Hopp til innhold

Ruud klar for historisk semifinale – familien tok til gledestårene

TORINO/OSLO (NRK): Casper Ruuds snuoperasjon mot Andrej Rubljov rørte familien til tårer. Nå venter verdenstoeren i semifinalen av ATP-sluttspillet.

Italy Tennis ATP Finals

HISTORISK SEIER: Casper Ruud snudde etter en marerittstart og er klar for semifinalen av ATP-sluttspillet.

Foto: Marco Alpozzi/LaPresse / AP

Casper Ruud – Andrej Rubljov 2–6, 7–5, 7–6 (7–5)

– Jeg vet ikke hvordan jeg gjorde det, sier Casper Ruud like etter seieren.

Den satt langt inne. Han lå under ett sett. Rubljov brøt først i andre sett, men da Ruud brøt tilbake snudde kampen. Frustrert kastet russeren racketen i bakken.

– Det en fantastisk dag for meg og karrieren. Dette året har vært spesielt, og så følge det opp med to gode kamper her, sier Ruud like etter kampen.

Verdenstreer Alexander Zverev fikk gå forbi pressesonen i fred. Han ble gitt et anerkjennende nikk fra de tyske journalistene, men det var Casper Ruud alle var ute etter.

Eurosport, Sky, Rai og Rai sto kø for å snakke med ham, mens fysioterapeut Alexander Brun mest av alt ville komme i gang med restitusjonen for å få ham klar til semifinalen mot verdenstoer Daniil Medvedev. Han har hvilt seg siden torsdag kveld.

Familien rørt av bragden

Mens Ruud sykler ned og mottar behandling, møter mamma Lele NRK utenfor stadion. Champagneskålen er utbringt etter den følelsesmessige berg-og-dal-banen.

– Alt slipper. Lettelse blir til tårer. Gledestårer, selvfølgelig. Nå har han fått det til, smiler hun til NRK.

Hun fulgte faren Christian på ATP-touren og synes det er ekstra spesielt å følge sønnen Casper. Hele familien er på tur til Torino. De forsøker å skape en atmosfære så lik som den de har hjemme som mulig.

– Jeg var veldig nervøs, men det var så deilig da han servet det esset. Det kom litt tårer. Han er bare så god. Jeg er rørt, supplerer lillesøster Caroline Ruud.

Hun lover å la ham nyte øyeblikket, men innrømmer at hun ikke er fremmed for å jekke ham ned med litt søskenkjærlighet om det trengs.

Karrierens viktigste match

Da NRK spurte Christian Ruud dagen i forveien, resonnerte han seg frem til at fredagens kamp allerede ville være sønnens viktigste kamp i karrieren. Større enn de fem finalene i ATP 250-turneringer og de to Masters-semifinalene han har oppnådd tidligere i år.

På spill sto en semifinale, 200 rankingpoeng og et syvsifret pengebeløp.

Teamet var også smertelig klare over Rubljovs styrker etter at fire av fire tidligere møter endte med tap. Ruud skulle bekjempe ild med ild. Det startet ikke lovende.

Verdensfemmeren var i det umulige hjørnet da kampen startet i Torino. Han fikk spille på styrkene sine og tok kontroll, slik han ikke skulle få lov til.

Russisk racket-åpning

To ganger brøt han Ruuds serve i første sett. Han fikk også muligheten til å gjøre det en tredje gang, men misset. På egen serve satte han settballen.

Ruud har vist at han kan snu en tøff start tidligere, slik han gjorde da Cameron Norrie vant første sett 6–1 onsdag. Og det så ut som han kunne gjøre det samme mot Rubljov.

Det gikk mot en tung start i andre sett også. Ruud ble brutt til stillingen 1–2, men ryddet umiddelbart opp da russeren servet. Han var inne i kampen igjen.

Andre sett ble avgjort i Rubljovs siste servegame. Det pustet liv i norsk håp.

I tredje og avgjørende sett fulgte de to kamphanene hverandre hele veien til tiebreak. Der avgjorde Ruud til sin fordel.

– Når jeg ligger under med ett break i andre sett, så får jeg til noen gode returer og han gjør noen slurvefeil, og da går gamene fort unna. På de aller viktigste poengene klarer jeg å slå bra med forehanden min, og jeg slår gode forehandvinnere, sier Ruud.

Semifinalene klare

Nå venter Daniil Medvedev i den første av lørdagens to semifinaler. US Open-vinneren har gått ubeseiret gjennom gruppespillet. Han slo først Hubert Hurkacz overbevisende, før han dro i land vippekamper mot Alexander Zverev og Jannik Sinner.

– I morgen blir det trolig den største kampen i min karriere. Jeg må spille på mitt beste om jeg skal ha en sjanse, sier Ruud.

Nordmannen er rangert som den åttende beste tennisspilleren i verden, men står nå altså igjen som en av fire spillere i ATP-sluttspillet.

I den andre semifinalen møtes olympisk mester Zverev og verdensener Novak Djokovic. Sistnevnte spiller mot Cameron Norrie til kveldskamp fredag.

Det er kun de fire Grand Slam-turneringene som deler ut flere rankingpoeng til vinneren enn ATP-sluttspillet. Sesongfinalen avgjøres søndag. Vinneren stikker av med snaut 20 millioner norske kroner totalt.

PS! Casper Ruud spiller Davis Cup for Norge kommende helg i Oslo. Motstander er Ukraina.

Siste nytt

  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal