Hopp til innhold

Ruud-tall vekker oppsikt: – Det er enormt

Casper Ruud stortrives på grus og herjet med topp ti-rankede Diego Schwartzman i andre runde i Monte Carlo Masters. Statistikken viser nå at han på noen områder er råere enn «gruskongen» Rafael Nadal.

Ruud

IMPONERER: Casper Ruud.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– En imponerende gjennomført kamp. Før tenkte man på «Rafa» (Rafael Nadal) som den som slo så mye spinn og at ingen andre kunne gjøre det, for han har så store armer og voldsomme muskler. Så ser vi da at Casper klarer å gjøre det. Han har hatt «Rafa» som et idol lenge og vi ser at han behersker dette rimelig bra i en alder av 22, sier Øivind Sørvald til NRK.

Han er ekspertkommentator for Eurosport, utviklingsansvarlig i Tennisforbundet og jobber med analyse for Ruud.

Arg

I VERDENSTOPPEN: Diego Schwartzman.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Og etter den andre runden i Monte Carlo Masters, hvor Ruud slo Schwartzman som er nummer ni i verden, og det med sifrene 6-3 og 6–3, er det verdt å bite seg merke i nettopp analyse.

For tallene fra kampen viser at Ruud slår sin forhand veldig godt. I snitt slår nordmannen baller som spinner med en hastighet på 60 omdreininger per sekund. På Ruuds backhand er tallet 46.

– Det er enormt. Hvis du overfører dette til omdreininger per minutt, så kan du gange dette opp med 60 og da får du 3600 omdreininger på ballen. Vanlige mosjonsspiller ligger rundt 1000 omdreininger. Gode spillere ligger på 2500, og så Casper ligger da på 3500 omdreininger eller mer. Det er enormt krevende å gjøre det, forteller Sørvald om «topspinnen» til Ruud.

X-faktor

Og med mye toppspinn kan Ruud ta mer marginer, spille høyere over nettet, samtidig som ballen vil sprette dypere og høyere. Står motspilleren fremme i banen blir han presset bakover, samtidig som spilleren må snu momentumet til ballen, noe som er krevende. Dette gjør seg ekstra gjeldende på grus, hvor ballen får tak.

– Dette er så ekstremt tungt å spille mot, det så du litt i dag. For du så også at han hadde masse spinn på backhand i tillegg. Dette gjør at det er tungt å spille mot ham. Til og med en spiller Schwarzmann slår vesentlig flere feil, forteller Sørvald.

Casper Ruud i Roland-Garros

ENORMT: Øivind Sørvald beskriver tallene til Ruud som enorme.

Foto: Erik Johansen / NTB

Til sammenlikning var Nadals tall, i hans kamp mot Federico Delbonis, 58 omdreininger per sekund på forhand og 40 på backhand.

Dermed slår Ruud baller med mer spinn enn selveste gruskongen, noe som kommer etter målrettet trening, forteller Sørvald.

– Det er både kombinasjonen av en Casper som er veldig sterk og gjennomtrent, samtidig som vi helt fra han var 12–13 år har trent teknisk for å kunne ha en x-faktor på denne forhanden, som både har gått fort, og nå også når han vil, kan han produsere enorm «topspinn».

Traff med planen

Og samtidig som den målrettede treningen har gitt resultater, forteller Pappa og trener Christian Ruud at de trente ekstra mye på serven før kampen mot Schwartzman.

Det skulle vise seg å gi god valuta.

– Han slet litt i går (tirsdag), misset for mange førsteserver. Vi terpet på det før kampen, og vi fikk uttelling på det. Det funket bra. Han fikk god uttelling på førsteservene, uten at jeg har sjekket nøyaktig. Han tok en del poeng, og han fikk flere korte baller som han ønsker etter en god serve, forklarer Christian Ruud til NRK.

Tennisspiller Casper Ruud

FAR OG SØNN: I fjor passerte Casper far Christians bestenotering på verdensrankingen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Ruud innledet også med å serve hjem det første gamet blankt.

Totalt vant han poeng på 83 prosent av førsteservene. Selv om Ruud ikke hadde like mange vinnere, tvang Ruud frem dårlige returballer.

Til sammenligning ble argentineren stående med 72 prosent, ifølge statistikken til ATP.

Ruud møter enten spanske Pablo Carreno Busta og russiske Karen Khatsjanov i neste runde.

– Ingenting er umulig hvis han spiller som i dag, sier Christian Ruud, som mener onsdagens kamp var blant sønnens beste i karrieren.

– Ja, en av de bedre. Det er vanskelig å sette dem opp mot hverandre, men jeg vil helt klart mene at det er en av de bedre kampene.

Siste nytt

  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal