Hopp til innhold

Rystet av ny skandale – barn i tårer etter racketkasting

Tennisverdenen rystes av enda en racketskandale: Irina-Camelia Begu fikk spille videre, mens et barn gråt på tribunen etter at hun kastet racketen fra seg.

sladd

GRÅT: Irina-Camelia Begu ser bort på gutten som trøstes av foreldrene etter episoden.

Foto: FOTO: ELLA LING/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL

På bane 13 på det storslåtte Roland Garros-anlegget i Paris utspilte det seg scener som de aller fleste i tennisverdenen har sett seg lei.

Rumenske Irina-Camelia Begu kastet racketen i bakken og den fløy inn blant publikum. En liten gutt tok til tårene og måtte trøstes av foreldrene. Han ble vettskremt av den flygende racketen.

Dommeren ble tilkalt, gikk ned fra stolen sin og betraktet situasjonen. Han mente det ikke var alvorlig nok til å avslutte kampen. Hun slapp unna med en advarsel for usportslig atferd.

Miami Open Tennis

VIDERE: Begu vant kampen.

Foto: Marta Lavandier / AP

– Det var et pinlig øyeblikk for meg. Jeg vil bare beklage. Jeg har ikke gjort noe slik hele karrieren min. Jeg vil bare beklage for oppførselen min. Det var pinlig, sier Begu, tydelig lei seg senere på kvelden.

Nå er hun klar for 3. runde av French Open etter seier 6–7, 6–4, 6–3 over Jekaterina Aleksandrova.

– Hvorfor tillates dette?

Sistnevnte var tydelig frustrert over at det ikke ble tatt hardere affære.

Casper Ruud har vært sterkt kritisk til denne type oppførsel i VG. Rafael Nadal har også uttrykt misnøye med at det ikke straffes hardere av ATP.

Nå har flere sett seg lei på uvøren oppførsel fra utøverne:

– Hvorfor tillates fortsatt dette, folkens?, tvitret New York Times-journalist Ben Rothenberg til sine 129.000 følgere.

Begu unnskyldte overfor gutten og tok poserte med ham etter kampen som plaster på såret. Men det holder ikke, mener NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

– Det er ingen som kommer til å stoppe med mindre det får konsekvenser. Man har regler for det. Det er er håndhevelsen som er for veik.

Kontroverser på rekke og rad

– De bruker ikke reglementet der de kan. Hun har litt uflaks med at den spretter feil vei, men det er faren for publikum som er avgjørende. Kun en person kan styre dette og det er spilleren selv, sier Saltvedt.

Han mener dette skader tennisens omdømme som idrett, og at barn må kunne føle seg trygge på tribunene. Nå ber han WTA og ATP, organisasjonene som styrer tennisen for kvinner og menn, ta affære.

– Man kan ikke vente før noen blir ordentlig skadet før man tar affære med slik idiotisk oppførsel. Da begynner man i helt feil ende, sier Saltvedt.

Les også: Publikum stilte seg i kø for Ruud – svarte med oppvisning

French Open
French Open

Hendelsen skjer i kjølvannet av en rekke lignende kontroverser i tennisverdenen.

 • Verdenstreer Alexander Zverev (25) skapte overskrifter da han hakket løs på dommerstolen med racketen i Acapulco i slutten av februar. Straffen: 380.000 kroner og null rankingpoeng fra samme turnering.
 • Tennisrebellen Nick Kyrgios (27) kastet racketen i bakken og var millimetere fra å treffe en ballgutt i kamp mot Rafael Nadal i midten av mars. Straff: 335.000 kroner.
AZ

HAMRET LØS: Alexander Zverev gikk løs mot dommerstolen. Han traff nesten dommeren i føttene.

Foto: MARCOS DOMINGUEZ / AFP
 • Unggutten Jenson Brooksby (21) kastet racketen i bakken og traff en ballgutt i føttene under Miami Open i slutten av mars. Straff: 140.000 kroner.
 • Andrej Rubljov (24) innrømmet å ha mistet hodet da han smalt en ball via benken og over hodet til et banemannskap i den 1. runden av French Open tidligere i uken. Advarsel for usportslig atferd.

– Etter å ha sett Begu- og Rubljov-hendelsene for et par dager siden, så mener jeg tennisdommere må våkne. Jeg mener begge burde røket ut. Vi må begynne å holde spillerne ansvarlig for dumme avgjørelser, og de var begge dumme avgjørelser som kunne endt mye verre enn de gjorde, skriver tidligere verdensener i double, Rennae Stubbs, på Twitter.

Mener galskapen bør dyrkes

Samtlige av spillerne har unnskyldt oppførselen i ettertid.

Kyrgios mener imidlertid det overreageres på denne type hendelser. På en pressekonferanse tidligere i uken sa USAs beste spiller, Taylor Fritz, at det burde være større aksept for den type utbrudd:

ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters

VISER FORSTÅELSE: Taylor Fritz liker litt drama.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Jeg mener vi kan vise større aksept for litt gærnere holdninger og slik. Jeg føler man kan bli bøtelagt for hver lille ting, så jeg skulle kanskje ønske at vi var litt åpen for at spillerne var litt villere, sa Fritz på spørsmål om hvordan tennis kunne nå et yngre publikum.

– Jeg tror den yngre generasjonen liker alt dramaet og galskapen.

PS! Irina-Camelia Begu tok seg senere på dagen videre til 2. runde i double.

Siste nytt

 • Gullballen-vinneren mister EM

  Tidligere i dag meldte det spanske landslaget at Alexia Putellas hadde pådratt seg en skade i det venstre kneet, men at skadeomfanget var ukjent.

  Nå bekrefter landslaget at skaden er ille. Hun har pådratt seg en korsbåndsskade og mister EM, skriver det spanske landslaget på Twitter.

  – Det er jo fryktelig synd. Det er nesten så man ikke tror det, en så alvorlig skade rett før et mesterskap der Spania var favoritter og hun den beste spilleren. Fryktelig synd på Putellas og Spania, men også for alle oss andre som liker å se gode spillere, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Putellas vant gullballen i 2021, og er regnet av mange som verdens beste spiller.

  Den spanske avisen COPE skriver at Real Sociedad-spiller Amaiur Sarriegi er kalt inn som erstatter.

  Dette er den andre viktige spilleren Spania mister inn mot mesterskapet. Barcelonaspiller Jenni Hermoso måtte innse at EM røk i midten av juni, det også på grunn av en kneskade.

  Før skaden var spanjolene oddsfavoritt til å vinne mesterskapet. De har første kamp mot Finland fredag.

  Alexia Putellas
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Hovland uten golfkøller før turnering

  Viktor Hovland har fått en brokete opptakt til Scottish Open. Han står uten utstyr og golfklær to dager før konkurransestart.

  Mandag ankom han Skottland via Frankfurt uten bagasje. Den ble stående igjen i Tyskland.

  – Jeg har verken golfkøller eller golfklær, forteller Hovland til Discovery.

  Det er ikke første gang i år at han har trøbbel på reise. Tidlig i januar hadde han en tilsvarende episode da bagen med golfkøllene var forsinket. 24-åringen håper at tingene hans er på plass i løpet av onsdagen.

  – Jeg krysser fingrene, sier Hovland.

  Scottish Open starter torsdag og varer ut uka. Turneringen spilles i North Berwick og er en del av både PGA- og europatouren. (NTB)

  Wright Invitational
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Premier League: Flere anklager i voldtektssak

  En profilert Premier League-spiller som ble arrestert i Nord-London mandag, mistenkt for voldtekt mot en kvinne, har også blitt avhørt i forbindelse med en annen voldtektssak.

  29-åringen, som ikke er blitt navngitt, ble varetektsfengslet mandag. Han ble da avhørt om et overgrep som skal ha skjedd forrige måned. Det er en kvinne i 20-årene som har anmeldt saken til politiet.

  Spilleren, som er i slutten av 20-årene, ble holdt i varetekt i ett døgn før han ble sluppet fri.

  Tirsdag opplyste også politiet at mannen er mistenkt for to voldtekter i 2021 mot en annen kvinne i 20-årene. Overgrepene skal ha skjedd i april og juni, skriver BBC.

  Premier League-spilleren beskrives av engelske medier som internasjonalt anerkjent og skal angivelig være tatt ut til sitt lands landslag i VM i Qatar.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste