Russisk «supercomputer» vekker oppsikt før VM: – Ekstrem datakraft

Sjakkstjernen Jan Nepomnjasjtsjij har fått hjelp av en Russlands raskeste «supercomputere» før VM. Men Magnus Carlsen stiller forberedt: Han har lagt en plan for å overraske VM-motstanderen.

Magnus Carlsen (R) and Russian Ian Nepomniachtch

MØTTE PRESSEN: Jan Nepomnjasjtsjij og Magnus Carlsen forteller at de begge bruker supercomputere i forberedelsene til VM. Den russiske versjonen har blitt en snakkis før VM.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Teamet til Magnus har gjort gode forberedelser, men vi vet at Nepomnjasjtsjij har hatt tilgang til ekstrem datakraft. Han er svært godt forberedt, sier Henrik Carlsen.

NRK møter Magnus Carlsens pappa og manager i etterkant av pressekonferansen med de to sjakkstjernene i Dubai. I dette intervjuet tar han på eget initiativ opp en av de store snakkisene i sjakkverdenen før VM-kampen:

Supercomputeren Zhores.

Computeren er utviklet av Skolkovo Universitetet – et techuniversitet like utenfor Moskva. Nepomnjasjtsjij bekreftet torsdag overfor The Guardian at han har samarbeidet med universitetet og brukt supercomputeren i forberedelsene til kampen mot Carlsen.

Den britiske avisen omtaler computeren som «en av Russlands raskeste».

Magnus Carlsen

IKKE BEKYMRET: Magnus Carlsen mener «supercomputere» ikke har altfor mye å si for det som skjer på brettet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Kan ha sett på flere varianter enn Carlsen

Ifølge universitetets nettsider gir «supercomputeren» Nepomnjasjtsjijs team mulighet til å beregne et titalls millioner stillinger per sekund. Disse dataene brukes til å lage nøyaktige analyser og til å finne nye trekk som kan finte ut motstanderen – spesielt i åpningen av et parti.

Henrik Carlsen er spent på hva russerne har fått ut av samarbeidet med universitetet.

– Nepomnjasjtsjij kan ha rukket å se på flere varianter med computeren og gått mer i dybden på flere varianter enn det Magnus har gjort. Men så lenge vårt team er fornøyde med den jobben de har gjort, så er jeg relativt rolig. Erfaringen fra tidligere er at det som regel blir avgjort over brettet, mer enn i forberedelsene, sier han.

Prøver ikke å konkurrere mot computeren

Magnus Carlsens mangeårige trener, Peter Heine Nielsen, stilte nylig opp i den danske podkasten Topchefernes Strategi med Niels Lunde. Der forteller han at sekundantteamet til Carlsen har forsøkt å legge en plan for å unngå at Nepomnjasjtsjij får en størst mulig fordel av «supercomputeren».

– Den er absurd hurtig. Vi kan godt sitte å tenke store tanker i forberedelsene våre, men å konkurrere mot en «supercomputer» vil tross alt være overmot, sier Peter Heine Nielsen i podkasten.

– Vi prøver ikke å konkurrere mot den, men forsøker å finne ut hvordan vi kan overraske og sørge for at det blir mann mot mann og ikke maskin mot maskin. Vi er sikre på at vi har det sterkeste mennesket, legger han til.

Norway Chess

TRENER: Peter Heine Nielsen forteller at de ikke vil prøve å konkurrere mot «supercomputeren». De har i stedet forsøkt å finne ut hvordan de kan overraske Nepomnjasjtsjij.

Foto: Carina Johansen / NTB

Har endret måten sjakkstjernene jobber på

Bruken av «supercomputere» er ikke noe nytt i sjakken. Team Carlsen har også tilgang til lignende verktøy. Det store spørsmålet er bare om Zhores er mer effektiv enn computerne Carlsen har tilgang til.

På onsdagens pressekonferanse fikk Magnus Carlsen spørsmål om hvordan «supercomputerne» har endret sjakken.

– Computerne har blitt mye bedre, og måten du jobber på har endret seg litt. Men generelt er verktøyene tilgjengelige for alle, så jeg tror ikke det har altfor mye å si med tanke på det som skjer på brettet, sa Carlsen.

Du kan følge sjakk-VM på NRK fra fredag 26. november til 14. desember.

Sportsnyheter

Martin Ødegaard

Ødegaard på godt og vond: Scoret og ble syndebukk

Martin Ødegaard ble syndebukk da Manchester United fikk straffe og til slutt slo Arsenal. Kampen var full av dramatikk.

Siste nytt

 • Carrick ferdig i United

  Klubben bekrefter at Michael Carrick er ferdig i Manchester United. Engelskmannen har vært vikar mens United har sett etter midlertidig manager ut sesongen.

  Etter tre kamper med to seire og én uavgjort er det altså stopp. Han blir ikke med Ralf Rangnick videre.

  – Jeg er, og kommer alltid til å være, en United-fan. Jeg ønsker Ralf, støtteapparatet, spillerne og supporterne alt godt i fremtiden, og jeg ser frem til å være på tribunen og støtte guttene som supporter, sier Carrick.

  Etter kampen viste TV-bildene at Bruno Fernandes ga han en god klem og satte tydelig pris på sin trener.

  Premier League - Manchester United v Arsenal
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Son sikret Spurs-seier

  For første gang på fire kamper noterte den vanligvis så effektive angrepsduoen Harry Kane og Son Heung-min seg for et målpoeng i 2-0-seieren mot Brentford.

  De fire foregående Premier League-kampene hadde Tottenham kun scoret to mål og uten at Kane eller Son var involvert.

  Det var imidlertid kun Son som kunne juble for scoring torsdag kveld. Han kontret inn 2-0 25 minutter før slutt. Det første målet var et selvmål av Sergi Canós.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Ian Walton / AP
 • – Følger strengere regler

  I helgen arrangeres det verdenscuprenn i nordiske grener på norsk jord for første gang siden mars 2020. De nye koronatiltakene velter ikke det.

  – Arrangementet vil overholdes helt i overensstemmelse med de nye påbudene og anbefalingene fra helsemyndighetene, skriver arrangøren i en pressemelding.

  – Vi gleder oss til å ønske publikum velkommen i helgen, og det vil gjøres i trygge omgivelser og i tråd med regler og anbefalinger fra nasjonale og lokale helsemyndigheter, sier Per Olav Andersen, som er leder for den lokale arrangøren.

  Publikum oppfordres til å holde sosial distanse og bruke munnbind i situasjoner hvor det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre.

  – Vi tilbyr busstransport til arenaene, og på bussene er det påbudt å bruke munnbind, sier Andersen.

  – Covid-protokollen til FIS har i øyeblikket strengere regler enn det som kommer fra norske helsemyndigheter, og den er fulgt fullt ut, sier Terje Lund, arrangementssjef i skiforbundet. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal