Hopp til innhold

Russer får kritikk etter å ha hjulpet Carlsen. Nå fyrer han tilbake

Det stormer i Russland etter at Daniil Dubov hjalp Magnus Carlsen til VM-seier mot landsmannen Jan Nepomnjasjtsjij. Nå svarer Dubov på kritikken.

Daniil Dubov

UNDER ANGREP: Daniil Dubov var på norsk side under VM i sjakk. Det vekker reaksjoner i hjemlandet Russland.

Foto: ANTON VAGANOV / Reuters

– Jeg vet ikke hvor det kommer fra at en russer ikke kan hjelpe en utlending med å forberede seg til en tittelkamp mot en russer. Ikke fra et stort sinn, sannsynligvis.

Det sier Daniil Dubov i et intervju med russiske Championat. 25-åringen fra Moskva har vært det store samtaleemnet etter at Magnus Carlsen knuste Jan Nepomnjasjtsjij og tok sin femte strakte VM-tittel fredag.

Bare timer etter at VM-seieren var i boks sprakk nyheten om at Dubov hadde vært på norsk side under VM-kampen i Dubai, i rollen som sekundant og hjelper for Carlsen. Det har vekket stor oppsikt i sjakkfrelste Russland.

– Danja, Danja. Hvorfor? Hvor mye? Var det ikke mulig å hvile i bare én VM-kamp, eller bare kommentere VM for en internettside?, skriver Dubovs tidligere trener Sergej Sjipov på Telegram, ifølge Aftenposten.

Som sekundant har Dubov hjulpet Carlsen med analyser og forslag til åpningsvarianter før og under VM-kampen.

Ian Nepomniachtchi

SVIENDE TAP: Jan Nepomnjasjtsjij fikk drømmen om VM-tittelen knust av Magnus Carlsen.

Foto: Jon Gambrell / AP

Stikk fra Karjakin

Sjakkekspert Jon Ludvig Hammer beskriver Dubovs valg som «kontroversielt», men han tror ikke det hadde skapt like sterke reaksjoner om ikke Russland var involvert.

– Dette er veldig spesifikt til Russland. De har enorme sjakktradisjoner, og de har hatt VM-tittelen gjennom alle tider. Nå savner de voldsomt å ha verdensmesteren i sjakk etter å ha sett Norge og India ha tittelen i over ti år, forklarer VGTV-eksperten.

Flere russiske sjakkprofiler har tatt til Twitter etter at sekundantteamet ble avslørt. Superstjernen Sergej Karjakin, som selv hjalp Nepomnjasjtsjij under VM, kommer med et stikk til Carlsen og Dubov i denne tweeten:

– Jeg gratulerer selvfølgelig en verdensmester, men bare en liten bemerkning. Tenk deg at du må spille VM-kamp mot Carlsen. Tar du imot hjelp fra, la oss si ... Hammer eller Tari?

Dubov så ingen grunn til å si nei

Dubov mener på sin side at kritikken blir for ensporet, og at russerne også kan se på hans samarbeid med verdens beste sjakkspiller som noe positivt.

– Etter at jeg samarbeidet med Magnus sist, vant jeg verdensmesterskapet i hurtigsjakk, påpeker han til Championat og fortsetter:

– For meg er dette en VM-kamp mellom to personer, der jeg har et noe bedre forhold til den ene personen og hans team. Det er dette teamet som inviterte meg. Jeg så ingen grunn til å si nei til å jobbe med historiens sterkeste sjakkspiller og samtidig hjelpe en venn.

Dubov var også Carlsens hjelper før VM-kampen i 2018.

Dubov, Hammer, Karjakin

DRATT INN I KONFLIKT: Jon Ludvig Hammer ble plutselig en del av konflikten mellom russiske sjakkprofiler.

Foto: Anton Vaganov / Carina Johansen / REUTERS / NTB

Hammer innrømmer kunne stilt på russisk side

Hammer ler godt når han får spørsmål om Karjakins tweet, der både han og Aryan Tari blir nevnt.

Karjakin mener vel at en som utfordrer Magnus ikke ville spurt Tari eller meg om hjelp fordi man ikke skal be spillere svike sitt eget land. Til den tweeten svarte jeg: «jeg er til salgs!», gliser Norges nest beste sjakkspiller.

Hvis du ble spurt og lønna hadde vært god, kunne du stilt opp som Nepomnjasjtsjijs sekundant?

Jeg har ikke jobbet hardt nok med sjakken til at mitt bidrag ville vært verdifullt, men jeg ville ikke sagt nei, helt uten videre. Jeg har vært sekundant for Magnus under en VM-match tidligere, og jeg vet hva det handler om. Jeg vet også at det er noe av det største en sjakkspiller kan oppleve. Det skal litt til for å si nei til en sånn erfaring, svarer Hammer.

Jon Ludvig Hammer

HJELPER: Jon Ludvig Hammer var sekundant for Magnus Carlsen før VM i Chennai.

Foto: Erlend Aas / NTB

Disse hjalp Carlsen til seier

Men hva er det egentlig Daniil Dubov tilfører Carlsens sekundantteam? Hammer påpeker at 25-åringen fra Moskva er best i verden til å skape kreative ideer i åpningsspillet.

– Det er hans ekstreme ekspertise. Han var et verdifullt medlem av Carlsen sitt team i 2018, og du vet hva de sier: «Never change a winning team», sier Hammer.

Foruten Dubov besto Carlsens sekundantteam av Peter Heine Nielsen (sjefsekundant), Laurent Fressinet, Jan Gustafsson og Jorden van Foreest.

Siste nytt

 • Bayern Münchens Gnabry med armbrudd – må opereres

  Bayern Münchens Serge Gnabry (28) må belage seg på flere ukers skadepause etter å ha brukket armen.

  Det skjedde da Bayern München spilte og slo Preussen Münster i den tyske cupen tirsdag kveld, skriver Bayern München på klubbens hjemmeside.

  Den tyske landslagsspissen må igjennom en operasjon allerede onsdag. Det ble klart da han ble røntgenundersøkt mens lagkameratene fortsatt var opptatt med kampen.

  – Det er bittert for ham personlig, men også for oss. Han er en viktig spiller for laget og en sterk personlighet, sa Bayern Münchens trener Thomas Tuchel. (NTB)

  Germany Soccer Cup
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Spansk landslagssjef tror hun får fortsette tross kaos

  Montse Tome føler seg trygg på at hun får beholde stillingen som trener for Spanias kvinnelandslag i fotball.

  Til tross for en mektig forsuret stemning og trusler om boikott av landslaget har de spanske VM-vinnerne imponert på banen etter VM-gullet i sommer. I de to spilte kampene i nasjonsligaen ble det først 3-2-seier borte over Sverige, og tirsdag trillet de inn til 5–0 over Sveits på hjemmebane i Cordoba.

  Det har ikke vært noen selvfølge at det skulle bli slik. Før Sverige-kampen var det en lang rekke spillere som signaliserte at de ikke ville spille for landslaget før det kom endringer i Spanias fotballforbund.

  Det skjedde i etterkant av at den nå avgåtte fotballpresidenten Luis Rubiales kysset spilleren Jennifer Hermoso på munnen da pokalene ble delt ut etter at VM-gullet var sikret i sommer.

  Monte Tome tok mange av boikottspillerne på sengen da hun likevel tok ut mange av dem til den nevnte kampen mot Sverige.

  Spillerboikotten ble avblåst fra de aller fleste av spillerne da Spanias fotballforbund (Rfef) sa at det ville komme umiddelbare og dyptgående endringer i strukturen til forbundet.

  Etter kampen mot Sveits beskrev hun den siste uken som «atypisk».

  – Spillerne har vært 100 prosent profesjonelle. Nå skal vi nyte denne seieren og møte sterke opp til den neste samlingen, sa Tome på spørsmålet på om hun følte at hun hadde spillernes tillit. (NTB)

  Spain Women's Team Soccer
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Norske Emil Lilleberg fikk sjansen i NHL-oppkjøringen – Zucca ikke på isen

  Emil Martinsen Lilleberg (22) fikk 17.23 minutter på isen for Tampa Bay Lightning i 2-5-tapet mot Carolina Hurricanes i NHL-oppkjøringen natt til onsdag.

  Lilleberg ble notert for minus to i målprotokollen. Det blir spennende å se om han får sjansen i flere treningskamper før sesongen starter 10. oktober.

  Forsvarsspilleren Lilleberg fra Sarpsborg kom fra Oskarshamn i svensk hockey til Florida-klubben på en toårskontrakt i juni. Lilleberg var med for Norge i VM i Latvia i mai.

  Mats Zuccarello var ikke i troppen da Minnesota Wild røk 1-6 på borteis for Dallas Stars i en oppkjøringskamp til NHL-sesongen natt til onsdag.

  Nordmannen var heller ikke med i den første treningskampen da Colorado Avalanche ble slått 4-3.

  Joe Pavelski scoret det eneste målet for Minnesota Wild. Jevgenij Dadonov ble tomålsscorer for Dallas Stars. (NTB)

  Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike
  Foto: Frederik Ringnes / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste