NRK Meny
Normal

Russisk antidopingsjef: – Grunnløse beskyldninger

«Grunnløse beskyldninger og spekulasjoner». Det er svaret fra det russiske antidopingbyrået på dopingbeskyldningene som kommer frem i den tyske TV-dokumentaren til ARD.

Athletics Doping Russia

TYSK DOKUMENTAR: Maria Savinova snakker foran skjult kamera om hvordan hun bruker doping.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

– Det er foreløpig ingen fakta og ingen ekte dokumenter som bekrefter brudd på antidopingreglene, er Nikita Kamaev sitert på i den russiske avisen r-sport. Han er direktør for det russiske antidopingbyrået, RUSADA.

I går viste den tyske TV-kanalen ARD dokumentaren «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere». Der forteller dopingtatte russiske utøvere om hvordan doping systematisk blir brukt i russisk idrett.

Ikke fått bevis

WADA skriver på sin hjemmeside at de har sett dokumentaren og er tydelige på at de vil etterforske alle momenter som kom frem i TV-dokumentaren.

De skriver videre at de allerede har fått noe informasjon og bevis for noe av det som kommer frem i dokumentaren. Ifølge Kamaev har derimot ikke RUSADA mottatt noen dokumenter eller offisielle henvendelser og at de derfor forholder seg rolige.

– Vi ser utelukkende på alt dette som spekulasjoner og ubegrunnede beskyldninger, sier Kamaev.

Han ønsker ikke å kommentere den tyske dokumentaren direkte.

– Jeg har ikke sett dokumentaren fordi min kjennskap til det tyske språket ikke er tilstrekkelig. Jeg kan ikke kommentere dokumentaren, sier Kamaev.

OL-vinner Maria Savinova

I de russiske mediene NRK har lest gjennom, gazeta.ru, sovsport, r-sport, gjengir de deler av opplysningene som kommer i den tyske dokumentaren, uten å gå altfor dypt inn i opplysningene.

Hovedkildene i den tyske dokumentaren er den dopingutestengte friidrettsutøveren Julia Stepanova og hennes mann Vitalji Stepanov. Men de russiske mediene fokuserer på 800 meter-løperen og OL-vinneren Maria Savinova og maratonløperen Liliya Shobukhova. Førstnevnte forteller på skjult kamera at doping er russernes system.

Komsomolskaja pravda har også intervjuet den tyske ARD-journalisten Hajo Seppelt.

– Doping i Russland blir støttet på statlig mivå. Jeg reiste rundt i landet og snakket med utøvere og trenere. Noen snakket åpent om prblemene, mens andre var tause av frykt, sier han til avisen.

Siste nytt

 • Tror Zlatan er tilbake før nyttår

  Zlatan Ibrahimovic er fortsatt under opptrening i Manchester United etter fjorårets skade, men manager José Mourinho mener svensken nærmer seg et comeback. – Han er ikke tilbake neste uke eller om et par uker, men tror jeg han er tilbake i løpet av 2017? Ja. Men det er bare en følelse, sier Mourinho på pressekonferansen før helgens kamp.

  SOCCER-ENGLAND-BOU-MUN/
  Foto: Hannah McKay / Reuters
 • Fransk proffrytter omkom

  Proffsyklisten Mathieu Riebel (20) mistet livet da han kolliderte med en ambulanse under et etapperitt i Tour de Nouvelle-Caledonie fredag, melder NTB. Ulykken skjedde i en bratt utforkjøring, i høy hastighet.

  Ribel døde momentant.

 • Rønning inn i utøverkommisjon

  Eldar Rønning (35) er valgt til medlem i Den europeiske olympiske komités (EOC) utøverkommisjon. Det ble klart under EOCs utøverforum i Monte Carlo fredag. I en pressemelding sier den tidligere langrennsløperen at han vil rette et spesielt fokus mot studier i kombinasjon med idrett.

  Eldar Rønning
  Foto: Kjartan Haugen / Norges Idrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal