NRK Meny
Normal

Så nær var Carlsen katastrofe

SOTSJI (NRK): De færreste vet hvor dypt en syk Magnus Carlsen måtte grave for å vinne VM. Han ble reddet av at Vishy Anands nerver brøt sammen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen gned seg i øynene både under det siste partiet og her, på pressekonferansen etterpå. VM var en kraftanstrengelse uten like.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er sliten nå, sier Magnus Carlsen.

Etter VM-triumfen ble det ikke noen tur i bassenget slik det ble etter fjorårets VM-seier. Det ble heller ingen ekstravagent feiring, noen lange intervjurunder eller jubelbrøl.

Det holdt i massevis med litt kake og en rolig middag.

– Det blir tøft på slutten av sånne matcher. Spesielt når formen ikke er helt på topp, sier Carlsen til NRK - med en liten antydning til forkjølelsesstemme.

De siste dagene har den vanligvis sprudlende 23-åringen vært merkbart mer stille, selv mot de som står ham nærmest. Støttespillerne hans sier han har sittet stille i bilen på vei til hotellet etter utmattende partier.

Det har vært mindre tull og show, mindre basketball og kortere svar til pressen.

– Det har vært tungt. Tyngre enn folk har sett utad. Han ble bragt ned til jorden i det tredje partiet, og etter det har det vært knalltøft, sier Agdestein til NRK.

– Tyngre enn folk har sett

agdestein og carlsen

Det siste partiet ble svært spennende, også for Magnus Carlsens manager Espen Agdestein.

Foto: RAKKE, MORTEN / NTB SCANPIX

Historiebøkene vil vise at Magnus Carlsen vant VM ett parti før slutt. Men fortellingen om verdensmesterskapet i Sotsji har mye mer nerve enn som så.

Kilder både på innsiden og utsiden av Carlsen-leiren forteller at det ikke var langt fra at det hele gikk galt.

– På slutten var han veldig sliten. Det gir ekstra utslag når man får noen uhumskheter i kroppen også. Han er heldigvis i god fysisk form, for dette var veldig anstrengende, sier manager Agdestein.

– Det viser knallhard karakter at han greide å ro dette i land, sier manageren.

Begynte å tenke på å avgjøre før tiden

Carlsen selv innrømmer at han fikk en skikkelig kalddusj etter han fikk en drømmestart med en typisk Carlsen-seier i det andre partiet.

– Det startet jo veldig bra. Etter to partier begynte jeg omtrent å lure på når dette skulle være ferdig. Men jeg ble sendt skikkelig ned på jorda igjen etter Anand vant det tredje partiet, sier Magnus Carlsen selv.

– Denne tittelen smakte bedre enn den første, for den var vanskeligere. Anand har vært bedre forberedt, og gjorde nesten ingen feil, sier Carlsen til NRK.

Den rutinerte inderen greide nemlig å stable på beina et kruttsterkt comeback. Alle avskrev ham etter tapet for et snaut år siden, men Anand rundspilte Carlsen i det tredje partiet.

«Tigeren fra Madras» briljerte i både parti fire og parti fem. I det fjerde gjorde Carlsen nesten alt riktig, men inderen parerte alle angrep mesterlig. I det femte partiet ble nordmannen presset til døra.

Så kom den utrolige dobbeltblunderen, da Carlsen var utrolig heldig som fikk seier og ikke tap. Det skulle bli en livline for 23-åringen gjennom hele resten av VM.

Det var nemlig i omtrent dette tidsrommet at Magnus Carlsen ble syk. Både faren og Carlsen selv gikk rundt med en forkjølelse, og i det åttende partiet viste han med hele kroppsspråket formen ikke var på topp.

– Noe må være galt med Carlsen utenfor brettet, sa sjakkjournalist Mike Klein i Chess.com.

– Det har vært litt opp og ned i VM. Før det åttende partiet følte jeg meg skikkelig dårlig, sier Carlsen.

Video: Tabbene som kunne snudd VM-kampen

Viswanathan Anand gikk glipp av en kjempesjanse da Carlsen tabbet seg ut.

Vishy Anand gjorde en kjempetabbe da han ikke utnyttet en tabbe fra Magnus Carlsen.

Hammer var nervøs

Bæringen greide å holde til remis i to partier på rad, men det hele hadde åpnet en stor kontringsmulighet for Anand i det ellevte partiet.

Den muligheten var han svært nær å utnytte.

– Datamaskinene våre viste at ingen av dem spilte de beste trekkene. Det så ut til at Anand kunne vinne i dag, sier sekundant Jon Ludvig Hammer.

Presserommet i Sotsji stod nærmest på hodet midt i det avgjørende partiet. Faren, søsteren og manageren gikk fra skjerm til skjerm for å få med seg siste trekk og utvikling. En skokk med pressefolk fulgte etter dem. Ved flere anledninger ropte folk ut i overraskelse over et trekk eller en forflytning av «pila».

Det viste seg at den regjerende mesteren måtte gå skikkelig i kjelleren, og at selv det ikke skulle være nok. Magnus Carlsen var i alvorlig fare for å tape.

Nervene sviktet

Det ville vært krise for Carlsen, som i så fall ville gått inn i det tolvte parti uten momentum og med svarte brikker.

– Fra et psykologisk ståsted ville et tap i dag vært forferdelig for Carlsen, spesielt fordi han er småsyk. Nervesystemet hans ville fått gjennomgå skikkelig. VM-historien kunne forandret seg drastisk dersom Magnus tapte det partiet, sier Garcia til NRK.

Det var da det så som mest håpløst ut at redningen kom.

– Vishy var veldig nær å gi Magnus en skikkelig fulltreffer, men nervene hans sviktet på et avgjørende tidspunkt. Hvis Vishy hadde satt løperen på e7 i stedet for tårnet til b8, ville Magnus fått store problemer. Og med tap i dag ville alt forandret seg, sier El Pais-journalist Garcia.

– Det var ikke Magnus Carlsen som vant. Det var Anand som tapte, sier han.

Måtte holde seg i skinnet

– En enorm lettelse, sier manager Agdestein.

– Dette var en av de tøffeste dagene. Jeg er så glad jeg klarte dette, sier en lykkelig Carlsen.

23-åringen skjønte sakte, men sikkert at han var i ferd med å vinne partiet. I ren lettelse og glede begynte han å spille lynraskt. Han visste at det snart var ferdig.

– Jeg måtte holde meg i skinnet for ikke å spille for fort, sier han.

Verdensmesteren selv vil ikke gå med på at han var nær å tape matchen.

– Jeg synes egentlig ikke det. Jeg var nær i det sjette partiet, det kunne veldig lett gått helt galt. Han hadde sine muligheter. Men jeg hadde flere. Og med unntak av åningene synes jeg at jeg rent spillemessig var bedre enn ham.

Imponerte treneren

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen er treneren til Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Anand sa det selv på pressekonferansen:

– Jeg innså etter hvert at han var den beste spilleren.

Magnus Carlsens trener, Peter Heine Nielsen, sier at han tar av hatten for det han mener er en stor idrettsprestasjonen.

– Noe av det som er imponerende med Magnus, er at han alltid gir alt. Etter en VM-kamp skal hans første innskytelse være at «nå vil jeg legge meg og sove en uke». Det tror jeg han kommer til å gjøre også, gliser dansken.

Det har han rett i. Ved å følge Magnus Carlsen i timene etter VM-seieren, får man nemlig høre spørsmålet «Hvordan skal du feire?» noen titalls ganger. Og svaret?

– Nå skal jeg slappe av. Jeg er veldig, veldig sliten.

Siste nytt

 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG
 • Glassverket trekker elitelaget

  Håndballklubben Glassverket har spilt i eliteserien denne sesongen, men rykket ned og skulle i utgangspunktet spille i 1. divisjon neste sesong. Slik blir det likevel ikke, da forslaget om å trekke laget fikk flertall på tirsdagens årsmøte, skriver Drammens Tidende. Klubben ønsker å beholde lagene i andre- og fjerdedivsjon.

  Line Bjørnsen hos Glassverket
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid