NRK Meny
Normal

Ryker Johnsons fantomrekord?

Michael Johnson sjokkerte alle med sin 200 meter i Atlanta-OL. Tar Usain Bolt rekorden i onsdagens finale?

Michael Johnson og Usain Bolt

Tirsdag gikk jamiacanske Bolt videre til finale på 200 meter. Og det er ikke så langt fra sannheten - selv om «jogget» likevel er mer riktig.

Bolt nærmest spaserte i mål som vinner av sitt semifinaleheat på tiden 20,09, foran regjerende mester Shawn Crawford fra USA, som løp på 20,12.

Maktdemonstrasjon

Og etter maktdemonstrasjonen på 100 meter sist lørdag, er det store forventninger til jamaicaneren på den dobbelte distansen, som er hans egentlige spesialitet.

Usain Bolt var overlegen på 100-meteren og vant med verdensrekord 9,69. De siste meterne jublet han og roet ned.

På den dobbelte distansen tok han det enda roligere. Mens han løp, tok han seg tid til å se på seg selv på storskjermen.

– Jeg ville bare sjekke om jeg var i en bra posisjon. Da var det lettere å se på skjermen. Jeg vil ikke si at jeg jogget, jeg forsøkte bare å ta meg videre, sa Bolt.

Tidenes OL-løp?

Du får altså lite igjen for innsatsen om du setter penger på at Usain Bolt vinner finalen på 200 meter. Men det alle lurer på nå, er om Michael Johnson sin legendariske verdensrekord på 200 meter endelig kan ryke. Kan Usain Bolt slette den 12 år gamle «uslåelige» rekorden?

Mange mener nemlig at Johnsons 200 meter under OL i Atlanta i 1996 er tidenes prestasjon på friidrettsbanen i en olympiade - ved siden av Bob Beamons 8,90 meter lange lengdehopp i Mexico City i 1968.

Må knuse egen pers

Ingen løpere har i ettertid vært i nærheten av Johnsons rekordtid 19,32. Tyson Gay var nærmest da han i fjor løp distansen på 19,62. Skal Usain Bolt slå rekorden, må han samtidig knuse sin egen pers, som er på 19,67.

For Johnson - mannen med gullskoene og den karakteristiske, oppreiste løpeteknikken - var Atlanta et stort karrierehøydepunkt.

Han vant også 400 meter under olympiaden på hjemmebane. En herlig revansj etter at han som storfavoritt ble satt ut av matforgiftning under olympiaden i Barcelona fire år tidligere.

Etter klokken 16.20 onsdag vet vi om rekorden hans står seg også etter denne olympiaden.

Du kan selvsagt se finalen direkte på NRK og på nrk.no.

PS: Torsdag løpes finalen på 400 meter. Også her har Michael Johnson verdensrekorden, satt i 1999. USAs Jeremy Wariner, som er storfavoritt, har løpt distansen på 43,45, mens Johnsons rekord er på 43,18.

Siste nytt

 • Fourcade mot Bø på tredjeetappen

  Startlisten for herrestafetten i skiskyting er klart, og både Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade går tredje etappe.

  Emil Hegle Svendsen er Norges ankermann, og skal opp mot blant andre franske Antonin Guigonnat.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Femte strake tap for Zuccas Rangers

  New York Rangers og Mats Zuccarello gikk på sitt femte strake tap i NHL da Montreal Canadiens ble for sterke og vant 3-1 natt til fredag. Det melder NTB. 30 år gamle Zuccarello noterte seg for to skudd på mål i oppgjøret.

  Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Celtic og Ajer fikk bank i Russland

  Kristoffer Ajer fikk en stri kveld på jobb i Celtic-forsvaret borte mot russiske Zenit St. Petersburg. Skottene tapte 0-3 og røk ut av europaligaen. Celtic vant hjemmekampen 1-0, men det skulle vise seg å være et altfor lite forsprang mot russerne.

  Scottish Premiership - Celtic vs Rangers
  Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skicross finaler kvinner
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Curling og ishockey
OL i Pyeongchang: Skøyter 1000 m menn