Hopp til innhold

Russisk OL-våpen ulovlig i Norge: – Sånn skal det ikke være

BELMEKEN (NRK.no): Ole Einar Bjørndalen (39) frykter at norske skiskyttere og langrennsløpere må gi tapt for russerne i kampen om OL-medaljene i Sotsji. Grunnen er Russlands bruk av høyteknologiske restitusjonsbusser.

Med restitusjonsbusser med trykkammer verdt over 30 millioner kroner, tar russisk toppidrett i bruk alle lovlige midler for å sikre suksess i eget OL. Det irriterer Ole Einar Bjørndalen, som frykter medaljer kan glippe fordi samme teknologi er ulovlig å bruke i Norge. Reporter, foto/redigerer: Nils Fredrik Røren

Ved hjelp av høyteknologiske trykktanker får de russiske utøverne tilført ekstra oksygen til muskulaturen etter treningsøkter. Dermed fortkortes restitusjonstiden - en stor fordel i tøffe treningsperioder og når konkurransene kommer tett.

– De satser knallhardt mot OL. Skal vi ha noen sjanse til å vinne der må vi være bedre enn dem på mange ting. De har noen fortrinn som vi ikke har, sier en frustrert Ole Einar Bjørndalen drøye fem måneder før OL i Sotsji.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen fyller 40 år bare uker før Sotsji-OL. Simostranda-løperen er fortsatt motivert til å prestere.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

NRK møter skiskytterveteranen 2.000 meter over havet i den bulgarske fjellheimen.

Selv om 39-åringen legger ned solid innsats på de harde motbakkeøktene i Belmeken, er Bjørndalen redd for at OL-medaljer kan glippe på grunn av russernes forsprang innen restitusjon.

– De har egne busser med restitusjon - medisinbusser - som vi ikke har tilgjengelig eller mulighet til å bruke, sier Bjørndalen.

Koster over 30 millioner

Mens han og resten av de norske skiskytterne kun har vanlig hvile som restitusjon mellom høydeøktene, kan de russiske utøverne dra nytte av noe som er ulovlig i Norge:

Russland har nemlig investert over 30 millioner kroner i tre busser med trykktanker, som reduserer utøvernes restitusjonstid.

– Det er ganske «high-tech». Den ene bussen koster jo over én million euro. Så det koster mye. Og de har tre stykker av dem, sier Bjørndalen.

– De har OL på hjemmebane og skal vise seg frem. Da har de brukt store summer på å forberede seg best mulig, sier landslagstrener Espen Nordby Andersen.

Tilføres oksygen

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen skulle gjerne hatt russernes teknologi tilgjengelig.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Også Emil Hegle-Svendsen lar seg provosere av russernes fortrinn.

– Man blir alltid mistenkelig når noen har noe vi ikke har, sier Svendsen.

– Jeg vet ganske mye om hva som er inni der, men vi får ikke lov til å kikke så mye, sier Bjørndalen.

NRK får imidlertid en svært eksklusiv demonstrasjon av det som foregår i russerbussen. Med bena plantet i en trykktank, sykler utøverne mens muskulaturen tilføres ekstra oksygen.

– De gjør det motsatte av høyde. Så de går under havoverflaten. Det er det samme som en dykkerklokke, for eksempel. Så kan de være inne i tanken for å restituere seg raskere etter harde økter, forklarer Bjørndalen.

Tillatt av WADA

Dermed er medisinbussene en stor fordel i treningsarbeidet.

Samtidig kan restitusjonsmetoden spille en avgjørende rolle når konkurransene kommer tett - som i OL.

– De har lov til å bruke noe vi ikke har lov til å bruke. Sånn skal det ikke være, sier Bjørndalen med en alvorlig tone i stemmen.

Verdens antidopingbyrå (WADA) tillater bruken av restitusjonsteknologien, men foreløpig er det kun Russland som har tatt seg råd.

Etisk gråsone

Om Norge har penger til liknende busser eller ikke, er et ikke-tema. Idretts-Norge har besluttet at teknologien - på lik linje med høydehus - befinner seg i en etisk gråsone.

Skiskytterne innrømmer at det norske forbudet er et stort samtaleemne blant utøverne.

– At vi skal være så sære at vi ikke kan følge WADA sine regler, det er jo det som er merkelig. Om det skulle vært lov eller ikke, det er en annen debatt. Men da må vi heller påvirke så det er forbudt over hele verden, sier Bjørndalen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal