NRK Meny
Normal

Russland krever millionbeløp av Sjakk-OL etter deltakerkrøll

Det russiske sjakkforbundet har stevnet arrangøren av Sjakk-OL i Tromsø for millionbeløp.

RUSSIA-INVESTMENT/ Filatov, co-owner and chief executive of N-Trans, speaks during the Reuters Investment Summit in Moscow

Det russiske sjakkforbundet har saksøkt Sjakk-OL 2014. Her presidenten for det russiske sjakkforbundet Andrey Filatov.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

– Vi har engasjert advokat for å se nærmere på saken, sier Børge Robertsen, administrerende direktør i Sjakk-OL til NRK.

Robertsen er ikke overrasket over søksmålet, og sier til NRK at det er noe russerne har varslet dem om før lekene startet.

Krav på 1,2 millioner

Beløpet det dreier seg om være på 1,2 millioner kroner. Det skal dekke advokatutgifter forbundet hadde i forbindelse med saken der det russiske damelaget ble nektet deltakelse i turneringen for sen påmeldingen.

Advokat for OL-arrangørene, Trond Skogly, bekrefter søksmålet overfor NRK.

– Ja, det er fremmet et krav til domstolen i Tromsø. Det russiske sjakkforbundet krever erstatning for advokatkostnadene det har hatt i forbindelse med prosessen rundt utestengelsen av det russiske kvinnelandslaget, sier advokat Trond Skogly.

Børge Robertsen

Administrerende direktør for Sjakk-OL i Tromsø bekrefter at Russland har levert inn en stevning.

Foto: Nils Mehren

– Avviser kravet

Advokaten er uenige i at Sjakk-OL har opptrådt erstatningspliktig og at det ikke er grunnlag for søksmålet. Skogly tror ikke at kravet ikke vil føre frem, men opplyser at det russiske forbundet har krav på å få behandlet saken i retten.

– Vi gir et tilsvar kjapt hvor vi avviser det som grunnløst. Vi regner med det blir raskt behandlet i retten, sier Skogly.

Advokaten tror og håper saken vil bli lagt død i løpet av neste uke.

Brukt mye penger på lite

– Vi har fått begrenset med dokumentasjon for kravet, og synes det er merkelig at man innenfor en relativt kort tidsperiode, der en relativt greit fant en løsning, har klart å bruke så mye penger på advokater, sier Skogly.

Han legger til at han ikke synes russerne har valgt et godt tidspunkt for søksmålet.

– Vi beklager at saken er kommet opp under OL og at vi håper fokus fremdeles vil dreie seg om det sportslige, sier Skogly.

– Ga etter for kravene

Da det ble kjent at det russiske damelaget og ni andre lag ikke fikk delta på arrangementet beordret sjakkpresidenten Sjakk-OL om å snu.

– Som FIDEs president vil jeg på det sterkeste klage på den olympiske organisasjonskomiteens avgjørelser og oppførsel den siste tiden, sa president Kirsan Iljumzinov da.

Visepresidenten i FIDE truet også med å avlyse turneringen.

Kort tid før arrangementet ble sparket i gang 1. august bøyde Sjakk-OL i Tromsø av for Det internasjonale sjakkforbundets press om å tillate deltakere som meldte seg på for seint.

Siste nytt

 • Berget scoret to – ble matchvinner

  Jo Inge Berget scoret begge målene for New York City FC da de snudde 0–1 til 2–1 mot Toronto FC søndag.

  Først scoret han med hælen etter 51 minutter, og gjorde 1–1. Etter 68 minutter satte han sitt andre. Nordmannen ble kåret til banens beste.

  MLS: Toronto FC at New York City FC
  Foto: Vincent Carchietta / Reuters
 • Danmark straffes etter tilskuerbråk

  Det danske fotballforbundet har fått en bot på 20.000 dollar etter at FIFA mener danske tilskuere har oppført seg dårlig under fotball-VM i Russland. Tilskuerne skal blant annet ha kastet gjenstander og ha hatt med seg et banner med upassende tekst.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS-FANS
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første mål på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Russland og Saudi-Arabia - Egypt
4-4-2 Eliteserien: Odd - Brann
Fotball-VM: Iran - Portugal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio