NRK Meny
Normal

Russiske utøvere og trenere reagerer: – Et drap på vår nasjonalsport

Den internasjonale olympiske komités (IOC) avgjørelse om å stenge Russland ute fra OL, vekker sterke følelser blant russiske utøvere og trenere.

Tarasova

ENGASJERT: Kunstløptreneren Tatyana Tarasova er opprørt over IOC.

Foto: Maxim Zmeyev / AFP

Den kjente kunstløptreneren Tatyana Tarasova er en av dem som reagerer sterkt på avgjørelsen til IOC.

– Det er et drap på vår nasjonalsport, sa hun under en pressekonferanse i Moskva.

– Vi kommer oss gjennom dette, vi har opplevd verre før, men jeg synes avgjørelsen er fullstendig urettferdig, sier hun beslutningen.

Russland ble som nasjon utestengt fra det kommende vinter-OL i Pyeongchang av Den internasjonale olympiske komité (IOC) tirsdag kveld.

Åpningen for russisk deltakelse er imidlertid at utøvere kan bevise at de har vært rene. De kan da stille under nøytralt flagg i lekene.

Russisk stafettlag som er diska

Jana Romanova og Olga Zajtseva (f.v.).

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Skiskytterne Jana Romanova og Olga Zajtseva som nylig ble fratatt sølvmedaljene sine fra Sotsji-OL, brast i tårer under en direktesending på russiske Match TV da avgjørelsen om utestengelsen kom.

– De sier at rene utøvere kan delta, men vi er alle «skitne», sier Romanova, uten å utdype det nærmere, ifølge The Telegraph.

– Ikke fordøm

Dobbelt olympisk mester, skiskytteren og langrennsløperen Sergej Tsjepikov, oppfordrer nå det russiske folk til ikke å kritisere utøvere som til slutt bestemmer seg for å konkurrere under nøytralt flagg i OL.

– Jeg ber deg om ikke å fordømme gutta som bestemmer seg for å delta under et nøytralt flagg. Vi vet at de er russere, og vi må å støtte dem, uttaler han, ifølge Tass.

Den russiske skihopperen Irina Avvakumova sier imidlertid at hun ikke ønsker å konkurrere i OL under nøytralt flagg.

– Jeg vet ikke hvordan de andre utøverne reagerer, men jeg har ikke forberedt meg så lenge for å konkurrere uten å representere mitt eget land, sier hun til nettstedet til den russiske nyhetskanalen RT.

Irina Avvakumova

Skihopperen Irina Avvakumova vil ikke delta under nøytralt flagg.

Foto: Pavel Golovkin / AP

– Kan ikke gi opp alt nå

Kortbaneløperen Victor An forteller til det russiske nyhetsbyrået TASS at han ønsker å konkurrere som nøytral utøver under OL i Pyeongchang.

An kommer opprinnelig fra Sør-Korea, men konkurrerer for Russland etter at han ble russisk statsborger i 2011.

– Jeg har forberedt meg til dette i fire år, jeg kan ikke gi alt det opp nå, sier han.

Snowboard-utøveren Nikolai Olyunin har ikke tatt noen endelig avgjørelse.

– Avgjørelsen til IOC sjokkerer ikke meg. Jeg ønsker ikke å konkurrere under nøytralt flagg, men det er samtidig noe jeg må vurdere.

– Vi må støtte dem

OL-arrangøren i Sør-Korea sier de ønsker russere som ønsker å konkurrere under nøytralt flagg velkommen til mesterskapet.

– Vi respekterer avgjørelsen tatt av IOC som gjør at russiske utøvere kan stille under nøytralt flagg. Vi skal jobbe for at alle som deltar i mesterskapet skal få en så god opplevelse som mulig, het det fra organisasjonskomiteen i Pyeongchang.

Siste nytt

 • Storseier mot Sverige

  Norge knuste Sverige hele 7-2 i den siste kampen i gruppespillet. Kampen var over allerede etter den sjette omgangen. Norges semifinalesjanser var over allerede tirsdag. Svenskene var allerede klare for semifinale, og hadde lite å spille for.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn, team-sprint
OL i Pyeongchang: Skøyter lagtempo
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo