Russerne med taktikk-alvorsprat – ba stjernene se Norge på video

RUKA (NRK): Sergej Ustjugov var svært misfornøyd med russernes taktiske disponeringer i fjorårets sesong. Trener Marcus Cramer innrømmer at det var altfor dårlig, men nå advarer de Norge: Det skal bli slutt på russiske taktikk-tabber.

Ustjugov og Cramer

KLAR FOR NY SESONG: Sergej Ustjugov, her avbildet under VM i Seefeld, og hans trener Markus Cramer (høyre), som var på plass i løypene i Ruka onsdag kveld.

Foto: Fredrik Hagen/Mikal Aaserud / NTB Scanpix/NRK

Etter en sesong der de så vidt ble slått av Norge både i Tour de Ski, verdenscupen sammenlagt og i en rekke VM-dueller, ble nemlig taktikk et svært viktig tema da russerne skulle evaluere hva som var bra og dårlig underveis i 2018/2019-sesongen.

– Selvfølgelig var det en viktig diskusjon. Vi må gjøre det mye bedre på det punktet, erkjenner Marcus Cramer overfor NRK.

Russerne bommet opptil flere ganger sist sesong:

 • Verst var det kanskje da seks russiske løperne stakk fra en utslitt Sergej Ustjugov på nest siste dag i Tour de Ski, og ble kalt «dumme som brød» av Norges Hans Christer Holund. Manøveren avgjorde langt på vei konkurransen sammenlagt. Forspranget Johannes Høsflot Klæbo hadde på den siste dagen var altfor langt til å tette igjen.
 • Ingen russere – med unntak av Bolsjunov – klarte å følge Hans Christer Holund da han stakk fra alt og alle på VM-femmila i Seefeld. Russerens kamp alene holdt ikke helt inn. Bak Holund var det naturlig nok ingen norske løpere som tok opp jakten med ham.
 • Under verdenscupavslutningen i Canada i mars, hjalp de norske utøverne Klæbo hele veien. I potten lå seieren i verdenscupen sammenlagt. Men blant annet Emil Iversen bidro til å snappe bonussekunder foran nesen på Klæbos eneste utfordrer i Bolsjunov.
Ustjugov

FORBEREDER SEG: Sergej Ustjugov (høyre) inne i en av sine mange runder på skistadion i Ruka onsdag kveld.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Taktikk blir sentralt tema – igjen

– Det var ikke bra. Da vi diskuterte det med utøverne, viste vi frem noen videoer om hva som var bra og ikke. Det er ikke lett å bare forklare, sier Cramer.

Det har allerede blitt sen kveld i Ruka onsdag kveld. Gradestokken har bikket 13 minus. Det er iskaldt idet Sergej Ustjugov staker seg rolig rundt på skistadion noen dager før verdenscupen fredag åpner med en minitour nordøst i Finland.

Like bak kommer trener Cramer halsende. Han smiler. Han vet godt at alt handler om eleven hans Ustjugov- og lagkompis Aleksandr Bolsjunovs duell mot Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo i verdenscupen sammenlagt.

Cramer skjønner at taktikk kan bli et sentralt element – igjen.

Av og til er det bedre å vise det frem på TV-en, slik at de forstår bedre. Vi prøvde å forklare, «se hva Norge gjør her», forklarer han.

– Aldri behersket spillet

I dag innrømmer Cramer at Ustjugov var svært misfornøyd med hva som utspilte seg foran ham i Tour de Ski.

– Jeg ble også overrasket. I Tour de Ski ble det gjort tabber av laget. Det var ikke bra, sier treneren.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn svarer slik når han får høre at russerne har tatt tak.

– Det var helt nødvendig at russerne tok den diskusjonen. Deres herrelag er fullt på høyde med det norske rent fysisk. Men de har ikke samarbeidet godt nok de siste årene. De har aldri behersket det taktiske spillet, sier han.

qrXzfZgfnww

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn (høyre) i diskusjon med langrennssjef Espen Bjervig under en pressekonferanse på Beitostølen sist helg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Gode generalprøver

Men russerne og Cramer er ved godt mot i inngangen til en ny sesong. Treneren kan rapportere om at den russiske stjerneduoen er i godt slag. De har fått trent godt, holdt seg så godt som skade- og sykdomsfri de siste månedene.

Ustjugov kommer fra en seier på 15 kilometer fristil i Rovaniemi for snaue to uker siden. På samme sted ble han nummer to i sprintkonkurransen i klassisk.

Bolsjunov var på sin side i finske Olos. Der vant han en konkurranse i klassisk sprint og ble nummer to i ti kilometer klassisk – slått av Iivo Niskanen.

Cramer

RUSSLAND-TRENER: Markus Cramer, her i intervju med NRK på skistadion i Ruka onsdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Minnet om Kollen-storeslem

Cramer har også fått med seg resultatene i den norske langrennsåpningen på Beitostølen. Han er mest imponert over Klæbos andreplass på 15 kilometer i klassisk.

Han ble overrasket over at Martin Johnsrud Sundby havnet langt bak på akkurat den distansen. Han ble nærmest sjokkert da han fikk se Sundby bryte 15 kilometer i fristil dagen etterpå.

Russerne er – etter å ha tapt de fleste viktige slag sist sesong – i ordentlig angrepsposisjon denne sesongen.

– Selvfølgelig bør nordmennene frykte våre gutter. Vi er et motivert lag. Utøverne, vi rundt laget, vet det er mulig å slå Norge. Kanskje vi kan få se mer av det som skjedde under femmila i Holmenkollen, sier Cramer – og ler godt – og tenker på Russlands storeslem med fire mann øverst på resultatlisten.

 • Verdenscupen i Ruka følger du på NRK1 eller NRK.no fra fredag til søndag:
 • Fredag: Sprint klassisk: Fra klokken 11:55.
 • Lørdag: 10 og 15 kilometer klassisk intervallstart: Fra klokken 09:40.
 • Søndag: 10 og 15 kilometer jaktstart fristil: Fra klokken 10:05.
 • Sjekk også sendeplan her!

Siste nytt

 • Svensk fotballegende er død

  Agne Simonsson er død, 84 år gammal. Han er rekna som ein av dei store i svensk fotballhistorie, med 27 mål på 51 landskampar. Fire av dei kom i VM på heimebane i 1958, eitt av dei i finalen mot Brasil, som Sverige tapte 5-2.

  Han spela for Örgryte heile sin karriere, med unntak av tre år i Real Madrid og Real Sociedad.

  Agne Simonsson
  Foto: AP
 • Langt skadeavbrekk for Myrhol

  Bjarte Myrhol er operert i skulderen og blir trolig ikke å se på håndballbanen før nyttår.

  Den norske landslagsprofilens danske arbeidsgiver, Skjern, bekrefter operasjonen på sine nettsider onsdag.

  Tirsdag ble Myrhol operert som følge av at han har slitt med smerter i skulderen i en periode. Flere injeksjoner har ikke gitt den ønskede virkningen.

  Egypt-VM i januar kan komme for tidlig for ham.

  Håndball herrer Golden League-turneringen i Danmark
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Videodømming i Molde

  Når Molde tar imot Ferencváros i meisterliga-kvalifisering i kveld vil både VAR og mållineteknologi vere på plass. Det er andre gong i historia at VAR er på plass i Norge. Første gong var på Lerkendal førre sesong, da Rosenborg spelte kvalifisering.

  8sy7Wfa_ez4
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal