Røthe om motgangen: – Familien har måttet ta imot dritt fra meg

BEITOSTØLEN (NRK): Sjur Røthe (30) har lagt bak seg en tung sesong med sykdomstrøbbel, men søndag fikk han en sportslig revansj med seier på 15 kilometer fristil.

VISTE FORM: Sjur Røthe var til slutt sterkest på 15-kilometeren.

Vossingen sier til NRK at det kjennes veldig stort å vinne foran Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby på Beitostølen søndag, etter at OL-sesongen stort sett ble en eneste stor nedtur.

– Spør fruen

For i desember 2017 ble det kjent at han var diagnostisert med spondyloartritt, en fellesbetegnelse for enkelte revmatiske sykdommer, som bekhterevs. Han slet med å finne ut av hvordan han skulle holde sykdommen i sjakk. Alt var blytungt. Aller verst var det for ham under OL. Da resten av laget reiste til Pyeongchang, satt Røthe hjemme.

På spørsmål om han kan sammenligne den mentale forskjellen fra OL-tiden med statusen nå, svarer Røthe slik:

– Det kan du spørre fruen hjemme om. Hun synes nok det var ganske kjipt under OL. Sammen med resten av familien har hun måtte ta imot litt dritt fra meg, men nå kommer det mer positivitet ut av gapet mitt, sier Røthe.

Saken fortsetter under bildet.

Sjur Røthe

POPULÆR: Sjur Røthe var en populær mann etter seieren på Beitostølen søndag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Hvis det ikke hadde funket, så hadde jeg gitt meg

I fjor var han stort sett i ro. Trening, bading og tøying stod på programmet. Nå føler han seg endelig som en normal skiløper. «Det er moro», sier Røthe.

For han fant til slutt en løsning og den fant han under OL. Nøkkelen var rett dosering av medisinen, som han er nødt til å ta hver syvende uke. Han ble også fulgt nøye opp av landslagets daværende fysioterapeut.

– Vurderte du å legge opp?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke hva jeg skulle finne på hvis jeg hadde gitt meg, sier Røthe.

– Hvis det ikke hadde funket, hadde jeg nok gitt meg.

For det løsnet virkelig på tampen av sist sesong. Femmila i Holmenkollen ble en opptur og under NM i Alta var det Røthe som var mest glad av samtlige. Han tok nemlig to gull.

– Merker forskjell

I pressesonen etter løpet er lagkameratene de første til å hylle Røthe for å stå øverst på pallen. Simen Hegstad Krüger var svært glad på vossingens vegne.

Sundby

STERK DAG I SPORET: For Martin Johnsrud Sundby, her etter målgang på 15 kilometer på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Han er jo her! utbryter Martin Johnsrud Sundby, på spørsmål om hvordan man merker forskjell på Røthe fra i fjor vinter til i dag.

– Nei, hva skal vi si... Vi som er kompiser med Sjur merker forskjell på ham. Det er jo ikke bare fjoråret, han har «surret» med dette lenge. Inngangen på denne sesongen blir noe helt annet. I aller størst grad en helt annen måte å gå inn i sesongen på psykisk, forklarer Sundby.

– Merker du det på humøret hans?

– Det å vite at du er hundre prosent er helt avgjørende. Jeg tror Sjur går en god sesong i møte, sier Sundby.

Studerte Iversen

Det skilte for øvrig fra Røthe 11,1 sekunder ned til Krüger på andreplass og 11,8 sekunder til Sundby på tredje. Hans Christer Holund havnet på fjerde, mens Chris Jespersen ble nummer fem.

Røthe peker på en helt spesiell detalj som gjorde at han trolig vant. Han hadde studert Emil Iversens 15 kilometer klassisk-løp på fredag. Da ble Iversen nummer to.

– Jeg får sende en takk til Iversen i dag. Jeg snappet opp det han gjorde etter en gjennomgang av løpet fredag. Da gikk vi med GPS på ryggen, jeg så hvor han tok tid på meg, sier Røthe - og fleipet med at den oppskriften kunne han ikke fortelle. Det er tross alt ny konkurranse på Beitostølen i verdenscupen i desember.

– Da vet jo alle om det. Nei da. Det handlet om at det er et parti, hvor alle tror det er et hvileparti, der kunne man få med seg enda mer fart. Jeg studerte det han gjorde der, sier Røthe - og fikk full uttelling på å «studere» lagkompisen.

PS 1: Favorittgruppa i søndagens renn var redusert etter at blant andre Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og fredagens seierherre Didrik Tønseth sto over.

PS 2: 15-kilometeren var altså siste test for landslagsløperne før det braker løs med verdenscupåpning i Ruka førstkommende helg.

Siste nytt

 • Alvorlig ulykke på Momarken

  Travkusk Gøran Antonsen ble hentet av luftambulanse etter en stygg travulukke på Momarken tirsdag kveld. Ulykken skjedde da hesten New Fighter som Solberg kjørte, trolig snubler på oppløpet, melder Trav365.no. Også Adrian Solberg Akselsen skal være skadd.

 • Holøs til Lidköping

  Ishockeybacken Jonas Holøs (31) vender tilbake til SHL og skal spille for Linköping fra neste sesong.

  Den norske landslagskapteinen, som de to siste sesongene har spilt for sveitsiske Fribourg-Gotteron, har skrevet under på en toårskontrakt med sin nye klubb.

  Holøs
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Hynne på andreplass i Sverige

  Med tiden 2.02,61 ble Hedda Hynne nummer to på 800-meteren i Grand Prix-stevnet i svenske Sollentuna tirsdag kveld. Svenske Lovisa Lindh vant på 2.01,79. Begge løp på sesongbeste, men var et stykke unna VM-kravet på 2.00,60.

  Hedda Hynne
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal