Hopp til innhold

Rotet bort seieren mot VM-rivalen

Magnus Carlsen presset kraftig i flere timer, og skulle vunnet mot VM-klare Fabiano Caruana. Men det avgjørende trekket manglet, og nå er det psykologiske spillet fram mot VM-kampen i gang.

Carcar

FÅ SVAR: Magnus Carlsen presset Fabiano Caruana kraftig, men klarte ikke å finne veien til seier.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Magnus Carlsen kjørte over VM-rival Fabiano Caruana fra åpningen, men klarte aldri å finne vinnertrekket.

Partiet er det første etter at Caruana ble klar som Carlsens VM-motstander, men resultatet ga få svar. På det meste lå «pila» på 5,76, et solid overtak for Carlsen, som spilte med svarte brikker.

– Det er den samme regla man lærer som barn om at man ikke skal spille for raskt i de kritiske øyeblikkene, sa Carlsen på arrangørens hjemmeside etter kampen.

LES OGSÅ: – Dette var et varselskudd til Magnus

På et tidspunkt viste Stockfish matt i 33 trekk, men stillingen var svært komplisert for Carlsen.

– Jeg prøvde å spille kampsjakk fordi jeg trodde det ville være en god sjanse til å slå ham. Jeg kom veldig nær, men tårnsluttspill er vanskelig, sier han.

– En farlig mann

Caruana kom til turneringen nesten rett fra seieren i kandidatturneringen i Berlin. Partiet var første anledning for de to å kjenne hverandre på tennene som VM-rivaler.

– Magnus fikk et stort overtak ut fra åpningen, og skulle ordinært vunnet, men han undervurderte Caruanas forsvarsressurser. Kanskje han trodde en vunnet stilling vant seg selv, sier Bae.

Bae mener Carlsen kan ta med seg at han presset godt ut fra åpningen, men kommer samtidig med en advarsel.

– Caruana er en farligere mann enn Carlsens tidligere motstandere, og dette blir Magnus' største prøve. Anand hadde merittene, men er en voksen mann. Karjakin kjempet som en løve, men var en svakere spiller, som la seg på defensiven. Caruana er på vei opp, og han er en som kommer til å gå for å knekke Magnus, sier han.

– Den psykologiske duellen har begynt

Nå har oppspillet til VM-kampen i London i november begynt, og det psykologiske spillet er i gang.

– Vi er nå inne i forspillet til VM-matchen, så alle disse oppgjørene er viktige. Først og fremst er det en psykologisk duell, der det gjelder å få et overtak inn mot VM. Om den ene vinner alt, setter han seg ned til bordet med et voldsomt overtak, og selvtillit er alfa omega i sjakk, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Ingen av dem klarte det i dag, så vi kan si det er status quo, sier han.

Men Carlsen sto til vinst i partiet. Måten Carlsen «rotet bort» seieren, slik sjakkekspert og stormester Peter Leko beskrev det i livesendingen, er noe av det verste en sjakkspiller opplever.

– En vunnet stilling man ikke vinner er noe av det vanskeligste for en sjakkspiller å håndtere. Det kan ødelegge søvn, og det kan ødelegge senere i turneringen, sier han.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Setter samarbeid med Freia på pause

  Først skrev VG at Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion og landskamper inntil videre. Nå melder Toppfotball Kvinner i en pressemelding at de setter samarbeidet med sjokoladeprodusenten på pause.

  Årsaken er koblingen til Russland. For i mai satte Ukrainas antikorrupssjonsmyndighet opp en svarteliste over selskaper som skal bidra med inntenker til den russiske statskassen, og Freias eiere Mondelez er ett av disse.

  – Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, til NRK.

  Toppfotball Kvinner lanserte et nytt samarbeid med Freia i mai, der Ada Hegerberg er blant frontfiguerene.

  – Vi i Toppfotball kvinner, står skulder til skulder med Ukraina og våre fotballvenner i sin frihetskamp mot Russland. Derfor har styret i TFK i dag besluttet å pause kampanjen vi har med Freia, inntil videre. Denne beslutningen skyldes at Mondelez International er ført opp på Ukrainas liste over selskaper som fortsetter å ha virksomheter i Russland, sier daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen

  I går ble det kjent at SAS fjerner alle Freia-produkter.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Finne månedens spiller

  Branns superspiss Bård Finne er blitt belønnet både med landslagsplass og pris som månedens spiller etter en flott mai måned.

  Finne scoret seks mål på fem kamper i Eliteserien forrige måned og hjalp Brann til flere seirer. Bergenserne er også klar for fjerde runde i cupen med hjelp av tre mål fra Finne.

  – Det har vært en veldig god måned, så det er veldig hyggelig, sier Finne til TV 2. (NTB)

  Bård Finne
  Foto: Bjørnar Morønning / NTB
 • Nummer 12 på Fifa-rankingen

  Norges fotballkvinner er på 12.-plass på den siste Fifa-rankingen foran sommerens VM i Australia og New Zealand, melder NTB.

  Siden forrige oppdatering i slutten av mars har Norge tapt 2-4 for Spania og spilt 3-3 mot Sverige. Det gjør at Hege Riises lag holder plassen, viser den nye oversikten på nettsidene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  Norge er drøyt åtte poeng bak Japan på 11.-plass. USA topper fortsatt foran Tyskland og Sverige. Regjerende europamester England innehar fjerdeplassen.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste