Vurderer å droppe Tour de Ski for NM

Mens alle andre har Tour de Ski som årets store mål, sikter Sjur Røthe (23) seg inn mot NM.

Røthe

SER MOT NM: Norgesmesterskapet på ski denne sesongen blir så spesielt for Sjur Røthe at han kan komme til å droppe Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Faktisk er Norgesmesterskapet på ski i slutten av januar så viktig for Røthe at han dropper hele Tour de Ski om han tror det kan ødelegge medaljeplanene for NM.

Viktig NM

Grunnen er enkel. NM går på Voss, stedet han er født og oppvokst. Topplasseringer der vil være av svært stor betydning for unge Røthe.

– Skal jeg reise ned til Tour de Ski, skal jeg være med å kjempe om topp 10. Da er det liksom verdt å reise ned. Hvis ikke er det veldig mye tid og krefter som går, uten at man sitter igjen med så mye i etterkant, sier Røthe til NRK.

Søndag viste han klasse ved å gå Norges 3. lag inn til 2. plass på verdenscupstafetten på Sjusjøen. Bare Northug var sterkere i spurten.

Må bli raskere

Men det er sprint som er problemet for den unge vossingen. Der har han, ifølge seg selv, en lang vei å gå.

Med 85.-plass i fredagens sprintprolog var han et hav unna å kvalifisere seg til finalerundene på langrennssportens formel 1-distanse. Heller ikke i det tilsvarende løpet i fjor kom han videre i den samme konkurransen, og da taper han mye i sammendraget i forhold til de sterkeste sammenlagtfavorittene.

– Jeg tror jeg har tatt noen steg i klassisk i år. Jeg må opp et par hakk der skal det være noen vits i å reise til Tour de Ski, sier Røthe.

– Og hvis ikke sprintformen får en oppsving?

– Da kommer det et NM på hjemmebane som betyr ganske mye rett i etterkant av touren. Jeg får sannsynligvis aldri gått et NM på Voss igjen. Og da håper jeg jo å sende hjem disse andre på søndagen og sitte igjen med medaljer selv.

Viktige sprinter

Tour de Ski 2011/2012 innledes med en prolog på 3,75 kilometer med individuell start, altså noe i nærheten av en vanlig sprintprolog. Det skal også gås to vanlige sprinter, i klassisk og fri.

Her er det mange bonuspoeng å hente - eller eventuelt tape.

– Hvis Petter Northug stikker av med seieren i en sprint så har han ett minutt i bonussekunder pluss kanskje 10-15 sekunder på prologen. Da sitter en litt med skjegget i postkassa. Det går ikke an å ta inn igjen, sier Røthe.

Siste nytt

 • Duestad greide finale til slutt

  Jeanette Hegg Duestad blir en av åtte rifleskyttere i kvinnenes OL-finale i helmatch. Hun gikk videre etter å ha blitt nummer åtte i kvalifiseringen.

  Duestad greide 1171 poeng i øvelsen der det fra 50 meters hold skytes 40 skudd i tre posisjoner: Knestående, liggende og stående. Hun oppnådde serien 392-394-385. Det så lenge ut til ikke å holde, men avslutningen av den 2.45 timer lange kvalifiseringen ble nervepirrende for Duestad som akkurat kloret seg fast til en finaleplass.

  22-åringen er regnet for å være Norges sterkeste OL-kort i skyting. Forrige uke var hun kun 0,6 poeng fra en overraskende bronse i luftrifle. Helmatch skal passe Duestad enda bedre, og hun skuffet ikke i finalejakten.

  Duestad endte blant de åtte beste fordi kinesiske Shi Mengyao fikk et par niere helt på slutten av sin siste serie, etter at den norske utøveren hadde skutt ferdig.

  Jenny Stene fikk ikke skytingen til å sitte fullt så godt som lagvenninnen. Hun stoppet på 1168 poeng og ble nummer 12 i kvalifiseringen. Feltet var på 37 skyttere, og kun de åtte beste gikk videre til finalen.

  Medaljekampen starter klokken 09.00. Der skal det skytes tre ganger 15 skudd i tre stillinger i samme rekkefølge. Etter ti skudd stående elimineres de to første. Deretter forsvinner en og en skytter fram til de to beste står igjen.

  Duestads form har vært formidabel i Tokyo. Før lørdagens helmatch sto hun med kun tiertreff på sine 110 skudd.

  t
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Biles dropper flere øvelser

  Turndronningen Simone Biles dropper OL-finalene i sprang og skranke. Det er uklart om hun konkurrere igjen i Tokyo-lekene.

  USAs turnforbund opplyser om Biles' forfall i en uttalelse. Tidligere har hun trukket seg fra videre deltakelse i lagfinalen og den individuelle mangekampfinalen av hensyn til sin mentale helse.

  Lørdag kom beskjeden om at hun også står over søndagens turnfinaler. Da skal det deles ut medaljer i sprang og skranke.

  Biles er kvalifisert og kan stille i frittstående mandag og bom tirsdag. Hun vil evalueres daglig for å avgjøre om hun deltar.

  24-åringen har fire OL-gull og 19 VM-gull på merittlista. Hun vant fire gull og en bronse i Rio-lekene for fem år siden. Hun fikk sølv i lagkonkurransen i Tokyo selv om hun bare deltok i sprang.

  TAsWm5__wtA
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Spilte seg ut av medaljekampen

  Norges golfstjerne Viktor Hovland hadde en tung dag på banen i Tokyo lørdag. Det som skulle være runden hvor han spilte seg nærmere teten, ble heller runden hvor håpet om OL-medalje ser ut til å forsvinne.

  Hovland startet runden svært dårlig med to bogeys på de to første hullene. Han brukte lang tid å på hente seg inn igjen, men to birdies på de siste åtte gjorde hvert fall at han endte dagen på par. Dermed er han fortsatt fem under par totalt.

  Problemet er at mens Hovland fortsetter å slite i Tokyo, har flere av de andre favorittene fått det til å svinge. Verdensstjerner som Rory McIlroy, Hideki Matsuyama, Tommy Fleetwood, Paul Casey og Shane Lowry og Xander Schauffele er alle fem slag eller mer foran Hovland. Sistnevnte leder turneringen foreløpig på 14 under par.

  Derfor blir det nærmest en umulig oppgave for nordmannen å kjempe om medalje på avslutningsrunden søndag.

  Også Kristian Krogh Johannessen hadde en noe ujevn runde. Totalt er han én under par og langt ned på resultatlista.

  Viktor Hovland i OL 31.7.2021
  Foto: Toby Melville / Reuters / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal