Norge mistet gruppeseieren etter tap: – En god lærepenge

OSLO/BIETIGHEIM-BISSINGEN (NRK): Hvem i alle dager kan slå Norge? har håndballverden lurt på så langt i VM. Svaret ble naboen Sverige. Og nå kan Russland bli motstander før vi aner.

SVENSK JUBEL: Svenskene hadde full kontroll mot Norge de siste minuttene.

Laster innhold, vennligst vent..

Rekken på 29 kamper uten tap ble brutt fredag kveld. Det sørget samtidig for at Norge endte på andreplass i gruppe B bak Sverige, og at Spania venter i åttedelsfinalen mandag. Og kanskje Russland allerede i kvartfinalen.

– Svenskene ville mer. De har måttte jobbe i hver kamp, vi har kommet lettere til det, sier trener Thorir Hergeirsson til NRK.

– De spiller godt, og vi taper for mange dueller. Forsvars- og keeperspillet vårt er ikke like bra som det har vært. De er en bedre motstander enn dem vi har møtt tidligere.

– Dette var heller ikke en være eller ikke være-kamp. Jeg tror ikke vi var helt klare til å gå i krigen, sier Hergeirsson.

– Da kjenner han laget mitt bedre enn jeg

Sveriges trener Henrik Signell sier til NRK at Norge virket litt stresset på slutten og redde for å tape.

– Da kjenner han vel laget mitt bedre enn meg, kontrer Hergeirsson.

– Men seieren gir oss ingenting annet enn å vinne gruppen. Vi kan fortsatt møte et godt lag i neste kamp, sier Signell.

Dette er første norske tapet for Sverige på sju år.

– Er det en kamp vi kan tape, er det denne. All ære til Sverige. Sånn er det. Det handler om å vinne de riktige kampene, sier Nora Mørk til NRK. – Vi skal ikke deppe. Vi spiller ingen god kamp, og vi taper.

Nå må Norge nullstille før åttedelsfinalen mot Spania.

– Det er ikke så ofte dere må nullstille på den måten?

– Nei, men det er kanskje ikke så dumt heller, sier Stine Skogrand. – Skal vi ha et tap, er det fint det kommer nå, og ikke i utslagskampene.

VM i håndball for kvinner.

SENTRAL: Nora Mørk imponerte spesielt før pause i gruppefinalen mot Sverige.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– God svensk kampplan

– Sverige hadde en god kampplan. De plaget det norske forsvaret der vi er dårligst, sier NRKs ekspertkommentator Geir Oustorp.

Han mener de norske jentene ble for reserverte og passive.

– Det virket nesten som de var litt redde, og spilte for passivt og for mye på tvers, sier Oustorp.

Første omgang i Bietigheim-Bissingen ga hele 34 mål fordelt på 18 til Norge og 16 til naboen i øst. Det var lenge tett og jevnt i gruppefinalen før Norge rykket fra og ledet med fire en periode før pause.

To kjappe reduseringer fra svenskene kort tid før pausesignalet i hallen, sørget for at spenningen levde inn i den siste halvtimen.

Svensk 7-1 på de ti siste minuttene

18-14 ble etter hvert 18-19, men andre omgang ble utrolig jevn. Heidi Løke kjempet inn 27-24 11 minutter før slutt, men svenskene var seige.

VM-favorittene fra Norge ledet også 27-26 og 28-27, men naboene i øst snudde etter en norsk utvisning.

Svenskene vant de siste ti minuttene 7-1.

– Det kan ha noe å gjøre med at vi har vunnet de første kampene i dette VM klart. Nå ble vi presset på slutten, og det er vi ikke vant med, sier Oustorp.

Stine Bredal Oftedal bommet på straffe på stillingen 28-29 like før slutt. Det ble til 28-30 kort etter. Etter 60 minutter jublet svenskene ellevilt for 31-28-seier og puljeseier.

Åttedelsfinalen går for Norges del enten søndag eller mandag. Det blir klart senere fredag kveld.

Med tapet er Norge nummer to i gruppa. Det betyr en mye hardere vei videre, og kanskje kamp mot Russland allerede i kvartfinalen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Messi fikk to kampers karantene

  Lionel Messi ble utvist i supercupfinalen mot Athletic Bilbao. Nå er det bekreftet at han må stå over de to neste kampene for Barcelona, melder Marca

  Messi fikk rødt kort etter å ha slått en motspiller. Det var hans første røde kort på 753 kamper.

  Lionel Messi
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Fire alpinister kjører verdenscup

  Norges Skiforbund sender to kvinner og to menn til helgens fartsrenn i verdenscupen.

  I kvinnenes renn i sveitsiske Crans Montana deltar Ragnhild Mowinckel og Kajsa Vickhoff Lie.

  Flere kneskader i herretroppen gjør at bare Kjetil Jansrud og Henrik Røa kjører for Norge når verdenscupen beveger seg til Kitzbühel.

  Det er utfor fredag og lørdag og super-G søndag for begge kjønn.

  Kajsa Vickhoff Lie
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Røthe snøt Krüger i sekunddrama

  Simen Hegstad Krüger startet knallhardt og ledet fra start og nesten hele veien på dagens 15 kilometer. En knallavslutning av Sjur Røthe gjorde at vossingen knep NM-gullet med 3,5 sekunder

  – Det føles veldig bra. Det er veldig stas å bli norsk mester. Det er en veldig god avslutning. Jeg vet hva Krüger er glad i og stand til, så jeg prøvde å gi ham litt tider å bekymre seg for, sier Røthe til NRK.

  For Krüger ble det en litt skuffende sølvmedalje etter å ha ledet nesten fram til oppløpet.

  – Det er irriterende at jeg skal ha slike avslutninger gang på gang. Det er mye bra i dag, men jeg må begynne å stå rennet helt ut om det skal bli det helt store når vi møter Bolsjunov og co. Det er tøft psykisk å få tilbake sekunderinger når jeg vet hvordan Røthe avslutter, sier en ærlig Krüger.

  VM-aktuelle Harald Østberg Amundsen slo Jon Rolf Skamo Hope og Daniel Stock i kampen om bronsemedaljen.

  – Jeg hadde høye forventninger til meg selv i dag. Det var mange som gikk fort, og jeg prøvde å fordele kreftene riktig. Det ble veldig jevnt her, så det var deilig å få litt stang inn, sier Amundsen.

  Østberg Amundsen har vært dårligst nummer fire i samtlige distanserenn i skøyterenn denne vinteren. Det gjør at han nærmer seg en plass i VM-troppen.

  – Nå har jeg levert fire av fire gode renn, så det er det som kreves for å slå seg inn i VM-troppe. Nå må jeg prestere i Falun. VM er det jeg jobber for, så det hadde vært innmari kult, sier rekruttlandslagsløperen.

  Sjur Røthe
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal