Hopp til innhold

Ruud hyllet rørt pappa: – Skylder han all min suksess

Casper Ruud storspilte mot Alexander Zverev og sikret seg sin andre strake finale i Roland Garros. På tribunen satt en beveget Christian Ruud som fikk æren for bragden.

Casper og Christian Ruud

TOK OVERHÅND: Følelsene ble mange for både sønn og far Ruud etter at Casper Ruud sikret seg finalepass i Roland Garros.

Foto: NTB / Skjermbilde med tillatelse fra TVNorge/Discovery+

– Helt enormt at han klarer å komme seg til finale her i år. Det var ikke så mange som hadde trodd det tidligere i sesongen, sier Eurosport-ekspert Christer Francke etter kampen.

Utviklingsansvarlig i Norges Tennisforbund, Ruuds teknikktrener og ekspert på Eurosport, Øyvind Sørvald, slet med å finne ordene for å beskrive prestasjonen.

French Open

IMPONERT: Eurosport-ekspertene slet med å finne ord om prestasjonen til Ruud.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

– Jeg har aldri sett ham bedre. Han er har en enorm ro, og han beveger seg veldig bra. Han har hatt en voldsom stigning for hver kamp. Dette var enormt bra, sier Øivind Sørvald

På tribunen satt en tydelig rørt Ruud-familie med en beveget pappa og trener Christian Ruud i kameraenes fokus.

– Jeg tror han skal ha nesten all æren for min suksess. Han var veldig streng med meg, vi hadde en god plan siden jeg var så høy og sa at jeg ville bli proff, forteller Ruud og la til:

– Han tok de ordene veldig seriøst og pushet meg nesten hver dag siden jeg var 12 år. Uten mamma og pappa og deres støtte hadde jeg ikke vært her i dag, sier Ruud på indre bane

Ruud vant til slutt 6-3, 6-4, 6–0 og i søndagens finale venter Novak Djokovic på andre siden av nettet i en drømmefinale.

French Open, Roland Garros: Casper Ruud - Alexander Zverev

TEAM RUUD: Familien og støtteapparatet fulgte spent med på semifinalen mot Zverev.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det blir tøft

– Jeg gikk ut der uten å spille med for mye følelser og press. I dag spilte jeg veldig bra. Fra start til slutt gikk det min vei. Jeg er veldig glad for å vinne denne matchen, sier Ruud.

I fjor var Ruud i sin første Grand Slam-finale i samme turnering. Da tapte han klart for gruskongen Rafael Nadal, som nå er ute med skade. I fjor nådde han også finalen i US Open, men tapte mot Carlos Alcaraz.

Nå får han en tredje mulighet til å vinne sin første Grand Slam.

– Jeg trodde ikke at jeg var favoritten til å gå til finalen før turneringen. Men her er vi to uker senere – forhåpentligvis kan «third time be the charm for me», sier Ruud på banen.

– Forrige gang spilte jeg mot Nadal, nå mot Djokovic ... Det er to av de beste spillerne gjennom tidene. Det blir tøft, men jeg skal smile mye og nyte det, avslutter Ruud.

Zverev ga Ruud kamp for poengene i de to første settene, men i siste sett virket tyskeren rådvill og klarte ikke hamle opp med sin overmann fra Snarøya. Etter kampen avslører tyskeren at han hadde problemer med fysikken.

– Var du 100 prosent frisk der ute?

– Jeg vil ikke ta æren fra ham, men for å være ærlig: Ja, jeg hadde mine problemer, sier tyskeren og fortsetter:

– Jeg syns han spilte ekstremt bra. Jeg hadde et fysisk problem. Mot spillere som ham må man løpe mye, du må kjempe. Som i den forrige kampen, faktisk. Veldig, veldig likt. Jeg var ikke i stand til å gjøre det, og kunne ikke legge like mye kraft i serven.

Ruud klar for finale

FINALEKLAR: Kun Novak Djokovic står mellom Casper Ruud og hans første Grand Slam-pokal.

Foto: JULIEN DE ROSA / AFP

Ypperlig start

I semifinalen fikk Ruud en strålende start og brøt Zverev tidlig og ledet 2–0 i første sett etter bare seks minutter.

Zverev reiste seg og brøt tilbake direkte i et game som alene varte over ti minutter, men derfra og ut handlet det meste om Ruud i det første settet. Ved hjelp av to ess gikk han opp i 4–1 og servet hjem settet etter først å ha avverget en bruddball. Første sett varte i bare 47 minutter.

Det andre settet startet tyskeren best og holdt serven de første gangene, mens Ruud måtte avverge tre bruddballer før han vant fem poeng på rad og utlignet til 2–2.

På stillingen 3–3 satte Ruud inn støtet ved å bryte motstanderens serve blankt. Så holdt han serven to ganger og kunne juble for ny settseier etter en time og 37 minutters spill.

Rådvill tysker

Zverev

SKUFFET: Alexander Zverev klarte ikke hamle opp med Ruud fredag kveld.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

I det tredje settet vartet Ruud opp med tennis av ypperste klasse. Tar tre strake game og fikk alt i egne hender tidlig i det som ble det siste settet.

Ruuds blytunge forehand blir avgjørende når Ruud økte ledelsen til 4–0 i det tredje settet. Zverev virket rådvill og fortvilet over å møte sin overmann i Snarøya-gutten.

I det siste gamet så det ut til at tyskeren hadde gitt opp og Ruud servet inn til 6–0 i tredje sett og finaleplass i Roland Garros for andre år på rad.

– I tredje sett klarer jeg å steppe opp og slippe meg litt mer løs. Jeg klarer å slå flere gode vinnere og han faller litt sammen, så jeg får det som jeg vil, sier Ruud til Eurosport.

Tidligere fredag kveld sikret Novak Djokovic seg muligheten til å spille for sin 23. Grand Slam-tittel etter å slått ut verdensener Carlos Alcaraz 6-3, 5-7, 6-1, 6–1. Spanjolen fikk sine sjanser ødelagt av krampe og Djokovic fikk det til slutt enkelt i de to siste settene.

Finalen sendes på TVNorge og Dicovery+ søndag fra klokken 14.30.

Les også Hata og skadeplaga – dette er mannen Ruud må stoppe

APTOPIX France Tennis French Open

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal