Hopp til innhold

Rystet av ny skandale – barn i tårer etter racketkasting

Tennisverdenen rystes av enda en racketskandale: Irina-Camelia Begu fikk spille videre, mens et barn gråt på tribunen etter at hun kastet racketen fra seg.

sladd

GRÅT: Irina-Camelia Begu ser bort på gutten som trøstes av foreldrene etter episoden.

Foto: FOTO: ELLA LING/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL

På bane 13 på det storslåtte Roland Garros-anlegget i Paris utspilte det seg scener som de aller fleste i tennisverdenen har sett seg lei.

Rumenske Irina-Camelia Begu kastet racketen i bakken og den fløy inn blant publikum. En liten gutt tok til tårene og måtte trøstes av foreldrene. Han ble vettskremt av den flygende racketen.

Dommeren ble tilkalt, gikk ned fra stolen sin og betraktet situasjonen. Han mente det ikke var alvorlig nok til å avslutte kampen. Hun slapp unna med en advarsel for usportslig atferd.

Miami Open Tennis

VIDERE: Begu vant kampen.

Foto: Marta Lavandier / AP

– Det var et pinlig øyeblikk for meg. Jeg vil bare beklage. Jeg har ikke gjort noe slik hele karrieren min. Jeg vil bare beklage for oppførselen min. Det var pinlig, sier Begu, tydelig lei seg senere på kvelden.

Nå er hun klar for 3. runde av French Open etter seier 6–7, 6–4, 6–3 over Jekaterina Aleksandrova.

– Hvorfor tillates dette?

Sistnevnte var tydelig frustrert over at det ikke ble tatt hardere affære.

Casper Ruud har vært sterkt kritisk til denne type oppførsel i VG. Rafael Nadal har også uttrykt misnøye med at det ikke straffes hardere av ATP.

Nå har flere sett seg lei på uvøren oppførsel fra utøverne:

– Hvorfor tillates fortsatt dette, folkens?, tvitret New York Times-journalist Ben Rothenberg til sine 129.000 følgere.

Begu unnskyldte overfor gutten og tok poserte med ham etter kampen som plaster på såret. Men det holder ikke, mener NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

– Det er ingen som kommer til å stoppe med mindre det får konsekvenser. Man har regler for det. Det er er håndhevelsen som er for veik.

Kontroverser på rekke og rad

– De bruker ikke reglementet der de kan. Hun har litt uflaks med at den spretter feil vei, men det er faren for publikum som er avgjørende. Kun en person kan styre dette og det er spilleren selv, sier Saltvedt.

Han mener dette skader tennisens omdømme som idrett, og at barn må kunne føle seg trygge på tribunene. Nå ber han WTA og ATP, organisasjonene som styrer tennisen for kvinner og menn, ta affære.

– Man kan ikke vente før noen blir ordentlig skadet før man tar affære med slik idiotisk oppførsel. Da begynner man i helt feil ende, sier Saltvedt.

Les også Publikum stilte seg i kø for Ruud – svarte med oppvisning

French Open

Hendelsen skjer i kjølvannet av en rekke lignende kontroverser i tennisverdenen.

  • Verdenstreer Alexander Zverev (25) skapte overskrifter da han hakket løs på dommerstolen med racketen i Acapulco i slutten av februar. Straffen: 380.000 kroner og null rankingpoeng fra samme turnering.
  • Tennisrebellen Nick Kyrgios (27) kastet racketen i bakken og var millimetere fra å treffe en ballgutt i kamp mot Rafael Nadal i midten av mars. Straff: 335.000 kroner.
AZ

HAMRET LØS: Alexander Zverev gikk løs mot dommerstolen. Han traff nesten dommeren i føttene.

Foto: MARCOS DOMINGUEZ / AFP
  • Unggutten Jenson Brooksby (21) kastet racketen i bakken og traff en ballgutt i føttene under Miami Open i slutten av mars. Straff: 140.000 kroner.
  • Andrej Rubljov (24) innrømmet å ha mistet hodet da han smalt en ball via benken og over hodet til et banemannskap i den 1. runden av French Open tidligere i uken. Advarsel for usportslig atferd.

– Etter å ha sett Begu- og Rubljov-hendelsene for et par dager siden, så mener jeg tennisdommere må våkne. Jeg mener begge burde røket ut. Vi må begynne å holde spillerne ansvarlig for dumme avgjørelser, og de var begge dumme avgjørelser som kunne endt mye verre enn de gjorde, skriver tidligere verdensener i double, Rennae Stubbs, på Twitter.

Mener galskapen bør dyrkes

Samtlige av spillerne har unnskyldt oppførselen i ettertid.

Kyrgios mener imidlertid det overreageres på denne type hendelser. På en pressekonferanse tidligere i uken sa USAs beste spiller, Taylor Fritz, at det burde være større aksept for den type utbrudd:

ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters

VISER FORSTÅELSE: Taylor Fritz liker litt drama.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Jeg mener vi kan vise større aksept for litt gærnere holdninger og slik. Jeg føler man kan bli bøtelagt for hver lille ting, så jeg skulle kanskje ønske at vi var litt åpen for at spillerne var litt villere, sa Fritz på spørsmål om hvordan tennis kunne nå et yngre publikum.

– Jeg tror den yngre generasjonen liker alt dramaet og galskapen.

PS! Irina-Camelia Begu tok seg senere på dagen videre til 2. runde i double.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal