Kommentar

Så mye bedre har Haaland blitt denne sesongen

Siden september har Erling Braut Haaland skutt mer, scoret oftere og skapt større sjanser enn han gjorde forrige sesong.

Erling Braut Haaland

BRENNHET: Erling Braut Haaland fortsetter å levere scoringer på bestilling. I år har han 14 mål på elleve kamper.

Du vet du har gjort det bra når din egen trener mister tellingen på hvor mange mål du har scoret.

Da Erling Braut Haaland traff Dortmund-sjef Lucien Favre etter kampen mot Hertha Berlin lørdag, spurte Favre om han hadde scoret tre mål.

– Nei. Fire, svarte Haaland.

– Og det ble kun fire fordi du byttet meg ut, la han til med et smil.

Tidligere den dagen hadde Haaland blitt kåret til årets «Golden Boy», eller «Gullgutt», en pris utdelt av den italienske sportsavisen Tuttosport til spillere under 22 år.

Prisen satte Haaland i selskap med noen av verdens mest lovende spillere de siste årene.

Men den minnet også om at selv stortalentene kan stagnere.

Stjerner som faller

Om man ser på listen over vinnere siden prisen først ble utdelt, i 2003, finner man navn som Lionel Messi (2005), Cesc Fàbregas (2006) og Kylian Mbappé (2017).

Samtidig har flere av talentene senere møtt veggen.

Den brasilianske spissen Alexandre Pato (2009) ble hentet av AC Milan, men slet med skader i Italia og dro tilbake til hjemlandet. Hans to siste klubber har vært São Paulo, i Brasil, og Tianjin Tianhai, i Kina. Han står nå uten klubb.

AC Milan's Pato kneels on the field during their Italian Serie A soccer match against Inter Milan in Milan

HAR SLITT: Alexandre Pato er en av spillerne som ikke har innfridd forventningene etter å ha blitt kåret til «Årets Gullgutt».

Den lille ballkunstneren Mario Götze (2011) var et av de største tyske talentene på lang tid, og scoret vinnermålet i VM-finalen i 2014. Han slo aldri gjennom i Bayern München. Nå spiller han for PSV i Nederland.

Og så har vi Renato Sanches (2016), den portugisiske midtbanespilleren som herjet i EM samme år. Også han sikret en stor overgang til Bayern.

Ett år senere dro han på lån til Swansea City, som samme sesong rykket ned fra Premier League. Nå spiller han i franske Lille.

Vil Haaland bli en av stjernene som stiger eller faller? Det vil kun tiden vise.

Men enn så lenge ser tallene unektelig bra ut.

Briller og isbad

I hvert fall om man analyserer det som har skjedd denne sesongen.

Haaland har scoret ti mål på syv ligakamper, noe som har ført Dortmund til andreplass i Bundesliga, ett poeng bak Bayern. Med cup og mesterliga har han 14 mål på elleve kamper.

Disse tallene er strålende isolert sett.

De er enda bedre når de sammenlignes med tallene fra Haalands forrige sesong.

-

SPESIELLE METODER: Haaland benytter seg av både meditasjon og isbad for å bli enda bedre.

Nøkkelen for Haaland er tross alt å forbedre seg konstant. En av de viktigste kvalitetene han har, er at han ser ut til å vie omtrent hvert minutt av livet sitt til å bli en bedre fotballspiller.

Han mediterer. Han tar isbad. Han spiser riktig. Han bruker spesielle briller for å sove bedre.

Grepene minner om den legendariske livsstilen til Cristiano Ronaldo, som nærmest har levd som en asket i snart 20 år nå for å score så mange mål som mulig.

Serie A - Lazio v Juventus

EKSTREM: Haalands metoder for å bli best kan minne litt om det Cristiano Ronaldo har drevet med i snart 20 år.

Haaland har også analysert egne prestasjoner. I september fortalte han Ruhr Nachrichten, en lokalavis i Dortmund, at det er spesielt to ting han ønsker å forbedre: avslutningene og kombinasjonsspillet.

Haaland har sett gjennom de 44 målene han scoret på 40 kamper forrige sesong, men også målene han ikke scoret. Konklusjonen er klar.

– Jeg kunne scoret minst 50, har han sagt.

Iskald

Strengt tatt har Haaland liten grunn til å være misfornøyd med avslutningene fra forrige sesong.

Basert på «forventede mål», en statistisk formel som regner ut hvor mange mål en spiller burde score ut fra sjansene han har fått, kunne Haaland forventet et snitt på 0,69 mål per 90 minutter, ifølge analyseselskapet StatsBomb.

Dette er tall fra Bundesliga og tar ikke med straffespark, da disse ikke sier noe om en spillers evne til å komme seg til sjanser.

Med et slikt snitt burde Haaland scoret åtte mål i Bundesliga forrige sesong.

I stedet scoret han 13.

Det vitner om en iskald avslutter. Og likevel har han altså klart å forbedre seg.

Avslutter oftere

Kanskje henger fremgangen sammen med at han har blitt eldre. Det er naturlig for en 20-åring å stadig bli litt sterkere, litt raskere, litt lurere.

Samtidig har Haaland fortsatt å studere egne prestasjoner.

– Jeg prøver stadig å lære mer om å score mål. Jeg ser ikke bare på mine egne mål, men også de til andre spillere. Hvordan scorer de, og hvorfra? Hvilken posisjon tar de opp før ballen kommer? Hvordan beveger de seg?

Da han scoret ett mål mot Bayern for to uker siden, var han selvkritisk.

– Jeg må score flere, sa Haaland.

I neste kamp, mot Hertha, ble det altså fire.

Laster Twitter-innhold

Hva har Haaland forbedret? Ifølge tallene har han ikke blitt en bedre avslutter denne sesongen. Nå, som forrige sesong, scorer han på litt over en tredjedel av avslutningene, som er kruttsterkt.

Det som imidlertid har gått opp fra forrige sesong, er antallet skudd.

Forrige sesong lå Haaland på 2,97 avslutninger per 90 minutter. Det er ikke i toppklasse, men han scoret likevel ofte fordi han var presis med skuddene og fordi han skøyt nær mål.

Man kan gjerne si at sjansene han fikk, var av høy kvalitet.

Denne sesongen har antallet avslutninger gått opp til 4,19 per 90 minutter. Det er en økning som har løftet Haaland opp blant de beste spissene i verden. Samtidig har kvaliteten på skuddene vært den samme.

Det betyr én ting: At snittet for «forventede mål» har steget. Der ligger han på 0,91.

Og det er omtrent så bra som man får det.

Større sjanser

Haaland har altså blitt en betydelig farligere spiss siden august. Om han fortsetter slik, og avslutter som en gjennomsnittlig spiller ut sesongen, vil han score nesten ett mål per kamp.

Det vil gi ham rundt 30 ligamål om han spiller hvert minutt i Bundesliga.

Men Haaland avslutter ikke som alle andre. Han avslutter langt bedre. Det er derfor han har scoret 1,6 mål per 90 minutter så langt – altså 10 mål på syv ligakamper.

Og det er derfor det er realistisk å tro at Haaland kan fortsette å score flere mål enn han spiller kamper.

Som om ikke dette var nok, har Haaland også blitt bedre til å skape sjanser. Det finnes en formel som kalkulerer «forventede målgivende pasninger» per 90 minutter. Der har Haaland økt sitt snitt fra 0,13 forrige sesong til 0,35 nå.

Han skaper altså sjanser som er nesten tre ganger så farlige som før.

Det er kun en håndfull spillere i Europa som matcher disse tallene akkurat nå. Per dags dato har Haaland få grunner til å frykte stagnasjon.

Alt han trenger å gjøre, er å fortsette i samme spor.

• City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

– Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

– Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

– Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

Bpk8eLb85F0
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

– Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

– Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

– Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

– Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)