Vertsnasjonen sendte Spania i sjokk

Russerne jublet for VMs første straffesparkkonkurranse, og etterpå tok det fullstendig av. Spania må sensasjonelt reise hjem, mens festen fortsetter i Russland.

– Jeg er ikke «man of the match». Det er laget vårt og fansen vår, sa keeper Igor Akinfejev etter dramaet i Moskva.

Sisteskansen som var syndebukk etter flere høyprofilerte tabber i forrige VM tok revansje på en måte som vil gi heltestatus i hjemlandet i lang tid fremover.

Først i kampen, på de få farlighetene Spania skapte, og ikke minst i straffesparkkonkurransen hvor han reddet forsøkene fra Koke og Iago Aspas.

Laster Twitter-innhold

Spansk småspill uten sluttprodukt

Om ballinnehav (74-26 i Spanias favør) hadde vært utslagsgivende hadde det ikke vært nødvendig med straffer. Men Spania fikk svært lite sluttprodukt ut av alt småspillet og alle pasningene. De trillet ball foran den russiske forsvarsmuren, og gikk seg fast gang på gang.

Da det gjaldt som mest var det russerne som holdt hodene kaldest og nervene mest i sjakk. Og Akinfeev gjorde like mange redninger i den som Spanias David de Gea har gjort gjennom hele mesterskapet.

– En russisk triumf og en spansk tragedie, oppsummerte TV 2-kommentator Brede Hangeland etter det svært overraskende utfallet.

– Det er den største sensasjonen i VM siden Sør-Korea i 2002, mente Simen Stamsø Møller i studio på Kontraskjæret.

Mens hjemmelaget jublet hemningsløst må storfavorittene fra Spania reise slukøret hjem. Der hjemme kommer det til å vente kritikk fordi alle ikke helt unaturlig forventet at spanjolene skulle komme lenger. Og de må regne med en spillestildebatt som for lengst har startet, både i seriøse og mindre seriøse former på sosiale medier.

Tidenes eldste selvmålsscorer

Lagene spilte 3–3 i treningskamp i fjor høst. Da scoret Spanias midtstopper Sergio Ramos to mål på straffespark. Og samme mann trodde han hadde sendt laget sitt i ledelsen ti minutter ut i denne kampen, da han tilsynelatende styrte det innoverskrudde frisparket fra Asensio i mål, men reprisene viste at det var Russlands midtstopper Sergej Ignasjevitsj (38) som var sist på ballen og med det ble tidenes eldste til å score selvmål i et VM.

Spania hadde full kontroll, og laget med flest pasninger hittil i turneringen, trillet ball som aldri før. Det første skremmeskuddet fra hjemmelaget kom ikke før etter 35 minutter da det ettertraktede stortalentet Aleksandr Golovin skjøt like utenfor fra 17–18 meter, og seks minutter senere kom utligningen nesten ut av ingenting.

Artem Dzyubas heading fra en corner gikk rett i armen til Gerard Pique, og handsen var så klar at dommer Björn Kuipers ikke trengte VAR for å være sikker i sin sak. Og da Dzyuba var like sikker fra ellevemeteren var lagene like langt til pause, og tankspissen på likt antall mål med benkede Cheryshev.

– Den russiske bjørnen har våknet i Moskva, skrek kommentator Wikestad.

Toppscorer på benken etter dopinganklager

Mest iøynefallende i andre omgang var entréen til Russlands toppscorer Denis Tsjerysjev som før kampen var nødt til å benekte dopingrykter etter et intervju hvor faren hans fortalte at han ble injisert med veksthormoner som liten. Tsjerysjev skal ha vært benket av «taktiske årsaker», ofret da trener Stanislav Tsjertsjesov gikk tilbake til sin foretrukne 5-3-2 formasjon (som stort sett lignet mer på 5-4-1).

World Cup - Round of 16 - Spain vs Russia

PÅ SIDELINJEN: Denys Cheryshev (høyre) startet på benken, i likhet med tidligere lagkamerat i Real Madrid, Dani Carvajal.

– Det er rart at han ikke fikk spille fra start. Han er lagets toppscorer, så det er overraskende, sier NRKs-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Tsjerysjev fikk ingen enkel oppgave med å løfte russerne, som hadde nok med å forsvare seg. Spania slet med å finne åpninger, og det var ikke før det stod 85 minutter på klokka at de kom til farligheter. Like nære var russerne to minutter på overtid, og for en avslutning de kunne blitt dersom omtalte Tsjerusjev hadde styrt skuddet fra Fjodor Smolov på mål og ikke rett utenfor.

spania

VARMT: Gradestokken krøp langt opp på 20-tallet søndag ettermiddag i Moskva.

Historisk bytte

Ekstraomgangene fortsatte i nøyaktig samme spor, og den første av dem vil kun gå inn i historiebøkene fordi et fjerde bytte før første gang ble benyttet da Aleksandr Jerokhin kom inn for vertene.

De spanske ropene på straffe var mange og høye etter 114 minutter da Sergio Ramos mente han ble revet ned, men VAR og Kuipers mente noe annet. På overtid fikk Rodrigo skyte upresset fra 16 meter, men avslutningen gikk rett på Akinfeev.

Det gjorde to av fem skudd for mye også i straffesparkkonkurransen. Festen fortsetter. Uten storfavorittene.

• Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

– Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

– Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

– Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

– Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

– Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

Arne Slot
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

– Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

NM i fotball 2024: Oppsal - VIF