Rotet bort seieren mot VM-rivalen

Magnus Carlsen presset kraftig i flere timer, og skulle vunnet mot VM-klare Fabiano Caruana. Men det avgjørende trekket manglet, og nå er det psykologiske spillet fram mot VM-kampen i gang.

Carcar

FÅ SVAR: Magnus Carlsen presset Fabiano Caruana kraftig, men klarte ikke å finne veien til seier.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Magnus Carlsen kjørte over VM-rival Fabiano Caruana fra åpningen, men klarte aldri å finne vinnertrekket.

Partiet er det første etter at Caruana ble klar som Carlsens VM-motstander, men resultatet ga få svar. På det meste lå «pila» på 5,76, et solid overtak for Carlsen, som spilte med svarte brikker.

– Det er den samme regla man lærer som barn om at man ikke skal spille for raskt i de kritiske øyeblikkene, sa Carlsen på arrangørens hjemmeside etter kampen.

LES OGSÅ: – Dette var et varselskudd til Magnus

På et tidspunkt viste Stockfish matt i 33 trekk, men stillingen var svært komplisert for Carlsen.

– Jeg prøvde å spille kampsjakk fordi jeg trodde det ville være en god sjanse til å slå ham. Jeg kom veldig nær, men tårnsluttspill er vanskelig, sier han.

– En farlig mann

Caruana kom til turneringen nesten rett fra seieren i kandidatturneringen i Berlin. Partiet var første anledning for de to å kjenne hverandre på tennene som VM-rivaler.

– Magnus fikk et stort overtak ut fra åpningen, og skulle ordinært vunnet, men han undervurderte Caruanas forsvarsressurser. Kanskje han trodde en vunnet stilling vant seg selv, sier Bae.

Bae mener Carlsen kan ta med seg at han presset godt ut fra åpningen, men kommer samtidig med en advarsel.

– Caruana er en farligere mann enn Carlsens tidligere motstandere, og dette blir Magnus' største prøve. Anand hadde merittene, men er en voksen mann. Karjakin kjempet som en løve, men var en svakere spiller, som la seg på defensiven. Caruana er på vei opp, og han er en som kommer til å gå for å knekke Magnus, sier han.

– Den psykologiske duellen har begynt

Nå har oppspillet til VM-kampen i London i november begynt, og det psykologiske spillet er i gang.

– Vi er nå inne i forspillet til VM-matchen, så alle disse oppgjørene er viktige. Først og fremst er det en psykologisk duell, der det gjelder å få et overtak inn mot VM. Om den ene vinner alt, setter han seg ned til bordet med et voldsomt overtak, og selvtillit er alfa omega i sjakk, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Ingen av dem klarte det i dag, så vi kan si det er status quo, sier han.

Men Carlsen sto til vinst i partiet. Måten Carlsen «rotet bort» seieren, slik sjakkekspert og stormester Peter Leko beskrev det i livesendingen, er noe av det verste en sjakkspiller opplever.

– En vunnet stilling man ikke vinner er noe av det vanskeligste for en sjakkspiller å håndtere. Det kan ødelegge søvn, og det kan ødelegge senere i turneringen, sier han.

Siste nytt

 • Finland sendte Sverige ut av VM

  Finland scoret etter bare et minutt i kvartfinalen i ishockey-VM, men Sverige slo tilbake og ledet 3-1. Finnene snudde igjen kampen og vant 4-3. Dermed er de klare for semifinale, hvor de møter Russland. Canada og Tsjekkia møtes i den andre semien.

  X01548
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters
 • Johannessen og Rød nærmere gull

  Gøran Johannessen scoret seks mål da Flensburg-Handewitt slo Stuttgart 30-20 og tok et nytt steg mot tysk seriegull i håndball.

  Laget tok sin 30. seier på 32 seriekamper. Det gjenstår to seriekamper av sesongen.

  Magnus Rød scoret fem mål.

  f
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Eliteserielagene videre i cupen

  Alle de fire eliteserielagene tok seg videre fra andre runde i cupen torsdag. Mest spenning ble det på Ullern kunstgress. Mounir Hamoud sendte Strømsgodset i ledelsen etter 37 minutter, men da Oslo-laget pådro seg et rødt kort like før pause ble det vanskelig for det unge 3.divisjonslaget.

  Resultater: Hinna – Viking 1-4, Sunndal - Molde 0-4, Åsane - Brann 0-2 og Ullern - Strømsgodset 0–1.

  Åsane - Brann
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal