Hopp til innhold

Russisk superstjerne kastet av fly på vei til VM i Oslo

Det russiske brytelandslaget fikk en dramatisk oppladning til VM i Oslo. Flere fra den russiske delegasjonen på vei til Norge ble torsdag kveld kastet av flyet etter melding om ordensforstyrrelse.

Bryter Abdulrasjid Sadulajev tar russisk president Vladimir Putin i hånden etter at han vant OL-gull i sommer-OL 2020. Sadulajev har gullmedaljen rundt halsen. Bak dem henger det russiske flagget.

MED PUTIN: Abdulrashid Sadulajev tar Vladimir Putin i hånden på en seremoni i september. Rundt halsen har han OL-gullet fra Tokyo.

Foto: SPUTNIK / Reuters

De fikk dermed ikke være med til Oslo, hvor VM i bryting starter på lørdag.

Nederlandsk militærpoliti bekrefter til NRK at de bistod med å få av sju russiske personer av flyet.

– Vi fikk en melding om ordensforstyrrelse på flyet i går. Det var en situasjon der en gruppe russere skapte uro. De ville ikke bruke munnbind, og kapteinen på flyet ville ikke ha dem om bord på turen, sier pressekontakt Marvin van den Engh.

Russiske brytere beordres ut av fly på vei til VM i bryting

BEORDRET UT: Syv russere fikk beskjed om at de ikke var ønsket med til Oslo.

Foto: NRK

Politiet sendte flere patruljer til flyet. Van den Engh ville ikke kommentere om det gikk rolig for seg.

– Vanligvis når mannskapet på flyet bestemmer seg for at noen ikke kan bli med, blir det amper stemning, sier han.

– Det var ingen forklaringer

Russerne skjønte lite fornøyd med behandlingen de fikk på flyet i Nederland.

Det russiske landslagets journalist, Vjatsjeslav Abdusalamov, er den første som møter opp ved VM-anlegget i Oslo. Da han snakker med NRK, deler han sin versjon:

– Vi var på flyet som skulle til Oslo fra Amsterdam. Noen av oss hadde på seg munnbind uten at den dekket over nesen. De fikk beskjed og rettet opp masken, sier Abdusalamov.

– Noen minutter senere kom sikkerhetspersonell og politiet, og ba dem ta med sakene sine og forlate flyet. De kranglet ikke med noen, de var ikke aggressive eller konfliktsøkende. Alle vi snakket med var enige.

Abdusalamov er en av de syv som ikke fikk være med. Han forsøkte å fungere som en oversetter fra russisk til engelsk, men hevder at han ikke ble hørt. Russeren kaller reaksjonen for merkelig og mener det satt andre på flyet som heller ikke bar munnbind.

– Man skal bruke munnbind når man flyr. Det er påbudt, sier pressekontakt i KLM, Carina Bergqvist til NRK.

Russlands delegasjon på Gardermoen torsdag kveld

REDUSERT: Den russiske delegasjonen som ankom Gardermoen torsdag kveld manglet syv utøvere.

Foto: NRK

«En vanskelig natt»

Bergqvist forteller at dette er en ny situasjon for flyselskapet. Det gjorde at flyet ble en time forsinket, og at det ankom Oslo lufthavn med færre passasjerer enn planlagt.

– Så vidt jeg kan huske har vi ikke hatt problemer med dette tidligere. Det har jo vært et påbud ganske lenge nå, sier Bergqvist.

Absualamov har lagt ut flere videoer på sin Instagram av reisen til Oslo.

På flere av videoene går gruppen rundt på flyplassen uten munnbind. I en video geleides de også rundt på flyplassen av lokalt politi.

Fredag morgen, en dag for sent, ankom bryterne Gardermoen – uten bagasje.

– Vi tilbragte natten på flyplassen i Amsterdam. Det var veldig vanskelig å oppholde seg der og ukomfortabelt å ligge. Utøverne sov i seter, sier Abdusalamov til NRK.

– Jeg kan bekrefte at sju personer tilhørende den russiske troppen ikke fikk bli med videre fra Amsterdam, sier Morten Sandnes, generalsekretær i Norges Bryteforbund, til NRK.

Fikk hilsen fra Putin etter OL-gull

Ifølge russiske Championat var det en merittert gjeng som måtte overnatte på Schiphol flyplass i Amsterdam.

Presidenten i det russiske bryteforbundet, Mikhail Mamiasjvili, navngir fem av personene som ble fjernet fra flyet.

Abdulrashid Sadulajev, trener Dzambolat Tedejev, Timur Bizjojev, Jevgenij Zjerbajev, Abasgadzji Magomedov.

Wrestling - Freestyle - Men's 97kg - Medal Ceremony

GULL: Abdulrashid Sadulajev viser fram gullet han tok i 97-kilosklassen i Tokyo. Han vant også OL i Rio for fem år siden.

Foto: Leah Millis / Reuters

Abdulrashid Sadulajev er kanskje VMs aller største stjerne. Han er to ganger olympisk mester, senest i Tokyo for to måneder siden. Han var også flaggbærer for den russiske OL-delegasjonen på avslutningsseremonien i Tokyo 8. august i år.

Han er fire ganger verdensmester og fem ganger europamester. Etter gullet i Tokyo ble han invitert til å besøke president Vladimir Putin.

– Du har bevist at den russiske bryteskolen er verdens beste, sa Putin i en uttalelse da Sadulajev sikret gullet i Tokyo.

  • VM i bryting arrangeres i Jordal Amfi i Oslo og starter 2. oktober. NRK sender fra 6. oktober.

Siste nytt

  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal