Hopp til innhold

Russisk «supercomputer» vekker oppsikt før VM: – Ekstrem datakraft

Sjakkstjernen Jan Nepomnjasjtsjij har fått hjelp av en Russlands raskeste «supercomputere» før VM. Men Magnus Carlsen stiller forberedt: Han har lagt en plan for å overraske VM-motstanderen.

Magnus Carlsen (R) and Russian Ian Nepomniachtch

MØTTE PRESSEN: Jan Nepomnjasjtsjij og Magnus Carlsen forteller at de begge bruker supercomputere i forberedelsene til VM. Den russiske versjonen har blitt en snakkis før VM.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Teamet til Magnus har gjort gode forberedelser, men vi vet at Nepomnjasjtsjij har hatt tilgang til ekstrem datakraft. Han er svært godt forberedt, sier Henrik Carlsen.

NRK møter Magnus Carlsens pappa og manager i etterkant av pressekonferansen med de to sjakkstjernene i Dubai. I dette intervjuet tar han på eget initiativ opp en av de store snakkisene i sjakkverdenen før VM-kampen:

Supercomputeren Zhores.

Computeren er utviklet av Skolkovo Universitetet – et techuniversitet like utenfor Moskva. Nepomnjasjtsjij bekreftet torsdag overfor The Guardian at han har samarbeidet med universitetet og brukt supercomputeren i forberedelsene til kampen mot Carlsen.

Den britiske avisen omtaler computeren som «en av Russlands raskeste».

Magnus Carlsen

IKKE BEKYMRET: Magnus Carlsen mener «supercomputere» ikke har altfor mye å si for det som skjer på brettet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Kan ha sett på flere varianter enn Carlsen

Ifølge universitetets nettsider gir «supercomputeren» Nepomnjasjtsjijs team mulighet til å beregne et titalls millioner stillinger per sekund. Disse dataene brukes til å lage nøyaktige analyser og til å finne nye trekk som kan finte ut motstanderen – spesielt i åpningen av et parti.

Henrik Carlsen er spent på hva russerne har fått ut av samarbeidet med universitetet.

– Nepomnjasjtsjij kan ha rukket å se på flere varianter med computeren og gått mer i dybden på flere varianter enn det Magnus har gjort. Men så lenge vårt team er fornøyde med den jobben de har gjort, så er jeg relativt rolig. Erfaringen fra tidligere er at det som regel blir avgjort over brettet, mer enn i forberedelsene, sier han.

Prøver ikke å konkurrere mot computeren

Magnus Carlsens mangeårige trener, Peter Heine Nielsen, stilte nylig opp i den danske podkasten Topchefernes Strategi med Niels Lunde. Der forteller han at sekundantteamet til Carlsen har forsøkt å legge en plan for å unngå at Nepomnjasjtsjij får en størst mulig fordel av «supercomputeren».

– Den er absurd hurtig. Vi kan godt sitte å tenke store tanker i forberedelsene våre, men å konkurrere mot en «supercomputer» vil tross alt være overmot, sier Peter Heine Nielsen i podkasten.

– Vi prøver ikke å konkurrere mot den, men forsøker å finne ut hvordan vi kan overraske og sørge for at det blir mann mot mann og ikke maskin mot maskin. Vi er sikre på at vi har det sterkeste mennesket, legger han til.

Norway Chess

TRENER: Peter Heine Nielsen forteller at de ikke vil prøve å konkurrere mot «supercomputeren». De har i stedet forsøkt å finne ut hvordan de kan overraske Nepomnjasjtsjij.

Foto: Carina Johansen / NTB

Har endret måten sjakkstjernene jobber på

Bruken av «supercomputere» er ikke noe nytt i sjakken. Team Carlsen har også tilgang til lignende verktøy. Det store spørsmålet er bare om Zhores er mer effektiv enn computerne Carlsen har tilgang til.

På onsdagens pressekonferanse fikk Magnus Carlsen spørsmål om hvordan «supercomputerne» har endret sjakken.

– Computerne har blitt mye bedre, og måten du jobber på har endret seg litt. Men generelt er verktøyene tilgjengelige for alle, så jeg tror ikke det har altfor mye å si med tanke på det som skjer på brettet, sa Carlsen.

Du kan følge sjakk-VM på NRK fra fredag 26. november til 14. desember.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Solbakken gjør én endring på laget

  Landslagssjef Ståle Solbakken har funnet plass til Ola Solbakken på bekostning av Sander Berge til oppgjøret mot Georiga. Dermed er det én endring fra laget som tapte 3–0 for Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Ola Solbakken, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

  Ola Solbakken
  Foto: Fredrik Varfjell
 • Nye IOC-anbefalinger – dårlig nytt for Bolsjunov

  IOC-president Thomas Bach sier tirsdag at IOC står fast ved fordømmelsen og utestengelsen av Russland og Belarus, men organisasjonen har ennå ikke vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

  Forutsetningene for å slippe til russiske utøvere er følgende, ifølge en pressemelding sendt ut fra IOC:

  * Utøverne må konkurrere som nøytrale.
  * Ingen får delta som lag.
  * Utøvere som støtter Russlands krig er ikke velkommen.
  * Utøvere som er en del av hæren, får ikke delta.

  Flere russiske utøvere er tilknyttet hæren, deriblant Aleksandr Bosljunov. Langrennsstjernen har tittelen kaptein i Putins hær.

  – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse.

  – IOC føler dypt med det ukrainske folk og det ukrainske olympiske miljøet. Smerten og lidelsen er forbi fatteevne, uttalte IOC-presidenten.

  Thomas Bach
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Vipers må kutte i spillerstallen etter millionunderskudd

  Håndballklubben Vipers har hatt flere sesonger med et positivt resultat, men gikk med underskudd i fjor, skriver Fædrelandsvennen.

  – Isolert sett er jeg ikke fornøyd med et underskudd, men det var budsjettert slik at vi visste i hele 2022 at det gikk mot et underskudd. Det ble noe større enn budsjett på grunn av høyere lønnskostnader og reisekostnader spesielt til Champions League, sier styreleder Rune Nomeland i Våg HK til Fædrelandsvennen. (NTB)

  Vipers-seriegull
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste