Hopp til innhold

Familien fryktet Røthe skulle legge opp: – Var ikke klar over hvor trasig han hadde det

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Tre og et halvt år etter at Sjur Røthe (30) tok sin første individuelle verdenscupseier kom den andre på Lillehammer. Nå er sykdomsmarerittet som har preget ham det siste året glemt.

Verdenscup langrenn

SEIER: Sjur Røthe kunne knytte neven, og juble for seier, på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Jeg er veldig rørt i dag. Jeg har hatt veldig lyst til å gå fort på ski, ikke bare mot de norske, men mot alle i verdenscupen, sa Røthe til NRK etter seieren.

Sjur Røthe har hatt mer motgang enn de fleste. For under ett år siden fortalte Røthe åpent om sin revmatiske sykdom til NRK.

– Det har vært noen tunge måneder i fjor, og på senvinteren. Lagkamerater og apparatet rundt har hjulpet mye. Jeg må takke dem i dag, sa Røthe.

Far trodde det kunne være slutt

Da sykdommen herjet både kroppen og humøret til Sjur Røthe rundt juletider i fjor fryktet far Steinar Røthe at sønnens skikarriere var over.

– Da jeg så på sesongen i fjor var jeg litt redd for at han kanskje ga seg på hele greien, sier han til NRK.

– Det er klart jeg er rørt og stolt over at han har fått det til.

OL røk for vossingen, og femmila i Holmenkollen ble et være eller ikke-være for 30-åringens skikarriere. En oppløftende fjerdeplass gjorde at Røthe satset videre, og endelig får han lønn for strevet.

– Vi var nok ikke klar over hvor trasig han hadde det på det verste. Han er veldig lite meddelsom på dårlige ting, sier Steinar Røthe.

Samboer Siv Emilie Løvvold forteller til NRK at 30-åringen fra Voss ikke bare var fysisk langt nede. Han var ikke like glad i hverdagen som han pleide.

– Det er vel kort fortalt slik at form påvirker humøret til den man bor sammen med når det er jobben hans. God form er godt humør. Når man ikke får potensialet ut i løypa går det absolutt utover humøret, sier hun.

Nå tror både samboeren og far-Røthe på gullmedalje for vossingen i VM i Seefeld.

– Ja, på femmila, absolutt. Han er en kjempeskiløper, og med sånn form han viser nå tror jeg absolutt han er en medaljekandidat, sier Røthes samboer om gullsjansene.

SEIER: Sjur Røthe tok seieren på Lillehammer etter det som har vært et tungt år.

Mange følelser i sving

– Man skal aldri si at en seier er mer fortjent enn andre, men i dag går jeg bort fra det, sa landslagstrener Eirik Myhre Nossum om Røthes prestasjon.

Røthes første verdenscupseier kom på femmila i Holmenkollen 14. mars 2015 – for tre og et halvt år siden. Lørdag stiger han alene øverst på verdenscup-pallen før andre gang i karrieren.

– Det blir følelsesladet, og jeg må skjerpe meg så jeg ikke begynner å grine, sa Røthe

Didrik Tønseth, som tok andreplassen bare seks sekunder bak Røthe, var full av lovord om sin overmann etter rennet.

– Det er ingen jeg unner seieren mer. Sjur har slitt så mye. Han klarte knapt å stå opp i Tour de Ski. Et snaut år etter tar han seieren, det er utrolig.

– Han tar man med seg i krigen. Han er en enorm lagbygger, setter seg ned og prater med hvem som helst uansett. Han er enormt viktig for laget, roser Nossum.

Fem norske i topp ti

Det ble en stor norsk triumf med både første- og andreplass. Det var også fem nordmenn inne blant topp ti.

– Det var utrolig artig å få det til i skøyting. Jeg følte meg bra inn i løpet, og følte jeg hadde kontroll på vossingen, men han satt fart da jeg sov i timen, sa Tønseth etter rennet.

Manges øyne har i verdenscupåpningen vært rettet mot unggutt-duellen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Aleksander Bolsjunov. Ingen av dem klarte å prege dagens renn.

– Det er brutale løyper. Jeg fikk det tøft, men sånn er det. Man må komme seg gjennom siden det er en Tour. Men noen ganger lurer man på hvorfor man holder på med det her, sa Klæbo som havnet på 23.-plass etter rennet.

Bolsjunov, som fortsatt leder distanseverdenscupen, fikk det tøft helt fra start i de tunge løypene på Lillehammer. Russeren kom til slutt inn på 19.-plass, nesten halvminuttet bak Røthe.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal