Ryggskaden knuste VM-drømmen: – Ikke god nok

For andre gang på rad har VM-toget gått fra Sondre Turvoll Fossli. Nå reiser han til Pyeongchang for å skaffe seg en OL-fordel.

Sondre Turvoll Fossli

VRAKET IGJEN: Heller ikke i år blir det VM for Sondre Turvoll Fossli. Denne gangen er det lettere å akseptere.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg fikk beskjeden på vei hjem fra Toblach. Jeg gjorde ikke en så veldig god figur der, og da skjønte jeg det egentlig sjøl også at toget gikk, sier Sondre Turvoll Fossli til NRK.

I flere år har han vært blant Norges mest lovende sprintere. For to år siden var han meget skuffet da han bare fikk reserveplass til VM i Falun. Den gangen skaffet han seg gull i U23-VM som plaster på såret.

Sist vinter tok han sin første verdenscupseier. VM i Lahti virket derfor som et naturlig mål denne vinteren, til tross for beintøff konkurranse.

I stedet blir det prøve-OL i Pyeonchang. Dermed blir det ingen NM-sprint og heller ikke VM deltakelse.

Operert for prolaps

– Jeg er egentlig enig i avgjørelsen. Jeg har ikke kjent meg helt rå i år. Med det treningsgrunnlaget jeg har på grunn av ryggoperasjon, så ser jeg det som en ganske vanskelig ting å vinne NM-sprinten, rett og slett. Da vender jeg nesa mot neste år og Pyeongchang.

– Du er ikke god nok til å vinne NM eller VM?

– Nei, jeg føler egentlig ikke det, sier Fossli rett ut.

Han ble operert for prolaps i juli. Nervebaner hadde havnet i klem. Venstrebeinet visnet nærmest bort, slik han selv beskriver det.

Tester på Olympiatoppen viser at beinet fortsatt ikke er som det var.

Mangler 20 prosent kraft

– Musklene ble rett og slett borte da nervene ble ødelagt. Det tar tid å bygge dem opp igjen. Det mangler fortsatt cirka 20 prosent kraft i venstrebeinet, forteller Fossli, som nå trener styrke annenhver dag for å bygge musklene opp til gammel størrelse.

– I sprint har jeg for lite kraft til at jeg klarer å ha det trøkket jeg har pleid å ha, utdyper 23-åringen.

Derfor tenker han allerede på OL i Pyeongchang neste vinter. Der går sprinten i klassisk, noe som i utgangspunktet passer Fossli bedre enn fristil. Prøve-OL handler om å skaffe seg en fordel på konkurrentene.

– Jeg må bare ta med meg den læringen jeg kan, se på løypa og vite hva jeg skal trene på til neste år. Det blir spennende.

Sprinten i Pyeongchang arrangeres fredag, samme dag som NM-sprinten på Lygna.

Siste nytt

 • Vant gull i karate under ungdoms-OL

  Annika Sælid (17) fra Sentrum Kampsportklubb i Sarpsborg vant torsdag gull i kvinnenes +59-kilosklasse under ungdoms-OL i Buenos Aires.

  Hun vant alle sine tre innledende gruppekamper.

  Annika Sælid
  Foto: Pøbel Film
 • Jacob Noer scora to i sterk siger

  Lillehammer Ishockey tok ein sterk siger over Manglerud Star torsdag. Fjorårets «Get Rookie of the Year» Jacob Lundell Noer scora to av Lillehammers mål.

  NM Ishockey 4. Semifinale: Lillehammer - Sparta (5-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kloster Aasen skal vurdere søkere

  Det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen har fått plass i evalueringskomiteen som skal vurdere kandidatene til vinter-OL i 2026. Calgary i Canada, italienske Milano/Cortina d'Ampezzo og Stockholm i Sverige er søkerbyene.

  Visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal