Hopp til innhold

Russiske og hviterussiske utøvere utestenges fra Paralympics: – Jeg er beveget

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) snur og nekter russere og hviterussere å delta i Paralympics. Det får Putins talsmann til å se rødt.

Beijing Paralympics

UTESTENGT: Russiske og hviterussiske utøvere nektes deltakelse i Paralympics.

Foto: Thomas Lovelock for OIS / AP

– Dette var det eneste riktige i denne tragiske situasjonen vi har havnet i. Jeg er beveget, sier hovedleder for den norske Paralympics-troppen, Cato Zahl Pedersen, til NRK.

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) opplyser om utestengelsen torsdag morgen, kun én dag før åpningsseremonien i Beijing. Der argumenteres det for at flere nasjoner har truet med ikke å konkurrere.

Sommer-Paralympics i Tokyo 2021

LETTET: Cato Zahl Pedersen er mildt sagt fornøyd med avgjørelsen til IPC.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Meldingen kommer bare en dag etter at Russland og Hviterussland fikk lov til å delta under nøytralt flagg.

Zahl Pedersen sier at helomvendingen kom brått på, men at dagens IPC-beslutning er et resultat av et massivt press fra både deltakere og idrettsledere.

– Vi tenkte at «dette må jo bare skje», og da er det sterkt at det faktisk skjer. Hvis ikke hadde alt bare eskalert.

Mange har tatt kontakt

Andrew Parsons, president i Den internasjonale paralympiske komitéen (IPC), forteller at de har hatt et massivt trykk på seg de siste dagene.

– I løpet av de siste 12 timene har et overveldende antall medlemmer vært i kontakt med oss ​​og vært veldig åpne, noe jeg er takknemlig for. De har fortalt oss at hvis vi ikke revurderer avgjørelsen vår, vil det nå sannsynligvis få alvorlige konsekvenser for de paralympiske vinterlekene i Beijing 2022.

Norges idrettsforbund var én av dem som hadde bedt om utestengelse. Idrettspresident Berit Kjøll er nå strålende fornøyd med avgjørelsen til IPC.

Vi ble utrolig glad, og jeg er nesten helt rørt over beslutningen som kom i dag tidlig. Vi har jobbet så intenst etter at vi fikk beslutningen fra IPC i går, som både var rystende og overraskende. Nå er vi oppriktig i glad og lettet for at de har snudd, sier Kjøll til NRK.

Brev fra NIF til IPC

BREV: Norges idrettsforbund sendte følgende brev til IPC tidligere denne uken.

Foto: Skjermdump / NIF

Reagerer på uttalelser

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener det er nedslående at styret i IPC ikke kom med denne konklusjonen allerede i går.

– Nå måtte deltagernasjonene selv ta det ansvaret IPC verken turte eller klarte for å gjøre Paralympics til et noenlunde verdig arrangement, så vel sportslig som moralsk, sier Saltvedt.

Han reagerer også på ordlyden i pressemeldingen til IPC.

– De eneste beklagelsene IPC kommer med, er overfor utøverne som må reise hjem, ikke de ukrainske utøverne, som i går fikk høre de pent måtte stille opp mot russiske og hviterussiske konkurrenter i løypene i Beijing.

Jan Petter Saltvedt

REAGERER: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener fornuften og rettferdigheten vant frem til slutt, men på feil vis.

Foto: Alem Zebiz

– «Dere er ofre for deres regjeringers brudd på den olympiske fred», skriver IPC i sin pressemelding. Russerne og hviterusserne er ofrene, altså. Ikke ett ord om Ukraina. Det er faktisk ganske grovt, avslutter Saltvedt.

Putins talsperson: – En skam

I Kreml er de heller ikke videre imponert over IPC, men av helt andre grunner. President Vladimir Putins talsperson gir nemlig utestengelsen hard medfart.

– Denne situasjonen er uhyrlig, og det er åpenbart en skam for IPC. Jeg kan ikke finne ord for å beskrive dette, sier Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Vi fordømmer IPC for å ha tatt denne avgjørelsen, legger Peskov til.

Putin og Peskov

REAGERER: President Putin og talsperson Peskov.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal