Hopp til innhold

Russerne med taktikk-alvorsprat – ba stjernene se Norge på video

RUKA (NRK): Sergej Ustjugov var svært misfornøyd med russernes taktiske disponeringer i fjorårets sesong. Trener Marcus Cramer innrømmer at det var altfor dårlig, men nå advarer de Norge: Det skal bli slutt på russiske taktikk-tabber.

Ustjugov og Cramer

KLAR FOR NY SESONG: Sergej Ustjugov, her avbildet under VM i Seefeld, og hans trener Markus Cramer (høyre), som var på plass i løypene i Ruka onsdag kveld.

Foto: Fredrik Hagen/Mikal Aaserud / NTB Scanpix/NRK

Etter en sesong der de så vidt ble slått av Norge både i Tour de Ski, verdenscupen sammenlagt og i en rekke VM-dueller, ble nemlig taktikk et svært viktig tema da russerne skulle evaluere hva som var bra og dårlig underveis i 2018/2019-sesongen.

– Selvfølgelig var det en viktig diskusjon. Vi må gjøre det mye bedre på det punktet, erkjenner Marcus Cramer overfor NRK.

Russerne bommet opptil flere ganger sist sesong:

  • Verst var det kanskje da seks russiske løperne stakk fra en utslitt Sergej Ustjugov på nest siste dag i Tour de Ski, og ble kalt «dumme som brød» av Norges Hans Christer Holund. Manøveren avgjorde langt på vei konkurransen sammenlagt. Forspranget Johannes Høsflot Klæbo hadde på den siste dagen var altfor langt til å tette igjen.
  • Ingen russere – med unntak av Bolsjunov – klarte å følge Hans Christer Holund da han stakk fra alt og alle på VM-femmila i Seefeld. Russerens kamp alene holdt ikke helt inn. Bak Holund var det naturlig nok ingen norske løpere som tok opp jakten med ham.
  • Under verdenscupavslutningen i Canada i mars, hjalp de norske utøverne Klæbo hele veien. I potten lå seieren i verdenscupen sammenlagt. Men blant annet Emil Iversen bidro til å snappe bonussekunder foran nesen på Klæbos eneste utfordrer i Bolsjunov.
Ustjugov

FORBEREDER SEG: Sergej Ustjugov (høyre) inne i en av sine mange runder på skistadion i Ruka onsdag kveld.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Taktikk blir sentralt tema – igjen

– Det var ikke bra. Da vi diskuterte det med utøverne, viste vi frem noen videoer om hva som var bra og ikke. Det er ikke lett å bare forklare, sier Cramer.

Det har allerede blitt sen kveld i Ruka onsdag kveld. Gradestokken har bikket 13 minus. Det er iskaldt idet Sergej Ustjugov staker seg rolig rundt på skistadion noen dager før verdenscupen fredag åpner med en minitour nordøst i Finland.

Like bak kommer trener Cramer halsende. Han smiler. Han vet godt at alt handler om eleven hans Ustjugov- og lagkompis Aleksandr Bolsjunovs duell mot Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo i verdenscupen sammenlagt.

Cramer skjønner at taktikk kan bli et sentralt element – igjen.

Av og til er det bedre å vise det frem på TV-en, slik at de forstår bedre. Vi prøvde å forklare, «se hva Norge gjør her», forklarer han.

– Aldri behersket spillet

I dag innrømmer Cramer at Ustjugov var svært misfornøyd med hva som utspilte seg foran ham i Tour de Ski.

– Jeg ble også overrasket. I Tour de Ski ble det gjort tabber av laget. Det var ikke bra, sier treneren.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn svarer slik når han får høre at russerne har tatt tak.

– Det var helt nødvendig at russerne tok den diskusjonen. Deres herrelag er fullt på høyde med det norske rent fysisk. Men de har ikke samarbeidet godt nok de siste årene. De har aldri behersket det taktiske spillet, sier han.

qrXzfZgfnww

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn (høyre) i diskusjon med langrennssjef Espen Bjervig under en pressekonferanse på Beitostølen sist helg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Gode generalprøver

Men russerne og Cramer er ved godt mot i inngangen til en ny sesong. Treneren kan rapportere om at den russiske stjerneduoen er i godt slag. De har fått trent godt, holdt seg så godt som skade- og sykdomsfri de siste månedene.

Ustjugov kommer fra en seier på 15 kilometer fristil i Rovaniemi for snaue to uker siden. På samme sted ble han nummer to i sprintkonkurransen i klassisk.

Bolsjunov var på sin side i finske Olos. Der vant han en konkurranse i klassisk sprint og ble nummer to i ti kilometer klassisk – slått av Iivo Niskanen.

Cramer

RUSSLAND-TRENER: Markus Cramer, her i intervju med NRK på skistadion i Ruka onsdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Minnet om Kollen-storeslem

Cramer har også fått med seg resultatene i den norske langrennsåpningen på Beitostølen. Han er mest imponert over Klæbos andreplass på 15 kilometer i klassisk.

Han ble overrasket over at Martin Johnsrud Sundby havnet langt bak på akkurat den distansen. Han ble nærmest sjokkert da han fikk se Sundby bryte 15 kilometer i fristil dagen etterpå.

Russerne er – etter å ha tapt de fleste viktige slag sist sesong – i ordentlig angrepsposisjon denne sesongen.

– Selvfølgelig bør nordmennene frykte våre gutter. Vi er et motivert lag. Utøverne, vi rundt laget, vet det er mulig å slå Norge. Kanskje vi kan få se mer av det som skjedde under femmila i Holmenkollen, sier Cramer – og ler godt – og tenker på Russlands storeslem med fire mann øverst på resultatlisten.

  • Verdenscupen i Ruka følger du på NRK1 eller NRK.no fra fredag til søndag:
  • Fredag: Sprint klassisk: Fra klokken 11:55.
  • Lørdag: 10 og 15 kilometer klassisk intervallstart: Fra klokken 09:40.
  • Søndag: 10 og 15 kilometer jaktstart fristil: Fra klokken 10:05.
  • Sjekk også sendeplan her!

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal