Hopp til innhold

Ruud-tall vekker oppsikt: – Det er enormt

Casper Ruud stortrives på grus og herjet med topp ti-rankede Diego Schwartzman i andre runde i Monte Carlo Masters. Statistikken viser nå at han på noen områder er råere enn «gruskongen» Rafael Nadal.

Ruud

IMPONERER: Casper Ruud.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– En imponerende gjennomført kamp. Før tenkte man på «Rafa» (Rafael Nadal) som den som slo så mye spinn og at ingen andre kunne gjøre det, for han har så store armer og voldsomme muskler. Så ser vi da at Casper klarer å gjøre det. Han har hatt «Rafa» som et idol lenge og vi ser at han behersker dette rimelig bra i en alder av 22, sier Øivind Sørvald til NRK.

Han er ekspertkommentator for Eurosport, utviklingsansvarlig i Tennisforbundet og jobber med analyse for Ruud.

Arg

I VERDENSTOPPEN: Diego Schwartzman.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Og etter den andre runden i Monte Carlo Masters, hvor Ruud slo Schwartzman som er nummer ni i verden, og det med sifrene 6-3 og 6–3, er det verdt å bite seg merke i nettopp analyse.

For tallene fra kampen viser at Ruud slår sin forhand veldig godt. I snitt slår nordmannen baller som spinner med en hastighet på 60 omdreininger per sekund. På Ruuds backhand er tallet 46.

– Det er enormt. Hvis du overfører dette til omdreininger per minutt, så kan du gange dette opp med 60 og da får du 3600 omdreininger på ballen. Vanlige mosjonsspiller ligger rundt 1000 omdreininger. Gode spillere ligger på 2500, og så Casper ligger da på 3500 omdreininger eller mer. Det er enormt krevende å gjøre det, forteller Sørvald om «topspinnen» til Ruud.

X-faktor

Og med mye toppspinn kan Ruud ta mer marginer, spille høyere over nettet, samtidig som ballen vil sprette dypere og høyere. Står motspilleren fremme i banen blir han presset bakover, samtidig som spilleren må snu momentumet til ballen, noe som er krevende. Dette gjør seg ekstra gjeldende på grus, hvor ballen får tak.

– Dette er så ekstremt tungt å spille mot, det så du litt i dag. For du så også at han hadde masse spinn på backhand i tillegg. Dette gjør at det er tungt å spille mot ham. Til og med en spiller Schwarzmann slår vesentlig flere feil, forteller Sørvald.

Casper Ruud i Roland-Garros

ENORMT: Øivind Sørvald beskriver tallene til Ruud som enorme.

Foto: Erik Johansen / NTB

Til sammenlikning var Nadals tall, i hans kamp mot Federico Delbonis, 58 omdreininger per sekund på forhand og 40 på backhand.

Dermed slår Ruud baller med mer spinn enn selveste gruskongen, noe som kommer etter målrettet trening, forteller Sørvald.

– Det er både kombinasjonen av en Casper som er veldig sterk og gjennomtrent, samtidig som vi helt fra han var 12–13 år har trent teknisk for å kunne ha en x-faktor på denne forhanden, som både har gått fort, og nå også når han vil, kan han produsere enorm «topspinn».

Traff med planen

Og samtidig som den målrettede treningen har gitt resultater, forteller Pappa og trener Christian Ruud at de trente ekstra mye på serven før kampen mot Schwartzman.

Det skulle vise seg å gi god valuta.

– Han slet litt i går (tirsdag), misset for mange førsteserver. Vi terpet på det før kampen, og vi fikk uttelling på det. Det funket bra. Han fikk god uttelling på førsteservene, uten at jeg har sjekket nøyaktig. Han tok en del poeng, og han fikk flere korte baller som han ønsker etter en god serve, forklarer Christian Ruud til NRK.

Tennisspiller Casper Ruud

FAR OG SØNN: I fjor passerte Casper far Christians bestenotering på verdensrankingen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Ruud innledet også med å serve hjem det første gamet blankt.

Totalt vant han poeng på 83 prosent av førsteservene. Selv om Ruud ikke hadde like mange vinnere, tvang Ruud frem dårlige returballer.

Til sammenligning ble argentineren stående med 72 prosent, ifølge statistikken til ATP.

Ruud møter enten spanske Pablo Carreno Busta og russiske Karen Khatsjanov i neste runde.

– Ingenting er umulig hvis han spiller som i dag, sier Christian Ruud, som mener onsdagens kamp var blant sønnens beste i karrieren.

– Ja, en av de bedre. Det er vanskelig å sette dem opp mot hverandre, men jeg vil helt klart mene at det er en av de bedre kampene.

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Palumbo fikk Juventus-debuten

  Norske Martin Palumbo fikk sine første minutter for Juventus da han ble byttet inn 12 minutter før full tid. 20-åringen er på utlån fra serierival Udinese.

  Juventus tok imot Lazio i senkampen og ledet 2-0 til pause etter mål fra Dusan Vlahovic og Álvaro Morata. Juve-back Alex Sandro scoret selvmål tidlig i andre omgang, slik at det sto 2-1.

  Det så lenge ut til å gå mot tre poeng for vertene, men seks minutter på overtid sørget Sergej Milinkovic-Savic for balanse i regnskapet. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Arsenal-smell i mesterligakampen

  Martin Ødegaard og Arsenal røk 0-2 for Newcastle mandag og snublet dermed stygt i kampen om den siste mesterligabilletten i Premier League.

  Scoringene som avgjorde kampen kom i annen omgang. Etter 56 minutter satte Arsenal-midtstopper Ben White ballen i eget mål etter et hardt innlegg fra Newcastles Joelinton. Fem minutter før full tid hamret Bruno Guimarães inn 2-0 etter massivt Newcastle-press.

  Ufortjent var det ikke at de tre poengene ble værende igjen på St. James' Park. Hjemmelaget satte tidlig trykk på Arsenal. Gjestene fikk aldri festet noe skikkelig grep om kampen, men måtte i stedet tåle en blytung kveld.

  Tapet betyr nemlig at London-rival Tottenham har to poeng til gode på Arsenal i kampen om fjerdeplassen i Premier League foran siste serierunde. Dermed kan mesterligadrømmen glippe for Martin Ødegaard og lagkameratene. Det vil naturlig nok være et hardt slag. (NTB)

 • Ruud møter franske Paire i 2. runde i Genève-turneringen

  Casper Ruud møter franske Benoît Paire i andre runde av ATP-turneringen i tennis i Genève.

  Ruud hadde walkover i første runde. Han er andreseedet i Genève bak Daniil Medvedev. Nordmannen gikk helt til topps i Sveits i fjor.

  Nordmannen, som kommer rett fra tap i semifinalen i Roma, har møtt franske Paire fire ganger tidligere. Han har vunnet alle møtene på grus og sist gang i Gstaad i fjor.

  Benoît Paire tok det første settet 7-5 i 1. rundeoppgjøret mot finske Emil Ruusuvuori mandag. Deretter slo finnen tilbake med samme sifre i sett nummer to, før Paire vant det tredje med 6-4. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste