Russland straffes med dopingbot

Det russiske skiforbundet fikk torsdag en bot på én million kroner av det internasjonaleskiforbundet.

Julia Tsjepalova

Russiske Julia Tsjepalova er blant de russiske utøverne som er tatt for dopingbruk de siste årene.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det er første gangen i skihistorien at noen har fått dopingbot.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang: En streng og riktig reaksjon.

Foto: NRK

- FIS er utålmodige, og i november kan det komme ytterligere strenge reaksjoner som kan inneholde ytterligere en million, kansellering av verdenscuprenn, så her er det sterke reaksjoner mot en ukultur, og det tror jeg langrennsmiljøet er glad for, sier Vegard Ulvang, som er leder av FIS' langrennskomité, til NRK.

Må fjerne ledere

I fjor høst skrev NRK at ni russiske skiløpere var tatt i doping i løpet av de siste ti årene. Blant andre Sergei Sirijajev, Julia Tsjepalova og Jevgenij Dementjev.

Russland har nå fått krav om å fjerne alle trenere og ledere som på noen som helst slags måte kan knyttes til dopinghendelsene.

FIS vil blant annet fjerne treneren Anatolj Tsjepalov. Han har vært sentral i de pågående dopingsakene, og treneren til Julia Tsjepalova og Sergej Sjirjajev.

Gjentatte ganger

FIS vil også fjerne alle trenere og medisinsk støtteapparat til utøverne Jevgenij Dementijev, Natalia Matvejeva og Nina Rysina.

- Russland har fått boten på en million kroner fra det internasjonale skiforbundet, fordi de gjentatte ganger har blitt tatt for doping uten å kunne løse dopingproblemet i det russiske laget, sier Ulvang.

- En riktig beslutning

Det internasjonale skiforbundet krever videre en detaljert rapport om alle antidopingtiltak som det russiske skiforbundet gjør.

- Det er en tøff og riktig beslutning. Det har vært nevnt å bruke nasjonsstraff tidligere, så jeg har for så vidt ventet på det. Det er en streng straff og en tydelig reaksjon på en ukultur som har gått over tid, forteller Ulvang.

Har engasjert

De mange dopingtilfellene i russisk idrett har tidligere engasjert flere idrettstopper. I forbindelse med OL i Vancouver i februar, uttalte IOC-president Jaques Rogge dopingtilfellene slik:

- Vi har så absolutt blitt advart mot antallet positive prøver. Jeg forstår at folk er bekymret, og det er det absolutt lov å være, sa Rogge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.Sportsnyheter

25-åringen spilte for Aruba – nå herjer han for Nederland i EM

Han er oppkalt etter Denzel Washington og spilte sine første landskamper for Aruba. Nå er Denzel Dumfries (25) Nederlands store EM-helt.

Siste nytt

 • Tøff start for Hovland

  Viktor Hovland måtte virkelig slite på åpningsrunden i US Open. Han brukte 74 slag etter en eneste birdie og fire bogeyer og er dermed tre slag over par.

  Da han notterte seg for en bogey på det 16. hullet, var det hans fjerde for dagen. Med kun en birdie på kortet, endte han altså et stykke ned på listene.

  Mange hadde ennå ikke slått ut da Hovland hadde spilt ferdig for dagen, og hans plassering etter første runde blir klar først natt til fredag norsk tid.

  Han starter fra det tiende hullet på fjerde runde fredag, men han spiller da på ettermiddagen lokal tid.

  US Open Golf. Hovland
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Glimt-årsmøtet sa ja til VM-boikott

  Det ekstraordinære årsmøtet i Bodø/Glimt gikk mot styrets innstilling og gikk med klart flertall inn for norsk boikott av fotball-VM i Qatar.

  Boikottforslaget fra et klubbmedlem var utsatt fra det ordinære årsmøtet i vinter. Det gikk ut på at Glimt enten skal fremme forslag på fotballtinget om at Norge skal avstå fra deltakelse i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag.

  Styret vurderte initiativet og engasjementet i forslaget som godt, men mente at det på nåværende tidspunkt ikke vil være riktig å støtte et forslag om boikott.

  De stemmeberettigede var ikke enige og gikk med stemmetallet 46–14 inn for boikott. Glimt vil dermed gå inn for det på lørdagens ekstraordinære fotballting. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Bodø/Glimt - Haugesund (2-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Foss overlegen på NM-tempoen

  Tobias Foss sikret seg gullet på temporittet i sykkel-NM i Evje. Syklisten fra Vingrom var i en klasse for seg og vant med 1.18 minutter foran nestemann.

  Det var ventet en duell mellom de OL-uttatte Tobias Foss og Andreas Leknessund. Det ble tidlig klart at det skulle handle bare om en mann.

  I mål ble det 1.18,8 til Søren Wærenskjold og 2.26 til Leknessund. Sistnevnte klarte så vidt å berge bronsen med en margin på 3,9 sekunder.

  Katrine Aalerud vant kvinnenes temporitt i NM foran Vite Heine og Mie Bjørndal Ottestad. (NTB)

  Sykkel-NM 2021. Tobias Foss
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal