Rotet bort seieren mot VM-rivalen

Magnus Carlsen presset kraftig i flere timer, og skulle vunnet mot VM-klare Fabiano Caruana. Men det avgjørende trekket manglet, og nå er det psykologiske spillet fram mot VM-kampen i gang.

Carcar

FÅ SVAR: Magnus Carlsen presset Fabiano Caruana kraftig, men klarte ikke å finne veien til seier.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Magnus Carlsen kjørte over VM-rival Fabiano Caruana fra åpningen, men klarte aldri å finne vinnertrekket.

Partiet er det første etter at Caruana ble klar som Carlsens VM-motstander, men resultatet ga få svar. På det meste lå «pila» på 5,76, et solid overtak for Carlsen, som spilte med svarte brikker.

– Det er den samme regla man lærer som barn om at man ikke skal spille for raskt i de kritiske øyeblikkene, sa Carlsen på arrangørens hjemmeside etter kampen.

LES OGSÅ: – Dette var et varselskudd til Magnus

På et tidspunkt viste Stockfish matt i 33 trekk, men stillingen var svært komplisert for Carlsen.

– Jeg prøvde å spille kampsjakk fordi jeg trodde det ville være en god sjanse til å slå ham. Jeg kom veldig nær, men tårnsluttspill er vanskelig, sier han.

– En farlig mann

Caruana kom til turneringen nesten rett fra seieren i kandidatturneringen i Berlin. Partiet var første anledning for de to å kjenne hverandre på tennene som VM-rivaler.

– Magnus fikk et stort overtak ut fra åpningen, og skulle ordinært vunnet, men han undervurderte Caruanas forsvarsressurser. Kanskje han trodde en vunnet stilling vant seg selv, sier Bae.

Bae mener Carlsen kan ta med seg at han presset godt ut fra åpningen, men kommer samtidig med en advarsel.

– Caruana er en farligere mann enn Carlsens tidligere motstandere, og dette blir Magnus' største prøve. Anand hadde merittene, men er en voksen mann. Karjakin kjempet som en løve, men var en svakere spiller, som la seg på defensiven. Caruana er på vei opp, og han er en som kommer til å gå for å knekke Magnus, sier han.

– Den psykologiske duellen har begynt

Nå har oppspillet til VM-kampen i London i november begynt, og det psykologiske spillet er i gang.

– Vi er nå inne i forspillet til VM-matchen, så alle disse oppgjørene er viktige. Først og fremst er det en psykologisk duell, der det gjelder å få et overtak inn mot VM. Om den ene vinner alt, setter han seg ned til bordet med et voldsomt overtak, og selvtillit er alfa omega i sjakk, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Ingen av dem klarte det i dag, så vi kan si det er status quo, sier han.

Men Carlsen sto til vinst i partiet. Måten Carlsen «rotet bort» seieren, slik sjakkekspert og stormester Peter Leko beskrev det i livesendingen, er noe av det verste en sjakkspiller opplever.

– En vunnet stilling man ikke vinner er noe av det vanskeligste for en sjakkspiller å håndtere. Det kan ødelegge søvn, og det kan ødelegge senere i turneringen, sier han.

Siste nytt

 • Gull til Vilde Nilsen

  Vilde Nilsen tok gull på 7,5 km langrenn i para-VM søndag. Hun var 10,3 sekunder foran ukrainske Liudmila Liashenko. Oleksandra Kononova ble nummer tre.

  – Jeg er stolt og rørt og hadde alle følelser på en gang, sier hun.

  Birgit Skarstein sikret også en medalje da hun tok bronse på 5 km sittende på den første dagen av para-VM i Prince George i Canada.

  Vilde Nilsen
  Foto: Norges Skiforbund
 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal