Røthe fikk «kjeft» etter å ha avgjort femmila på målfoto

HOLMENKOLLEN (NRK): Da Petter Northug måtte slippe i Kollen, tok Sjur Røthe vare på sjansen. Men vossingen gjorde det unødvendig spennende.

Sjur Røthe vant 5-mila

Sjur Røthe avgjorde femmila i Kollen etter å ha spurtslått Dario Cologna på oppløpet.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si... Jeg er en veldig glad mann i dag, sa en smørblid Sjur Røthe til NRK rett etter å ha vunnet sin første Kollen-femmil.

For det ble en norsk festdag uten like da Norge var med på å dominere årets siste herrelangrenn fra start til mål. I et Holmenkollen badet i solskinn var nærmere ti norske gutter lenge med i tetkampen.

Til slutt var det imidlertid Sjur Røthe som kom først ut av svingen før det korte oppløpet. Like bak kom Dario Cologna i stor fart. Sveitseren kom seg nesten opp på siden av nordmannen, og da Cologna dro fram høyrebeinet over mållinja var han så godt som likt med Røthe - som virket noe mindre målbevisst.

– Jeg fikk kjeft etterpå fordi jeg ikke stakk fram foten. Men jeg ser jo at jeg strekker jo fram litt, forteller vossingen noe usikkert.

Har fått mye støtte

Etter målfoto var det likevel ingen tvil - Sjur Røthe hadde bildebeviset og hundredelene på sin side. 26-åringen vant dermed sin første Kollen-femmil.

– Jeg er stolt over meg selv. Mange av gutta på laget har støttet meg opp og sagt at denne dagen kan bli din, fortalte han etterpå.

– Femmil er stort, og spesielt Kollen. Folkemengden som er her ute bærer oss frem. Det betyr mye.

Noen meter bak Røthe fulgte Martin Johnsrud Sundby inn til en tredjeplass - hans fjerde pallplass i Holmenkollen på rad.

Røthe etter seieren på 5-mila

Foruten et folkehav og en fest uten like utenfor løypene var det flere nordmenn som var med på å farge sporene røde:

Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Magne Haga, Niklas Dyrhaug, Finn Hågen Krogh, Simen Andreas Sveen og Anders Gløersen var også med til det gjensto bare fem kilometer.

Men da Dario Cologna rykket til var det et fåtall som greide å henge med. Røthe, Holund og Sundby fulgte imidlertid på, sammen med hviterussiske Sergei Dolidovich og Marcus Hellner.

Northug slapp

Petter Northug var også lenge med i teten, men med det høye tempoet i front greide etter hvert ikke VM-kongen fra Falun å henge med.

Dermed tok Northug tradisjonen tro resten av rennet som en «treningsøkt». Han gikk i mål nesten åtte minutter bak Røthe.

Siste nytt

 • Målfest mellom Odd og Brann

  Det stod ikkje på underhaldninga då Odd tok imot Brann søndag kveld.

  Brann tok leiinga to gangar i den første omgangen, men Sander Svendsen utlikna begge gangane før pause.

  Like etter pause sende Salomon Owusu Odd i føringa for første gang i kampen, men det tok berre ti minutt før Aune Heggebø utlikna.

  Dermed enda det 3–3 i Skien. Dermed blir Brann verande på 14.-plass i serien, med fem poeng opp til Tromsø på trygg plass.

  Aune Heggebø
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Lindseth hat trick for Sarpsborg

  Jonathan Lindset storspelte for Sarpsborg mot medaljejagande Kristiansund i Eliteserien.

  Han gav seg ikkje før han hadde sikra seg eit hat trick, då han skåra alle Sarpsborgs mål i kampen som enda 3–1.

  Det var den første bortesigeren i serien for Sarpsborg sidan dei slo Rosenborg på Lerkendal 20. juni.

  Lindseth
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg
 • Tromsø vann botnkampen

  Eric Kitolano skåra kampens einaste mål i botnkampen mellom Tromsø og Mjøndalen søndag, i ein kamp Tromsø dominerte.

  Det tok nesten 80 minutt før Mjøndalen noterte seg for sitt første ordentlege forsøk på ein avslutning, då Kent Håvard Eriksen heada eit innlegg like over mål.

  Dermed står Tromsø med 25 poeng etter 23 kampar, og ligg på ein 13.-plass, fem poeng framfor Brann på kvalifiseringsplassen i Eliteserien, med ein kamp meir spela.

  Eric kitolano
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal