Carlsen var i alvorlig fare for å tape.

Nervene sviktet

Det ville vært krise for Carlsen, som i så fall ville gått inn i det tolvte parti uten momentum og med svarte brikker.

– Fra et psykologisk ståsted ville et tap i dag vært forferdelig for Carlsen, spesielt fordi han er småsyk. Nervesystemet hans ville fått gjennomgå skikkelig. VM-historien kunne forandret seg drastisk dersom Magnus tapte det partiet, sier Garcia til NRK.

Det var da det så som mest håpløst ut at redningen kom.

– Vishy var veldig nær å gi Magnus en skikkelig fulltreffer, men nervene hans sviktet på et avgjørende tidspunkt. Hvis Vishy hadde satt løperen på e7 i stedet for tårnet til b8, ville Magnus fått store problemer. Og med tap i dag ville alt forandret seg, sier El Pais-journalist Garcia.

– Det var ikke Magnus Carlsen som vant. Det var Anand som tapte, sier han.

Måtte holde seg i skinnet

– En enorm lettelse, sier manager Agdestein.

– Dette var en av de tøffeste dagene. Jeg er så glad jeg klarte dette, sier en lykkelig Carlsen.

23-åringen skjønte sakte, men sikkert at han var i ferd med å vinne partiet. I ren lettelse og glede begynte han å spille lynraskt. Han visste at det snart var ferdig.

– Jeg måtte holde meg i skinnet for ikke å spille for fort, sier han.

Verdensmesteren selv vil ikke gå med på at han var nær å tape matchen.

– Jeg synes egentlig ikke det. Jeg var nær i det sjette partiet, det kunne veldig lett gått helt galt. Han hadde sine muligheter. Men jeg hadde flere. Og med unntak av åningene synes jeg at jeg rent spillemessig var bedre enn ham.

Imponerte treneren

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen er treneren til Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Anand sa det selv på pressekonferansen:

– Jeg innså etter hvert at han var den beste spilleren.

Magnus Carlsens trener, Peter Heine Nielsen, sier at han tar av hatten for det han mener er en stor idrettsprestasjonen.

– Noe av det som er imponerende med Magnus, er at han alltid gir alt. Etter en VM-kamp skal hans første innskytelse være at «nå vil jeg legge meg og sove en uke». Det tror jeg han kommer til å gjøre også, gliser dansken.

Det har han rett i. Ved å følge Magnus Carlsen i timene etter VM-seieren, får man nemlig høre spørsmålet «Hvordan skal du feire?» noen titalls ganger. Og svaret?

– Nå skal jeg slappe av. Jeg er veldig, veldig sliten.

Siste nytt

 • Trippel OL-vinnar i friidrett død

  Den triple OL-vinnaren Peter Snell frå New Zealand er død, 80 år gammal.

  Snell er ein av New Zealands største idrettsheltar, med OL-gull på 800 m i 1960 og på 800 og 1500 m i 1964. Han heldt også verdsrekorden på 800 meter og ei engelsk mil.

  Peter Snell
  Foto: AP
 • OL-surfing på Tahiti

  OL-arrangørane i Frankrike valde torsdag å legge surefekonkurransane i OL i 2024 til stillehavsøya Tahiti. Det er 15.700 km og 20 flytimar unna Paris, som er vertsby for sommarleikane.

  Ifølgje arrangørane vil dette ikkje ha betydning for kostnadene, eller skape ekstra problem for klima og miljø.

  Valet er gjort fordi det er nesten garantert ideelle bølgjer for surfing.

  Men det er også kontroversielt, fordi bølgjene er rekna som farlege for kvinnene. derfor står ikkje Tahiti på kvinnenes verdscupliste.

  – Vi set opp kvinnenes konkurransar på den tida på dagen når bølgjene er minst, seier Lionel Teihotu i Tahitis surfeforbund.

  Tahiti er ein del av øygruppa Fransk Polynesia, som er rekna som ein del av Frankrike, men med indre sjølvstyre.

  Den amerikanske surferen Benji Brand ved Teahupoʻo på Tahit
  Foto: BRIAN BIELMANN / AFP
 • Klopp forlengjer med Liverpool

  Manager Jürgen Klopp har forlenga sin kontrakt med Liverpool til 2024, melder klubben på sine nettsider.

  Klopp har leia Liverpool sidan 2015, og førte dei til topps i meisterligaen i vår.

  Klopp
  Foto: Jon Super / Jon Super

Sendeplan

Kl. Program Kanal