NRK Meny
Normal

Russland ansetter omstridt trener

Vladimir Korolkevitsj var trener for to av Russlands dopingtatte skiskyttere. Nå har han blitt ansatt på nytt som landslagstrener.

 Vladimir Korolkevich

OMSTRIDT: Vladimir Korolkevitsj er omstridt i skiskyttermiljøet etter at to av utøverne han trente ble tatt for doping. Nå er han tilbake som russisk landslagstrener.

Foto: Helge Tvedten

Mandag kom nyheten om at Korolkevitsj er ansatt som trener for Russlands skiskytterkvinner i OL-sesongen.

jekaterina

Jirina Starykh avla positiv dopingprøve og ble utestengt før OL i Sotsji.

65-åringen er omstridt i skiskyttermiljøet. Forrige gang han var landslagstrener for Russland, ble to av utøverne hans tatt for doping. ​I november og desember 2013, og i januar 2014, avla henholdsvis russiske Jekaterina Jurjeva og Jirina Starykh positive dopingprøver. De ble utestengt fra OL på hjemmebane.

Korolkevich selv har blankt avvist at han visste noe om dopingen, senest da NRK møtte ham i 2015.

– Det var ingen doping, sa han til NRK den gang.

Erlend Slokvik

Erlend Slokvik, president i Norges skiskytterforbund.

Foto: NRK

Norges skiskytterpresident, Erlend Slokvik, er skuffet.

– Det er overraskende at de har ansatt ham igjen, når to av utøverne hans er blitt tatt for doping, sier Slokvik til NRK.no.

Selv om Korolkevitsj avviste at han visste noe om dopingen, er ikke Slokvik tryggere.

– Hvis han ikke visste det, har han hatt dårlig kontakt med utøverne sine. Hvis han har visst det, er det svært betenkelig at han er tilbake, sier han.

Kollegaen mistrodde Korolkevitsj

Før OL-vinteren for snart fire år siden ble det russiske kvinnelandslaget delt i to. Den ene gruppen ble ledet og styrt av Korolkevitsj, den andre av Wolfgang Pichler. Jurjeva og Starykh tilhørte gruppen til Korolkevitsj.

Men treneren for den andre russiske treningsgruppen, Wolfgang Pichler, trodde ikke på sin tidligere kollega. Han mener Korolkevitsj må ha vært klar over dopingen.

Det er Slokvik enig i.

– Vi vil oppfatte det som at det er et dårlig signal å gi, det vil mange hevde. En trener som har hatt dopingtatte utøvere vil man ha en mistanke til, uavhengig av om han er uskyldig eller ei, sier han.

– Gull teller kanskje mer

Korolkevitsj har de siste årene vært landslagstrener for Hviterussland, men er nå altså tilbake i sin gamle jobb for Russland.

Ola Lunde

Ola Lunde, NRKs ekspertkommentator, har tidligere vært landslagstrener for skiskytterne. Han er kritisk til avgjørelsen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NRKs ekspertkommentator Ola Lunde er ikke imponert over russernes grep.

– Dette forteller meg at Russland kanskje ikke tar dopingproblematikken like alvorlig som vi hadde håpet etter det som er kommet fram. Det er overhodet ikke positivt for Russland som nå skal bygge opp sitt renommé, sier Lunde til NRK.no.

– Olympisk gull teller kanskje mer for Russland enn å unngå en dopingtatt trener.

Siste nytt

 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn 50 km, menn
OL i Pyeongchang: Curling, finale
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter fellesstart
OL i Pyeongchang