Hopp til innhold

Russisk antidopingsjef: – Grunnløse beskyldninger

«Grunnløse beskyldninger og spekulasjoner». Det er svaret fra det russiske antidopingbyrået på dopingbeskyldningene som kommer frem i den tyske TV-dokumentaren til ARD.

Athletics Doping Russia

TYSK DOKUMENTAR: Maria Savinova snakker foran skjult kamera om hvordan hun bruker doping.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

– Det er foreløpig ingen fakta og ingen ekte dokumenter som bekrefter brudd på antidopingreglene, er Nikita Kamaev sitert på i den russiske avisen r-sport. Han er direktør for det russiske antidopingbyrået, RUSADA.

I går viste den tyske TV-kanalen ARD dokumentaren «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere». Der forteller dopingtatte russiske utøvere om hvordan doping systematisk blir brukt i russisk idrett.

Ikke fått bevis

WADA skriver på sin hjemmeside at de har sett dokumentaren og er tydelige på at de vil etterforske alle momenter som kom frem i TV-dokumentaren.

De skriver videre at de allerede har fått noe informasjon og bevis for noe av det som kommer frem i dokumentaren. Ifølge Kamaev har derimot ikke RUSADA mottatt noen dokumenter eller offisielle henvendelser og at de derfor forholder seg rolige.

– Vi ser utelukkende på alt dette som spekulasjoner og ubegrunnede beskyldninger, sier Kamaev.

Han ønsker ikke å kommentere den tyske dokumentaren direkte.

– Jeg har ikke sett dokumentaren fordi min kjennskap til det tyske språket ikke er tilstrekkelig. Jeg kan ikke kommentere dokumentaren, sier Kamaev.

OL-vinner Maria Savinova

I de russiske mediene NRK har lest gjennom, gazeta.ru, sovsport, r-sport, gjengir de deler av opplysningene som kommer i den tyske dokumentaren, uten å gå altfor dypt inn i opplysningene.

Hovedkildene i den tyske dokumentaren er den dopingutestengte friidrettsutøveren Julia Stepanova og hennes mann Vitalji Stepanov. Men de russiske mediene fokuserer på 800 meter-løperen og OL-vinneren Maria Savinova og maratonløperen Liliya Shobukhova. Førstnevnte forteller på skjult kamera at doping er russernes system.

Komsomolskaja pravda har også intervjuet den tyske ARD-journalisten Hajo Seppelt.

– Doping i Russland blir støttet på statlig mivå. Jeg reiste rundt i landet og snakket med utøvere og trenere. Noen snakket åpent om prblemene, mens andre var tause av frykt, sier han til avisen.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal