Hopp til innhold

Russerne med taktikk-alvorsprat – ba stjernene se Norge på video

RUKA (NRK): Sergej Ustjugov var svært misfornøyd med russernes taktiske disponeringer i fjorårets sesong. Trener Marcus Cramer innrømmer at det var altfor dårlig, men nå advarer de Norge: Det skal bli slutt på russiske taktikk-tabber.

Ustjugov og Cramer

KLAR FOR NY SESONG: Sergej Ustjugov, her avbildet under VM i Seefeld, og hans trener Markus Cramer (høyre), som var på plass i løypene i Ruka onsdag kveld.

Foto: Fredrik Hagen/Mikal Aaserud / NTB Scanpix/NRK

Etter en sesong der de så vidt ble slått av Norge både i Tour de Ski, verdenscupen sammenlagt og i en rekke VM-dueller, ble nemlig taktikk et svært viktig tema da russerne skulle evaluere hva som var bra og dårlig underveis i 2018/2019-sesongen.

– Selvfølgelig var det en viktig diskusjon. Vi må gjøre det mye bedre på det punktet, erkjenner Marcus Cramer overfor NRK.

Russerne bommet opptil flere ganger sist sesong:

 • Verst var det kanskje da seks russiske løperne stakk fra en utslitt Sergej Ustjugov på nest siste dag i Tour de Ski, og ble kalt «dumme som brød» av Norges Hans Christer Holund. Manøveren avgjorde langt på vei konkurransen sammenlagt. Forspranget Johannes Høsflot Klæbo hadde på den siste dagen var altfor langt til å tette igjen.
 • Ingen russere – med unntak av Bolsjunov – klarte å følge Hans Christer Holund da han stakk fra alt og alle på VM-femmila i Seefeld. Russerens kamp alene holdt ikke helt inn. Bak Holund var det naturlig nok ingen norske løpere som tok opp jakten med ham.
 • Under verdenscupavslutningen i Canada i mars, hjalp de norske utøverne Klæbo hele veien. I potten lå seieren i verdenscupen sammenlagt. Men blant annet Emil Iversen bidro til å snappe bonussekunder foran nesen på Klæbos eneste utfordrer i Bolsjunov.
Ustjugov

FORBEREDER SEG: Sergej Ustjugov (høyre) inne i en av sine mange runder på skistadion i Ruka onsdag kveld.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Taktikk blir sentralt tema – igjen

– Det var ikke bra. Da vi diskuterte det med utøverne, viste vi frem noen videoer om hva som var bra og ikke. Det er ikke lett å bare forklare, sier Cramer.

Det har allerede blitt sen kveld i Ruka onsdag kveld. Gradestokken har bikket 13 minus. Det er iskaldt idet Sergej Ustjugov staker seg rolig rundt på skistadion noen dager før verdenscupen fredag åpner med en minitour nordøst i Finland.

Like bak kommer trener Cramer halsende. Han smiler. Han vet godt at alt handler om eleven hans Ustjugov- og lagkompis Aleksandr Bolsjunovs duell mot Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo i verdenscupen sammenlagt.

Cramer skjønner at taktikk kan bli et sentralt element – igjen.

Av og til er det bedre å vise det frem på TV-en, slik at de forstår bedre. Vi prøvde å forklare, «se hva Norge gjør her», forklarer han.

– Aldri behersket spillet

I dag innrømmer Cramer at Ustjugov var svært misfornøyd med hva som utspilte seg foran ham i Tour de Ski.

– Jeg ble også overrasket. I Tour de Ski ble det gjort tabber av laget. Det var ikke bra, sier treneren.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn svarer slik når han får høre at russerne har tatt tak.

– Det var helt nødvendig at russerne tok den diskusjonen. Deres herrelag er fullt på høyde med det norske rent fysisk. Men de har ikke samarbeidet godt nok de siste årene. De har aldri behersket det taktiske spillet, sier han.

qrXzfZgfnww

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn (høyre) i diskusjon med langrennssjef Espen Bjervig under en pressekonferanse på Beitostølen sist helg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Gode generalprøver

Men russerne og Cramer er ved godt mot i inngangen til en ny sesong. Treneren kan rapportere om at den russiske stjerneduoen er i godt slag. De har fått trent godt, holdt seg så godt som skade- og sykdomsfri de siste månedene.

Ustjugov kommer fra en seier på 15 kilometer fristil i Rovaniemi for snaue to uker siden. På samme sted ble han nummer to i sprintkonkurransen i klassisk.

Bolsjunov var på sin side i finske Olos. Der vant han en konkurranse i klassisk sprint og ble nummer to i ti kilometer klassisk – slått av Iivo Niskanen.

Cramer

RUSSLAND-TRENER: Markus Cramer, her i intervju med NRK på skistadion i Ruka onsdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Minnet om Kollen-storeslem

Cramer har også fått med seg resultatene i den norske langrennsåpningen på Beitostølen. Han er mest imponert over Klæbos andreplass på 15 kilometer i klassisk.

Han ble overrasket over at Martin Johnsrud Sundby havnet langt bak på akkurat den distansen. Han ble nærmest sjokkert da han fikk se Sundby bryte 15 kilometer i fristil dagen etterpå.

Russerne er – etter å ha tapt de fleste viktige slag sist sesong – i ordentlig angrepsposisjon denne sesongen.

– Selvfølgelig bør nordmennene frykte våre gutter. Vi er et motivert lag. Utøverne, vi rundt laget, vet det er mulig å slå Norge. Kanskje vi kan få se mer av det som skjedde under femmila i Holmenkollen, sier Cramer – og ler godt – og tenker på Russlands storeslem med fire mann øverst på resultatlisten.

 • Verdenscupen i Ruka følger du på NRK1 eller NRK.no fra fredag til søndag:
 • Fredag: Sprint klassisk: Fra klokken 11:55.
 • Lørdag: 10 og 15 kilometer klassisk intervallstart: Fra klokken 09:40.
 • Søndag: 10 og 15 kilometer jaktstart fristil: Fra klokken 10:05.
 • Sjekk også sendeplan her!

Siste nytt

 • Kalvå tilbake og klar for VM-generalprøve

  Langrennsløper Anne Kjersti Kalvå (30) er tatt ut til den siste verdenscuphelgen i italienske Toblach før VM.

  Kalvå ble covidsyk under Tour de Ski og måtte avbryte før de siste rennene der. Deretter sto hun over NM og verdenscupen i franske Les Rousses.

  Nå er hun tilbake når kvinnene går 10 kilometer fri teknikk kommende lørdag, opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding. Der får hun selskap av Ragnhild Gløersen Haga, Silje Theodorsen, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

  Søndag er det stafett på programmet. Det uttaket gjøres etter lørdagens renn.

  VM i Planica går fra 22. februar til 5. mars. (NTB)

  Anne Kjersti Kalvå
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Audi sikter mot Formel 1: Kjøper seg inn i Sauber

  Den tyske bilgiganten Audi har tatt seg inn på eiersiden hos motorprodusenten Sauber. Etter planen skal Audi ha et eget lag i Formel 1 fra 2026-sesongen.

  Det er Sauber selv om bekrefter at Audi har kjøpt en minoritetsandel i selskapet.

  Ifølge flere medier vil oppkjøpet gradvis fortsette inntil Audi kontrollerer 75 prosent av Sauber-konsernet.

  – Dette er en viktig milepæl på veien mot Audis inntreden i Formel, står det i en uttalelse fra Sauber.

  For tiden konkurrerer Sauber i Formel 1 under Alfa Romeo-navnet. Om tre år skal Audi ha et lag klart til å entre verdens største motorsportkonkurranse. De skal selv utvikle motoren, mens Sauber bygger chassiset som en «strategisk partner». (NTB)

  Audi
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Erkjenner svakt opplegg i håndball-VM - lover bedring

  Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vil unngå en reprise av årets VM-løsning når Norge er delarrangør av 2025-mesterskapet.

  IHF måtte tåle kritikk for å dele opp semifinalene mellom arrangørlandene Polen og Sverige. Særlig var det irritasjon over at det ble avklart med under 48 timer til kampstart.

  Danmark spilte kvartfinale i Stockholm, semifinale i Gdansk og finale i den svenske hovedstaden.

  – Vi har absolutt ikke glemt tilskuerne. Vi har vært veldig tydelige på at dette ikke var tilstrekkelig bra nok, sier styreleder Per Bertelsen i IHFs organisasjons- og turneringskomité.

  Også det neste verdensmesterskapet i herrehåndball blir delt mellom flere nasjoner. I 2025 går Danmark, Norge og Kroatia sammen om å arrangere kampene.

  – Når man ser tilbake på det, var det kanskje ikke den smarteste avgjørelsen vi har tatt. Vi kommer til å løse det på en annen måte neste gang, sier Bertelsen.

  Søndag ble Danmark verdensmester for tredje gang på rad etter å ha slått Frankrike 34-29.

  Håndball-VM herrer 2023: kvartfinale Norge - Spania (34-35)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste