Hopp til innhold

Europeisk raseri etter golfdrama: – Han driter seg ut

Rory McIlroy raste og Shane Lowry måtte gå mellom da caddie Joe LaCava skapte oppstyr i den europeiske Ryder Cup-leiren.

Rory McIlroy Shane Lowry Joe LaCava

DRAMA: Det ble hett i Ryder Cup på lørdag, både ute på parkeringen (til venstre) og ute på golfbanen (til høyre).

Foto: Sky Sports/Christer Höglund (TT)

– Det ble noen scener på hull 18, men det er bare bensin på bålet før morgendagen.

Det sa Rory McIlroy til Ryder Cup-arrangøren like etter den dramatiske avslutningen på lørdagens spill.

Amerikanske Patrick Cantlay leverte birdier på alle de fire siste hullene og var helt sentral da USA snudde til en knepen seier på banens siste hull.

Der satte amerikaneren sin birdieputt på 13–14 meter, noe som førte til enorme jubelscener i den amerikanske leiren. De to europeiske spillerne, Rory McIlroy og Matt Fitzpatrick, hadde begge kortere birdieputter igjen etterpå, men bommet begge to.

Og det var i oppstyret mellom Cantlays vinnerputt og McIlroys birdieforsøk at temperaturen steg til nye høyder.

I den amerikanske leiren viftet alle med skyggeluen opp i været (mer om bakgrunnen for det senere), inkludert Cantlays caddie, Joe LaCava. LaCava var det på tidspunktet midt inne på greenen og like ved hvor McIlroy skulle slå.

– Jeg snakket med Rory. Han spurte Joe høflig om å flytte seg fordi han var i synsfeltet hans. Han sto der og rørte seg ikke på en stund, mens han fortsette å vifte med skyggeluen, så jeg tror Rory ble opprørt på grunn av det, sier Europa-kaptein Luke Donald på en pressekonferanse.

På vei av greenen ble LaCava oppsøkt av blant andre Europas Shane Lowry, som så ut til å komme med noen klare beskjed til amerikaneren.

– Surrealistiske bilder av Joe LaCava som blir konfrontert av det europeiske laget. Jeg har aldri sett noe lignende på en golfbane, skrev Golf Magazine-journalist Dylan Dethier på X.

Lowry LaCava

FIKK KLAR BESKJED: Shane Lowry var blant dem som snakket med LaCava (med ryggen til) etter avslutningen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Hører ikke hjemme noe sted

Joakim Mikkelsen kommenterer Ryder Cup i Norge for Viaplay. Han er klar i talen rundt situasjonen.

– Det er jo bare helt over grensen og ugreit av caddien til Patrick Cantlay. Du flyr ikke bort og virrer i nærheten av en spiller som skal gjøre seg klar, sier han, og fortsetter:

– Han går der og starter en krangel idet McIlroy skal putte. Det hører ikke hjemme noe sted. Det er klink kaktus til ham, mener Mikkelsen.

LaCava har blant annet vært caddie for Tiger Woods i flere år, mens han nå er Cantlays faste caddie.

– Han er jo kjent som en proff og veldig erfaren caddie. Han mister hodet, rett og slett, mener Mikkelsen.

The 2023 Ryder Cup

ETTERPÅ: McIlroy snakket med LaCava etter at de var ferdigspilt.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– Uansett hvordan man vrir og vender på det, idet McIlroy gjør seg klar til å putte så skal du bare ha deg vekk, sier kommentatoren, og legger til at han ikke kan huske å ha sett noe lignende tidligere.

USAs kaptein Zach Johnson ble spurt om han hadde forståelse for at det ble furore hos europeerne.

– Jeg tror man bare ser lidenskap og det komplette følelsesregisteret som er i Ryder Cup. Jeg tror ikke det er noe mer eller mindre enn det, sier Johnson.

Raste på parkeringsplassen

En drøy time etter runden begynte en video å sirkulere på Twitter, som viste McIlroy i en amper diskusjon. Like ved ham sto caddien til amerikanske Justin Thomas, Jim «Bones» Mackay.

McIlroy pekte da mot noe bak Mackay, før Lowry igjen kom inn og dyttet McIlroy inn mot bilen som skulle kjøre golfstjernen vekk fra Marco Simone-banen i Roma.

På vei inn i bilen skal McIlroy ifølge ESPN ha ropt: «Dette kan ikke skje. Dette kan ikke skje. Det er en jævla skam».

– Rory følte åpenbart at en grense ble tråkket over på hull 18. Jeg vil ta det opp med ham når jeg ser ham igjen, sier Donald om hendelsen ute på parkeringsplassen.

Ifølge Johnson skal det hele imidlertid ha blitt løst.

– Jeg snakket med Joe (LaCava). Han sa at han snakket med Rory etter runden og alt var bra. Det er det jeg vet, sier Johnson.

Rory McIlroy

NEDTUR: Rory McIlroy fikk ikke avslutningen på lørdagen han hadde ønsket seg. Her er han på vei av greenen etter avslutningen på lørdagens ettermiddagskamp.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Avviser skyggelue-protest

Den amerikanske seieren i lørdagens siste kamp gjør uansett at det amerikanske laget har et lite håp før søndagens avslutning, hvor det skal spilles tolv singlekamper.

Europa leder 10,5-5,5 og trenger fire poeng for å vinne turneringen. Det kom etter en formiddagsøkt hvor alt igjen gikk Europas vei.

Viktor Hovland og Ludvig Åberg slo superduoen Scottie Scheffler og Brooks Koepka med rekordsifre og mot slutten kom det rapporter om splid i det amerikanske laget.

Det var Sky Sports-journalist Jamie Weir som meldte om stridighetene, og han skrev samtidig at Patrick Cantlay skal ha vært en pådriver for den angivelige splitten.

Ifølge Weir mener Cantlay at spillerne burde fått betalt for å spille i Ryder Cup. Weir hevder også at Cantlay nekter å spille med USAs skyggelue på grunn av det.

Saken blir kategorisk avvist av USA-kaptein Johnson.

– Det er ingen splittelse i denne garderoben. Dette er ett av lagene med best samhold som jeg har vært en del av, sier han.

Cantlay selv fikk på pressekonferansen lørdag kveld spørsmål om han mente spillerne burde få betalt for å spille i Ryder Cup, et spørsmål han ikke svarte direkte på. Han kunne imidlertid fortelle at han ikke bruker skyggelue fordi den «ikke passer ham».

Patrick Cantlay skyggelue

PUBLIKUMSTREND: Tilskuerne i Roma var raskt ute med å vifte med skyggeluene for Patrick Cantlay etter artikkelen til Sky Sports.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

På grunn av artikkelen om Cantlay, ble han gjennom store deler av ettermiddagsøkten møtt med at de europeiske tilhengerne viftet med skyggeluene sine i været da han nærmet seg.

Den samme viftingen svarte altså amerikanerne selv med da Cantlay satte den viktige putten på hull 18.

– Jeg har aldri fått så mange stående ovasjoner. Jeg synes det var fantastisk, sier Cantlay, og forteller at han først fikk høre om den angivelige skyggelue-protesten da han var ferdig med ettermiddagsrunden.

PS! I søndagens singlekamper skal Viktor Hovland spille mot Collin Morikawa.

Cantlay skyggelue

FEIRING: Amerikanerne feiret med å ta av seg skyggeluen for Cantlay. Fra venstre: Collin Morikawa, Max Homa, Justin Thomas, Fred Couples og Brian Harman.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Siste nytt

 • Zuccarello herjet med mål og to assist – ett målpoeng fra 600 i karrieren

  Mats Zuccarello herjet med ett mål og to assist da Minnesota Wild slo Chicago Blackhawks 4-1 i NHL søndag. Han mangler ett målpoeng på 600 i karrieren.

  Zuccarello er etter søndagens kamp oppe i 192 mål og 407 assist i grunnseriekamper i NHL. Dermed står han foran et gjevt jubileum.

  (©NTB)

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Hššk / NTB
 • Nordstad Moen klarte OL-kravet på maraton

  Friidrettsprofilen Sondre Nordstad Moen løp inn til tredjeplass i et maratonløp i japanske Fukuoka søndag.

  Nordstad Moen ble klokket inn til tiden 2.07.16, hvilket bare er halvannet minutt bak hans norske rekord, melder Friidrett1.

  Trønderens tid er i tillegg under OL-kravet og hans tredje beste løp på distansen noensinne.

  Sist Nordstad Moen løp like fort på maratondistansen var i 2019.

  Hans norske rekord lyder på 2.05.48 og stammer fra nettopp Fukuoka i 2017. (NTB)

  Sondre Nordstad Moen i aksjon på 10.000 meter for menn på Bislett.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Storspill fra Hovland på siste dag på Bahamas

  Det ble ikke noe hat trick for Viktor Hovland i den eksklusive Hero World Challenge-turneringen på Bahamas, arrangert i regi av Tiger Woods.

  Nordmannen vant turneringen i både 2021 og 2022, men spilte svakt de tre første dagene og var aldri med i seierskampen. Han leverte imidlertid svært bra søndag, hvor han på de 15 første hullene noterte seg for to eagler og seks birdier.

  De siste tre hullene gikk han ett slag over par og dermed ble det en runde på totalt ni slag under par.

  Alle spillerne er ikke ferdigspilt, men i skrivende stund er det den beste runden så langt søndag. Hovland ligger an til å avansere fra en 16. plass til en delt 11. plass.

  Viktor Hovland
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal