NRK Meny
Normal

Russland straffes med dopingbot

Det russiske skiforbundet fikk torsdag en bot på én million kroner av det internasjonaleskiforbundet.

Julia Tsjepalova

Russiske Julia Tsjepalova er blant de russiske utøverne som er tatt for dopingbruk de siste årene.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det er første gangen i skihistorien at noen har fått dopingbot.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang: En streng og riktig reaksjon.

Foto: NRK

- FIS er utålmodige, og i november kan det komme ytterligere strenge reaksjoner som kan inneholde ytterligere en million, kansellering av verdenscuprenn, så her er det sterke reaksjoner mot en ukultur, og det tror jeg langrennsmiljøet er glad for, sier Vegard Ulvang, som er leder av FIS' langrennskomité, til NRK.

Må fjerne ledere

I fjor høst skrev NRK at ni russiske skiløpere var tatt i doping i løpet av de siste ti årene. Blant andre Sergei Sirijajev, Julia Tsjepalova og Jevgenij Dementjev.

Russland har nå fått krav om å fjerne alle trenere og ledere som på noen som helst slags måte kan knyttes til dopinghendelsene.

FIS vil blant annet fjerne treneren Anatolj Tsjepalov. Han har vært sentral i de pågående dopingsakene, og treneren til Julia Tsjepalova og Sergej Sjirjajev.

Gjentatte ganger

FIS vil også fjerne alle trenere og medisinsk støtteapparat til utøverne Jevgenij Dementijev, Natalia Matvejeva og Nina Rysina.

- Russland har fått boten på en million kroner fra det internasjonale skiforbundet, fordi de gjentatte ganger har blitt tatt for doping uten å kunne løse dopingproblemet i det russiske laget, sier Ulvang.

- En riktig beslutning

Det internasjonale skiforbundet krever videre en detaljert rapport om alle antidopingtiltak som det russiske skiforbundet gjør.

- Det er en tøff og riktig beslutning. Det har vært nevnt å bruke nasjonsstraff tidligere, så jeg har for så vidt ventet på det. Det er en streng straff og en tydelig reaksjon på en ukultur som har gått over tid, forteller Ulvang.

Har engasjert

De mange dopingtilfellene i russisk idrett har tidligere engasjert flere idrettstopper. I forbindelse med OL i Vancouver i februar, uttalte IOC-president Jaques Rogge dopingtilfellene slik:

- Vi har så absolutt blitt advart mot antallet positive prøver. Jeg forstår at folk er bekymret, og det er det absolutt lov å være, sa Rogge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.Siste nytt

 • Danske fotballjenter møtte ikkje

  Spelarane på Damarks kvinnelandslag i fotball møtte heller ikkje i dag på trening, melder Danmarks Radio. Dei nektar å spele før ein økonomisk avtale er på plass.

  Dermed ser det ut til at Damark må trekkje seg VM-kvalifiseringskampar mot Sverige og Kroatia fredag og tysdag.

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal