Russland knuste canadisk VM-drøm

Russland vant ishockey-VM etter at de slo Canada 5-4 etter ekstraomganger.

Alexander Semin, Alexander Ovetsjkin, Konstantin Korneyev
Foto: DAVID BOILY / AFP

Russerne utnyttet en unødvendig utvisning av Rick Nash etter to minutter av spilleforlengelsen.

Nash ble utvist for å ha spilt pucken over vantet i egen sone og måtte i fryseboksen. Ilja Kovaltsjuk ble matchvinner med sitt skudd midtveis i overtallsspillet.

Se Russland snyte Canada for seieren

- Det er utrolig. Jeg har nok aldri opplevd noen lignende. Jeg er veldig stolt over hvordan gutta spilte, sa keeper Jevgenij Nabokov till TV6.

Overrasket Canada

Russland tok ledelsen med Alexander Semin etter i underkant av to minutters spill av åpningsperioden, men Canada slo raskt tilbake med Bret Burns to minutter senere.

Chris Kunitz og Burns utnyttet russiske utvisninger mot slutten av perioden slik av Canada kunne gå til pause med en 3-1 ledese.

Semin viste at Russland ikke hadde gitt opp da han reduserte til 2-3 like etter at de hadde kommet på isen igjen etter hvilen, mens Dany Heatley håndleddsskudd overrasket Jevgenij Nabukov i det russiske måle og det stod 4-2.

De fleste trodde da at de skulle gå mot en klar hjemmeseier, men Russland ville det ikke slik. Mål av Alexei Teresjenko og Illja Kovalsjuk i de siste ti minuttene av 3. periode sørget for at det ble spilleforlengelse.

Dany Heatley satte canadisk rekord i antall mål i en VM-turnering. Han stoppet på 12, en bedre en Eric Lindros' notering fra 1993. Men det var en mager trøst. De canadiske spillerne var helt utslått etter kollapsen.

Russland snøt hjemmefavorittene Canada for sitt andre VM-gull på rad, men tok sitt første VM-gull for første gang på 15. år.

Finale:

Canada Russland 4-5 e.f. (3-1, 1-1, 0-2, 0-1).

Colisee Pepsi, 13.339 tilskuere

Mål: 1. periode: 0-1 (1.23) Aleksander Semin (Aleksander Ovetsjkin, Sergei Fedorov), 1-1 (3.54) Brent Burns (Derek Roy, Mike Green), 2-1 (9.17) Chris Kunitz), 3-1 (14.51) Burns (Martin St. Louis, Dany Heatley).

2. periode: 3-2 (21.14) Semin (Konstantin Kornejev, Andrej Markov), 4-2 (29.56) Heatley (Ryan Getzlaf).

3.periode: 4-3 (48.55) Aleksej Teretsjenko (Semin, Fedor Tjutin), 4-4 (54.46) Ilja Kovaltsjuk (Vitalij Prosjkin, Aleksander Radulov).

Forlengning: 4-5 (62.42) Kovaltsjuk (Fedorov).

Hoveddommere: Christer Larking og Marcus Vinnerborg, Sverige. Utv. Canada 4 x 2 min., Russland 6 x 2 min.

Siste nytt

 • Rangers vann utan Zuccarello

  Mats Zuccarello var ikkje med i troppen då Rangers tok sin sjette siger på dei siste sju kampane med 2-1 over Vancouver.

  Rangers er med det på andreplass i sin divisjon og på sjuande totalt i Eastern Conference.

  New York Rangers
  Foto: ELSA / AFP
 • Ingen hockeystreik

  Etter forhandlinger hos riksmekleren mandag er det klart at det ikke blir noen hockeystreik. LO-forbundet, NISO og NHO Idrett/Abelia har kommet til enighet. Konflikten gjelder minstelønn til utøvere med proffkontrakt i ishockey og håndball. – På vegne av våre utøvere og medlemmer er vi veldig godt fornøyd med resultatet, sier NISOs forbundsleder, Joachim Walltin til NTB.

  Storhamar
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Zlatan årets angriper i Sverige

  For 13. gang ble Zlatan Ibrahimovic kåret til årets angriper i svensk fotball.

  37-åringen fikk prisen på den svenske fotballgallaen mandag, men var ikke fornøyd med antallet priser han har skaffet seg.

  Zlatan
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 4: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
Sport i dag: VM sjakk 2018
VM sjakk: Parti 4 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 4: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana