Hopp til innhold

Russisk superstjerne kastet av fly på vei til VM i Oslo

Det russiske brytelandslaget fikk en dramatisk oppladning til VM i Oslo. Flere fra den russiske delegasjonen på vei til Norge ble torsdag kveld kastet av flyet etter melding om ordensforstyrrelse.

Bryter Abdulrasjid Sadulajev tar russisk president Vladimir Putin i hånden etter at han vant OL-gull i sommer-OL 2020. Sadulajev har gullmedaljen rundt halsen. Bak dem henger det russiske flagget.

MED PUTIN: Abdulrashid Sadulajev tar Vladimir Putin i hånden på en seremoni i september. Rundt halsen har han OL-gullet fra Tokyo.

Foto: SPUTNIK / Reuters

De fikk dermed ikke være med til Oslo, hvor VM i bryting starter på lørdag.

Nederlandsk militærpoliti bekrefter til NRK at de bistod med å få av sju russiske personer av flyet.

– Vi fikk en melding om ordensforstyrrelse på flyet i går. Det var en situasjon der en gruppe russere skapte uro. De ville ikke bruke munnbind, og kapteinen på flyet ville ikke ha dem om bord på turen, sier pressekontakt Marvin van den Engh.

Russiske brytere beordres ut av fly på vei til VM i bryting

BEORDRET UT: Syv russere fikk beskjed om at de ikke var ønsket med til Oslo.

Foto: NRK

Politiet sendte flere patruljer til flyet. Van den Engh ville ikke kommentere om det gikk rolig for seg.

– Vanligvis når mannskapet på flyet bestemmer seg for at noen ikke kan bli med, blir det amper stemning, sier han.

– Det var ingen forklaringer

Russerne skjønte lite fornøyd med behandlingen de fikk på flyet i Nederland.

Det russiske landslagets journalist, Vjatsjeslav Abdusalamov, er den første som møter opp ved VM-anlegget i Oslo. Da han snakker med NRK, deler han sin versjon:

– Vi var på flyet som skulle til Oslo fra Amsterdam. Noen av oss hadde på seg munnbind uten at den dekket over nesen. De fikk beskjed og rettet opp masken, sier Abdusalamov.

– Noen minutter senere kom sikkerhetspersonell og politiet, og ba dem ta med sakene sine og forlate flyet. De kranglet ikke med noen, de var ikke aggressive eller konfliktsøkende. Alle vi snakket med var enige.

Abdusalamov er en av de syv som ikke fikk være med. Han forsøkte å fungere som en oversetter fra russisk til engelsk, men hevder at han ikke ble hørt. Russeren kaller reaksjonen for merkelig og mener det satt andre på flyet som heller ikke bar munnbind.

– Man skal bruke munnbind når man flyr. Det er påbudt, sier pressekontakt i KLM, Carina Bergqvist til NRK.

Russlands delegasjon på Gardermoen torsdag kveld

REDUSERT: Den russiske delegasjonen som ankom Gardermoen torsdag kveld manglet syv utøvere.

Foto: NRK

«En vanskelig natt»

Bergqvist forteller at dette er en ny situasjon for flyselskapet. Det gjorde at flyet ble en time forsinket, og at det ankom Oslo lufthavn med færre passasjerer enn planlagt.

– Så vidt jeg kan huske har vi ikke hatt problemer med dette tidligere. Det har jo vært et påbud ganske lenge nå, sier Bergqvist.

Absualamov har lagt ut flere videoer på sin Instagram av reisen til Oslo.

På flere av videoene går gruppen rundt på flyplassen uten munnbind. I en video geleides de også rundt på flyplassen av lokalt politi.

Fredag morgen, en dag for sent, ankom bryterne Gardermoen – uten bagasje.

– Vi tilbragte natten på flyplassen i Amsterdam. Det var veldig vanskelig å oppholde seg der og ukomfortabelt å ligge. Utøverne sov i seter, sier Abdusalamov til NRK.

– Jeg kan bekrefte at sju personer tilhørende den russiske troppen ikke fikk bli med videre fra Amsterdam, sier Morten Sandnes, generalsekretær i Norges Bryteforbund, til NRK.

Fikk hilsen fra Putin etter OL-gull

Ifølge russiske Championat var det en merittert gjeng som måtte overnatte på Schiphol flyplass i Amsterdam.

Presidenten i det russiske bryteforbundet, Mikhail Mamiasjvili, navngir fem av personene som ble fjernet fra flyet.

Abdulrashid Sadulajev, trener Dzambolat Tedejev, Timur Bizjojev, Jevgenij Zjerbajev, Abasgadzji Magomedov.

Wrestling - Freestyle - Men's 97kg - Medal Ceremony

GULL: Abdulrashid Sadulajev viser fram gullet han tok i 97-kilosklassen i Tokyo. Han vant også OL i Rio for fem år siden.

Foto: Leah Millis / Reuters

Abdulrashid Sadulajev er kanskje VMs aller største stjerne. Han er to ganger olympisk mester, senest i Tokyo for to måneder siden. Han var også flaggbærer for den russiske OL-delegasjonen på avslutningsseremonien i Tokyo 8. august i år.

Han er fire ganger verdensmester og fem ganger europamester. Etter gullet i Tokyo ble han invitert til å besøke president Vladimir Putin.

– Du har bevist at den russiske bryteskolen er verdens beste, sa Putin i en uttalelse da Sadulajev sikret gullet i Tokyo.

 • VM i bryting arrangeres i Jordal Amfi i Oslo og starter 2. oktober. NRK sender fra 6. oktober.

Siste nytt

 • Lahoz og Oliver dømmer de første VM-kvartfinalene

  Fifa annonserte sent onsdag kveld dommerne for de to første kvartfinalene i VM. Det er to av verdens mest kjente dommere som får ansvaret.

  Spanske Mateu Lahoz leder oppgjøret mellom Nederland og Argentina, mens Premier League-dommer Michael Oliver har ansvaret for kampen mellom Kroatia og Brasil.

  Disse to kampene spilles fredag. Kroatia-Brasil starter klokken 16.00 og sendes på TV 2.

  Nederland - Argentina vises på NRK 1 klokken 20.00 samme dag.

  Fotball, Nations League: Norge-Serbia (0-2)
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Qatar langt unna eget besøksmål under VM

  Qatar er langt unna å nå målet om 1,2 millioner besøkende under fotball-VM. Og nå har de fleste fotballfans allerede reist hjem.

  Tallene framkommer i en oversikt fra komiteen som har planlagt fotball-VM i Golf-staten, skriver Reuters.

  Det gjenstår fortsatt åtte kamper i VM, og det kommer nye tilreisende fra landene som har kvalifisert seg for kvartfinalene, ifølge komiteen.

  Men i løpet av de første to ukene av mesterskapet har myndighetene i Qatar registrert 765.000 besøkende, mens målsettingen for hele VM-perioden er 1,2 millioner. Flest tilreisende var det naturlig nok under gruppespillet, der 32 land deltok. (NTB)

  WCup Qatar Soccer
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Avis: England tror på Sterling-retur før kvartfinalen

  Ifølge den britiske avisen The Telegraph skal England ha troen på at Raheem Sterling returnerer til Qatar. De håper nå at han skal være tilgjengelig til lørdagens kvartfinale mot Frankrike.

  Chelsea-vingen sto over åttedelsfinalen mot Senegal etter et væpnet innbrudd i hjemmet hans i London.

  Sterlings familie skal ha vært hjemme da innbruddet skjedde. 28-åringen har en samboer og tre barn.

  – Han skal fly hjem og åpenbart er familien det viktigste i sånne øyeblikk, sa England-trener Gareth Southgate om Sterling.

  Siden har det blitt rapportert at Sterling ville returnere til Qatar så lenge omstendighetene var riktige, og nå skal England-leiren ifølge The Telegraph være optimistiske.

  Kvartfinalen mellom England og Frankrike sparkes i gang klokken 20.00 lørdag kveld.

  Raheem Sterling
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste