Knust Vylegzjanin til NRK: – Vi er uskyldige. Det finnes ikke bevis.

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): De seks OL-utestengte russerne får ikke gå i verdenscupen. Avgjørelsen burde kommet tidligere, mener NRKs ekspert Fredrik Aukland.

Maksim Vylegzjanin

SUSPENDERT: Maksim Vylegzjanin var langt nede da han møtte NRK på Lillehammer torsdag kveld.

Foto: NRK

– Vi er uskyldige. Det finnes ingen bevis. Jeg aner ikke hvor de tar det fra, sier Maksim Vylegzjanin til NRK.

– Hva er planen videre nå?

– Jeg aner ikke. I kveld skal vi ha et møte, og da avgjør vi hva som gjøres videre.

Russeren gikk forrige helgs renn i Ruka, der han endte som nummer 20 i minitouren. Han er nå på plass på Lillehammer, men får ikke stille til start.

– Burde ha kommet før

– Jeg er veldig overrasket over at avgjørelsen kom nå, og at den ikke kom før helgen. Det er veldig forvirrende for løperne, og dette burde vært gjort tidligere, sier Aukland.

Sverre Seeberg er visepresident i FIS, og mener de ikke kunne gjort noe tidligere.

– Vi har ikke hatt noe materiale før for et par dager siden. Vi må ta en selvstendig avgjørelse, og begrunnelsen for avgjørelsen vi nå har tatt er materialet vi har fått oversendt fra IOC, sier Seeberg til NRK.

De seks russiske utøverne ble først stengt ute fra OL. Likevel fikk de starte i Ruka sist helg. På Lillehammer kommer ingen av følgende russerne til start: Aleksandr Legkov, Evgeniy Belov, Julija Ivanova, Evgenia Sjapovalova, Alexey Petukhov og Maksim Vylegzjanin er nå suspendert fra verdenscupen.

– Dette betyr at vi ikke får noen av de største konkurrentene på start, sier Aukland.

Det var godt å få en beslutning. Det har vært en merkelig situasjon i det siste der de er utestengt fra OL, men får gå verdenscup, sier Vidar Løfshus til NRK.

– Vil ta tid

– Det er tydelig at FIS har fått en del informasjon den siste tiden, men vi skal være forsiktig med å dømme dem før det ligger en endelig beslutning. At det har foregått noe organisert doping er klart, så spørs det i hvor stor grad utøverne har vært med på det, sier Løfshus.

Vidar Løfshus

GLAD FOR BESLUTNING: Vidar Løfshus.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

FIS' dopingpanel vil arbeide i henhold til reglene. Blant annet skal utøverne inn til ny høring.

– Nå vil FIS starte en egen høring og sin egen prosess. Jeg tror alle er opptatt av at det skal gå så fort som mulig. Utøverne har også muligheten til å anke til CAS, og vi forventer at de gjør det med FIS' beslutning, sier Seeberg, som også slår fast:

– Det kommer til å ta tid.

 • NB! Suspensjonen gjelder ikke alle russerne. Det er kun Aleksandr Legkov, Evgeniy Belov, Julija Ivanova, Evgenia Sjapovalova, Alexey Petukhov og Maksim Vylegzjanin som er suspendert av FIS.

Siste nytt

 • Marerittkveld for PSG

  PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappé måtte begge gå av banen med skade for henholdsvis Brasil og Frankrike i kveldens landskamper. Neymar tuslet av banen etter 8 minutter mot Kamerun, mens Mbappé gikk av før pause mot Uruguay.

  Neymar
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Sverige rykket opp

  Sverige måtte slå Russland i den siste nasjonsligakampen for å vinne gruppen, og også rykke opp til øverste nivå. Victor Lindelöf sendte svenskene i føringen tidlig, og Marcus Berg punkterte kampen i 2. omgang. Dermed rykker Sverige opp.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Serbia trolig Norges motstander

  Skottland sørget med seier over Israel for at de er beste gruppevinner i C-divisjonen i nasjonsligaen. Norge er da nummer to, og møter 3.-rangerte Serbia til omspill om EM-plass, med mindre de tar seg videre gjennom den vanlige EM-kvalifiseringen.

  UEFA Nations League - League C - Group 4 - Serbia v Lithuania
  Foto: Marko Djurica / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Line med sjakkekspertene
VM sjakk: Parti 9: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 9 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana