NRK Meny
Normal

– Det ble mye spekulasjoner. Ting begynte å surre i hodet og jeg tenkte på fremtiden

Mohamed «Moi» Elyounoussi kom som en komet og overrasket Fotball-Norge på starten av forrige sesong. Oppmerksomheten ble mye å takle for unggutten.

Mohamed Elyounoussi er Sarpsborg 08s største stjerne og heteste salgsobjekt før årets sesong. Spekulasjonene rundt hans fremtid gjorde at han mistet fokus i fjor - det har han lært av.

Det var media hver dag i over en uke, og jeg tror det ble litt for mye på en gang.

To mål i serieåpningen mot Lillestrøm og tidenes overstegsfinter i eliteserien hjemme mot Viking gjorde unggutten til allemannseie.

Denne sesongen skal Moi bevise at han ikke bare var et blaff.

NRK Østfold møtte angrepsspilleren til en åpenhjertig prat på Sarpsborgs treningsleir på La Manga i februar. Der fortalte han oss mer om fortiden, landslaget og fremtiden.

Om kallenavnet

Når vi kommer inn på rommet Elyounoussi deler med lagkamerat Olav Øby på La Manga, er det én ting som raskt blir gjenstand for kommentarer.

Sengene til de to ungguttene var skjøvet sammen til en dobbeltseng. Olav sin skyld, sier Moi raskt.

– Det er bare Olav som liker å være tett innpå meg. Men når vi skal legge oss, så bare skyver jeg sengene fra hverandre, smiler han.

For dem som ikke har møtt Norges ferskeste landslagsspiller tidligere; det er en særdeles jordnær ung gutt vi blir bedre kjent med.

Uttales det «Moy» eller «Mo-i»?

– Mo-i. Men det er mange som sier Moy.

Hvor kommer kallenavnet ditt fra?

– Jeg tror det startet på barneskolen, men jeg husker ikke hvem som startet med det. Det var enten noen kamerater eller læreren min. På banen går det fortere med Moi, så etter hvert ble det bare sånn, sier han og lener seg inntil veggen i gangen på spillerleiligheten på La Manga i Spania.

Om kokkeferdighetene

Han tar oss med videre inn i leiligheten han delte med de andre unggutta på laget; Olav Øby, Badr Rahhaoui, Sindre Wormdahl, Martin Hoel Andersen og Thomas Aaram.

Mohamed Elyounoussi

Moi viser frem frossenmaten han og lagkameratene spiste på treningsoppholdet i Spania. Vi understreker samtidig at spillerne også ble servert næringsrik kost av klubbens egen kokk under oppholdet.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Det er lite som tyder på at det er den yngre garden på laget som bor i leiligheten – alt er helt strøkent. Bortsett fra kjøleskapet, som består av sjokolade og ferdigmat.

Hadde du klart deg alene i utlandet, Moi? Klarer du for eksempel å lage mat?

– Jeg hadde jo klart meg, men det er mye man kan lære. Mamma klager på at jeg ikke er så flink til å lage mat. Men jeg klarer å lage mat, og jeg har uansett tid på meg til å lære. Det er vel bare å bruke en oppskrift, smiler han.

Mohamed Elyounoussi

Kjetil Berge mener Mohamed Elyonoussi bør satse på å bli god i fotball - for han kan ikke lage mat.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Så tar vi turen ut i solen for å snakke om det vi egentlig skal. Men der møter vi Kjetil Berge. Representant for den voksne delen av spillerstallen.

Hadde Moi klart seg alene i utlandet, Kjetil?

– Han klarer jo ikke å lage mat. Han kan egentlig ikke så mye annet enn å spille fotball, men det klarer han jo veldig bra, kommer det kjapt, før han like raskt kommer med en løsning på problemet.

– I utlandet kommer han til å tjene så mye penger at han bare kan spise på restaurant uansett. Problemet er hvis det skorter på penger og han blir nødt til å lage mat selv. Jeg sier til ham at han bør satse på å bli god i fotball, han bør legge kortene sine der, sier Berge.

Assistenttrener Ian Burchnall ønsker også å ha et ord med i laget rundt Elyounoussis ferdigheter på kjøkkenet.

– Han klarer sannsynligvis ikke å lage mat. Kanskje pizza, han er god på Grandiosa! ler den engelske treneren.

(Saken fortsetter under bildet)

Mohamed Elyounoussi

Moi må tåle å bli mobbet for sine kunnskaper på kjøkkenet, men har jobber faktisk ofte i farens pizzasjappe hjemme i Sarpsborg.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Om sammenligningen med Tarik

Det er vanskelig å sammenligne oss. Vi er to forskjellige typer, som har to forskjellige spillestiler.

Men tilbake til fotballspilleren Mohamed Elyounoussi. Som nevnt ville store deler av Fotball-Norge ha en del av Moi etter gjennombruddet i starten av forrige sesong.

Det var ham pressen ville snakke med i Sarpsborg 08 - både før, under og etter kamp. Det ble mye oppmerksomhet å takle på en gang.

Det ble helt plutselig veldig mye oppmerksomhet rundt deg som både spiller og person. Gikk det noen gang inn på deg?

– Jeg har aldri vært i en sånn situasjon før. Det var media hver dag i over en uke, og jeg tror det ble litt for mye på en gang. Men jeg er ikke en person som sier «nei», så jeg stilte opp på alt som var både her og der.

– Det gjør noe med en person, man får mye selvtillit. Jeg følte at jeg klarte å takle det bra, og tenkte ikke så mye over det. Men over tid merkes det på kroppen.

Tarik og Mohamed Elyounoussi

Mohamed Elyounoussi blir ofte sammenlignet med sin fetter Tarik. På dette bildet er de to sammen i hjemlandet Marokko.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Under denne delen av samtalen med Moi blir vi avbrutt av en mann som kommer syngende på dansk. Det er backen Claes Kronberg som synger Moi-sangen; «Det er bare én Elyounoussi».

Noe som bidrar til å føre oss videre i samtalen. Vi blir nødt til å ta opp Mohameds mer kjente fetter, Tarik Elyounoussi.

Folk, og ikke minst pressen, har lett for å måle Mohamed opp mot Tarik. Blant annet hadde Dagbladet titlene «Fetter Elyounoussi ødela dagen for LSK» og «Mini-Tarik driblet av halve Viking for lekens skyld» forrige sesong.

Hva synes du selv om å bli sammenlignet med Tarik?

– Det er vanskelig å sammenligne oss. Vi er to forskjellige typer, som har to forskjellige spillestiler. Vi har mye likt også, men jeg er meg selv. Men han er jo A-landslagsspiller, og ikke minst fetteren min, så det er veldig hyggelig å bli sammenlignet med ham.

Om overgangsspekulasjonene

Det gode spillet og alle presseoppslagene førte også til at Moi ble linket til nær sagt alle norske toppklubber, og en del utenlandske, da eliteserien tok sommerferie i fjor.

Alle ville snakke med Elyounoussi om ryktene - og nå, i en plaststol i Spania, innrømmer han noe motvillig at ryktene gikk til hodet på ham. Noe motvillig, fordi han ikke liker å snakke om det å forlate klubben fra hjembyen.

Du ble linket til blant annet Rosenborg, Vålerenga og Molde, og til utlandet. Hvordan taklet du det?

– Det ble mye spekulasjoner etter hvert. Det gjør at ulike ting begynner å surre i hodet, og man begynner å tenke på fremtiden istedenfor å tenke på det som skjer her og nå. Jeg tror man må tenke på det som skjer akkurat nå for å kunne takle det utenomsportslige.

Var det noen gang aktuelt for deg å bytte klubb forrige sesong?

– Sånne ting ønsker jeg egentlig ikke å kommentere. Men jeg hørte ulike ting, det kom bud, men jeg legger det til siden og lar andre ta seg av det. Det har jeg også lært. Hvis man bruker for mye tid og energi på slike ting, så går det utover prestasjonene på trening. Når det kommer bud, så er det andre som tar seg av det, så får jeg heller høre om det når det er snakk om konkrete ting.

Om vrakingen – og revansjen

Omtrent samtidig med alle spekulasjonene rundt en overgang ble Moi plassert på benken.

I en liten periode rundt midten av forrige sesong var Moi, en av lagets største stjerner, plutselig inn og ut av laget.

Folk snakket om at jeg heller burde dratt på samling med U21-landslaget, istedenfor å være med mot Ranheim.

På tribunene på Sarpsborg stadion kunne man høre snakk om svake prestasjoner – og spekulasjoner om at tankene var i andre, større, klubber enn Sarpsborg 08.

– Akkurat i den perioden følte jeg ikke at det var på grunn av svake prestasjoner. Jeg følte at jeg presterte like bra. Eller kanskje ikke like bra i og med at jeg scoret tre mål på de tre første kampene. Men det handlet litt mer om private ting, ting som jeg har snakket med personene i klubben og Brian Deane om, som var grunnen til at jeg var litt inn og ut i midten av sesongen, sier han uten å utdype problemene ytterligere.

Mohamed Elyounoussi

Moi hadde en tung periode i midten av forrige sesong. Men han lærte av de negative erfaringene og slo tilbake.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Hørte du hva folk på tribunene snakket om?

– På banen har jeg fullt fokus på det jeg skal gjøre. Når jeg feiler med et eller annet, så blir jeg ferdig med det der og da, og prøver igjen. Uansett om jeg skulle feile da også, så er det ikke noe som går inn på meg. At folk er misfornøyd med meg gjør bare at jeg får mer lyst til å vise at de tar feil, og at jeg er bedre. Som fotballspiller hører man ulike ting. Når ting går bra får man mange positive tilbakemeldinger, og når det går dårlig får man negative tilbakemeldinger. Man må bare bruke det man hører til noe godt.

– For min del brukte jeg det negative til å komme sterkere tilbake på slutten av sesongen.

Var det da litt deilig å avslutte sesongen med to mål i kvaliken mot Ranheim?

– Ja, det var det. Jeg hørte folk snakket om at jeg heller burde dratt på samling med U21-landslaget, istedenfor å være med mot Ranheim. Da var det godt å vise at det var riktig av meg å bli igjen, med tanke på at jeg scoret de to målene som gjør at vi er i eliteserien også i 2014.

Du debuterte på A-landslaget mot Polen i Abu Dhabi i januar. Er det et mål for sesongen å forsvare den plassen?

– Det er foreløpig ikke et mål. Men jeg skal gjøre mitt beste for at jeg skal få være med på en samling utover året. Men jeg har fullt fokus på U21-landslaget. Jeg har bare spilt to kamper der til nå (per 17. februar), og jeg har lyst til å score mål og prestere godt der, slik at jeg kan få flere innhopp på A-landslaget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mohamed Elyounoussi

Mohamed Elyounoussi scoret begge Sarpsborgs mål i bortekampen mot Ranheim i kvaliken. Her signerer han drakter etter kampen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Om NFFs spissprosjekt

Forrige sesong ble Moi også en del av det såkalte spissprosjektet til Norges Fotballforbund.

NFF ønsker å skape en fremtidig norsk toppspiss - en norsk Zlatan Ibrahimovic om du vil - og plukket ut seks talentfulle angrepsspillere til prosjektet.

Veton Berisha, Bård Finne, Moi, Zymer Bytyqi, Runar Espejord og Håkon Lorentzen skal dyrkes frem under veiledning av tidligere norske toppspisser som Tore André Flo, Jan Åge Fjørtoft og Sigurd Rushfeldt.

Hva er erfaringene dine derfra så langt?

– Det var veldig spennende. Det er med mange store navn der, profiler, som jeg kan lære mye av. Han som leder prosjektet skal komme på trening og veilede meg mer, og komme med eksempler. Jeg tror det er noe jeg trenger, det å få individuell tilbakemelding på hva jeg trenger å fokusere på som angrepsspiller.

Hva slags tilbakemeldinger?

– Jeg føler at det går mye på det mentale. Det er øvelser som jeg har vært med på tidligere, men jeg lærte mye om det mentale. Hvordan man skal tenke inne i boksen når ballen er ute på kanten, og når innlegget kommer. Hvordan man skal tenke i ulike situasjoner. Ting som at man bør skyte på én touch innenfor 16-meteren. Det er sånne typer ting.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spissprosjektet

I fjor ble Elyounoussi plukket ut som en av seks unge spisser til å delta i 'spissprosjektet' til Norges Fotballforbund.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Om en karriere i utlandet

Vi vet at du ikke ønsker å snakke noe særlig om det. Men det kommer sannsynligvis en tid der du kommer til å reise utenlands for å spille fotball. Hvilke tanker gjør du deg rundt en karriere i utlandet?

– Jeg har ikke tenkt så mye over det. Det er ingen liga jeg helst vil til. Jeg er en teknisk spiller, så hvis jeg skal til et annet sted, så er det et sted jeg må passe inn. Men jeg er veldig fornøyd i Sarpsborg, og jeg tar ett skritt av gangen. Det er ikke noe jeg tenker over nå.

Hvilke ting er det som er viktig for deg i en eventuell ny klubb?

– Det være riktig klubb. Når man skal velge en ny klubb, så må man snakke med treneren og få vite at man kommer til å bli satset på. Det er viktig for meg å kunne føle den tryggheten og å få tillit. Det viktigste er å få spilletid.

Men hadde du klart deg på egen hånd?

– Du gir deg ikke … JA, jeg hadde klart meg på egen hånd! sier Elyounoussi med et smil, før han reiser seg fra stolen og forlater intervjuet.

Nå tyder altså det aller meste på at unggutten skal fortsette karrieren i Molde.

Siste nytt

 • Ingebrigsten slutter som RBK-trener

  Rosenborg har besluttet at Kåre Ingebrigtsen fratrer som hovedtrener i Rosenborg med umiddelbar virkning.

  Rosenborg Ballklub inviterer til pressekonferanse på Brakka klokka 18.45.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Hans Olav Landsverk / NRK
 • EM i fare grunnet pølsevann

  Roer Nils Jakob Hoff står i fare for å miste EM etter at han sølte pølsevann på låret under en fjelltur, melder Bergens Tidende. Bergenseren pådro seg annengradsforbrenning, og med bare to uker til EM i Glasgow risikerer han å måtte stå over.

  Sommer-OL i Rio 2016
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Pušić ferdig etter 4 dager

  Den tidligere Brann-spilleren Martin Pušić forlater danske AC Horsens etter kun fire dager. Klubben opphever kontrakten etter at østerrikeren forklarte at han ikke lenger hadde lyst til å bo i landet. Til klubbens hjemmeside forteller han at han vil prøve lykken utenfor Danmark.

  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale