NRK Meny
Normal

RBK avslutter middels sesong

Det er et mellomfornøyd Rosenborg som i kveld møter Bayer Leverkusen til sesongens siste kamp. RBK har bare ære og rankingpoeng å spille for i det som kan være Jan Jönssons farvel med trønderklubben.

RBK - Rapid Wien

Det har vært både opp og nedturer for RBK i år. I kveld spilles sesongens siste kamp.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

For hvilken som helst annen norsk klubb ville Rosenborgs resultater denne sesongen vært en suksess.

Men med tredjeplass i serien og gruppespill i europaligaen er ikke dette mer enn en OK sesong, sier daglig leder Hroar Stjernen til NRK.

Hroar Stjernen

Hroar Stjernen, daglig leder, Rosenborg.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Rosenborg er en klubb med høye målsettinger. Topp tre i serie og spill i den nest gjeveste europacupen er det minste vi forventer av oss selv.

For mange uavgjorte kamper

Mange tilhengere har vært misfornøyde med Rosenborgs angrepsspill denne sesongen.

Mens klubben har vært solide bakover har det ikke fungert like bra i angrepsspillet har vært omkvedet fra kritikerne.

Men hva sier tallene?

Rosenborg har sluppet inn klart minst mål av alle med sine 26 baklengs denne sesongen, og bare serietoer Strømsgodset har scoret flere, drammenserne scoret 62 mot Rosenborgs 53.

Det som hindret trøndersk seriegull denne sesongen var hele ti uavgjorte kamper.

Alle skal evalueres

Nå skal klubbens sesong under lupen, varsler daglig leder Hroar Stjernen. Og her spares ingen i verken støtteapparat eller spillergruppe.

– Trener Jan Jønssons innsats er et tema på lik linje med spillernes, sier Stjernen.

Han bekrefter at styret har fått en evalueringsrapport fra ledelsen, men ønsker ikke å kommentere innholdet i det som er en intern gjennomgang.

Det er imidlertid kjent at styret ønsker seg en friskere angrepsfotball, etter det esktraordinære styremøtet i klubben i november sa styreleder Ivar Koteng at trenerspørsmålet ble diskutert men at et bytte ikke var aktuelt.

Svenskemodellen er et feilspor

En som ikke blir overrasket om Rosenborg og Jan Jönsson skiller lag er Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter. Han har fulgt Rosenborg på nært hold i mange år og er ikke imponert over utviklingen under Jönssons styre.

– Det er ikke så mye mangelen på resultater som bekymrerer meg som mangelen på utvikling av spillestilen, sier Kroksæter til NRK.

En annen ting Kroksæter stiller spørsmål ved er fallet i prestasjoner hos de nyinnkjøpte spillerne.

– De presterer bra en måneds tid, så kommer en downperiode, se bare på Mikkel Diskerud og Tarik Elyunussi.

Kjetil Kroksæter ønsker et mer gjennombruddshissig Rosenborg med en klarere offensiv profil. Den tror han ikke dagens trener er den rette til å skape.

Skulle RBK konkludere med at et trenerskifte er nødvendig har Kroksæter kandidaten klar.

– Per Joar Hansen har lykkes med Norges U-21 lag, han kjenner Rosenborg og kulturen godt. Sist Hansen trente RBK var han ikke klar for oppgaven, nå har han vokst som trener og leder. Han kan stå for en mer effektiv og publikumsvennlig fotball.

TV-kampene er for bra


En fotball som engasjerer publikum er i høyeste grad ønsket på Lerkendal. Publikumstallene peker stadig nedover.

I år endte Rosenborg med et gjennomsnitt på 13.394 tilskuere. Fremdeles høyest i landet, men en nedgang på rundt 1.000 mennesker fra i fjor, og langt unna toppåret 2006 der 19.400 tilskuere i snitt besøkte Lerkendal.

Det er gjort en undersøkelse på dette, både i nord- og sørdelen av Trøndelag, forteller daglig leder Hroar Stjernen.

Det er tre punkter som peker seg ut.

– TV-kamper, været og underholdende fotball er de tre momentene som avgjør om publikum kommer. TV-kampene har blitt et så bra produkt at folk velger det i stedet for stadion, konstaterer Stjernen

– Været og fjernsynet kan vi gjøre lite med, men vi skal i hvertfall bestrebe oss etter å gi en bedre opplevelse på stadion enn på TV.

Publikum Lerkendal

Publikum på Lerkendal blir stadig færre.

Foto: BJØRN SIGURDSØN / Scanpix

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang