NRK Meny
Normal

– Jeg var stokk stiv, og det er drita kjedelig

SOTSJI/OSLO(NRK.no): Det var total russisk dominans på dagens femmil. Martin Johnsrud Sundby var eneste som holdt følge med tre russere opp den siste bakken, men hadde ingenting å gi på oppløpet.

Alexander Legkov

Tredobbelt russisk på dagens femmil foran en tydelig sliten Martin Johnsrud Sundby på fjerdeplass.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Sundby

En utslitt Martin Johnsrud Sundby ble beste nordmann på fjerdeplass.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Les her hvordan 50 km menn utviklet seg.

– Jeg var stokk stiv, og det er drita kjedelig at jeg ikke var sterk nok til å ta medalje, sa Sundby til TV 2 etter løpet.

Til NRK sier Sundby at han har truffet med formen, og at det synes både på skiathlonet og i dag.

– Men jeg mangler det siste lille på slutten. Det handler ikke om å være rask eller ikke, det handler om å kunne gå helt inn, avslutter Sundby.

Maktdemontrasjon av Legkov

Inn i siste langbakken dro Aleksandr Legkov, Maksim Vylegsjanin og Ilia Chernousov skikkelig til og jaktet det første langrennsgullet til Russland på hjemmebane. Martin Johnsrud Sundby hang seg på over toppen, men klarte ikke å tukte den russiske trioen i tet.

Trippel russisk

En tydelig rørt Legkov vant dagens femmil foran landsmennene Vylegsjanin og Chernousov.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

På oppløpet var Legkov helt suveren i tet og vant spurten med hele syv tideler. Vylegsjanin fulgte på andreplass og Chernousov fikk bronsen.

Legkov var i føringen de siste kilometerne og til slutt var det en maktdemonstrasjon av russeren, som var uheldig da han brakk en stav på vei inn i sistebakken på 30 km skiathlon.

– Et fortjent gull, og han viste jo storform på stafetten og så rett og slett sterkest ut, var NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørns umiddelbare reaksjon.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs langrennskommentatorer analyserer langrennsinnsatsen under OL og 50 kilometeren.

SE VIDEOANALYSE: Torgeir Bjørn mener Legkovs seier var helt fortjent.

Northug: – Jeg var for sliten i dag til å være med i bakken

Petter Northug holdt seg beskjedent plassert i feltet i store deler av løpet, men kom opp i feltet de siste fem kilometerne. Han hang ikke med i siste bakken og kom inn på 18. plass, 44 sekunder bak.

– Jeg føler jeg går riktig i hele dag, men i forhold til de beste klarer jeg ikke å være med. Jeg får det når vi kommer i det siste henget, sier Northug til NRK etter femmila.

Mesterskapsløperen Tord Asle Gjerdalen var fint med i feltet hele veien., men måtte også slippe i siste bakken og kom inn på 21. plass. Chris Anker Jespersen endte på 32. plass.

Cologna brakk skien

Med bare få kilometer igjen av de 50 som skulle gåes, kom de dramatiske bildene. Forhåndsfavoritten Dario Cologna sto med en brukket ski og rennet var i teorien over for sveitseren.

Han skled inn på en ny ski på en 27. plass, over minuttet bak.

Rask femmil

I en relativt lett løype på et ganske raskt føre var tempoet høyt på femmila. Der 50 km i gamle dager helst gikk over to og en halv time, og tilbake i OL i 1952 gikk vinner Hakulinen inn på 3.33,33, var vinnertiden på dagens femmil 1.46,55.

Ifølge startlisten er 10 km-sløyfa 9947 meter lang, men rapporter fra stadion i Sotsji vil ha det til at den kanskje er kortere.

I det høye tempoet lå Sundby, Legkov, Lehtonen, Sødergren, Olsson og Clara foran feltet i store perioder. Men det var et stort samlet felt i store deler av løpet, bortsett fra et finsk solo-løp etter 30 km.

Heikkinen forsøkte seg

Matti Heikkinen

Heikkinen droppet skibytte og fikk med seg landsmann Niskanen og spanjolen Imanol Rojo. Han stakk fra de to og forsøkte seg på et solo-løp de siste 20 km.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Da de aller fleste skiftet ski etter 30 km tok finske Matti Heikkinen en taktisk manøver og feide gjennom på de samme skiene. Siden det tar bortimot 25 sekunder å skifte ski kan det spekuleres mer på skibytte.

Inn mot 40 kilometer kjørte Martin Johnsrud Sundby og Aleksandr Legkov hardt og hentet inn ledelsen finnen hadde opparbeidet seg.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater 50 km menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Edvald fikk tidsstraff

  Edvald Boasson Hagen er ilagt en tidsstraff på to minutter og en bot på drøyt 1600 kroner etter den ellevte etappen i Tour de France. Han skal ha mottatt hjelp i form av en ny sykkel fra gamlelaget Team Sky da han fikk trøbbel med sin egen, melder TV 2

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Mol og Sørum tok sin andre seier

  Anders Mol og Christian Sørum vant for andre gang på rad i EM i sandvolleyball i Nederland onsdag. Den norske duoen slo et russisk par 2-0.

  Vår andre herreduo, Berntsen og Mol, gikk på sitt andre strake tap, og på kvinnesiden er EM over for Ulveseth og Lunde, som tapte tre på rad i gruppespillet.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale