Hopp til innhold

Ruud hyllet rørt pappa: – Skylder han all min suksess

Casper Ruud storspilte mot Alexander Zverev og sikret seg sin andre strake finale i Roland Garros. På tribunen satt en beveget Christian Ruud som fikk æren for bragden.

Casper og Christian Ruud

TOK OVERHÅND: Følelsene ble mange for både sønn og far Ruud etter at Casper Ruud sikret seg finalepass i Roland Garros.

Foto: NTB / Skjermbilde med tillatelse fra TVNorge/Discovery+

– Helt enormt at han klarer å komme seg til finale her i år. Det var ikke så mange som hadde trodd det tidligere i sesongen, sier Eurosport-ekspert Christer Francke etter kampen.

Utviklingsansvarlig i Norges Tennisforbund, Ruuds teknikktrener og ekspert på Eurosport, Øyvind Sørvald, slet med å finne ordene for å beskrive prestasjonen.

French Open

IMPONERT: Eurosport-ekspertene slet med å finne ord om prestasjonen til Ruud.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

– Jeg har aldri sett ham bedre. Han er har en enorm ro, og han beveger seg veldig bra. Han har hatt en voldsom stigning for hver kamp. Dette var enormt bra, sier Øivind Sørvald

På tribunen satt en tydelig rørt Ruud-familie med en beveget pappa og trener Christian Ruud i kameraenes fokus.

– Jeg tror han skal ha nesten all æren for min suksess. Han var veldig streng med meg, vi hadde en god plan siden jeg var så høy og sa at jeg ville bli proff, forteller Ruud og la til:

– Han tok de ordene veldig seriøst og pushet meg nesten hver dag siden jeg var 12 år. Uten mamma og pappa og deres støtte hadde jeg ikke vært her i dag, sier Ruud på indre bane

Ruud vant til slutt 6-3, 6-4, 6–0 og i søndagens finale venter Novak Djokovic på andre siden av nettet i en drømmefinale.

French Open, Roland Garros: Casper Ruud - Alexander Zverev

TEAM RUUD: Familien og støtteapparatet fulgte spent med på semifinalen mot Zverev.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det blir tøft

– Jeg gikk ut der uten å spille med for mye følelser og press. I dag spilte jeg veldig bra. Fra start til slutt gikk det min vei. Jeg er veldig glad for å vinne denne matchen, sier Ruud.

I fjor var Ruud i sin første Grand Slam-finale i samme turnering. Da tapte han klart for gruskongen Rafael Nadal, som nå er ute med skade. I fjor nådde han også finalen i US Open, men tapte mot Carlos Alcaraz.

Nå får han en tredje mulighet til å vinne sin første Grand Slam.

– Jeg trodde ikke at jeg var favoritten til å gå til finalen før turneringen. Men her er vi to uker senere – forhåpentligvis kan «third time be the charm for me», sier Ruud på banen.

– Forrige gang spilte jeg mot Nadal, nå mot Djokovic ... Det er to av de beste spillerne gjennom tidene. Det blir tøft, men jeg skal smile mye og nyte det, avslutter Ruud.

Zverev ga Ruud kamp for poengene i de to første settene, men i siste sett virket tyskeren rådvill og klarte ikke hamle opp med sin overmann fra Snarøya. Etter kampen avslører tyskeren at han hadde problemer med fysikken.

– Var du 100 prosent frisk der ute?

– Jeg vil ikke ta æren fra ham, men for å være ærlig: Ja, jeg hadde mine problemer, sier tyskeren og fortsetter:

– Jeg syns han spilte ekstremt bra. Jeg hadde et fysisk problem. Mot spillere som ham må man løpe mye, du må kjempe. Som i den forrige kampen, faktisk. Veldig, veldig likt. Jeg var ikke i stand til å gjøre det, og kunne ikke legge like mye kraft i serven.

Ruud klar for finale

FINALEKLAR: Kun Novak Djokovic står mellom Casper Ruud og hans første Grand Slam-pokal.

Foto: JULIEN DE ROSA / AFP

Ypperlig start

I semifinalen fikk Ruud en strålende start og brøt Zverev tidlig og ledet 2–0 i første sett etter bare seks minutter.

Zverev reiste seg og brøt tilbake direkte i et game som alene varte over ti minutter, men derfra og ut handlet det meste om Ruud i det første settet. Ved hjelp av to ess gikk han opp i 4–1 og servet hjem settet etter først å ha avverget en bruddball. Første sett varte i bare 47 minutter.

Det andre settet startet tyskeren best og holdt serven de første gangene, mens Ruud måtte avverge tre bruddballer før han vant fem poeng på rad og utlignet til 2–2.

På stillingen 3–3 satte Ruud inn støtet ved å bryte motstanderens serve blankt. Så holdt han serven to ganger og kunne juble for ny settseier etter en time og 37 minutters spill.

Rådvill tysker

Zverev

SKUFFET: Alexander Zverev klarte ikke hamle opp med Ruud fredag kveld.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

I det tredje settet vartet Ruud opp med tennis av ypperste klasse. Tar tre strake game og fikk alt i egne hender tidlig i det som ble det siste settet.

Ruuds blytunge forehand blir avgjørende når Ruud økte ledelsen til 4–0 i det tredje settet. Zverev virket rådvill og fortvilet over å møte sin overmann i Snarøya-gutten.

I det siste gamet så det ut til at tyskeren hadde gitt opp og Ruud servet inn til 6–0 i tredje sett og finaleplass i Roland Garros for andre år på rad.

– I tredje sett klarer jeg å steppe opp og slippe meg litt mer løs. Jeg klarer å slå flere gode vinnere og han faller litt sammen, så jeg får det som jeg vil, sier Ruud til Eurosport.

Tidligere fredag kveld sikret Novak Djokovic seg muligheten til å spille for sin 23. Grand Slam-tittel etter å slått ut verdensener Carlos Alcaraz 6-3, 5-7, 6-1, 6–1. Spanjolen fikk sine sjanser ødelagt av krampe og Djokovic fikk det til slutt enkelt i de to siste settene.

Finalen sendes på TVNorge og Dicovery+ søndag fra klokken 14.30.

Les også: Hata og skadeplaga – dette er mannen Ruud må stoppe

APTOPIX France Tennis French Open
APTOPIX France Tennis French Open

Siste nytt

 • Tyske fotballtopper gir offentlig støtte til Uefas kontroversielle Russland-grep

  De tyske fotballtoppene Hans-Joachim Watzke og Karl-Heinz Rummenigge forsvarer Uefas beslutning om å la russiske aldersbestemte landslag få konkurrere igjen.

  Styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet tidligere denne at 17-årslagene til Russland skal få delta i turneringer igjen. Dette må skje uten nasjonale symboler.

  Tyske Watzke og Rummenigge er medlemmer av styret. De forsvarer nå avgjørelsen som er tatt. Watzke sier til fredagens utgave av Bild at grepet som nå er tatt «definitivt ikke er noen oppmykning av vår negative holdning til Russland».

  – Dette handler om barn, som ikke skal være ansvarlige for den avskyelige krigen, sier Det tyske fotballforbundets visepresident Watzke til.

  – Barn er ofre for krigen. De er uskyldige og trenger hjelp. De bærer ikke noe ansvar for denne krigen og bør ikke straffes ekstra. Derfor stemte jeg «ja» for å la dem delta i spill igjen, sier Rummenigge.

  Det tyske forbundet har ennå ikke kommentert Uefa-avgjørelsen. England, Polen, Latvia, Litauen, Sverige, Norge og Finland har imidlertid sagt at de ikke vil spille mot russiske lag.

  Det ukrainske fotballforbundet har gjort det klart at de vil boikotte konkurranser med russiske lag.

  Germany Japan Soccer
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Marerittrekken over for Holger Rune

  Den danske tennisstjernen Holger Rune slo Felix Auger-Aliassime i strake sett i ATP500-turneringen i Kina fredag. Dermed stoppet hans vonde tapsrekke.

  Rune kom fra sju strake tap før møtet mot den canadiske spilleren. Dansken vant 6-4 og 6-4 fredag og brukte en time og 23 minutter på å ta seg videre.

  Rune har slitt med ryggproblemer, men sa han ikke kjente noe til skaden.

  Den 20 år gamle dansken er seedet som nummer tre i turneringen, men får tøff motstand på sin side av tablået. Allerede i neste runde venter bulgarske Grigor Dimitrov

  Vinner han den kampen er det trolig sjetteseedede Jannik Sinner som blir motstander.

  Holger Rune
  Foto: Mark Blinch / AP
 • Zuccarello glitret i NHL-oppkjøringen – to assists i ny seier

  Mats Zuccarello (36) bidro med to assists da Minnesota Wild slo Colorado Avalanche 4-2 i nattens treningskamp før NHL-sesongen.

  Zuccarello hadde en målgivende pasning da Kirill Kaprizov gjorde 1-0 allerede etter 32 sekunders spill, og han hadde en assist på ny da Kaprizov gjorde sitt andre for dagen med 4-2 med 31 sekunder igjen å spille.

  Den siste scoringen kom i åpent bur siden Colorado Avalanche hadde tatt ut målvakten i jakten på utligning.

  Zuccarello fikk 19.11 minutter på isen.

  NHL-sesongen starter 10. oktober.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Höök / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste