Russernes VM-konge frykter å få OL-drømmen knust

GÄLLIVARE/OSLO (NRK): Sergej Ustjugov er ikke blant utøverne som er utestengt av IOC, men er så redd for at OL likevel ryker at han sliter med motivasjonen.

Finland Nordic Skiing Worlds

REDD: Russiske Sergej Ustjugov tok fem medaljer under ski-VM i Lahti. Nå går usikkerheten rundt Russland og OL-deltakelse ut over forberedelsene hans.

Foto: Matthias Schrader / AP

Fredag sesongdebuterer de russiske langrennsløperne i svenske Gällivare. Der får de fortsatt lov til å konkurrere selv om Den internasjonale olympiske komite (IOC) har utestengt seks utøvere fra OL på livstid.

VM-kongen fra Lahti, Sergej Ustjugov, er ikke blant dem. Men frykten for ytterligere utestengelser før lekene i Peyongchang i februar, preger ham sterkt i forberedelsene.

– Han er redd han ikke får delta, forteller Russlands tyske trener, Markus Cramer, til NRK.

Jobber med fokus

Markus Cramer, russisk langrennstrener

USIKKER: Russlands langrennstrener Markus Cramer

Foto: Arild Samsvik / NRK

IOC etterforsker fortsatt utøvere etter Sotsji-OL i kjølvannet av McLaren-rapporten. Og i begynnelsen av desember skal de avgjøre om Russland som nasjon får stille i Sør-Korea.

– Vi snakker mye om det, for jobben min er jo å pushe ham mot OL. Jeg prøver å forklare ham at enn så lenge vet vi ikke noe sikkert, og vi må håpe. Vi kan ikke vente med å følge planen vår helt til avgjørelsen kommer. Så vi jobber mye med å holde fokuset, forklarer Cramer.

Ustjougov herjet i langrennssporet forrige sesong, og under VM tok han hele to gull og tre sølv. Målet er å følge opp i OL-sesongen.

– Det er hardt å ikke vite. Spesielt for de unge, og løpere som Ustjugov. De vet ikke om de får delta i det som har vært det største målet hele livet sitt, men vi prøver å forberede oss, sier Kramer.

– Utøverne våre kan jo også lese, og ser noe nytt hver eneste dag. Det er mange spørsmål for hele laget, legger han til.

– Legkov har ikke trent

Sportssjef i det russiske langrennslandslaget, Jelena Välbe, oppfordrer alle sine løpere til å tenke så lite som mulig på IOCs OL-avgjørelse.

– Utøverne kan ikke fokusere på det. De må forberede seg på hovedmålet i livet sitt. Vi får uansett en avklaring snart, slår hun fast.

IOC har oppfordret Det internasjonale skiforbundet (FIS) til å følge deres eksempel, men de har ennå ikke fattet en avgjørelse på de russiske løperne får gå verdenscup denne sesongen. Aleksandr Legkov er blant utøverne som er OL-utestengt, men går i Gällivare i helgen.

– Han starter. Han er langt nede etter denne avgjørelsen, så hele laget prøver å hjelpe ham og få Aleksandr i bedre humør. Han er ikke 100 prosent, for han har ikke gjort noe de siste to ukene, men jeg er bare glad for at han er her og vil konkurrere, sier Cramer.

– Er han god nok for verdenscup om han får stille?

– Jeg vet ikke. Dette er veldig spesielt. Det er en tøff periode for alle, legger tyskeren til.

Sportsnyheter

Historisk VM-gull til Lundby: – Vinner det rennet hun selv har laget

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Maren Lundby skal ha all ære for at storbakke nå sto på programmet for første gang i et VM, og sikret samtidig at den historiske gullmedaljen ble hennes. En nedbrutt Opseth fikk hoppet spolert.

Sportssjef kalles inn på teppet etter brudd på smittevernregel

OBERSTDORF (NRK): Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan er én av flere norske ledere og utøvere som har brutt reglene under VM. Det får FIS til å reagere.

Siste nytt

 • Storbakkegull til Maren Lundby

  Maren Lundby blir første verdsmeister i storbakke, 8,7 poeng framfor Sara Takanashi. Ho avgjorde med 130,5 meter i finaleomgangen.

  Gull til henne som har kjempa fram at kvinnene skulle få lov til å hoppe i storbakken.

  Silje Opseth blei nummre fem. Ho hoppa 138 meter i andre omgang, men fall.

  Thea Bjørseth blei nummer 14 og Anna Odine Strøm 27.

 • Junior Fossesholm på ankeretappen

  Onsdag klokken 17 presenterte hovedtrener Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad laget som representerer Norge på morgendagens stafett.

  Det er Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og junior Helene Marie Fossesholm på ankeretappen.

  Sverige er storfavoritter, og der ble Linn Svahn vraket til ankeretappen. Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Frida Karlsson er de fire utvalgte der.

  UVZvzOa9joI
  Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva
 • Fortsetter i mesterligaen

  Henrikke Holm Nervik er oppnevnt som dommer i åttedelsfinalen i kvinnenes mesterliga i fotball mellom Lyon og Brøndby.

  Hun får med seg Monica Løkkeberg, Elisabeth Thoresen og Ingvild Lagnes Aarland, melder Norges Fotballforbund.

  Dommerteamet dømte 16-delsfinalen mellom Servette og Atlético Madrid i kvinnenes mesterliga i februar, og er nå også klare for neste steg i turneringen.

  Kampen spilles torsdag.

  tVJ4ieyCqmY
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal