Hopp til innhold

Russiske og hviterussiske utøvere utestenges fra Paralympics: – Jeg er beveget

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) snur og nekter russere og hviterussere å delta i Paralympics. Det får Putins talsmann til å se rødt.

Beijing Paralympics

UTESTENGT: Russiske og hviterussiske utøvere nektes deltakelse i Paralympics.

Foto: Thomas Lovelock for OIS / AP

– Dette var det eneste riktige i denne tragiske situasjonen vi har havnet i. Jeg er beveget, sier hovedleder for den norske Paralympics-troppen, Cato Zahl Pedersen, til NRK.

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) opplyser om utestengelsen torsdag morgen, kun én dag før åpningsseremonien i Beijing. Der argumenteres det for at flere nasjoner har truet med ikke å konkurrere.

Sommer-Paralympics i Tokyo 2021

LETTET: Cato Zahl Pedersen er mildt sagt fornøyd med avgjørelsen til IPC.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Meldingen kommer bare en dag etter at Russland og Hviterussland fikk lov til å delta under nøytralt flagg.

Zahl Pedersen sier at helomvendingen kom brått på, men at dagens IPC-beslutning er et resultat av et massivt press fra både deltakere og idrettsledere.

– Vi tenkte at «dette må jo bare skje», og da er det sterkt at det faktisk skjer. Hvis ikke hadde alt bare eskalert.

Mange har tatt kontakt

Andrew Parsons, president i Den internasjonale paralympiske komitéen (IPC), forteller at de har hatt et massivt trykk på seg de siste dagene.

– I løpet av de siste 12 timene har et overveldende antall medlemmer vært i kontakt med oss ​​og vært veldig åpne, noe jeg er takknemlig for. De har fortalt oss at hvis vi ikke revurderer avgjørelsen vår, vil det nå sannsynligvis få alvorlige konsekvenser for de paralympiske vinterlekene i Beijing 2022.

Norges idrettsforbund var én av dem som hadde bedt om utestengelse. Idrettspresident Berit Kjøll er nå strålende fornøyd med avgjørelsen til IPC.

Vi ble utrolig glad, og jeg er nesten helt rørt over beslutningen som kom i dag tidlig. Vi har jobbet så intenst etter at vi fikk beslutningen fra IPC i går, som både var rystende og overraskende. Nå er vi oppriktig i glad og lettet for at de har snudd, sier Kjøll til NRK.

Brev fra NIF til IPC

BREV: Norges idrettsforbund sendte følgende brev til IPC tidligere denne uken.

Foto: Skjermdump / NIF

Reagerer på uttalelser

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener det er nedslående at styret i IPC ikke kom med denne konklusjonen allerede i går.

– Nå måtte deltagernasjonene selv ta det ansvaret IPC verken turte eller klarte for å gjøre Paralympics til et noenlunde verdig arrangement, så vel sportslig som moralsk, sier Saltvedt.

Han reagerer også på ordlyden i pressemeldingen til IPC.

– De eneste beklagelsene IPC kommer med, er overfor utøverne som må reise hjem, ikke de ukrainske utøverne, som i går fikk høre de pent måtte stille opp mot russiske og hviterussiske konkurrenter i løypene i Beijing.

Jan Petter Saltvedt

REAGERER: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener fornuften og rettferdigheten vant frem til slutt, men på feil vis.

Foto: Alem Zebiz

– «Dere er ofre for deres regjeringers brudd på den olympiske fred», skriver IPC i sin pressemelding. Russerne og hviterusserne er ofrene, altså. Ikke ett ord om Ukraina. Det er faktisk ganske grovt, avslutter Saltvedt.

Putins talsperson: – En skam

I Kreml er de heller ikke videre imponert over IPC, men av helt andre grunner. President Vladimir Putins talsperson gir nemlig utestengelsen hard medfart.

– Denne situasjonen er uhyrlig, og det er åpenbart en skam for IPC. Jeg kan ikke finne ord for å beskrive dette, sier Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Vi fordømmer IPC for å ha tatt denne avgjørelsen, legger Peskov til.

Putin og Peskov

REAGERER: President Putin og talsperson Peskov.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Sportsnyheter

Boye Brogeland avdekka juks

Kjenner seg att i Carlsen-dramaet: Slik avslørte spelaren jukset

Ein kan nesten seie at Magnus Carlsen har tatt ein «Boye Brogeland». Bridgespelaren blir kalla sheriff, etter at han sjølv avdekka juks i miljøet.

Siste nytt

 • Matforgifting kan gi Nusa meisterliga-start

  Antonio Nusa (17) blei i førre Champions League-runde tidenes yngste nordmann i turneringa. Tysdag får han truleg sjansen frå start mot Atlético Madrid.

  Årsaka er at Nusas danske lagkamerat Andreas Skov Olsen har slite med ei matforgifting de siste dagane. Han er uaktuell for spel.

  Ifølge den belgiske avisa Het Nieuwsblad inneber det etter alle solemerke at Nusa tar hans plass i startoppstillinga.

  17-åringen fekk sjansen som innbytar mot Porto i førre meisterligakamp. Der trakket han for tilliten ved å hamre inn 4-0-målet i kampens 89. minutt. Med det blei han turneringas nest yngste målscorar nokon gang med sine 17 år, fire månader og 27 dagar.

  Berre Barcelonas Ansu Fati hadde vore yngre med 17 år og 40 dagar, ifølge Gracenote.

  Club Brugge har fått ei kanonstart på Champions League. Laget har vunne de første to kampane mot høvesvis Bayer Leverkusen og Porto.

  Antionio Nusa i mesterligaen.
  Foto: Luis Vieira / AP
 • The Times: Ukraina vil arrangere fotball-VM i 2030

  Ukraina skal sammen med Spania og Portugal ønske seg arrangøransvaret for VM-sluttspillet i fotball i 2030.

  Det er den velrenommerte britiske avisen The Times som tirsdag melder om framstøtet som er under oppseiling. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha gitt sitt samtykke til planene.

  Partnerskapet mellom Ukraina, Spania og Portugal skal bli et symbol på fotballens kraft med hensyn til å gjenopprette fred og håp.

  De tre landene skal ha planlagt for at krigføringen mellom Ukraina og Russland skal være over innen 2030, og at gjenoppbyggingen av Ukraina da er i full gang.

  UEFA Nations League - Group E - Armenia v Ukraine
  Foto: HAYK BAGHDASARYAN / Reuters
 • Paris med storskjermboikott under Qatar-VM

  Paris har bestemt seg for ikke å vise kamper fra fotball-VM i Qatar på storskjermer med supportersoner på offentlige steder. Flere byer er med i boikotten.

  Årsaken er bekymringen rundt rettighetsbrudd overfor migrantarbeidere og miljøpåvirkningen turneringen i Qatar har.

  – Det er et problem med miljøpåvirkningen, sa viseordfører Pierre Rabadan i Paris til den franske radiostasjonen France Bleu Paris.

  – Forholdene som disse anleggene har blitt bygget under, må også stilles spørsmål ved, la han til.

  Byens fotballklubb Paris Saint-Germain eies av det statlige selskapet Qatar Sports Investments.

  – Vi har et konstruktivt forhold med klubben og dens følge, men det hindrer oss ikke i å si fra når vi er uenige, sa Rabadan.

  Flere franske byer har satt foten ned for å sette opp skjermer som skal vise mesterskapet i Qatar. Blant dem er Bordeaux, Lille, Strasbourg og Reims.

  Miljøaktivister i Frankrike har også støttet å avlyse supportersoner fordi det vil bruke energi som landet har lagret for vinteren. (NTB)

  France World Cup 2022 Boycott
  Foto: Francois Mori / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste