Hopp til innhold

Klæbo om Ustjugovs taktikk: – Jeg skjønte meg ikke på ham

Johannes Høsflot Klæbo fikk nok å bryne seg på mot Sergej Ustjugov på oppløpet. Bare to tideler skilte Klæbo og russeren, og nå stusser Klæbo over russerens plan.

Se den tette spurten her.

Johannes Høsflot Klæbo og Harald Østberg Amundsen kom til dekket bord på ankeretappen, og dermed lå alt i deres hender mot rivalen Russland med Sergej Ustjugov og Ivan Jakimusjkin.

Det hadde Klæbo få problemer med å hamle opp med, selv om Ustjugov var fryktelig nære i spurten.

Nå stiller Klæbo spørsmålstegn over russeren sin opptreden i sporet.

Jeg skjønte meg ikke helt på ham i dag, og jeg skjønte ikke taktikken hans. Han sa jeg skulle gå ut først. Han ser så skummel ut med skjegget sitt, så da var det bare å gå foran, sier Klæbo til NRK.

– Pokerspill

Trønderen forstod rett og slett ikke hva russeren prøvde på, der ute sammen med lagkamerat Jakimusjkin.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Lillehammer, Men's Relay 4x7,5

FORVIRRET: Johannes Høsflot Klæbo skjønte seg ikke på taktikken til Ustjugov.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

– De begynte å prate russisk. Da han lå bakerst og Jakimusjkin lå først, ropte de mellom hverandre i skogen, og da må jeg si at jeg skjønte lite. Så gikk han fra å først legge seg bakerst, til å ta føringa der det var tungt, og så fortsatte han der det var lett. Det var mange valg jeg ikke skjønte i dag, sier Klæbo videre.

Russernes hovedtrener Marcus Cramer mener at Sergej Ustjugov prøvde å forvirre Klæbo.

– Av og til forstår heller ikke jeg hva han gjør, sier Cramer humoristisk, før han fortsetter:

– Det er en del av spillet. Det er som et pokerspill for ham, og han liker å gjøre det på denne måten. Jeg mener han gjorde alt riktig i dag.

Det stusser Klæbo over.

– Det kan bli litt mye. Du må ha fokus på én ting om gangen. Det var mange greier i dag og jeg ble litt overrasket, sier Klæbo.

Verdenscup i langrenn på Lillehammer

Se vinterstudio her.

Frykter kamp i OL

Man kan likevel si at russerens taktikk fungerte i stor grad. Ustjugov ga kamp til siste slutt, og det gir ekspertene hodebry.

– Jeg ble litt skremt av den avslutningen til Ustjugov, som har vært litt usikker i formen. Det han viser her er at Russland kan matche Norge i en OL-stafett, sier NRKs ekspert Fredrik Aukland.

Selv tar Klæbo tidelene knusende med ro.

– Vi hadde massevis av tideler å gå på, hele to stykk. Det var tett der. Jeg var litt overrasket over at det var så lite oppgått på oppløpet der. Det var som å gå på lim. Det var litt sjokk, men det viktigste var å komme først, sier Klæbo og fortsetter:

– Det er godt å ha de to tidelene i banken. Så da håper jeg han sover litt ekstra dårlig i natt.

Lagkamerat Emil Iversen mener det er særdeles godt å se at Klæbo kan få litt kamp til siste slutt.

– Det var godt å se at han kan se litt menneskelig ut på oppløpet, sier Iversen.

Russisk-norsk duell

Norge stilte med to lag på herrestafetten på Lillehammer, og allerede på første etappen startet den ventede duellen mellom Russland og Norge.

Erik Valnes lå seg tidlig i tet mot russiske Aleksej Tsjervotkin, men det var et samlet felt i store deler av den sju kilometer lange løypa. Pål Golberg gikk førstetappen for Norge 2.

Etter seks kilometer vartet russiske Aleksandr Terentjev opp med et enormt taktskifte. Det tok litt tid før de norske utøverne forstod hva som nettopp hadde skjedd, men både Valnes og Golberg bet seg fast, og holdt rygg inn til veksling.

Iversen slet

Nøkkeletappen kom allerede på andre runde. Da var det duket for en enorm duell mellom Emil Iversen og Aleksandr Bolsjunov. Dessuten var Iivo Niskanen og Martin Nystrøm Nyenget i samme etappe.

Bolsjunov lå seg tidlig i tet, men etter halvgått etappe slapp han teten og trakk seg bakover i feltet for å spare krefter før siste runde.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ventet en rakett fra Bolsjunov, og den kom. Plutselig satte Bolsjunov inn støtet, og det var bare Niskanen som klarte å henge på.

Over elleve sekunder bak måtte nordmennene ta til takke med inne på tredje veksling.

– Det var fin etappe, men jeg ble kjørt noe voldsomt på slutten. Jeg vet ikke hva som skjedde, men kanskje jeg var litt uoppmerksom. Det var irriterende, sier Iversen til NRK etter etappen.

Verdenscup i langrenn på Lillehammer

KJEMPET: Emil Iversen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tettet luken

Lørdagens vinner, Simen Hegstad Krüger, måtte bruke tid på å tette luken under tredje etappe, men den oppgaven klarte han med glans. Hans Christer Holund, for Norge 2, hengte seg på som nummer tre, før han satte inn et enormt «monster»-kjør, som ekspertene kalte det.

Inne på siste veksling var regnskapet i balanse, og alt lå i Johannes Høsflot Klæbo og Harald Østberg Amundsen sine hender.

– Det ble litt som spådd på forhånd. Vi fikk ikke noe store avstander, men det gjør stafetten fryktelig spennende, da, sa Myhr Nossum om hva som skjedde i de tre første etappene.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal