NRK Meny
Normal

Russiske utøvere og trenere reagerer: – Et drap på vår nasjonalsport

Den internasjonale olympiske komités (IOC) avgjørelse om å stenge Russland ute fra OL, vekker sterke følelser blant russiske utøvere og trenere.

Tarasova

ENGASJERT: Kunstløptreneren Tatyana Tarasova er opprørt over IOC.

Foto: Maxim Zmeyev / AFP

Den kjente kunstløptreneren Tatyana Tarasova er en av dem som reagerer sterkt på avgjørelsen til IOC.

– Det er et drap på vår nasjonalsport, sa hun under en pressekonferanse i Moskva.

– Vi kommer oss gjennom dette, vi har opplevd verre før, men jeg synes avgjørelsen er fullstendig urettferdig, sier hun beslutningen.

Russland ble som nasjon utestengt fra det kommende vinter-OL i Pyeongchang av Den internasjonale olympiske komité (IOC) tirsdag kveld.

Åpningen for russisk deltakelse er imidlertid at utøvere kan bevise at de har vært rene. De kan da stille under nøytralt flagg i lekene.

Russisk stafettlag som er diska

Jana Romanova og Olga Zajtseva (f.v.).

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Skiskytterne Jana Romanova og Olga Zajtseva som nylig ble fratatt sølvmedaljene sine fra Sotsji-OL, brast i tårer under en direktesending på russiske Match TV da avgjørelsen om utestengelsen kom.

– De sier at rene utøvere kan delta, men vi er alle «skitne», sier Romanova, uten å utdype det nærmere, ifølge The Telegraph.

– Ikke fordøm

Dobbelt olympisk mester, skiskytteren og langrennsløperen Sergej Tsjepikov, oppfordrer nå det russiske folk til ikke å kritisere utøvere som til slutt bestemmer seg for å konkurrere under nøytralt flagg i OL.

– Jeg ber deg om ikke å fordømme gutta som bestemmer seg for å delta under et nøytralt flagg. Vi vet at de er russere, og vi må å støtte dem, uttaler han, ifølge Tass.

Den russiske skihopperen Irina Avvakumova sier imidlertid at hun ikke ønsker å konkurrere i OL under nøytralt flagg.

– Jeg vet ikke hvordan de andre utøverne reagerer, men jeg har ikke forberedt meg så lenge for å konkurrere uten å representere mitt eget land, sier hun til nettstedet til den russiske nyhetskanalen RT.

Irina Avvakumova

Skihopperen Irina Avvakumova vil ikke delta under nøytralt flagg.

Foto: Pavel Golovkin / AP

– Kan ikke gi opp alt nå

Kortbaneløperen Victor An forteller til det russiske nyhetsbyrået TASS at han ønsker å konkurrere som nøytral utøver under OL i Pyeongchang.

An kommer opprinnelig fra Sør-Korea, men konkurrerer for Russland etter at han ble russisk statsborger i 2011.

– Jeg har forberedt meg til dette i fire år, jeg kan ikke gi alt det opp nå, sier han.

Snowboard-utøveren Nikolai Olyunin har ikke tatt noen endelig avgjørelse.

– Avgjørelsen til IOC sjokkerer ikke meg. Jeg ønsker ikke å konkurrere under nøytralt flagg, men det er samtidig noe jeg må vurdere.

– Vi må støtte dem

OL-arrangøren i Sør-Korea sier de ønsker russere som ønsker å konkurrere under nøytralt flagg velkommen til mesterskapet.

– Vi respekterer avgjørelsen tatt av IOC som gjør at russiske utøvere kan stille under nøytralt flagg. Vi skal jobbe for at alle som deltar i mesterskapet skal få en så god opplevelse som mulig, het det fra organisasjonskomiteen i Pyeongchang.

Siste nytt

 • Lyon henter Denayer

  Franske Lyon har signert Jason Denayer fra Manchester City. Prisen skal angivelig være på 96 millioner kroner. 23-åringen klarte aldri å slå ordentlig gjennom på Citys førstelag og har nå signert en fireårskontrakt med den franske Ligue 1-klubben.

  Jason Denayer
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP
 • NFF støtter Ceferin i UEFA-valget

  NFF og de fem andre nordiske fotballforbundene stiller seg bak nåværende UEFA-president Aleksander Ceferin under neste års presidentvalg i Roma i februar. Avgjørelsen ble tatt under et møte for de nordiske fotballforbundene i Helsingfors i helgen.

  SOCCER-WORLDCUP/CEFERIN
  Foto: Pierre Albouy / Reuters
 • Hodgson raser mot teatralsk Salah

  I kampen mellom Liverpool og Crystal Palace gikk Mohamed Salah over ende i feltet etter nærkontakt med Mamadou Sakho og fikk straffe. Palace-manager Roy Hodgson mener Salah falt lett. – Hvis det var et straffespark så har spillet endret seg til noe ugjenkjennelig.

  Premier League - Crystal Palace v Liverpool
  Foto: John Sibley / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag