Ruud-tall vekker oppsikt: – Det er enormt

Casper Ruud stortrives på grus og herjet med topp ti-rankede Diego Schwartzman i andre runde i Monte Carlo Masters. Statistikken viser nå at han på noen områder er råere enn «gruskongen» Rafael Nadal.

Ruud

IMPONERER: Casper Ruud.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– En imponerende gjennomført kamp. Før tenkte man på «Rafa» (Rafael Nadal) som den som slo så mye spinn og at ingen andre kunne gjøre det, for han har så store armer og voldsomme muskler. Så ser vi da at Casper klarer å gjøre det. Han har hatt «Rafa» som et idol lenge og vi ser at han behersker dette rimelig bra i en alder av 22, sier Øivind Sørvald til NRK.

Han er ekspertkommentator for Eurosport, utviklingsansvarlig i Tennisforbundet og jobber med analyse for Ruud.

Arg

I VERDENSTOPPEN: Diego Schwartzman.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Og etter den andre runden i Monte Carlo Masters, hvor Ruud slo Schwartzman som er nummer ni i verden, og det med sifrene 6-3 og 6–3, er det verdt å bite seg merke i nettopp analyse.

For tallene fra kampen viser at Ruud slår sin forhand veldig godt. I snitt slår nordmannen baller som spinner med en hastighet på 60 omdreininger per sekund. På Ruuds backhand er tallet 46.

– Det er enormt. Hvis du overfører dette til omdreininger per minutt, så kan du gange dette opp med 60 og da får du 3600 omdreininger på ballen. Vanlige mosjonsspiller ligger rundt 1000 omdreininger. Gode spillere ligger på 2500, og så Casper ligger da på 3500 omdreininger eller mer. Det er enormt krevende å gjøre det, forteller Sørvald om «topspinnen» til Ruud.

X-faktor

Og med mye toppspinn kan Ruud ta mer marginer, spille høyere over nettet, samtidig som ballen vil sprette dypere og høyere. Står motspilleren fremme i banen blir han presset bakover, samtidig som spilleren må snu momentumet til ballen, noe som er krevende. Dette gjør seg ekstra gjeldende på grus, hvor ballen får tak.

– Dette er så ekstremt tungt å spille mot, det så du litt i dag. For du så også at han hadde masse spinn på backhand i tillegg. Dette gjør at det er tungt å spille mot ham. Til og med en spiller Schwarzmann slår vesentlig flere feil, forteller Sørvald.

Casper Ruud i Roland-Garros

ENORMT: Øivind Sørvald beskriver tallene til Ruud som enorme.

Foto: Erik Johansen / NTB

Til sammenlikning var Nadals tall, i hans kamp mot Federico Delbonis, 58 omdreininger per sekund på forhand og 40 på backhand.

Dermed slår Ruud baller med mer spinn enn selveste gruskongen, noe som kommer etter målrettet trening, forteller Sørvald.

– Det er både kombinasjonen av en Casper som er veldig sterk og gjennomtrent, samtidig som vi helt fra han var 12–13 år har trent teknisk for å kunne ha en x-faktor på denne forhanden, som både har gått fort, og nå også når han vil, kan han produsere enorm «topspinn».

Traff med planen

Og samtidig som den målrettede treningen har gitt resultater, forteller Pappa og trener Christian Ruud at de trente ekstra mye på serven før kampen mot Schwartzman.

Det skulle vise seg å gi god valuta.

– Han slet litt i går (tirsdag), misset for mange førsteserver. Vi terpet på det før kampen, og vi fikk uttelling på det. Det funket bra. Han fikk god uttelling på førsteservene, uten at jeg har sjekket nøyaktig. Han tok en del poeng, og han fikk flere korte baller som han ønsker etter en god serve, forklarer Christian Ruud til NRK.

Tennisspiller Casper Ruud

FAR OG SØNN: I fjor passerte Casper far Christians bestenotering på verdensrankingen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Ruud innledet også med å serve hjem det første gamet blankt.

Totalt vant han poeng på 83 prosent av førsteservene. Selv om Ruud ikke hadde like mange vinnere, tvang Ruud frem dårlige returballer.

Til sammenligning ble argentineren stående med 72 prosent, ifølge statistikken til ATP.

Ruud møter enten spanske Pablo Carreno Busta og russiske Karen Khatsjanov i neste runde.

– Ingenting er umulig hvis han spiller som i dag, sier Christian Ruud, som mener onsdagens kamp var blant sønnens beste i karrieren.

– Ja, en av de bedre. Det er vanskelig å sette dem opp mot hverandre, men jeg vil helt klart mene at det er en av de bedre kampene.

Siste nytt

 • Nok et semifinaletap for Ruud

  Italienske Matteo Berrettini ble hakket for sterk for Norges tennisstjerne og vant med sifrene 6-4, 6-4. I sin tredje strake semifinale på ATP-1000-nivå, ble det også det tredje tapet. Det betyr at det er Berrettini som møter Alexander Zverev i finalen i Madrid.

  Ruud må derfor vente videre på sin første Masters-finale. Tidligere har han kommet til kort i semifinaler mot verdensstjernene Novak Djokovic (Roma, 2020) og Andrej Rublev (Monte Carlo, 2021).

  Ruud servet noe svakere enn han har gjort tidligere i turneringen. I tillegg fikk han flere bruddballer mot seg. Før semifinalen hadde han kun fått én bruddball mot seg i hele turneringen.

  Spain Tennis. Casper Ruud.
  Foto: Paul White / AP
 • Glesnes scoret i etterlengtet seier

  Jakob Glesnes nikket inn 2-0-målet i Philadelphia Unions bortetriumf over Chicago Fire i MLS lørdag. Scoringen kom i kjølvannet av en corner etter en times spill, og ni minutter tidligere hadde Cory Burke sendt gjestene i føringen. Det var lagets første seier i den nye sesongen.

  CONCACAF Union Atlanta United Soccer
  Foto: Curtis Compton / AP
 • Chelsea forsinket Citys gullfeiring

  Hakim Ziyech og Marcos Alonso ble kveldens viktigste menn for Chelsea, som stakk kjepper i hjulene for gulljagende Manchester City. Kampen endte 2-1 til gjestene fra London, og dermed må de lyseblå utsette gullfeiringen.

  For med seier i lørdagens kamp kunne de ha blitt seriemestere. Og det startet ganske bra for hjemmelaget. Gabriel Jesus spilte uselvisk mot Sergio Agüero, men han traff ballen med feil fot og sjansen så ut til å bli spolert. I stedet kom Raheem Sterling susende inn like bak og fikk satt ballen i mål.

  På overtid i første omgang kunne de også ha doblet ledelsen. Billy Gilmour løp ned Jesus i feltet og straffe til City. Agüero stilte seg opp, men i stedet for å dunke den inn prøvde han seg på en «panenka»-variant. Den hadde sisteskansen til Chelsea ingen problemer med å ta imot.

  – Det er ekstremt pinlig rett og slett, sa TV 2s fotballekspert Solveig Guldbrandsen.

  Men så startet Chelsea snuoperasjonen. Ziyech banket ballen inn i høyre hjørne og utlignet. På overtid satt Alonso ballen i nettet fra kloss hold, og sørget for tre poeng til Chelsea og utsatt gullfeiring for City.

Sendeplan

Kl. Program Kanal