Ruud om tennislivet: – Mange tipper på egne kamper

Casper Ruud (17) beskriver veien mot tennistoppen som en krig. Han forteller om både vold og kampfiksing på de såkalte Futures-turneringene rundt i verden.

Casper Ruud

STORTALENT: Casper Ruud er spådd en lys fremtid på tennisbanen. Her møter han pressen i Oslo onsdag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg håper å komme meg gjennom Futures-nivået litt kjapt, smiler Ruud til NRK.

Sønnen til tidligere tennisproff Christian Ruud har for alvor begynt å klatre på verdensrankingen, som er alfa omega i tennisverdenen.

I april tok han 660.-plassen, et byks på 119 plasser, og han har et mål om å være blant de 500 beste i løpet av sesongen.

Junioren konkurrerer i seniorturneringer for å skaffe seg rankingpoeng.

Han må gjennom Futures (300.-plass og bakover) og Challenger (300.-100.-plass) før han når drømmen om en fast plass på ATP World Tour.

Men veien dit er lang.

– Det er en krig

I Futures-turneringene finner vi en blanding av store talent og halvprofesjonelle som nekter å gi opp drømmen.

Lindahl

JUKSET: Her er tidligere tennisproff Nick Lindahl på vei inn i rettssalen i Australia i januar.

Foto: STRINGER / Reuters

Hver turnering betyr en mulighet til å klatre et steg på rankingen. Et steg nærmere profflivet og pengene.

– Det er krig. Det er juksing – mange blir tatt for å bette (tippe) på egne kamper. De står i trynet ditt og skriker. Det kan bli slåsskamper også. Jeg har vært vitne til at folk tar hverandre i strupen etter kampene og har lyst til å slå til hverandre, beskriver Ruud.

Kampfiksing i tennis har lenge vært et kjent problem. I januar avslørte BBC at 16 verdensklassespillere er mistenkt for å være involvert i kampfiksing.

The European Sports Security Association (ESSA) rapporterte over 50 kamper til Tennis Integrity Unit (TIU) i 2015.

Samtidig slo organisasjonen fast at tennis tiltrekker seg mer mistenkelig spillaktivitet enn noen annen idrett.

– Frustrerte

Fordi det ikke er like mye penger å tjene på det laveste nivået, er kampfiksing et minst like stort problem her.

– Det har vært en stor ting innenfor tennisen. ATP og ITF vil få det vekk. Det er nok et svar på at vi ikke tjener nok på Futures-nivå. Når du er nummer 800 i verden, er du jo en god tennisspiller selv om du ikke tjener mer enn 300 dollar i uka. Du blir frustert og det er noen som drar det så langt at de tipper på egne kamper, sier Ruud.

Ruud understreker at han ikke har sett mistenksomt spill selv.

– Det er folk som er blitt tatt og utestengt. Jeg har aldri vært til stede, men du får vite om sånt, sier Ruud.

Han beskriver en typisk kampfiksing slik:

– De kan tape det første settet med vilje, og så går de inn på do i pausen og setter 1000 euro på at de vinner. Da er oddsen høyere, men du vet du vinner, sier 17-åringen.

– Mange får tilbud

Tidligere tennisproff og svensk-australier Nick Lindahl er én av flere som har innrømmet å ha vært involvert i kampfiksing.

– Det er sånn tennisspillere gjør, fortalte han i rettssalen i januar, ifølge Aftonbladet.

Samtidig har verdensener Novak Djokovic avslørt at han ble tilbudt 200.000 dollar, eller 1,7 millioner kroner, for å tape en kamp i Russland tilbake i 2007.

– Det er mange spillere som får tilbud om å tape, slik at andre kan tippe på kampen. Det kan dukke opp meldinger fra folk man aldri har møtt før, sier Ruud.

Han avviser at han selv har fått et slikt tilbud.

– Har du vært fristet?

– Det gjelder gjerne spillere opp mot 27-28-årsalderen som kanskje føler at de har mislyktes. De sliter økonomisk og det er tøft å krige i Futures uten å komme noen vei. Jeg har ikke hatt noen problemer med det, og jeg har sponsorer her hjemme som støtter meg og hjelper meg med det økonomiske. Jeg har ikke behov for å gjøre det, og jeg har aldri vært fristet av det, sier Ruud.

Det er ikke bare spillere på ulike nivå som blir tatt for juks.

The Guardian har avslørt at også funksjonærer er blitt suspendert for å være involvert i kampfiksing.

På lavere nivå, som Futures og Challenger, er kampene sjeldent TV-overført og resultatene rapporteres manuelt.

Flere funksjonærer har blant annet forsinket resultatet og informert gamblerne først, slik at de visste resultatet før spillselskapene, skriver The Guardian.

Casper Ruud har ingen enkel vei til verdenstoppen i tennis. 
For å klatre som senior må unggutten gjennom tøffe turneringer.

SE VIDEO: Her snakker Casper Ruud om fremtiden.

Casper Ruud har aldri hatt grunn til å mistenke noen av sine motstandere.

– Det er visse spillere vi vet om som er kjent for å være småskitne. Hvis jeg hadde møtt noen av dem, ville jeg nok tenkt på det. Men jeg har aldri møtt noen jeg har mistenkt for å gjøre det, sier 17-åringen.

Han mener ATP og ITF har tatt problemet på alvor og trappet opp jakten på juksmakerne.

Tidligere tennisproff Jan Frode Andersen nådde selv 135.-plass etter flere år med kjemping om rankingpoengene.

Han er enig i Ruuds karakteristikk om at «det er en krig» i Futures-turneringene.

– Alle som spiller disse turneringene vet hvor mye som står på spill. Hvis du ikke vinner turneringen, så tapte du krigen den uka, sier Andersen til NRK.

– Det er en ekstrem bratt pyramide i tennis. Det hjelper nesten ikke å komme til kvartfinalen i en slik turnering. Du må komme til finalen for å klatre på rankinglista, sier Andersen.

– Handler om å overleve

Ruud har, tross sin unge alder, imponert i flere seniorturneringer i år. I februar tok han sin første store internasjonale seier i nettopp en Futures-turnering.

Ifølge pappa og tidligere tennisproff, Christian Ruud, er Futures-turneringene knalltøffe, både økonomisk og sportslig.

– Det blir ampert. Det handler om å overleve. De tjener kanskje nok til å dekke hotellet. Mange har ikke sponsorer og snur på hver krone, sier Ruud.

Premiepengene i de tidlige rundene er ikke nok til å dekke kostnadene man har i forbindelse med slike turneringer, og dermed blir mange fristet av juks.

The Business Insider oppsummerer det slik:

«With point-per-point betting happening across the world, on matches in bottom-tier Futures tournaments where a first-round loser would collect as little as $98, is it any wonder that match-fixing is occurring? And is there any way of stopping it?»

– ATP og ITF har gjort en bra jobb med å fange opp og straffe de som gjør det. Når tiden går vil flere bli varsomme, tror Casper Ruud.

RUUD KLAR FOR 3. RUNDE

TØFF VEI: Casper Ruud drømmer om å hevde seg i verdenstoppen i tennis, men veien dit er lang.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Siste nytt

 • Sheffield United slo Arsenal

  Etter 30 minutter sendte Lys Mousset hjemmelaget Sheffield United opp til 1-0. Det ble også resultatet. Med seieren klatrer Sheffield United opp på 9.-plass i Premier League. Arsenal gikk på sesongens andre ligatap og befinner seg på 5. plass.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Hegerberg nominert til Ballon d'Or

  Ada Hegerberg er igjen nominert til Ballon d'Or, også kalt Gullballen, som regnes som den mest prestisjetunge individuelle prisen en fotballspiller kan vinne. Hegerberg vant prisen i fjor, som første kvinne noensinne.

  Fotballspiller Ada Stolsmo Hegerberg vinner "Gullballen" som årets fotballspiller under Idrettsgallaen 2017 i Hamar OL-amfi lørdag kveld.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Djurgården på tabelltopp

  Djurgården, med norske Fredrik Ulvestad og Aslak Fonn Witry på laget, vant 1-0 borte mot IFK Göteborg og leder dermed Allsvenskan med tre poeng. Per Kristian Bråtveit satt på benken. Med to kamper igjen skiller kun tre poeng fjerde til førsteplass.

  fotboll, allsvenskan2019, Djurgårdens IF, IK Sirius FK, allsvenskan
  Foto: Maja Suslin/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal