NRK Meny
Normal

Så mange millioner står på spill for RBK

GLASGOW/OSLO (NRK): Rosenborg har håvet inn enorme summer fra spill i Europa, men nå vil en deltakelse være mer innbringende enn noen gang.

RBK

NESTE HINDER: Nicklas Bendtner (t.v.) og resten av Rosenborg-spillerne må forbi Celtic for å holde liv i drømmen om mesterligaspill.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det betyr mye. Men det betyr mye mer for Tove (Dyrhaug, daglig leder) enn for oss. Vi tenker mest på erfaringen og å spille flere kamper på slike arenaer, smiler RBK-trener Kåre Ingebrigtsen og peker opp mot mektige Celtic Park.

Ingebrigtsen

KLAR: Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen.

Foto: OLE MARTIN WOLD, Ole Martin Wold / NTB scanpix

Treneren står overfor sin hittil tøffeste utfordring når de suverene skotske mesterne venter i 3. kvalifiseringsrunde i mesterligaen.

Vinneren avanserer til playoff om mesterligaspill (hvor taperen går direkte til europaligaen), mens taperen skal ut i europaligaplayoff.

– Helt annen status

Rosenborg har kvalifisert seg til mesterligaen totalt elleve ganger, hvor den siste billetten ble sikret i 2007.

Siden den gang har pengepremiene i verdens største klubbturnering blitt mangedoblet. I fjor utløste kun deltakelse 12,7 millioner euro, eller cirka 130 millioner kroner, ifølge UEFA.

Rosenborg har ikke budsjettert med Europa-penger overhodet, men Dyrhaug opplyser at mesterligaspill vil gi rundt 140 millioner kroner – i tillegg til TV-inntekter.

Men også europaligaen, hvor RBK deltok senest i 2015, har hatt en kraftig vekst av premiepotten de siste sesongene.

Dyrhaug

RBK-TOPP: Daglig leder Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Slår RBK ut Celtic, men går på tap i mesterligakvalifiseringen, får trønderne automatisk plass i europaligaen. Da får klubben omtrent 70 millioner kroner, ifølge Dyrhaug.

– Det er mye mer penger i europaligaen nå, og det er sportslig enda mer interessant. Den har en helt annen status enn den har hatt, sier Dyrhaug til NRK.

Summen synker imidlertid til om lag 43 millioner kroner om Rosenborg taper mot Celtic og «kun» kvalifiserer seg for europaligaen gjennom playoffen.

Store ringvirkninger

En inngangsbillett til Europa betyr også et helt annet utstillingsvindu for spillerne, som igjen kan gi friske inntekter.

Flere av klubbens største salg har kommet i kjølvannet av Europa-suksess. Etter forrige gruppespill ble både Ole Selnæs og Alexander Søderlund solgt til gruppemotstander St. Étienne.

Samtidig går effekten den andre veien.

Hvis Rosenborg viser at de er å regne med i Europa, vil klubben bli langt mer attraktiv for spillere.

– Det gjør at flere vil spille for Rosenborg. Nicklas (Bendtner), Vegar (Eggen Hedenstad) og Marius (Lundemo) har alle kommet på grunn av det her. Jo oftere vi får oppleve det, jo mer har man lyst til å komme til RBK, påpeker Ingebrigtsen.

Nå handler alt om å få med seg et godt resultat fra Glasgow.

Her venter cirka 60.000 seiersvante Celtic-tilhengere.

– Vi har snakket litt om det, og vi tror vi er forberedt, men det gjør noe med deg når det er 60.000 som lager støy, smiler Anders Konradsen og legger til:

– Vi får tro vi blir fort vant til det.

Siste nytt

 • Lundby vant i Tyskland

  Maren Lundby ledet med et hopp på 105 meter etter 1. omgang, og selv om hun ikke kom like langt i 2. omgang ble det seier for Toten-jenta. Hun landet på 102 meter, fikk 269,1 poeng, og vant dermed med god margin foran Katharina Althaus på andreplass. – Jeg har vært nervøs i hele dag. Det er gøy å få til to gode hopp. Jeg har hoppet bra her før, sier Lundby.

  Lundby
  Foto: Felix Kastle / AFP
 • Sverige tapte bronsedrama

  Sverige tapte bronsefinalen mot Nederland 21-24 etter noen spennende sluttminutter. Nederland hadde overtaket til pause, menn Sverige kom tilbake og ledet halvveis ut i andre omgang. Det ble til slutt en fjerdeplass for Bella Gulldén og co.

  VM i håndball for kvinner. Sverige - Argentina 38-24
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Forfang beste norske på fjerdeplass

  Johann André Forfang slo tilbake etter fiaskoen i går, og ble beste nordmann i Engelberg på 4. plass. Richard Freitag vant. – Jeg er fornøyd, spesielt etter dagen i går. Nå skal jeg jobbe litt med tilløpet, så får vi se i hoppuka, sier Forfang.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
EM svømming
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
Sport i dag
EM svømming
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
Sportsrevyen
Sportsrevyen