NRK Meny
Normal

– Jeg var stokk stiv, og det er drita kjedelig

SOTSJI/OSLO(NRK.no): Det var total russisk dominans på dagens femmil. Martin Johnsrud Sundby var eneste som holdt følge med tre russere opp den siste bakken, men hadde ingenting å gi på oppløpet.

Alexander Legkov

Tredobbelt russisk på dagens femmil foran en tydelig sliten Martin Johnsrud Sundby på fjerdeplass.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Sundby

En utslitt Martin Johnsrud Sundby ble beste nordmann på fjerdeplass.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Les her hvordan 50 km menn utviklet seg.

– Jeg var stokk stiv, og det er drita kjedelig at jeg ikke var sterk nok til å ta medalje, sa Sundby til TV 2 etter løpet.

Til NRK sier Sundby at han har truffet med formen, og at det synes både på skiathlonet og i dag.

– Men jeg mangler det siste lille på slutten. Det handler ikke om å være rask eller ikke, det handler om å kunne gå helt inn, avslutter Sundby.

Maktdemontrasjon av Legkov

Inn i siste langbakken dro Aleksandr Legkov, Maksim Vylegsjanin og Ilia Chernousov skikkelig til og jaktet det første langrennsgullet til Russland på hjemmebane. Martin Johnsrud Sundby hang seg på over toppen, men klarte ikke å tukte den russiske trioen i tet.

Trippel russisk

En tydelig rørt Legkov vant dagens femmil foran landsmennene Vylegsjanin og Chernousov.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

På oppløpet var Legkov helt suveren i tet og vant spurten med hele syv tideler. Vylegsjanin fulgte på andreplass og Chernousov fikk bronsen.

Legkov var i føringen de siste kilometerne og til slutt var det en maktdemonstrasjon av russeren, som var uheldig da han brakk en stav på vei inn i sistebakken på 30 km skiathlon.

– Et fortjent gull, og han viste jo storform på stafetten og så rett og slett sterkest ut, var NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørns umiddelbare reaksjon.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs langrennskommentatorer analyserer langrennsinnsatsen under OL og 50 kilometeren.

SE VIDEOANALYSE: Torgeir Bjørn mener Legkovs seier var helt fortjent.

Northug: – Jeg var for sliten i dag til å være med i bakken

Petter Northug holdt seg beskjedent plassert i feltet i store deler av løpet, men kom opp i feltet de siste fem kilometerne. Han hang ikke med i siste bakken og kom inn på 18. plass, 44 sekunder bak.

– Jeg føler jeg går riktig i hele dag, men i forhold til de beste klarer jeg ikke å være med. Jeg får det når vi kommer i det siste henget, sier Northug til NRK etter femmila.

Mesterskapsløperen Tord Asle Gjerdalen var fint med i feltet hele veien., men måtte også slippe i siste bakken og kom inn på 21. plass. Chris Anker Jespersen endte på 32. plass.

Cologna brakk skien

Med bare få kilometer igjen av de 50 som skulle gåes, kom de dramatiske bildene. Forhåndsfavoritten Dario Cologna sto med en brukket ski og rennet var i teorien over for sveitseren.

Han skled inn på en ny ski på en 27. plass, over minuttet bak.

Rask femmil

I en relativt lett løype på et ganske raskt føre var tempoet høyt på femmila. Der 50 km i gamle dager helst gikk over to og en halv time, og tilbake i OL i 1952 gikk vinner Hakulinen inn på 3.33,33, var vinnertiden på dagens femmil 1.46,55.

Ifølge startlisten er 10 km-sløyfa 9947 meter lang, men rapporter fra stadion i Sotsji vil ha det til at den kanskje er kortere.

I det høye tempoet lå Sundby, Legkov, Lehtonen, Sødergren, Olsson og Clara foran feltet i store perioder. Men det var et stort samlet felt i store deler av løpet, bortsett fra et finsk solo-løp etter 30 km.

Heikkinen forsøkte seg

Matti Heikkinen

Heikkinen droppet skibytte og fikk med seg landsmann Niskanen og spanjolen Imanol Rojo. Han stakk fra de to og forsøkte seg på et solo-løp de siste 20 km.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Da de aller fleste skiftet ski etter 30 km tok finske Matti Heikkinen en taktisk manøver og feide gjennom på de samme skiene. Siden det tar bortimot 25 sekunder å skifte ski kan det spekuleres mer på skibytte.

Inn mot 40 kilometer kjørte Martin Johnsrud Sundby og Aleksandr Legkov hardt og hentet inn ledelsen finnen hadde opparbeidet seg.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater 50 km menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Ulsrud sviktet i norsk tap

  Norges skip Thomas Ulsrud gjorde en kjempeblemme i tiende omgang, noe som kostet Norge seieren. Norge kunne tatt to poeng, og tatt seieren, men i stedet stjal Sveits ett poeng og vant 7–5.

  Norge står med en seier og tre tap etter fire kamper.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters
 • Tsjekkia senket Canada

  Canada tok ledelsen to ganger, men Tsjekkia slo tilbake og vant 3–2 i gruppe A i OL-turneringen i ishockey. Det sto 2–2 etter 60 minutter, og det måtte straffeslag til for å skille lagene.

  Der var scoret Tsjekkias Jan Kovar eneste som scoret.

  s
  Foto: Julio Cortez / AP
 • Halfvarsson på ankeretappen

  Lørdag morgen slapp Sveriges langrennsledelse søndagens stafettlag . Det er Calle Halfvarsson som får ankeretappen. Det svenske laget forøvrig er 1. Jens Burman, 2. Daniel Rickardsson og 3. Marcus Hellner.

  Det norske laget offentliggjøres 13.20.

  VINTER-OS 2018
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin