Rotevatn (V): – Proffboksing kan fullt mulig utføres innenfor trygge rammer

– Det kreves tungtveiende argumenter for å umyndiggjøre folk ved å si at de ikke vet sitt eget beste. De argumentene finner vi ikke, sa Venstres Rotevatn fra Stortingets talerstol.

Venstres politiker Sveinung Rotevatn på talerstolen på Stortinget.

KLAR TALE: Sveinung Rotevatn fra Stortingets talerstol.

Tirsdag skal det i Stortinget stemmes over innstillingen til Familie- og kulturkomiteen som sier at loven om er forbud mot proffboksing skal oppheves. Solberg-regjeringen uttalte tidlig at de ville fjerne forbudet og har fått støtte fra Venstre, som da sikrer flertall i Stortinget.

Venstres Sveinung Rotevatn var rimelig klar fra talerstolen under tirsdagens debatt.

– Argumentene for å beholde loven er ikke tungtveiende nok. Vi støtter innstillingen fra komiteen, sa han.

– Det er fullt mulig å utføre idretten innenfor trygge og ansvarlige rammer.

Les også: Generalsekretær: Første proffkamp kan avholdes i februar

– Medfører skaderisiko

Medisinsk uforsvarlig og ikke tilfredsstillende antidopingarbeid har vært de to store søylene for motstanderne av en oppheving. Norges Idrettsforbund vil også beholde loven som den er i dag.

Bård Vegar Solhjell (SV) henviste til britisk forskning som har sett på tidligere proffboksere som nå er over 50 år, og har bokset proft i mer enn 10 år.

– Forskningen viser at de har 75 prosent større sjanse for å få en hjerneskade, sa han.

Forkjemperne for en oppheving av loven snakker om at bokserne går frivillig inn i ringen og at de uansett kan dra til utlandet for å utøve proffboksing lovlig. Og at det ikke innebærer noe mer fare enn andre knockoutidretter.

– Europa har fått et strengere lisensieringsystem og så vidt jeg vet har det ikke vært dødsfall på snart 30 år, sa kulturminister Thorhild Widvey.

Innstillingen fra komiteen innebærer at proffboksing blir en del av knockoutloven.

– Proffboksing medfører en skaderisiko, i likhet med andre knockoutidretter. Det er litt underlig at vi skal ha et eksplisitt lovforbud mot proffboksing, sa Rotevatn.

Nord-Korea og Iran

– Arbeiderpartiet lytter til en samlet medisinsk miljø som er imot en oppheving av loven. Og her er det snakk om kommersielle aktører som ikke har et antidopingarbeid som er godkjent av WADA (verdens antidopingbyrå), sa Arbeiderpartiets Rigmor Aaserud.

Fremskrittspartiets Morten Stordalen stilte spørsmål om det er Iran og Nord-Kora som besitter fasiten om proffboksing. Utenom Norge er det de to eneste landene som forbyr proffboksing.

Voteringen skal foregå senere tirsdag.

Siste nytt

 • Frisk Asker med drømmestart

  Ti minutter ut i forlengningen pirket Mikkel Christiansen inn 4–3 og ga Frisk Asker en drømmestart på sluttspillsemifinalen i ishockey mot Vålerenga. Det neste oppgjøret i semifinaleduellen mellom lagene spilles lørdag.

  Kvartfinale NM sluttspillet i ishockey.(Lillehammer - Frisk Asker (3-4)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Ruud ute av Miami Open

  Casper Ruud åpnet forrykende, men måtte til slutt se seg slått av den canadiske 18-åringen Felix Auger-Aliassime i 1. runde av tennisturneringen Miami Open.

  Ruud tapte 6-3, 1-6, 2–6 mot spilleren som er rangert som verdens 57. beste spiller.

  Ruud.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Mjelde og Chelsea slo PSG

  Maren Mjelde og Chelsea vant 2–0 hjemme i det første av to kvartfinaleoppgjør i mesterligaen mot Paris Saint-Germain.

  Mjelde spilte hele kampen. Verken klubbvenninnen Maria Thorisdottir eller PSGs Andrine Hegerberg var med i sine lags kamptropper.

  Maren Mjelde.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal