NRK Meny
Normal

Ruud mener han er forvandlet fra «grinete» til «litt tøffere»

Casper Ruud (17) sier bruken av mental trener har gjort ham sterkere på tennisbanen.

Casper Ruud

I GODT HUMØR: Her leker Casper Ruud på tennisbanen under møtet med pressen mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Du spiller jo ikke på tid, som for eksempel i fotball. I tennis kan du ligge under 5-0 og 6-0 og likevel vinne settet og kampen. Det er veldig små marginer. Du vet aldri hva som kan skje, og du må være skjerpet på hvert eneste poeng, sier Ruud.

Erik Bertrand Larssen

Ruud får hjelp av forfatter og foredragsholder Erik Bertrand Larssen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

17-åringen skal sikre rankingplassen når sesongen avsluttes med Norwegian Open denne uken.

En sensasjonell sesong har gjort ham til verdens best rankede 17-åring, og en topp 250-plassering gir ham mulighet til å kvalifisere seg til Australian Open i januar.

– Blitt litt tøffere

På veien har han vært gjennom flere mentale snuoperasjoner. Ikke minst under Challenger-finalen i Sevilla, hvor motstanderen plutselig fikk det mentale overtaket etter en suveren Ruud-start.

17-åringen holdt imidlertid hodet kaldt – og vant.

– Jeg har jobbet mye med det mentale. Du kan alltid bli bedre, selv om Federer er tidenes beste, har han jo ting å forbedre, smiler Ruud.

– Jeg har lest bøker og har en trener som hjelper meg. Jeg får god hjelp av Erik Bertrand Larssen, som har hjulpet andre og vet hva det handler om. Han har fått meg fra å være en litt grinete 14-åring til å bli litt tøffere, beskriver stortalentet.

Lærer hele tiden

Larssen har tidligere samarbeidet med blant andre langrennslandslaget og golfspiller Suzann «Tutta» Pettersen.

– Jeg føler at jeg har klart å krige meg inn i kamper hvor jeg har startet dårlig. Jeg lærer hele tiden, og jeg føler jeg har forbedret meg mye allerede, sier Ruud.

Den mentale fremgangen blir også trukket frem av pappa Christian når han skal kommentere sønnens muligheteter for spill i Australian Open.

– Det hadde vært utrolig gøy. Han er sterk mentalt, og han overrasker også meg en del ganger. Han er dedikert for å fullføre sesongen her hjemme, og så blir Australian Open et av de store målene neste år, sier Ruud senior.

Viktig å være sulten nok

Tidligere tennisproff Jan Frode Andersen mener at det mentale er svært viktig når man er på det nivået Casper Ruud befinner seg nå.

– Men du må ha alle de andre elementene på plass først. Teknikken må sitte og du må ha styrken og bevegeligheten. Nettverket, treneren og pengene må være på plass. Men når du kjemper mot de 500-600 beste i verden, er det helt kritisk at du klarer å være kald og sulten nok. Men mye av det mentale er medfødte egenskaper, sier han om Ruud.

– En mental trener kan hjelpe ham enda litt videre, men han har så mye i bånn og det tror jeg ikke vi skal undervurdere, mener Andersen.

Siste nytt

 • Ezinne tok VM-kravet

  Ezinne Okparaebo klarte kravet før innendørs-VM på 60-meteren under Bassen sprint i Bærum i dag. – 7.25 og VM-krav på første stevnet i dag. I'm back, skriver sprinteren i en SMS til NRK.

  Ezinne Okparaebo
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Lorentzen rett utenfor pallen

  Håvard Lorentzen hadde heller ikke lørdag marginene på sin side under verdenscupen på skøyter. Han måtte ta til takke med fjerdeplass på 1000-meteren i Erfurt. Kjeld Nuis vant foran Hein Otterspeer og Mika Poutala

  Lorentzen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter
4-4-2 med Schau og Aune
VM skiflyging
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
EM kunstløp: Friløp, kvinner
EM kunstløp: Friløp isdans
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
Sport i dag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune