Kommentar

Så mye bedre har Haaland blitt denne sesongen

Siden september har Erling Braut Haaland skutt mer, scoret oftere og skapt større sjanser enn han gjorde forrige sesong.

Erling Braut Haaland

BRENNHET: Erling Braut Haaland fortsetter å levere scoringer på bestilling. I år har han 14 mål på elleve kamper.

Foto: Annegret Hilse / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Du vet du har gjort det bra når din egen trener mister tellingen på hvor mange mål du har scoret.

Da Erling Braut Haaland traff Dortmund-sjef Lucien Favre etter kampen mot Hertha Berlin lørdag, spurte Favre om han hadde scoret tre mål.

– Nei. Fire, svarte Haaland.

– Og det ble kun fire fordi du byttet meg ut, la han til med et smil.

Tidligere den dagen hadde Haaland blitt kåret til årets «Golden Boy», eller «Gullgutt», en pris utdelt av den italienske sportsavisen Tuttosport til spillere under 22 år.

Prisen satte Haaland i selskap med noen av verdens mest lovende spillere de siste årene.

Men den minnet også om at selv stortalentene kan stagnere.

Stjerner som faller

Om man ser på listen over vinnere siden prisen først ble utdelt, i 2003, finner man navn som Lionel Messi (2005), Cesc Fàbregas (2006) og Kylian Mbappé (2017).

Samtidig har flere av talentene senere møtt veggen.

Den brasilianske spissen Alexandre Pato (2009) ble hentet av AC Milan, men slet med skader i Italia og dro tilbake til hjemlandet. Hans to siste klubber har vært São Paulo, i Brasil, og Tianjin Tianhai, i Kina. Han står nå uten klubb.

AC Milan's Pato kneels on the field during their Italian Serie A soccer match against Inter Milan in Milan

HAR SLITT: Alexandre Pato er en av spillerne som ikke har innfridd forventningene etter å ha blitt kåret til «Årets Gullgutt».

Foto: Giampiero Sposito / Reuters

Den lille ballkunstneren Mario Götze (2011) var et av de største tyske talentene på lang tid, og scoret vinnermålet i VM-finalen i 2014. Han slo aldri gjennom i Bayern München. Nå spiller han for PSV i Nederland.

Og så har vi Renato Sanches (2016), den portugisiske midtbanespilleren som herjet i EM samme år. Også han sikret en stor overgang til Bayern.

Ett år senere dro han på lån til Swansea City, som samme sesong rykket ned fra Premier League. Nå spiller han i franske Lille.

Vil Haaland bli en av stjernene som stiger eller faller? Det vil kun tiden vise.

Men enn så lenge ser tallene unektelig bra ut.

Briller og isbad

I hvert fall om man analyserer det som har skjedd denne sesongen.

Haaland har scoret ti mål på syv ligakamper, noe som har ført Dortmund til andreplass i Bundesliga, ett poeng bak Bayern. Med cup og mesterliga har han 14 mål på elleve kamper.

Disse tallene er strålende isolert sett.

De er enda bedre når de sammenlignes med tallene fra Haalands forrige sesong.

-

SPESIELLE METODER: Haaland benytter seg av både meditasjon og isbad for å bli enda bedre.

Foto: Ina Fassbender / AFP

Nøkkelen for Haaland er tross alt å forbedre seg konstant. En av de viktigste kvalitetene han har, er at han ser ut til å vie omtrent hvert minutt av livet sitt til å bli en bedre fotballspiller.

Han mediterer. Han tar isbad. Han spiser riktig. Han bruker spesielle briller for å sove bedre.

Grepene minner om den legendariske livsstilen til Cristiano Ronaldo, som nærmest har levd som en asket i snart 20 år nå for å score så mange mål som mulig.

Serie A - Lazio v Juventus

EKSTREM: Haalands metoder for å bli best kan minne litt om det Cristiano Ronaldo har drevet med i snart 20 år.

Foto: Alberto Lingria / Reuters

Haaland har også analysert egne prestasjoner. I september fortalte han Ruhr Nachrichten, en lokalavis i Dortmund, at det er spesielt to ting han ønsker å forbedre: avslutningene og kombinasjonsspillet.

Haaland har sett gjennom de 44 målene han scoret på 40 kamper forrige sesong, men også målene han ikke scoret. Konklusjonen er klar.

– Jeg kunne scoret minst 50, har han sagt.

Iskald

Strengt tatt har Haaland liten grunn til å være misfornøyd med avslutningene fra forrige sesong.

Basert på «forventede mål», en statistisk formel som regner ut hvor mange mål en spiller burde score ut fra sjansene han har fått, kunne Haaland forventet et snitt på 0,69 mål per 90 minutter, ifølge analyseselskapet StatsBomb.

Dette er tall fra Bundesliga og tar ikke med straffespark, da disse ikke sier noe om en spillers evne til å komme seg til sjanser.

Med et slikt snitt burde Haaland scoret åtte mål i Bundesliga forrige sesong.

I stedet scoret han 13.

Det vitner om en iskald avslutter. Og likevel har han altså klart å forbedre seg.

Avslutter oftere

Kanskje henger fremgangen sammen med at han har blitt eldre. Det er naturlig for en 20-åring å stadig bli litt sterkere, litt raskere, litt lurere.

Samtidig har Haaland fortsatt å studere egne prestasjoner.

– Jeg prøver stadig å lære mer om å score mål. Jeg ser ikke bare på mine egne mål, men også de til andre spillere. Hvordan scorer de, og hvorfra? Hvilken posisjon tar de opp før ballen kommer? Hvordan beveger de seg?

Da han scoret ett mål mot Bayern for to uker siden, var han selvkritisk.

– Jeg må score flere, sa Haaland.

I neste kamp, mot Hertha, ble det altså fire.

Laster Twitter-innhold

Hva har Haaland forbedret? Ifølge tallene har han ikke blitt en bedre avslutter denne sesongen. Nå, som forrige sesong, scorer han på litt over en tredjedel av avslutningene, som er kruttsterkt.

Det som imidlertid har gått opp fra forrige sesong, er antallet skudd.

Forrige sesong lå Haaland på 2,97 avslutninger per 90 minutter. Det er ikke i toppklasse, men han scoret likevel ofte fordi han var presis med skuddene og fordi han skøyt nær mål.

Man kan gjerne si at sjansene han fikk, var av høy kvalitet.

Denne sesongen har antallet avslutninger gått opp til 4,19 per 90 minutter. Det er en økning som har løftet Haaland opp blant de beste spissene i verden. Samtidig har kvaliteten på skuddene vært den samme.

Det betyr én ting: At snittet for «forventede mål» har steget. Der ligger han på 0,91.

Og det er omtrent så bra som man får det.

Større sjanser

Haaland har altså blitt en betydelig farligere spiss siden august. Om han fortsetter slik, og avslutter som en gjennomsnittlig spiller ut sesongen, vil han score nesten ett mål per kamp.

Det vil gi ham rundt 30 ligamål om han spiller hvert minutt i Bundesliga.

Men Haaland avslutter ikke som alle andre. Han avslutter langt bedre. Det er derfor han har scoret 1,6 mål per 90 minutter så langt – altså 10 mål på syv ligakamper.

Og det er derfor det er realistisk å tro at Haaland kan fortsette å score flere mål enn han spiller kamper.

Som om ikke dette var nok, har Haaland også blitt bedre til å skape sjanser. Det finnes en formel som kalkulerer «forventede målgivende pasninger» per 90 minutter. Der har Haaland økt sitt snitt fra 0,13 forrige sesong til 0,35 nå.

Han skaper altså sjanser som er nesten tre ganger så farlige som før.

Det er kun en håndfull spillere i Europa som matcher disse tallene akkurat nå. Per dags dato har Haaland få grunner til å frykte stagnasjon.

Alt han trenger å gjøre, er å fortsette i samme spor.

Siste nytt

 • Messi utvist da Barca tapte

  Barcelona og Athletic Club bydde opp til en kjempekamp i supercupfinalen.

  Det var Barcelona som gikk opp i ledelsen etter scoring av Griezmann. Men Athletic svarte like etter da Oscar De Marcos satte 1-1.

  Antoine Griezmann sendte Barca i ledelsen nok en gang, men scoringer av Villalibre og Iñaki Williams sørget for 3-2, og seier til Athletic.

  På tampen fikk vi se historiske scener. Lionel Messi ble utvist for første gang i Barca-karrieren. VAR fikk øye på et slag fra Messi som traff bakhodet til Villalibre.

  Spanish Super Cup Final - FC Barcelona v Athletic Bilbao
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Juventus feilet i ny toppkamp

  Juventus er på full fart mot å miste Serie A-hegemoniet. Mesterlaget tapte 0-2 i søndagens storduell borte mot Inter.

  Arturo Vidal og Nicolo Barella scoret i hver sin omgang i Milano. Seieren tok Inter opp i 40 poeng, som er like mange som byrival Milan på tabelltoppen. Antonio Conte har ferten av nok en ligatittel han kan legge til på sin sterke CV.

  Verre er det for Andrea Pirlo. Spillerlegenden strever med å rade opp seiersrekker Juventus er vant til å ha. Og søndag mislyktes Cristiano Ronaldo og co. i nok en toppkamp. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Danmark lekte seg med redusert lag

  Fra benken så storscorer Mikkel Hansen et dansk lag filleriste Kongo i søndagens 39-19-seier i håndball-VM.

  Danmark lot nesten hele troppen få prøve seg, men Hansen og keeper Niklas Landin ble sittende på sidelinjen. Trener Nikolaj Jacobsen ville ikke risikere skader på sine to klart viktigste spillere i en kamp Danmark uansett var sikker på å vinne.

  EM i Håndball Menn Danmark - Bahrain
  Foto: Jonas Ekströmer/tt Nyhetsbyrån / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal