Hopp til innhold
Kommentar

Så god er Martin (24)

Det Martin Ødegaard presterer nå, tåler sammenligning med de råeste sesongene som er levert av en sentral midtbanespiller i Premier League.

Britain Soccer Premier League
Foto: Kin Cheung / AP

Da Martin Ødegaard scoret ligamål nummer 15 for sesongen på søndag, klatret han til topps på en spesiell liste.

Han tangerte rekorden for antall mål i én sesong av en sentral midtbanespiller i Premier League. Han har nå flere enn det Steven Gerrard noen gang klarte. Flere enn Frank Lampard og Yaya Touré. Flere enn David Beckham og Paul Scholes.

Vi får høre at det Erling Haaland driver med, er historisk. Det samme gjelder Ødegaard.

Best uten straffer

Det er bare ikke like lett å si. Vi kan enkelt gi Haalands prestasjoner historisk kontekst, fordi de kan måles i klare tall: 35 mål i Premier League. Flere enn alle. Basta.

Listen som Ødegaard topper, er litt mer kontroversiell.

Den tar ikke med straffespark. Lampard scoret 22 ligamål for Chelsea i 2009-10, med 10 skudd fra krittmerket. Noen vil si at en liste over toppscorere uten straffer er tull; disse målene teller jo like mye som alle andre. Og det kan man si.

Men straffer sier lite om verdien en spiller tilfører laget, med mindre spilleren selv har skaffet den. Om man pirker ballen i mål fra én centimeter, har man kanskje tatt et godt løp, eller lest en situasjon kjapt, slik Haaland ofte gjør. Alle på laget kan score uforstyrret fra 11 meter.

I 2009–10 kunne keeperen Petr Cech fint klatret oppover toppscorerlisten om han hadde tatt Lampards straffer. Chelseas toppscorer i ligaen i 2020–21 var midtbaneankeret Jorginho, som tok straffer, men som ellers kom til fem avslutninger hele ligasesongen.

Man kan også snu på det og si: Om Ødegaard hadde scoret på de fire straffene Arsenal har fått i Premier League denne sesongen, hadde han hatt like mange mål som Mohamed Salah.

Premier League - Newcastle United v Arsenal
Foto: LEE SMITH / Reuters

En annen debatt er hvem som bør tas med på en slik liste. Ødegaard er likt med Kevin De Bruyne, som scoret 15 for Manchester City forrige sesong. Vinger som Salah er ikke med.

Så vil noen si at Dele Alli (17 mål i 2016-17) og Matt Le Tissier (19 mål i 1993-94) var midtbanespillere. Igjen vil det være uenighet: Var de ikke hengende spisser?

Uansett er én ting klart: Ingen av dem var ren indreløper som Ødegaard.

Og de 15 målene kan ingen ta fra ham.

Nytt nivå

Ødegaard har scoret disse målene på mange vis. Han har dundret inn langskudd, som Gerrard; skrudd ballen inn i hjørnet, som Beckham; løpt inn i boksen, som Lampard.

Alle tall viser at han er blitt farligere. Han skyter oftere. Han skyter bedre. Faktisk er han en av spillerne i ligaen som har vært mest effektiv med sjansene han har fått.

Målene har betydd noe. Ni ganger har Ødegaard scoret Arsenals første eller andre mål i kampen.

Martin Ødegaard
Foto: BEN STANSALL / AFP

Det er lett å glemme at han én gang var «Martin (15)», gutten fra Godset, sensasjonen fra Norge, med lekre finter og piruetter. Og som så dro til Real Madrid, hvor noen avskrev ham som et talent på villspor som knapt truet målet.

«Flotte detaljer» var ikke nok. Selv da han herjet på lån i Real Sociedad i 2019-20, scoret han bare fire mål på 31 ligakamper.

Og Ødegaard fikk høre det.

– Mål og assists er jo det man blir målt på i min posisjon, og enda mer slik fotballen har blitt nå. Du kan spille så bra du vil, men hvis du ikke scorer eller har målgivende, så er det ingen som anerkjenner deg på samme måte, sa han til NRK i fjor.

Real Madrid's new teenage signing Martin Odegaard holds up his jersey with Real Madrid institutional relations director Emilio Butragueno in Madrid
Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Heldigvis fungerer hardt arbeid. Ødegaard har gransket videoklipp og terpet skudd. Arsenals trener Mikel Arteta har mast om at han må inn i boksen oftere. Nå har Ødegaard en rolle hvor han står fritt til å storme inn i feltet. Få indreløpere har så mye frihet.

Disse faktorene har løftet ham opp på et nytt nivå. Han har mer enn doblet antall mål i ligaen denne sesongen, uten å miste sine egenskaper som playmaker, leder og grovarbeider. Veldig få spillere i verden har alle disse kvalitetene.

Så er spørsmålet: Hvor vil dette ende?

Les også: Mener Real Madrid tabbet seg ut med Ødegaard: – De biter seg nok i armen nå

Martin Ødegaard
Martin Ødegaard

Konstant utvikling

Alle tall sier at Ødegaard vil bli bedre. Selv om utviklingen har eksplodert denne sesongen, har fremgangen pågått helt siden han kom til Arsenal i 2021. Han står bak stadig flere mål, sjanser og skudd.

Han hever laget, og laget hever ham. Talentene rundt ham – Bukayo Saka, Gabriel Jesus, Gabriel Martinelli – blir også bedre.

Det åpner muligheten for at Ødegaard kan følge opp disse tallene neste sesong. Da vil vi få vite om Arsenal fortsetter å kjempe om tittelen, eller om denne sesongen er et helt spesielt eventyr à la Leicester i 2015-16, hvor alt stemte på én gang.

Uansett viser Ødegaard at de som ba om tålmodighet da han var 15 år, hadde rett. Han hadde god tid på seg. Mye kunne ennå skje.

Ni år senere er Martin (24) den mest målfarlige midtbanespilleren i verdens mest populære liga.

Selv uten norske briller er dette helt spesielt.

Les også: Ødegaard fikk revansj: – En av de tøffeste dagene i karrieren min

Premier League - Newcastle United v Arsenal
Premier League - Newcastle United v Arsenal

Siste nytt

  • Målkalas da Storhamar senket Sparta

    Storhamar slo Sparta 5-2 på borteis i eliteserien i ishockey og fortsatte den solide sesongstarten.

    Peter Queeneville ga Hamar-laget ledelsen allerede etter ett minutt. Ledelsen ble doblet av Eirik Salsten seks minutter senere.

    Martin Grönberg reduserte for Sparta, og Lars Joakim Lundberg utlignet kort tid etterpå. Likevel sørget Marcus Bryhnisveen for at Storhamar gikk til pause med 3-2-ledelse.

    Quennville økte til 4-2 i midtperioden, mens Sander Hurrød fastsatte resultatet til 5-2 i siste periode.

    Storhamar topper eliteserien med 15 poeng på seks kamper. Stavanger Oilers og Vålerenga ligger tre poeng bak med en kamp mindre spilt.

    Sparta møter Vålerenga i neste runde, mens Storhamar møter Comet.

    Frisk Asker tok seg enkelt av Lørenskog og vant 7-1 søndag, mens Lillehammer seiret 2-1 over Comet. (NTB)

    Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar (3-0)(4-3)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Liverpool hardt ut mot VAR-tabbe: – Uakseptabelt

    Liverpool er ikke fornøyd med at VAR-missen som kostet dem et mål mot Tottenham, omtales som en menneskelig feil. De vil ta ytterligere skritt.

    Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt et ledermål etter en drøy halvtime i oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

    I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at avgjørelsen var feil og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil». Liverpool kom med en uttalelse søndag der klubben kritiserer feilen.

    «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble tatt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», heter det i meldingen.

    Klubben mener samtidig at situasjonen må gjennomgås for å finne ut hva som skjedde og hindre at det skjer igjen.

    «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for framtiden med VAR siden det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», heter det videre.

    Samtidig skriver Liverpool at klubben vil ta ytterligere skritt.

    «I mellomtiden vil vi undersøke mulighetene vi har ettersom situasjonen krever det». (NTB)

    Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
    Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
  • Solberg vant WRC2-klassen i Rally Chile

    Oliver Solberg var raskest av samtlige WRC2-førere under Rally Chile i Concepción i helgen. Den norsk-svenske bilkjøreren ble sekser sammenlagt.

    Han vant WRC2-klassen et snaut halvminutt foran briten Gus Greensmith. Solberg kriget med finske Sami Pajari om ledelsen i innledningen før han overtok ledelsen på den siste fartsprøven lørdag.

    Overtaket hadde Solberg også etter søndagens fire siste fartsprøver og tok seieren i WRC2-klassen. Det skilte drøyt åtte minutter opp til estiske Ott Tänak som vant toppklassen.

    Solberg har vunnet WRC2-klassen tre ganger denne sesongen. De to første skjedde i Sverige og Finland.

    Andreas Mikkelsen kjørte ikke i Chile. (NTB)

    Oliver Solberg
    Foto: MICKE FRANSSON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste