Hopp til innhold

Dommer legger seg flat etter straffetabbe: – Jeg er litt for heit

Rosenborg-spillerne «skjønte ingenting» da Kai Erik Steen ga straffe til Haugesund. Nå legger dommeren seg flat, og innrømmer at avgjørelsen var feil.

Eliteserien 2022: Rosenborg - Haugesund.

SJOKKERT: Ikke en rekonstruksjon av maleriet «Skrik», men Rosenborg-keeper André Hansen som sjokkert må innse at han fikk straffe mot seg.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Kampen var kun ti minutter gammel da Markus Henriksen sendte et svakt tilbakespill mot egen keeper, André Hansen. Sisteskansen kom først på ballen i duell med Haugesunds Alioune Ndour, men spissen gikk i bakken i situasjonen.

Dommer Kai Erik Steen mente det var et brudd på spillereglene, og pekte på straffemerket, til Rosenborgs-spillernes store sjokk.

– Jeg skjønte ingenting, jeg gjorde ikke det. Det var spesielt, sier RBK-keeper, André Hansen, før han legger til:

– Men det er viktig å påpeke at alle vi i fotballen, vi er mennesker, som gjør feil innimellom.

Rosenborgs trener Kjetil Rekdal var heller ikke enig i avgjørelsen.

– Den er null prosent straffe. Det er ikke noe mer å diskutere. Men sånt skjer i fotball, vi får ikke gjort noe med det. Han er nok neppe fornøyd med den der, sier RBK-trener Kjetil Rekdal.

– Helt gal avgjørelse

Det innrømmer Steen selv uten problem.

– Nå vurderer jeg det som en helt gal avgjørelse. Det var aldri straffespark. Han var klink på ballen. Det skulle vært «»play on».

– Hvordan vurderer du situasjonen der og da?

– Sånn som jeg ser det der og da, så ser jeg at André Hansen kommer ut, og jeg begynner allerede der å tenke at det kan bli straffespark. Så ser jeg at han går ned og takler, og er mest sannsynlig litt for heit. Jeg blåser veldig raskt og vurderer det der og da som at han tar mann.

– Jeg blåser rett og slett veldig tidlig, og går rett på merket. Jeg er litt for heit, tenker straffe litt tidlig, noe som gjør at jeg mest sannsynlig er litt for hissig på grøten rett og slett. Det blir dessverre veldig avgjørende i dag, forklarer Steen.

Eliteserien 2022: Rosenborg - Haugesund.

KONTROVERSER: Kai Erik Steen ga en kontroversiell straffe til Haugesund.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sjokkåpning

Tidligere RBK-spiller Alexander Søderlund satte straffen i mål, og sendte Haugesund i ledelsen.

Kun ti minutter etter straffesjokket kunne Rosenborg-spillerne kun klandre seg selv. Søderlund fikk god tid i RBK-boksen, og serverte Mads Sande, som fikk vel så god tid til å legge ballen til rette, og skru den i lengste hjørne via et Rosenborg-ben.

Stefano Vecchia tente liv i trøndernes håp med et vakkert frispark etter en drøy halvtime, men da strammet bortelaget grepet øyeblikkelig.

Eliteserien 2022: Rosenborg - Haugesund.

TENTE HÅPET: Stefano Vecchia jubler etter å ha satt inn 2–1.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Ndour ble, ut av intet, spilt alene med keeper, og lobbet ballen over landslagskeeper Hansen. Dermed gikk Rosenborg til pause til full pipekonsert fra Lerkendal, og med 1–3 i sekken.

Rekdal mener det ikke holder å skylde på dommeren.

– Vi må se mer på oss selv. Den første omgangen vi leverer er ikke bra nok. Ja, det kan godt hende vi blir preget av det (straffesituasjonen red.anm.), men vi trenger ikke slippe inn to mål til, sier Rekdal.

Tok grep

I pausen gjorde Rosenborg-trener Kjetil Rekdal det han kunne for å forandre situasjonen, noe han tidligere kanskje ville kalt «coaching i verdensklasse». Han gjennomførte et trippelbytte, og satte inn Ole Sæter, Erlend Dahl Reitan og Andreas Pereira.

– Vi på prøve et eller annet, forklarte Rekdal til Eurosport, og fikk svar på tiltale rett ut fra pause.

Eliteserien 2022: Rosenborg - Haugesund.

TRIPPELBYTTE: Kjetil Rekdal gjorde tre bytter i pausen. Det fikk de betaling for.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Nevnte Pereira mottok ballen i hjørnet av sekstenmeteren, og smalt til fra skrå vinkel. Skuddet var hardt, og spratt inn i lengste hjørne til redusering.

Like etter kunne Sæter gjort opphentingen komplett, men avslutningen fra kort hold gikk rett i stolpen.

Men med et drøyt kvarter igjen på klokka lot ikke innbytteren sjansen gå fra seg. Sæter snappet ballen fra et søvnig Haugesund-forsvar, og avsluttet via Søren Reese og i mål.

– Innbytterne kom inn og gir oss kraft og energi, og det er viktig. Og så er fotball et lagspill. Noen ganger går det sånn, andre ganger går det annerledes, sier Rekdal.

Dermed reddet Rosenborg ett poeng.

Siste nytt

 • Stabæk-fansen etter tekniske undersøkelser: Hevder ingen supportere kom med rasistiske utsagn

  I eliteseriekampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt 5. november hevdet Bodø/Glimt-spiller Brice Wembangomo at han hadde blitt utsatt for grov rasisme fra tribunen.

  – Personlig hørte jeg det ikke, mens Brice går bort til dommeren og gir beskjed om at det blir ropt «jævla svarting» etter ham, sa Patrick Berg til TV 2 etter kampen.

  – Jeg skyter en ball i hodet på «Mush» med et uhell, og så hører jeg de roper masse dritt til meg, sa Wembangomo selv til TV 2.

  Stabæks supportergruppe, Stabæk Support, lovet å ta saken på største alvor og finne ut hva som hadde skjedd. De har nå avsluttet sin undersøkelse.

  Etter å ha hørt igjennom, analysert og gjort tekniske undersøkelser av flere lydklipp og snakket med folk til stede på tribunen, spillere, støtteapparat og andre involverte, konkluderer de med følgende:

  – Vi kan ikke finne spor i lydmaterialet som stemmer med det Brice Wembangomo har anklaget supporterne for.

  – Heldigvis er det hevet over enhver rimelig tvil at det ikke var noen av våre supportere som puttet de ordene der.

  Det skriver styreleder Bjørnar Posse Sandboe, på vegne av styret i Stabæk Support.

  Sandboe sier også de forsøkte å kontakte og samarbeide med Bodø/Glimt tre ganger i etterkant av kampen, men ikke fått noe svar.

  Bodø/Glimts daglige leder Frode Thomassen applauderer Stabæk for måten de har tatt tak i saken.

  De har fått overført lydklippet, men sier det er umulig å høre hva som blir sagt.

  – Det viktigste er at klubbene forfølger sakene og spillerne må bli hørt og trodd på. Vi er stolt av Brice som sa ifra. Det er krevende saker hvor man må ha håndfaste bevis, sier Thomassen.

  Thomassen sier at de har hatt kontakt med Stabæk Fotball, og ikke Stabæk Support.

  – Vi beklager at vi ikke har svart å e-posten fra Support-gruppa. Det er likevel enormt viktig å understreke at vi har gjort en undersøkelse og det er synd dersom Stabæk sier noe annet.

  Han understreker at Bodø/Glimt har gjort det de kan for å avdekke dette og tar det på største alvor.

  Selv om undersøkelsene ikke har kunnet bevise noe er Thomassen klar på at det ikke betyr at det ikke har skjedd.

  – Skal du anklage folk for rasisme må du være 100 prosent sikker på hva som har blitt sagt. Det har vi ikke kunnet avdekke her, sier Thomassen med bakgrunn i lydklippet de har hørt.

  NRK har forsøkt å få en kommentar fra Brice Wembangomo via Glimt, men klubben skjermer spillerne før kveldens oppgjør mot Lugano.

  Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen og trener Bob Bradley i Stabæk snakker til fansen under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Bodø/Glimt på Nadderud stadion i Bærum.
  Foto: NTB
 • Skiforbundet utsatte budsjettvedtak: – Vi må stramme til litt

  Onsdag var det styremøte i Skiforbundet, hvor blant annet budsjettet for 2024 sto på agendaen. Til tross for at møtet varte i godt over én time mer enn de avsatte seks timene, ble det ikke fattet noe endelig vedtak rundt budsjettet.

  – Vi hadde gode og konstruktive diskusjoner. Vi hadde grener som presenterte sine budsjett. Vi har kommet langt, men vi valgte å utsette den endelige behandlingen til 19. desember, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til NRK.

  – Hvordan synes du Skiforbundets økonomiske situasjon ser ut nå?

  – Det er ingen tvil om at den er krevende. Vi bruker egentlig mer enn vi har fått inn akkurat nå, men vi ser også positivt på det. Vi har tatt tak i det, og vi ser muligheter. Vi satser på å få i land et bra budsjett, men vi må stramme til litt.

  Generalsekretær Arne Baumann omtaler Skiforbundets økonomiske situasjon som «utfordrende».

  For en måned siden viste prognosene til Skiforbundet et driftsunderskudd for 2023 på 10,6 millioner, ifølge dokumenter som NRK har sett. På onsdagens styremøte ble det presentert en fersk økonomirapport. Baumann sier følgende om prognosen for 2023:

  – Prognosen er svakt ned, men det er et tall som er innenfor kontrollerbare former.

  Onsdag skulle også grenene med høy andel usikre inntekter presentere mulig kuttiltak.

  – Jeg synes de fleste grenene, også administrasjonen ved krets, har jobbet godt med planene sine. De har en situasjonsforståelse som jeg tror vi er ganske enig om, og jobber for å få på plass et budsjett uten altfor stor risiko, og et trygt budsjett for 2024, sier Baumann.

  Spesielt for hopp er det store usikre inntekter. Lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, presenterte tiltakene på vegne av hoppgrenen.

  – Føler dere i hopp at dere er forpliktet til å levere på disse tiltaksplanene for kutt, hvis dere ikke får inn usikre inntekter?

  – Vi, som alle andre, må bidra til at Skiforbundet er tilbake i en god balanse. Selvfølgelig må vi det. Så må man da være opptatt av den totale bærekraften til hver gren. Det er store forskjeller mellom disse grenene i Skiforbundet og det må våre modeller ivareta på en god måte. Så ja, vi bidrar, og så håper vi på gode prosesser der man ivaretar aktivitetsbehovet i hver gren, sier Korsen.

  Skistyret utsatte behandlingen av saken knyttet til mandat og medlemmer av landslagsutvalget.

  Tove Moe Dyrhaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Aalesund-spiller brakk beinet på trening

  Aalesund-talentet Henrik Melland (18) var uheldig på onsdagens trening og pådro seg et beinbrudd.

  Det bekrefter Aalesund på sin nettside.

  «Det går etter forholdene bra med Henrik, og han vil bli operert i løpet av dagen», heter det i pressemeldingen.

  Beinbruddet skal ha kommet etter en duell på onsdagens treningsøkt.

  Midtbanespilleren har notert seg i 19 eliteseriekamper og 20 cupoppgjør for Aalesund denne sesongen. (NTB)

  Henrik Melland
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal